Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Gustar începe cu ploi şi instabilitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ultima lună de vară debutează cu ploi, vijelii şi valori termice sub media perioadei ■ informarea de instabilitate atmosferică este valabilă pentru toată ţara pînă joi, la ora 23 ■ pînă la finele primei decade nu vor fi mai mult de 27 de grade ■ frecvent se vor înregistra precipitaţii ■

Ultima lună de vară debutează cu schimbarea registrului meteo, iar meteorologii anunţă instabilitate accentuată, vijelii şi un regim termic sub media perioadei. Cel puţin pînă la finele primei decade din luna august nu ne putem aştepta la vreme pre bună, va fi mai rece decît ar trebui şi ploile nu ne vor ocoli. Meteorologii au emis pentru ultima zi a lui iulie şi prima zi de august o informare meteo de ploi, dublată de o atenţionare cod galben de instabilitate accentuată. De miercuri, 31 iulie, de la ora 13 şi pînă joi, 1 august, la ora 23, toată ţara este sub informare meteo de instabilitate atmosferică. „Îndeosebi după-amiază şi noaptea, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantitaţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp şi izolat 35…40 l/mp. În după-amiaza zilei de miercuri (31 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile vestice, sudice, sud-estice şi izolat în restul teritoriului. Local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea continentală va fi caniculă“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Avertizarea cod galben a fost valabilă pe 31 iulie în intervalul orar 15 – 23 şi anunţa perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, fiind vizate mai multe judeţe, inclusiv jumătatea vestică a judeţului Neamţ. Specialiştii au prognozat perioade de instabilitate atmosferică accentuată în zonele de munte, precum şi în Crişana, Banat, jumătatea de nord a Munteniei şi a Olteniei, local în Transilvania şi nordul Moldovei. Au fost prognozate averse torenţiale, frecvente descarcări electrice, intensificări ale vîntului, vijelii şi grindină, precum şi cantităţi de apă de 25 l/mp şi pe arii restrînse 40…50 l/mp. Conform prognozei, astăzi în Piatra Neamţ este cer variabil cu soare şi nu mai mult de 23 de grade Celsius, cu ceva averse de ploaie în a doua parte a zilei. Noapte aduce cer degajat şi o minimă de 18 grade. Pentru vineri, 2 august, se anunţă din nou furtuni, cu intensificări ale vîntului şi cantităţi mai mari de precipitaţii. Va fi ceva mai cald decît în intervalul precedent, cu pînă la 25 de grade. După lăsarea întunericului cerul se degajează şi minima scade pînă la 16 grade. Cea mai rece zi pare a fi cea de sîmbătă, 3 august, cînd în zona noastră abia se vor înregistra maxime de 21 de grade. Din nou sînt anunţate furtuni, mai ales după amiază, cînd vor fi intensificări ale vîntului şi probabil grindină. Peste noapte minima rămîne cantonată la pragul de 16 grade. Duminică, 4 august scăpăm de furtuni nu şi de ploi ceva mai liniştite, mai după amiază. Se mai îmbunează regimul termic şi trecem la o maximă diurnă de 24 de grade, dar minima nopţii ajunge la 15 grade. Săptămîna viitoare aduce valori termice între 24 şi 27 de grade, dar nu scăpăm de ploile de după amiază.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

FOTO/Pamflet: O groapă şi doi muncitori. “Mobilizare şi eficienţă” marca Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Avarie la Sarata. Dacă ar fi prima, ne-am mira, dacă ar fi ultima, ne-am bucura. Dar e doar una dintre multe altele. Foste şi viitoare. Nu despre asta vrem însă să vorbim acum. Primind pozele de la cititorii Monitorul ne-a izbit o… “discordanţă”: cât de mare e groapa/avaria şi cât de mici sunt muncitorii. Asta spune totul despre “mobilizarea şi eficienţa” marca Apa Serv.

 

Citește știrea

Actualitate

Aristocraţia bugetară, tichete de vacanţă şi la vreme de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul din administraţie primeşte aceste drepturi salariale, dacă au fost prinse în bugetele locale ■ la Primăria Roman, liderii de sindicat au negociat cu primarul renunţarea la tichete în schimbul păstrării locurilor de muncă şi a netrimiterii în şomaj tehnic ■ la spital, 965 salariaţi vor primi tichete de 1,4 milioane lei ■ la CJ Neamţ, 179 de angajaţi le-au primit deja ■ valoarea lor e 242.000 de lei ■ sindicatele din învăţămînt vor primi vouchere de vacanţă, în această lună ■

„Aristocraţia bugetară“, după cum o numea Petruşor Peiu, analist economic, fost consilier al premierilor Radu Vasile şi Adrian Năstase, primeşte şi anul acesta tichetele de vacanţă, în ciuda dificultăţilor de ordin pandemic şi a crizei economice.

Aceste drepturi salariale anuale au fost prinse în bugetele instituţiilor finanţate de la bugetul central. Cei 965 de angajaţi ai Spitalului Roman vor primi în această lună tichetele, din veniturile unităţii.

„În vederea recuperării capacităţii de muncă şi a întreţinerii acesteia, precum şi motivării personalului din cadrul spitalului, unitatea va acorda tichete în valoare de 1.450 lei pentru fiecare salariat, care are contract de muncă activ. În bugetul spitalului pe 2020 a fost prinsă această sumă. Aceste beneficii urmează a fi distribuite în semestrul al II-lea“, a declarat Andrea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

La Primăria Roman, conform declaraţiei inginerului Vasile Toader, lider al Sindicatului Administraţiei Publice, sindicatele au renunţat de bună voie la vouchere, convenind cu primarul Lucian Micu să nu se facă disponibilizări şi să nu fie trimis în şomaj tehnic personalul, care numără peste 900 de angajaţi.

S-a convenit acest lucru din cauza impactului uriaş pe care acordarea acestor tichete l-ar fi avut asupra bugetului local. „Primăria Roman nu acordă, în acest an, vouchere de vacanţă din lipsă de posibilităţi financiare. Anul trecut, tichetele la nivelul administraţii publice au presupus o cheltuială de 1.105.600 lei“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

Salariaţii din învăţămînt, ale căror lefuri sînt plătite de la bugetul central prin ministerul de resort, urmează a primi aceste tichete în perioada imediat următoare, fiind prelungită şi valabilitatea celor care nu au fost consumate anul trecut.

„Valabilitatea acelor tichete de vacanţă, care nu au fost utilizate în 2019, a fost prelungită cu un an de zile, pînă în 2021. Pentru anul acesta personalul angajat în învăţămînt va primi tichete de vacanţă în luna iulie“, a precizat Gabriel Ploscă, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămînt Neamţ. Şi cei 140 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate au primit contravaloarea tichetelor de vacanţă în valoare de 242.000 lei, conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al CJ Neamţ, Simona Balint.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a declarat, pentru Monitorul, că la o recentă şedinţă a Consiliului Director, printre alte subiecte discutate, s-a discutat şi despre tichetele de vacanţă. „Foarte puţine primării pot anul acesta să mai acorde vouchere de vacanţă. Legea tichetelor de vacanţă este una cu caracter eminamente permisiv. Dacă pot, administraţiile publice locale acordă tichete de vacanţă, dacă nu au resurse financiare nu le acordă“, a precizat Emil Drăghici.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Zimbrii liberi, cum îşi apără puiul de intruşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un filmuleţ cu o turmă de legendare mamifere a fost realizată de angajaţii Parcului Natural Vânărori Neamţ ■ femelele, când au simţit prezenţa omului, au reacţionat în câteva secunde ■ s-au postat în faţa viţelului, făcând „zid“ cu corpurile lor ■ zimbrii liberi din pădurile Neamţului sînt în număr de cel puţin 48 ■

Reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ, instituţie care derulează un proiect unic de eliberare a zimbrilor în mediul natural, au parte de experienţe inedite şi spectaculoase, fiindu-le dat să surprindă, în diverse ipostaze, legendarele mamifere.

Fie că e vorba de turme păscând, hălăduind molcom prin păduri, alergând, zburdând sau odihnindu-se, toate aceste „cadre“ sunt de un pitoresc aparte.

Ultimele astfel de episoade au în centrul atenţiei viţei de zimbru veniţi pe lume în această primăvară, fiind filmaţi în cadrul natural al codrilor Neamţului. Unul dintre „scurtmetrajele“ pomenite surprind un puiuţ dintr-un grup şi reacţia femelelor când şi-au dat seama că în apropiere este un intrus, în speţă omul. Zimbroaicele au reacţionat prompt, făcând din trupurile maiestoase un scut pentru cel mic.

Cel care a realizat instataneul nu a precizat zona în care l-a făcut, dar zimbrii au la dispoziţie un areal întins pe câteva zeci de mii de hectare, în zona împădurită a judeţului străjuit de Ceahlău.

„Reacţie tipică de apărare a puiului! În câteva secunde femelele au creat un «zid» care s-a interpus între potenţialul pericol şi viţel, asigurându-i acestuia camuflarea şi protecţia necesară“, se arată într-o postare din data de 29 iunie de pe contul de Facebook al Administraţiei Parcului Vânători, structură a Direcţiei Silvice Neamţ. Pe site-ul parcului mai sunt două filme, care surprind tot puii.

„În primele imagini şi apoi mai pe final veţi distinge doi zimbrişori, aflaţi într-o turmă din libertate. Filmuleţul e scurt pentru că una dintre zimbroaice nu ne-a lăsat să ne apropriem mai mult… Rugămintea noastră pentru turişti este să nu se aproprie mai mult de 30 de metri faţă de exemplarele în libertate şi să manifeste atenţie sporită atunci cînd au de-a face cu zimbroaice cu pui! (filmare reuşită de colegul Ştefan Nemţanu)“, mai este postat pe Facebook, pe 3 iulie 2020.

Alta, de pe 27 iunie, este intitulată „Măria sa, puiul pădurii!“, relatându-se întâlnirea cu un zimbrişor: „Împărtăşim cu voi bucuria scurtei întâlnirii cu un pui de zimbru, fătat în această primăvară. Zimbrii au mirosul şi auzul bine dezvoltate, aşa că nu te poţi apropia prea mult de o turmă, mai ales atunci când aceasta se află într-un desiş. Când în turmă se află şi un pui, vigilenţa animalelor este mult sporită, aşa că trebuie să te mulţumeşti cu doar câteva secunde de filmare…“.

Din explicaţiile ce însoţesc filmările rezultă cu numărul zimbrilor liberi s-a mărit, în aceastâ primăvară cu cel puţin trei exemplare. Pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de trudă, începea cea mai importantă etapă a proiectului de punere în libertate a zimbrului. La acea dată, un grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, pleca în sălbăticie, dându-i-se drumul în codrii Neamţului.

Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Anii au trecut, iar eforturile au fost răsplătite.

Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor liberi era de 45, dar lor li se adaugă cei trei viţei născuţi în această primăvară. Succesiv, în cei opt ani de la demararea proiectului, au fost noi puneri în libertate şi îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie merge după regulile naturii. Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg din aceasta, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Ultima eliberare, în mai 2019, a fost una mai specială, dându-se drumul la doi masculi, tot atâtea femele, dar şi unui viţel de doar zece zile. Aşadar, se ridică, treptat, o nouă generaţie de zimbri, un nucleu substanţial, care nu a avut niciodată de-a face cu captivitatea, fiind astfel mult mai bine pregătit pentru traiul pe cont propriu.

Cum traiul în sălbăticie are propriile reguli, acestea au început să se aplice, în mod natural şi zimbrilor. În iarna lui 2015, un mascul a căzut pradă urşilor şi lupilor. Se bănuieşte că exemplarul a fost răpus de un urs, care s-a ospătat primul, după care au venit şi lupii, sau invers. „E de aşteptat să mai şi moară, de bătrâneţe sau din cauza altor animale. E primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Este rău că s-a întâmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică“, explica inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători.

Citește știrea

Trending