Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Iată care e cea mai mare pensie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ, în iunie erau 124.912 pensionari ■ 134 primesc pensii de serviciu cu sume ce variază între 1.625 şi 32.760 lei ■ 28.458 au pensii sociale de 704 lei ■ trei vîrstnici primesc drepturi băneşti ce depăşesc suma de 10.000 lei ■ drepturile băneşti ale bunicilor cresc de la 1 septembrie ■ de la promisiunile de 40 de procente, pensia creşte cu doar 14 procente ■

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Neamţ a făcut cunoscut numărul de pensionari din judeţul Neamţ şi cuantumul pensiilor pe care aceştia le primesc.

„La nivelul judeţului Neamţ, în luna iunie 2020, sînt 124.912 de pensionari, din care: 134 sînt beneficiari de pensii de serviciu, aceştia avînd drepturi în sume brute lunare ce variază de la 1.625 lei la 32.760 lei.

În acelaşi timp, 28.458 sînt pensionari ce beneficiază de indemnizaţia socială, adică de pensia minimă socială, în cuantum lunar de 704 lei. Precizăm că potrivit dispoziţiilor articolului 2 şi 3 din OUG nr.6 din 2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii, cu domiciliul în România, indifertent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se determină ca diferenţă între nivelul pensiei prevăzut la articolul 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atît de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cît şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii, în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri“, a precizat Oana Fodor, purtător de cuvînt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Aceasta a mai afirmat, la solicitarea Monitorul de a afla care sînt sectoarele de activitate din care provin pensionarii cu cele mai mari drepturi, că nu pot fi făcute publice, din cauza faptului că bazele de date ale instituţiei nu conţin astfel de informaţii.

„Precizăm că funcţie de cuantumul lunar al pensiei, stabilit pe principiul contributivităţii, se constată că în judeţul Neamţ 32.943 pensii sînt sub nivelul sumei de 704 lei, 39.000 pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 704 lei şi 1264 lei; 35.022 pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 1.265 lei şi 2.000 lei; 14.079 pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 2.000 lei şi 2.999 lei.

Alţi 2.107 pensionari primesc pensii al căror cuantum lunar variază între 3000 lei şi 3999 lei, în timp ce 522 de pensii au un cuantum lunar ce variază între 4.000 lei şi 4.999 lei, 145 de pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 5000 lei şi 5999 lei, 33 de pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 6.000 lei şi 6.999 lei, 19 de pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 7.000 lei şi 7.999 lei, cinci pensii sînt cu un cuantum lunar ce variază între 8.000 lei şi 8.999 lei.

Alte două pensii au un cuantum lunar ce variază între 9. 000 lei şi 10.000 lei şi doar trei pensii sînt cu un cuantum lunar ce depăşeşte suma de 10. 000 lei. Referitor la situaţia numerică a pensiilor în funcţie de tipul pensiei, precizăm că din prelucrarea datelor se constată că sînt 176 de pensii anticipate, 1.874 pensii anticipat parţiale, 97.993 pensii limită de vîrstă, 9.947 pensii de invaliditate şi 14.922 pensii de urmaş“, a mai precizat purtătorul de cuvînt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Pensii mai mari de luna viitoare

Executivul a anunţat majorarea pensiilor cu începere de la 1 septembrie. Creşterea nu e atît de mare cît s-a promis, în speţă 40 de procente, ci numai 14%. Astfel, un punct de pensie creşte de la 1.265 la 1.442 lei, un plus de 177  lei la fiecare punct de pensie. „Avînd în vedere publicarea în Monitorul Oficial (…), precizăm următoarele: Dispoziţiile art.86, alin.(2), lit.b) din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii au fost modificate, astfel că, de la 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie va fi de 1.442 lei“, conform unui comunicat al Casei de Pensii Neamţ.

Avînd în vedere dispoziţiile mai sus menţionate, cît şi cele ale art.77, alin.(2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor, care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, va fi stabilită, începînd cu 1 septembrie 2020, la valoarea lunară de 1.154 lei. Nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei începînd cu data de 1 septembrie 2020.

Potrivit dispoziţiilor art.170, alin.(3+1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, indicele de corecţie se menţine la 1,41 pentru anul 2020, aşa cum a fost prevăzut la art.17 din Legea nr.6/2020, mai anunţă CJP Neamţ.

Reamintim că pensiile bunicilor noştri ar fi trebuit să crescă spectaculos din toamna acestui an, majorarea fiind de 40 de procente, potrivit unei legi adoptate de guvernarea PSD. Totuşi criza economică generată de criza medicală, a făcut imposibilă majorarea prevăzută prin lege. După discuţii aprinse din promisiunile de 40 de procente nu au mai rămas nici jumătate, astfel că în final pensiile vor creşte cu doar 14 procente.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending