Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Mama şi fiul morţi în accident trebuiau să-şi îngroape o rudă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele care au decedat în accidentul de pe E85 veneau de la Roman ■ cumpăraseră ce era necesar pentru o înmormîntare în familie ■ în accident a mai murit un şofer din Bacău ■ bătrîna care a traversat aiurea strada şi a provocat nenorocirea este cercetată penal ■

Unul dintre cele mai grave accidente petrecute în Neamţ, în ultima vreme, a fost, fără discuţie, cel petrecut pe 22 noiembrie, la Traian, comuna Săbăoani, în care au decedat trei persoane.

Au sfîrşit un tînăr de 18 ani, mama de 38 de ani, ambii din satul Barticeşti, şi un băcăuan de 39 de ani. Din primele cercetări a rezultat faptul că, în timp ce un şofer din Bacău, conducea un autoturism, la intersecţia cu strada Muncii din Săbăoani, ar fi virat stînga pentru a evita accidentarea unei bătrîne de 80 de ani, din Săbăoani, ce traversa aiurea strada.

Prezenţa bătrînei într-o zonă aflată în cîmp, în afara satului Traian, la cîteva sute de metri de sensul giratoriu de la Castelul de Apă, a fost explicată de viceprimarul comunei Săbăoani, Iosif Antoci, care spune că octogenara venea de la Roman şi a coborît dintr-un microbuz.

Femeia a traversat neregulamentar E-85, în încercarea de a ajunge la drumul comunal care ducea spre Săbăoani, urmînd ca distanţa pînă în comună să o parcurgă, probabil, pe jos, dacă nu găsea vreo „ocazie“.

„Se pare că, din cauza vîrstei şi din cauza faptului că nu mai vedea atît de bine, bătrîna s-a angajat într-o traversare neregulamentară a drumului europeam, nereuşind să aprecieze viteza de deplasare a autoturismelor aflate în trafic, în zonă, şi aşa s-a produs nenorocirea.

Nu ştiu încă cine este bătrîna, dar ceea ce vă declar am aflat de la rudele şoferului de 39 de ani din Bacău, care sîmbătă, 23 noiembrie, s-au prezentat la Primăria Săbăoani, pentru a li se elibera certificatul de deces. Moartea bărbatului s-a produs pe raza comunei noastre şi legea prevede că autorităţile locale unde se petrece decesul sînt cele care eliberează şi certificatul de deces al persoanei respective. Prea multe nu am reuşit să aflăm despre acesta, ţinînd cont de faptul că rudele băcăuanului erau afectate de tragedie“, ne-a precizat viceprimarul de la Săbăoani, Iosif Antoci.

Viceprimarul de la Boteşti, Leopold Antal, ne-a vorbit despre dimensiunea tragediei petrecute la Traian.

„În nenorocirea de la Traian au murit doi consăteni. Este vorba despre un tînăr de 18 ani, care se afla la volanul maşinii, întorcîndu-se de la Roman. În maşină era şi mama sa. Amîndoi fuseseră la Roman, unde făcuseră cumpărături pentru înmormîntarea bunicului femeii, care a avut loc sîmbătă, pe 23 noiembrie. Familia aceasta de oameni gospodari este greu încercată. Doamna lucra la TRW la Roman. Luni, probabil, familia va ridica de la morgă cele două cadavre, pentru a le înmormînta. Nu ştim cînd va avea loc înmormîntarea. Poate marţi sau miercuri. Am discutat cu doamna primar şi ne-am decis să convocăm luni, 25 noiembrie, Consiliul Local Boteşti, pentru a putea acorda oamenilor un ajutor de urgenţă ca să-i înmormînteze pe cei doi. Credem că, în asemenea situaţii, comunitatea trebuie să fie solidară. De altfel, vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 20, a avut loc la Nisiporeşti şi o altă tragedie: explozia unei butelii de aragaz din care au rezultat persoane rănite, transferate de la Spitalul Roman, la un spital din Iaşi, cu arsuri la mîini şi pe corp. În toate aceste situaţii va trebui să vedem cum putem ajuta“, a declarat viceprimarul Leopold Antal.

Ancheta poliţiştilor

Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, continuă cercetarea în cazul accidentului de la Traian, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Surse din cadrul anchetei ne-au declarat că bătrîna de 80 de ani urmează a fi cercetată pentru ucidere din culpă, faptă pedepsită de articolul 192 din Codul Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani:

„Uciderea din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă prin fapta săvîrşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate“.

În proces vor intra şi firmele la care erau asigurate maşinile implicate în accident, care vor trebui să plătească despăgubiri familiilor victimelor, ţinînd cont că, potrivit articolului 86 din Noul Cod Penal şi a Deciziei n.1/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „asiguratorul  RCA, BAAR sau Fondul de garantare al asiguraţilor va avea calitate procesuală, de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara prejudicial cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite prin contractual de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă. În aceste condiţii, în funcţie de rezultatele dosarului penal de ucidere din culpă, firmele de asigurare se vor îndrepta pentru recuperarea prejudiciului de la cel găsit vinovat de justiţie“.

Accidentul de vineri, s-a petrecut în jurul orei 12:00, în cele două maşini care s-au tamponat fiind trei persoane încarcerate. Din păcate, pentru cei doi şoferi nu s-a mai putut face nimic. O altă victimă, femeia de 38 de ani, a fost scoasă în viaţă din maşina făcută zob şi a fost transportată la spital în stare gravă. Eforturile medicilor nu au dat roade.

Primele concluzii au arătat că nenorocirea s-a datorat unei femei de 80 de ani care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure.

„A reieşit că, în timp ce un bărbat de 39 de ani, din Bacău, care conducea un  autoturism pe DN 2 – E 85, din direcţia Suceava – Roman, la intersecţia cu strada Muncii din Săbăoani, ar fi virat stînga pentru a evita impactul cu o femeie de 80 de ani, din Săbăoani, care s-ar fi angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens intrînd în coliziune cu un autoturism condus de un tînăr de 18 ani, din Barticeşti. În urma impactului a rezultat decesul ambilor conducători auto şi rănirea unei femei de 38 de ani, din Barticeşti, pasageră în autoturismul tînărului“,  declara Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au făcut tot ce au putut pentru salvarea victimei, dar diagnosticul era unul rezervat, femeia fiind în stare de comă. În momentul în care i se făceau radiografii a intrat în stop cardio-respirator şi n-a mai răspuns manevrelor de resuscitare.

Actualitate

Punct final într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un afacerist şi un inspector în construcţii au fost condamnaţi la cîte 2 ani de închisoare, cu suspendare

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au pus punct într-un dosar cu acuze de fraudă cu fonduri europene. Instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, i-a condamnat la pedepse cu suspendare pe un afacerist şi un funcţionar. Bogdan Andrei Ungureanu, în calitate de reprezentant al SC Lilfarm, a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prima instanţă a aplicat 2 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatul trebuia să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Al doilea inculpat, Viorel Zabavschi, funcţionar la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, a fost acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Acesta avea aceeaşi pedeapsă şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Şi agentul economic Lilfarm a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Firma a primit o amendă de 180 de zile de închisoare, o zi de detenţie fiind cuantificata la 200 de lei. Atît agentul economic, cît şi cei doi inculpaţi au contestat sentinţa şi s-au judecat, din nou, la Curtea de Apel. La finele deliberărilor, acţiunea firmei şi a lui Ungureanu a fost respinsă ca nefondată. Funcţionarul a avut noroc şi pedeapsa i s-a redus la jumătate. Procurorii DNA au arătat că în perioada 2014 – 2015, Ungureanu a depus cu rea- credinţă la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (la OJFIR) Neamţ documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani pentru „Construire minicentru SPA şi teren de tenis în Vînatori Neamt“.

Unul dintre documentele depuse la OJFIR ar fi fost furnizat de Zabavschi, care a întocmit şi semnat un proces verbal în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie la obiectivul prevăzut în proiect. În baza înscrisurilor false, Lilfarm ar fi încasat pe nedrept 133.481 lei, reprezentînd contravaloarea cheltuielilor aferente primei tranşe. AFIR nu s-a constituit parte civilă deoarece debitul a fost recuperat integral.

Citește știrea

Actualitate

Coşmar pe E 85. Trei tineri au murit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tragedia a avut loc în zorii zilei de ieri ■ pentru bărbaţii cu vîrste de 27, 33 şi 36 de ani nu s-a mai putut face nimic ■ o tînără de 22 a ajuns în stare gravă la spital ■ e posibil ca şoferul să fi adormit la volan ■

Trei nemţeni şi-au pierdut viaţa într-un teribil accident de circulaţie ce a avut loc în zorii zilei de 28 iulie, la ora 06:30, în afara localităţii Dumbrava, din judeţul Bacău. Victimele sînt din satul Traian, comuna Săbăoani. În maşină erau patru ocupaţi, decedînd pe loc şoferul de 27 de ani şi alţi doi bărbaţi cu vîrste de 33, respectiv 36 de ani. O tînără de 22 de ani a ajuns la spital în stare gravă.

Maşina se deplasa pe E 85, dinspre Bacău, către Roman. Pe o porţiune de drum absolut drept, şoferul a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a oprit într-un copac de pe marginea drumului. Avînd în vedere toate aceste considerente, este foarte probabil ca şoferul să fi adormit la volan, cu atît mai mult cu cît poliţiştii vorbesc de un sector de drum în aliniament, cu vizibilitate bună.

„În jurul orei 06:30, un conducător auto de 27 de ani, din judeţul Neamţ, în timp ce conducea un autoturism pe direcţia Bacău catre Roman, în afara localităţii Dumbrava, posibil pe fondul oboselii la volan, a pătruns pe contrasens, a părăsit partea carosabila şi a intrat în coliziune cu un copac. Din impact, trei persoane au decedat, respectiv conducătorul auto şi alţi doi bărbaţi, de 33 şi 36 de ani, pasageri în autoturism.

O tînără de 22 de ani, pasageră dreapta spate, a fost transportată la spital în stare gravă. Se continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă. Sectorul de drum pe care s-a produs accidentul rutier este în aliniament, cu vizibilitate bună”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Un alt accident cu trei victime, din fericire doar rănite, a avut loc în după amiaza de 27 iulie, la Girov, după ce un tractor a intrat într-un autoturism. Din primele cercetări efectuate de cadrele Poliţiei Piatra Neamţ a reieşit că, în timp ce un bărbat de 39 de ani, din Girov, conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un tractor ce tracta o remorcă, pe DJ 157 H, în localitatea Girov, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, de 56 de ani, din Ştefan cel Mare, care s-ar fi angajat în depăşirea acestuia.

În urma impactului a rezultat rănirea şoferiţei şi a două pasagere, de 33, respectiv 50 de ani. Victimele au fost transportate la spital, în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate. Ambii participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul femeii, însă în bărbatul din Girov avea o concentraţie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Verificarile au scos la iveală faptul că remorca vehiculului nu era înmatriculată sau înregistrată.

În cauză a fost deschis dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunilor de punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul rutier.

Tot pe 27 iulie, în orei 20:35, pompierii au fost solicitaţi să intervină la un accident rutier produs în Roman, pe stada Nicolae Bălcescu. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Roman cu o autospecială pentru stingere, o autospecială pentru descarcerare şi două ambulanţă SMURD. Din impactul între două autoturisme, unul a părăsit partea carosabilă şi a lovit o ţeavă de gaz. În autoturism se aflau trei persoane, care s-au autoevacuat pînă la sosirea forţelor de intervenţie.

Toate persoanele aflate în autoturism au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajele SMURD, ulterior fiind transportate la CPU Roman. Pompierii au asigurat măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, deoarece în urma accidentului ţeava de gaz a fost avariată. O echipa de la Del Gaz Grid a remediat defecţiunea.

Citește știrea

Actualitate

Scîrţie rechizitoriul preoţilor cu violul?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au găsit nereguli în actul de inculpare ■ procurorii sînt somaţi să le rezolve, altfel dosarul ar putea fi restituit la Parchet ■ inculpaţi sînt fostul episcop de Huşi şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor ■ aceştia sînt acuzaţi că ar fi agresat sexual elevi de seminar ■

Surprize în dosarul preoţilor acuzaţi că au agresat sexual elevi de seminar. Cauza în care sînt trimişi în judecată fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, retras acum la Neamţ, în „liniştea“ Mănăstirii Văratec, precum şi a fostului arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, de loc tot din Neamţ, din Pîngăraţi, a luat o întorsătură neaşteptată în procedura de Cameră preliminară.

La cererea lui Onilă, dosarul a fost strămutat de pe rolul Curţii de Apel Iaşi, pe cel al Curţii de Apel Galaţi, acolo judecătorii considerând că sînt nereguli în actul de inculpare, „acesta nefiind apt să investească instanţa de judecată“, conform instanţei. S-a constatat nulitatea unor declaraţii a unei părţi vătămate, precum şi a unor rapoarte de expertiză psihologică. Acum, procurorul de caz trebuie să rezolve aceste probleme, ori poate solicita restituirea cauzei.

„În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală exclude actele de urmărire penală şi probatoriile invocate mai sus, în privinţa cărora s-a constat existenţa nulităţii relative prev. de art. 282 alin. 1 Cod procedura penală. Respinge ca nefondate restul cererilor şi excepţiilor formulate de inculpaţi. Dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei“, se mai arată în decizia instanţei.

Hotărîrea nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rămîne de văzut ce se va întîmpla în acest caz, cert fiind deocamdată că procedura de Cameră preliminară mai durează. Această etapă a procesului penal ar trebui să dureze, teoretic, vreo două luni, însă dosarul a ajuns la instanţă de mai bine de şapte luni, preoţii fiind trimişi în judecată la finele lunii decembrie a anului trecut.

De atunci şi pînă acum nu s-a trecut la judecata la fond. Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu şi fostul arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi, pentru săvîrşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi viol, victimele fiind foşti seminarişti. Iniţial, anchetatorii au cerut şi au obţinut arestarea preventivă a lui Onilă şi Jitaru, dar primul a fost eliberat de instanţa supremă. Jitaru a rămas după gratii unde execută o pedeapsă privativă de libertate după ce l-a şantajat pe episcop. Pentru el, instanţa supremă a decis controlul judiciar, chiar dacă era încarcerat.

Cei doi au fost acuzaţi că au siluit trei elevi de seminar, aceştia fiind părţi civile în procesul penal şi cer daune care se cifrează la 400.000 de euro. Episcopia Huşilor, precum şi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi, sînt părţi responsabile civilmente, ceea ce înseamnă că dacă cei doi vor fi găsiţi vinovaţi şi vor fi obligaţi la plata unor despăgubiri, cele două instituţii vor contribui şi ele cu bani. Jitaru este cel de la care a pornit în urmă cu cîţiva ani scandalul. În 2017, arhimandritul Jitaru, împreună cu alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, l-au „stîns cu uşa“ pe episcop cu un film deocheat.

Ei doreau funcţii, plus bani şi l-au şantajat pe Bîrlădeanu. La finele procesului, pe 15 martie 2019, Jitaru a fost ridicat de oamenii legii de la domiciliul din Pîngăraţi Neamţ şi l-au condus la închisoare, avînd de executat 3 ani şi 6 luni pentru şantaj. În aceeaşi cauză, preoţii Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu au fost condamnaţi la cîte 3 ani de detenţie. După ce ies din închisoare, timp de 5 ani, celor trei li s-a intezis dreptul de a fi preoţi. Miza infracţiunii ar fi fost nominalizarea lui Jitaru în funcţia de episcop vicar, ceilalţi doi dorind doar un folos material cuantificat în valută. Episcopul ar fi fost şantajat cu nişte poze şi un filmuleţ în care înalta faţă bisericească era surprinsă în ipostaze indecente.

În urma scandalului, episcopul Bîrlădeanu a rămas fără funcţie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. A locuit într-o anexă a lăcaşului, o clădire impunătoare, pe care localnicii o numesc „la palat“. Însă filmul cu care l-au şantajat ceilalţi popi, avea să-i dea lovitura de graţie cîţiva ani mai tîrziu. Cauza a intrat în atenţia procurorilor, care iniţial au dat o soluţie de clasare, motivat de lipsa de probe. Ulterior, urmărirea penală a fost redeschisă, iar în mai 2020, judecătorii ieşeni au decis arestarea lui Bîrlădeanu şi Jitaru.

Nu a durat mult şi Bîrlădeanu a fost eliberat de după gratii, nu şi Jitaru. Asta deoarece el se afla în executarea pedepsei de 3 ani şi jumătate pentru şantaj împotriva lui episcopului Bîrlădeanu. În dosarul de viol a fost plasat sub control judiciar, chiar dacă se afla deja în penitenciar. Controlul judiciar a fost prelungit de mai multe ori, cel mai probabil măsura preventivă fiind dispusă ca nu cumva, la executarea pedepsei şi ieşirea de după gratii inculpatul să se facă nevăzut. În concluzie, Bîrlădeanu şi Jitaru sînt protagoniştii celui mai mare scandal care a zguduit Biserica Ortodoxă Română.

Citește știrea

Trending