Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Iată care o să fie noii directori şi inspectori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noii directori şi directori adjuncţi au fost detaşaţi în interesul învăţămîntului pentru un an şcolar ■ au fost numiţi 41 de şefi plini şi adjuncţi ■ vîntul schimbării a „bătut“ şi pe la unele licee ■ jumătate din inspectorii şcolari au părăsit instituţia ■

Aşa cum a anunţat inspectorul general Mihai Obreja, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar au fost aprobate detaşările în interesul învăţămîntului, pentru posturile de directori şi directori adjuncţi ai unităţilor din Neamţ.

La Şcoala Gimnazială Bahna a fost numit ca director adjunct profesorul Petruţ Miron, iar la Şcoala Gimnazială Regina Maria Bicaz pe funcţia de director plin a fost numită, începînd cu 1 septembrie, profesoara Elena Cristina Sasu, iar pe aceea de director adjunct Iustina Andronic. Liceul Mihail Sadoveanu Borca va avea ca director adjunct pe Ciprian Ciubotă.

La Şcoala Gimnazială Boghicea director este profesorul Dănuţ Nechifor, la Şcoala Gimnazială Crăcăoani director, de la 1 septembrie, va fi Adina Cristina Raclariu, iar la Şcoala Dămuc, Elena Topoliceanu. La Şcoala Gimnazială Farcaşa postul de director va fi ocupat de Constantin Gavriluţ, iar la Şcoala Băluşeşti, din comuna Icuşeşti postul va fi ocupat de profesorul Măncuţă. Ciurdea Livia va fi director la Şcoala Oniceni.

Conducerea Colegiului Naţional Calistrat Hogaş s-a schimbat în totalitate. Pe postul de director plin a fost detaşată profesoara Andrei Brînduşa, iar pe cel de adjunct Cătălina Tărcăoanu. Postul de director adjunct la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu va fi ocupat de Livia Nicolae. Director la Colegiul Tehnic Forestier va fi Alina Elena Isac, la Liceul de Arte Victor Brauner rămîne ca director profesoara Carmen Corlăţeanu.

La Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ a fost detaşat ca director profesorul Mihai Floroaia. Postul de director adjunct al Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Piatra Neamţ va fi ocupat de Claudia Georgiana Covasan. La Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ director va fi, de la 1 septembrie, profesorul Răzvan Alexandru Lupu. La Şcoala Piatra Şoimului pe postul de director adjunct este numită Mihaela Luminiţa Ciubotaru, iar la Poiana Teiului director adjunct va fi Milica Olaru. La Liceul Vasile Sav director plin rămîne preotul Alexandru Lezeu, iar director adjunct a fost numită profesoara Monica Dedu.

La Liceul Teologic Romano-Catolic Sfîntul Francisc de Assisi postul de director va fi ocupat de preotul Bogdan Emilian Balaşcă, iar în cel de adjunct a fost detaşat şi anul acesta profesorul Irimia Bogdan, care coordonează Şcoala Costache Negri, structură a acestui liceu vocaţional. La Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu director adjunct a fost numit Dumitru Asoltanei, iar la Vasile Alecsandri director adjunct va fi Adrian Bolea, proaspăt „uns“ consilier local PNL. La Clubul Copiilor Săbăoani director va fi Cornelia Bulai. Schimbări vor interveni şi la Liceul Săbăoani unde pe funcţia de director plin a fost numit profesorul Cătălin Dimitriu.

La Şcoala Tazlu, director va fi Violeta Monalisa Lupu Marinei, iar la Liceul Teologic Vînători Neamţ director adjunct a fost numită Teodora Doina Paga. La Centrul Judeţean de Excelenţă Piatra Neamţ director va fi profesoara Aloma Weis. Postul de director al Palatului Copiilor va fi ocupat de profesorul Ioan Milea, fost inspector şcolar general adjunct. La Colegiul Tehnic Miron Costin a fost numit profesorul Adelin Tălmăcel, cel care antrenează şi echipa de fotbal feminin Vulpiţele Galbene. El îi va lua locul profesoarei Ana Maria Zoloagă, care a fost detaşată de la 1 septembrie la Inspectoratul Şcolar, pe postul de inspector de Limba şi literatura Română. „La Şcoala Gimnazială Nr.2 am înregistrat, între timp, şi demisia domnului director plin şi a fost numit ca director doamna Stela Andrei“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct.

Care-i situaţia la Inspectoratul Şcolar

Aşa cum şi-a anunţat intenţia, inspectorul general Obreja a „primenit“ cam jumătate din inspectorii şcolari. Conform declaraţiei Danei Păiuş, adjuncta instituţiei, la ISJ vor lucra, din 1 septembrie, 23 de inspectori, o parte cu normă întreagă, iar alta cu jumătate.

La învăţămîntul primar va fi inspector de specialitate Ana Socea, titular la Şcoala Rediu, iar la cel preşcolar educatoarea Rodica Savu, titular la Grădiniţa Mărceni Bicaz. Pe postul de inspector şcolar pentru disciplina Limbă şi literatură Română va funcţiona Ana Maria Zăloagă, fost director la Colegiul Miron Costin. La Engleză şi Franceză va fi inspector Ana Maria Ichim, titulară la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Tîrgu Neamţ.

Pe postul de inspector la disciplina Matematică va fi Cleopatra Olaru, titular la Colegiul Naţional Gheorghe Asachi Piatra Neamţ, iar la Fizică şi Management Educaţional Ana Cezarina Moroşanu, titulară la Colegiul Tehnic Cartianu Piatra Neamţ.

La disciplina Biologie/Chimie, cu atribuţii de management instituţional va funcţiona Ioan Bălan, titular la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu. La Istorie şi pe Management Instituţional va funcţiona tot profesoara Elena Preda, fost purtător de cuvînt al ISJ Neamţ, pe lista de consilieri a PNL pentru Tîrgu Neamţ.

La disciplina Geografie şi inspector pentru învăţămîntul particular va funcţiona profesorul Daniel Sava, titular la Colegiul Naţional Gheorghe Asachi Piatra Neamţ. La Educaţie Fizică va fi inspector Cătălina Grigoraş Popa, titular la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. Pe disciplinele tehnice a fost păstrat tot Mircea Corlăţeanu, titular la Colegiul de Transporturi Piatra Neamţ.

Tot inspector pe discipline Tehnice şi Management Instituţional va funcţiona şi Cristina Albu Iacob, titulară la acelaşi colegiu. La Managementul resurselor umane va fi inspector şcolar Florentina Ungureanu, titular la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, iar la Management instituţional cu atribuţii Socio- Umane a fost păstrat profesorul Romeo Roman, titular la Liceul Conta Tîrgu Neamţ.

Din vechea gardă au rămas inspectorii şcolari: Rodica Ciuchi, titular la Colegiul Gheorghe Cartianu Piatra Neamţ, la Dezvoltarea Resursei Umane. La Religie, Monitorizarea programelor privind accesul la educaţie a rămas preotul Mihai Giosanu, de la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamţ.

La Învăţămînt special şi Proiecte educaţionale a fost păstrată profesoara Meda Ştirbu, titular la CJRAE Neamţ. La Managementul resurselor umane va fi tot Silvia Bortariu, titular la Colegiul Hogaş. Pe Proiecte educaţionale va funcţiona inspectoarea Mihaela Popa, titulară la Colegiul Tehnic Cartianu.

De Activităţi extraşcolare se va ocupa Mihaela Aanei, titulară la CSEI Tîrgu Neamţ. Cu jumătate de normă va funcţiona ca inspector şcolar pe disciplina Informatică Mirela Fîrţală, de la Liceul Bicaz. Tot cu jumătate de normă vor funcţiona: Irina Horghidan, la Arte, titulară fiind la Liceul Victor Brauner şi inspectorul pentru Minorităţi Costică Alexe, care a rezistat tuturor schimbărilor de inspectori şcolari generali din ultimele două decenii.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending