Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Intervenţie pe Ceahlău. Salvamont, dacă era anunţat mai repede…

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un incident minor şi neglijat a dus la o operaţiune de salvare pe timp de noapte în masivul Ceahlău ■ s-a cerut ajutor după ce leziunea suferită de un turist la picior s-a agravat ■ alte două tinere au s-au accidentat la membrele inferioare ■

Minivacanţa de Rusalii a fost un prilej bun de a ieşi în natură, iar dacă unii au ales marea, nu puţini au fost cei care au ales muntele.

Este şi cazul unui grup de turişti din Satu Mare şi Ungaria care au urcat pe Ceahlău, însă drumeţia lor nu a fost lipsită de peripeţii. Membrii grupului nu au gestionat bine situaţia, iar ceea ce ar fi trebuit să fie un incident minor s-a soldat cu o leziune mai gravă şi o operaţiune de salvare pe timp de noapte.

Din fericire totul s-a încheiat cu bine, dacă nu punem la socoteală suferinţa victimei pe care pritenii au prelungit-o din cauză că nu au cerut ajutor la timp. Incidentul neplăcut a avut loc în ultima zi de Rusalii, pe 8 iunie 2020, cînd grupul de turişti sătmăreni şi ungari s-a aventurat la o drumeţie pînă în vîrf de Ceahlău, pe Toaca.

Totul a mers bine la urcare, însă neplăceri au fost la coborîre, după ce turiştii au ales să meragă pe taseul de la Duruitoarea. Unul dintre ei a suferit o luxaţie, dar s-a încăpăţînat să coboare ajutat de ceilalţi, ceea ce în final a dus la ruperea ligamentelor. Nu a mai putut coborî ajutat de amici şi a fost nevoie de intervenţia celor abilitaţi în astfel de situaţii. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispecerat în juruil orei 23:30.

Lucrătorii din cadrul Salvamont Neamţ au fost solicitaţi în să intervină în zona Piciorul lui Bucur din Masiv Ceahlău, pentru găsirea unui grup de turişti dintre care unul a suferit un traumatism de membru inferior. „Grupul a coborat de la Vîrful Toaca spre Cascada Duruitoarea şi deşi a plecat în jurul orei 17:00, proasta gestionare a unui incident care putea fi rezolvat pe lumină a degenerat într-o operaţiune de salvare pe timp de noapte, cu toate problemele şi riscurile caracteristice ei.

Grupul din Satul Mare şi Ungaria a fost surprins de ploaie într-o zonă dificilă, între Poliţa Ariniş şi cascadă, unde victima a suferit probabil, iniţial, doar o entorsă. Fără să cunoască traseul, au crezut că fiind un grup mai numeros pot ajuta victima să coboare fără intervenţia echipei de la Salvamont.

Au făcut cinci ore pînă la cascadă şi încă o oră pînă la Jgheabul lui Trifan unde afecţiunea s-a agravat cu ruperea ligamentelor“, anunţă Salvamont Neamţ. Atunci a fost momentul cînd turiştii au cerut ajutorul Salvamont la numărul de urgenţă 112, dar deja era întuneric mult timp. „Deşi cei din grup erau bine echipaţi, nu aveau însă lanterne şi se bazau pe lumina de la telefoanele mobile. Intervenţia din seara de 8 iunie s-a finalizat după ora 01:00 cînd atît victima, care suferise un traumatism de membru inferior, cît şi ceilalţi turişti din grup au fost coborîţi în Staţiunea Durău“, mai arată Salvamont Neamţ.

Acesta a fost cel mai grav caz din minivacanţa de Rusalii pe munte, dar salvamontiştii au mai intervenit pentru alte două victime. A fost vorba despre două tinere, una din Bacău şi alta din Iaşi. care au suferit traumatisme la membrele inferioare şi au avut nevoie de imobilizare, fiind ajutate de salvatorii montani să coboare de pe munte.

Sfîrşitul de săptămînă a fost destul de aglomerat, în care nu au lipsit şi alte cazuri asistate la punctele medicale ale Salvamont, fiind în general vorba de plăgi uşoare, extracţii de căpuşe, sau rătăciţi. Salvamont Neamţ a lucrat în regim de permanenţă pe perioada minivacanţei, cu tot efectivul dispus în bazele Durău şi Dochia.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending