Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Mercur în grădină, specialişti în alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean care voia să pună gazon în curte, a dat de o substanţă necunoscută, probabil mercur ■ a reclamat incidentul, dar nimeni nu şi-a asumat competenţa ■ a fost luat în seamă abia cînd a sunat la 112 ■

Autorităţile nemţene au intrat în alertă miercuri, 5 iunie, după ce o substanţă necunoscută a fost descoperită în curtea unui pietrean. S-a întîmplat pe strada General N. Dăscălescu, cînd proprietarul a vrut să pună gazon. A dat de scurgerea suspectă şi, deşi s-a plimbat pe la mai multe instituţii unde a reclamat situaţia, nu a fost băgat în seamă. Abia cînd a sunat la numărul unic de urgenţă 112 s-au mişcat autorităţile, iar la faţa locului au venit inclusiv cei care iniţial şi-au declinat competenţa de soluţionare a cazului. „Am vrut iniţial să pun pămînt şi gazon şi am dat peste o ţeavă care era băgată ca armătura în beton. Cînd am săltat-o în sus, a început să curgă din ea. Era o ţeavă cît degetul de subţire, lungă de vreo 2 metri. Cît era în ea nu pot sa-mi dau seama, s-a mai scurs şi pe jos. Am colectat vreo 300 de grame într-un borcănel şi am pus-o pe site să văd ce este. Mi-au spus mulţi că este mercur. Noi aşa am cumpărat casa acum cinci ani. Nu am pus mîna pe substanţă, aveam mănuşi“, a declarat proprietarul casei. Înainte de a suna la 112, omul s-a adresat Poliţiei şi Gărzii de Mediu, dar ambele instituţii au spus că nu e de competenţa lor să preia cazul. Ulterior, acasă la pietrean s-au deplasat militarii din cadrul ISU Neamţ în cadrul unei misiune de cercetare CBRN (cercetare chimica, biologică, radiologică, nucleară şi substante explozive). La locul evenimentului s-a deplasat echipa CBRN, o autospecială de intervenţie, un container de căutare salvare şi o ambulanţă SMURD, fiind solicitată şi autospeciala CBRN de la ISU Iaşi. Au participat şi lucrători de la Poliţie, Garda de Mediu şi de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Rămîne de văzut pînă la urmă dacă substanţa suspectă este sau nu mercur, un element otrăvitor, care are tendinţa de acumulare în corp în decursul timpului. Mercurul acţionează ca o neurotoxină, distrugînd ţesutul nervos şi cel cerebral, fiind o substanţă foarte periculoasă pentru sănătate. De asemenea, comerţul sau traficul de orice fel cu mercur este considerat infracţiune.

10 kg de mercur confiscate de la doi pietreni

În anul 2005, doi pietreni au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi au pierdut prin confiscare 10,5 kilograme de mercur după ce au fost prinşi în flagrant pe cînd încercau să vîndă marfa ilicită. Ion P. (46 de ani), şi Iosif I. (56 de ani) au primit cîte doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pentru comiterea infracţiunii de trafic cu substanţe toxice. Magistraţii nemţeni au reţinut în sarcina celor doi inculpaţi mai multe circumstanţe atenuante şi au dat dovadă de clemenţă, deoarece autorii se aflau la prima abatere, iar unul dintre ei era grav bolnav, avînd un implant cardiac. Acuzaţii au fost inculpaţi pentru că, în octombrie 2004, au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să vîndă peste 10 kilograme de mercur contra sumei de 5.000 de euro. Deşi cei doi erau convinşi că au găsit cumpărător, ei au dat peste un ofiţer sub acoperire. Acuzaţii au lucrat împreună la Fibrex, însă ulterior unul s-a pensionat. Ei au făcut rost de mercur, substanţă pe care au ţinut-o mai mult timp în boxa unuia. La o vreme, s-au decis să-l vîndă şi au încercat să găsească un cumpărător, anunţînd mai multe persoane din judeţ, dar şi din Harghita şi Covasna. Au găsit un potenţial „client“, care era dispus să plătească suma cerută, tranzacţia urmînd a avea loc în zona gării. Au venit în schimb anchetatorii care au găsit la inculpaţi o borsetă în care erau două recipiente de plastic, cu 10,2 kilograme de mercur. În timpul procesului, acuzaţii au susţinut că au găsit recipientul cu mercur sub un pod de peste rîul Cuiejdi, în timp ce-şi spălau covoarele şi s- au gîndit că nu fac nimic ilegal dacă îl vînd. Întreaga cantitate a fost confiscată şi lăsată în custodie la Chimcomplex Borzeşti.

Advertisement
Trending