Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Infecţiile, pneumoniile şi gripa bat în retragere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică au fost raportate 179 infecţii respiratorii, 427 pneumonii şi 19 cazuri de gripă ■

Trecute într-un con de umbră din cauza epidemiei de coronavirus, infecţiile respiratorii, pneumoniile şi gripa continuă să afecteze populaţia, deşi în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică, numărul acestor maladii se află în descreştere.

În ceea ce priveşte infecţiile respiratorii acute (IACRS) numărul a fost de 1.719, cu 43 internări, marcînd o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă, cînd au fost 2.961 cazuri, cu 50 bolnavi internaţi.

Numărul de pneumonii a fost de 427, cu de 126 internări şi cu tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedent, cînd au fost raportate 519 cazuri, cu 126 internări. Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele 0-1 ani, 2-4 ani şi 50-64 ani.

Activitatea gripală a evoluat şi ea cu o tendinţă descrescătoare, faţă de săptămîna precedentă, cînd s-au raportat 19 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ, din care 15 raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean şi 4 de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Roman.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 257 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ. În actualul sezon epidemic, pînă la data de 8 martie 2020 au fost vaccinate antigripal 43.556 persoane, din care 37 persoane în intervalul 2-8 martie 2020, care fac parte din grupele la risc, imunizarea acestora fiind făcută cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Stocul de vaccin antigripal la medicii de familie din judeţ este la această dată de doar 188 doze. În această perioadă, din cauza pericolului răspîndirii coronavirusului a fost interzis accesul vizitatorilor în spitale, fiind păstrate celelalte măsuri legate de realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat.

Medicii fac apel la populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspîndirii virusului gripal: evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, dureri ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.

Se recomandă izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; evitarea aglomeraţiilor;evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; respectarea etichetei tusei şi strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mînca, în vederea reducerii răspîndirii virusului; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume).

Advertisement

Trending