Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Mărţişor capricios

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după debutul cu temperaturi peste media perioadei, se anunţă precipitaţii şi intenficări ale vîntului ■ meteorologii au emis o informare valabilă toată ţara pînă pe 5 martie ■

Mărţişor a debutat cu vreme bună, soare şi valori termice peste media perioadei, dar sînt anunţate ploi şi intensificări ale vîntului pînă joi dimineaţa.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea valabilă toată ţara de pe 3 martie, de la ora 18.00 şi pînă joi, 5 martie, la ora 06.00, anunţîndu-se ploi moderate cantitativ în jumătatea de vest a ţării şi intensificări tempoare ale vîntului în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

„În intervalul menţionat, la început în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi şi în cele centrale, temporar va ploua şi, îndeosebi prin acumulare în zonele deluroase şi montane, cantităţile de apă vor depăşi local 15-20 l/mp şi pe arii restrînse 30-35 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi se vor semnala descărcari electrice.

La munte vor predomina ploile, favorizînd topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini mari precipitaţiile vor fi mixte. Vîntul va avea intensificări în Carpaţii Meridionali şi de Curbură cu viteze ce vor depăşi 50-70 km/h, iar pe creste 80-90 km/h. Intensificări temporare ale vîntului vor fi pe parcursul zilei de marţi (3 martie) în regiunile vestice şi la munte, iar miercuri (4 martie) şi în cele estice şi sud- estice“, conform ANM.

A fost emisă şi estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 15 martie, în Moldova, iar conform acesteia valorile termice diurne vor creşte ajungîndu-se la o maximă de 18 grade pe 4 martie.

„Ulterior temperatura va marca o scădere treptată, ajungînd la valori de 7-8 grade pe 7 martie, după care se va menţine la medii de 9-12 grade. Regimul termic nocturn se va carectariza şi el prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 1 şi 3 grade, exceptînd datele de 4 şi 5 martie cînd minimele vor atinge medii de 5-7 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii în unele zile din intervalul 6-9 martie“, mai arată ANM.

Pe 3 martie la ora 13.00, termometrele indicau valori de 11 grade la Piatra Neamţ şi Roman, 12 grade erau la Tîrgu Neamţ iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca se înregistrau la acelaşi moment valori pozitive de 4 grade Celsius. Stratul de zăpadă s-a mai topit şi mai sînt acum 39 de centimetri de nea pe munte.

Cea mai caldă zi de la început de la început de Mărţişor pare a fi pe 4 martie, cînd maxima de 17 grade este mult peste media perioadei, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Joi, 5 martie, maxima coboară la 14 grade şi ar putea ploua slab, iar peste noapte nu vor fi mai puţin de 7 grade. Deprecierea continuă şi vineri, 6 martie, cînd ne putem aştepta la ploi moderate cantitiv la valori termice diurne de 11 grade, şi nocturne de 4 grade.

Sîmbătă, 7 martie, nu vedem soarele dar nici nu plouă. Ziua vor fi cel mult 9 grade, iar după lăsarea întunericului cerul se degajează şi vor fi cam 4 grade. Cam la fel va fi vremea şi duminică, 8 martie, cer acoperit, temperaturi diurne de 8 grade şi nocturne de numai 2 grade.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending