Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Liberalii, după moţiune: “nu am alergat după anticipate, dar nici nu fugim de ele”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “susţinem ideea alegerilor anticipate, pentru a ne întoarce la electorat”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc ■ “teama de democraţie este motivul moţiunii PSD”, a opinat senatorul Eugen Ţapu ■

Liderii liberali nemţeni, în frunte cu deputatul Mugur Cozmanciuc, secondat de senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu, au susţinut, vineri, 7 februarie, o conferinţă de presă, temele abordate fiind moţiunea de cenzură, alegerile anticipate, dar şi ordonanţele date de Guvernul Orban cu puţin timp înainte de a pica în Parlament.

Cît priveşte moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi care dus la căderea Guvernului Orban, senatorul Eugen Ţapu a declarat: “Teama de democraţie este motivul pentru care PSD a depus această moţiune de cenzură. Nu şi-au dorit alegeri în două tururi pentru primării, deşi românii au arătat că în marea lor majoritate îşi doresc acest lucru.

90% dintre problemele cetăţenilor ţin de primării şi de aceea este important ca primarii să fie aleşi de cît mai mulţi cetăţeni. Cei care au votat moţiunea nu au votat împotriva guvernului PNL, ci împotriva românilor care vor alegeri în două tururi de scrutin”, a spus Eugen Ţapu.

Acesta a făcut un bilanţ al Guvernării Orban despre care a opinat că a reuşit să repare în trei luni de zile ceea ce au stricat social-democraţii în trei ani de guvernare. Printre exemplele date: recursul compensatoriu, Ordonanţa 13, Ordonanţa 114, etc.

Niciun kilometru de autostradă, niciun spital”, a continuat senatorul liberal rechizitoriul la adresa adversarilor politici, trecînd apoi la reuşitele PNL: eliminarea accizei la carburanţi – “avem cel mai mic preţ la pompă din UE” – eliminarea suprataxării la contractele part-time, bugetul adoptat – “unul realist” etc.

Deputatul Laurenţiu Leoreanu a explicat de ce Guvernul Orban a dat 25 de ordonanţe de urgenţă chiar înainte de a pica în Parlament. În opinia sa, a fost un act de guvernare “precaut şi pragmatic”, în sensul în care guvernul, luînd în considerare că moţiunea putea trece, situaţie în care nu mai putea apela la ordonanţele de urgenţă, a ales să rezolve o serie de probleme urgente cît mai avea această posibilitate.

Şi a exemplificat cîteva dintre aceste situaţii, de la naveta elevilor, programul o masă caldă în şcoli, pînă la salvarea unor companii de stat aflate într-o situaţie precară. Cît priveşte alegerile anticipate, Laurenţiu Leoreanu a declarat: “nu am alergat după alegeri anticipate, dar nici nu fugim de ele”.

În aceeaşi notă au fost şi declaraţiile făcute de deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ. El a precizat că PNL şi-a asumat şi pus în practică obiectivele anunţate în programul de guvernare. Inclusiv votul primarilor în două tururi şi, dacă s-a ajuns la o moţiune de cenzură care a dus la căderea Guvernului, “susţinem ideea alegerilor anticipate pentru a ne întoarce la electorat”.

Asta pentru că PSD, respingînd dorinţa cetăţenilor ca primarii să fie aleşi în două tururi, a dovedit că “nu a dorit ca democraţia să aibă o reprezentare largă”.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending