Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Inginerii, cei mai căutaţi pe piaţa muncii din judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cererea de personal rămîne redusă, în această săptămînă fiind disponibile 260 de slujbe ■ ar putea avea loc mai multe angajări în zona Roman, faţă de reşedinţa de judeţ ■ dintre cei cu studii superioare e nevoie în special de ingineri ■

Pandemia a scăzut dramatic cererea de personal, iar spre finele celei de-a doua decade a lui Florar în tot judeţul angajatorii raportează ca avînd vacante numai 260 de locuri de muncă.

Conform datelor oficiale de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, piaţa este mai generoasă la Roman unde sînt disponibile 120 de job-uri în mai multe ocupaţii, în timp ce la Piatra Neamţ şi în comunele învecinate cei în cautarea unei slujbe au de ales între 92 de posturi.

Ca de fiecare dată, în zona Tîrgu Neamţ este cel mai puţin de lucru şi s-ar putea angaja numai 48 de persoane. În zona reşedinţei de judeţ, licenţiaţii nu prea au căutare. Este un post pentru inginer chimist, se mai caută un inginer electrotehnic şi doi ingineri mecanici, la care se mai adaugă un loc pentru un inginer specializat în construcţii civile şi industriale. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă vreo 20 de slujbe în mai multe domenii, dar mai este nevoie şi de 9 lucrători comerciali.

Mai puţin este de lucru pentru cei care pot presta ca şi zidari, zugravi, tehnicieni mecanici, sudori, sau maistru mecanic construcţii. Mai multe relaţii despre cererea de personal din Piatra Neamţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe strada Mihai Eminescu din reşedinţa de judeţ. Şi la Roman, ponderea inginerilor în totalul posturilor pentru licenţiaţi este mai mare.

S-ar putea angaja doi ingineri electroenergetici, din care unul „şcolit“ în sănătate şi securitate în muncă, precum şi un inginer textilist, dar este nevoie şi de un inginer automatist şi un inginer specializat în sisteme software.

Se caută fără succes de mai mult timp un topograf şi mai este de lucru pentru doi economişti. Pentru cei cu studii medii cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se recrutează 28 de confecţioneri textilişti şi 10 operatori confecţioneri industriali. În construcţii este nevoie de 10 dulgheri precum şi de constructori acoperişuri, fierari betonişti, precum şi montatori izolaţii.

La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni bune de zile cele două posturi pentru licenţiaţi, unul în ocupaţia de inginer zootehnist şi unul de medic veterinar. În rest este de lucru pentru 10 muncitori necalificaţi dar se mai caută şi rectificatori, strungari, vălţari, frezori, confecţioneri textilişti sau îngrijitori animale şi tehnicieni veterinari.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending