Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Gunoaiele, iar prilej de „patimi“ politice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei proiecte, care au vizat managementul deşeurilor, au fost respinse în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean ■ reprezentanta operatorului de salubritate, Iulia Havrici, a încercat să explice legislaţia în baza căreia s-a cerut scumpirea preţului la gunoi ■ consilierii liberali au respins cele trei proiecte de hotărîre pe această temă ■

De departe, cele mai dezbătute proiecte de hotărîre dintre cele 33 înscrise pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Neamţ din 28 ianuarie au fost cele trei vizînd problemele de gestionare a gunoiului şi modul de stabilire a preţului.

Ele au fost un nou motiv de dispută politică între consilierii liberali, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene şi vicepreşedintele aceleeeaşi instituţii, Ioan Asaftei.

Preşedintele de şedinţă, Ionel Arsene, a invitat pe reprezentanta SC Rossal, Iulia Havrici, director economic al operatorul de salubritate în mai multe zone ale judeţului, să explice cauza scumpirii tarifelor la salubritate.

„Tarifele au fost fundamentate în baza Ordonanţei 74 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, apărută în 2018. O să mă întrebaţi cum s-a ajuns la preţul care se practică acum. Pînă acum se făcea protecţie socială pe seama agenţilor economici.

Explicaţia majorării substanţiale a preţurilor vine din diferenţa între numărul de locuitori luaţi în calcul la nivelul anului 2009, cînd a început implementarea proiectului de management al deşeurilor în Neamţ, dată la care au fost luaţi în calcul pentru zona 2 Roman 100.000 de locuitori, cînd în realitate ei sunt doar 50- 60.000 mii, situaţie care se repercutează direct în costuri.

La încheierea contractului, în 2017, se plătea 2,30 lei de persoană şi acum s-a ajuns la 10 lei în rural. În urban, în 2017, tariful era de 5 lei. La executarea contractului s-a constatat că populaţia era de 60.000 de locuitori în zona 2 de operare, faţă de 100.000 luată în calcul la întocmirea documentaţiei, cînd 40% erau venituri din materialele reciclabile valorificate: hîrtie, carton, peturi etc.

După 3 ani de operare am constatat că nu se pot obţine aceste venituri. Asta pentru că s-a făcut tarif separat pe deşeuri reciclabile“, a explicat Iulia Havrici.

Chestiunea gunoiului „nu trebuie jucată politic“

Încercarea consilierului Eduard Corduneanu, care a anunţat încă de la începutul şedinţei că nu va vota proiectele referitoare la stabilirea preţurilor la salubritate, pentru a nu intra în incompatibilitate, a iritat consilierii liberali, care au încercat să-l pună la punct, întrebîndu-l ce legătură are cu Rossalul şi determinîndu-l pe preşedintele Ionel Arsene să reamintească faptul că situaţia este în oglindă cu cea de la Piatra Neamţ, unde primarul liberal Dragoş Chitic a majorat taxele de salubritate şi a fost sprijinit de Consiliul Judeţean.

Tot preşedintele Ionel Arsene a reamintit consilierilor liberali faptul că, în luna ianuarie a acestui an, a mai fost convocată o şedinţă în care operatorii au explicat modul de alcătuire a preţurilor, şedinţă la care liberalii au fost reprezentaţi şi de consiliera Mihaela Isciuc.

Şeful CJ a cerut liberalilor să nu politizeze chestiunea tarifelor la salubritate. „Ne vom trezi că Guvernul României ne va notifica în urma unei notificări pe care şi el o va primi de la Uniunea Europeană; vom intra în infrigiment şi vom avea de plătit 100 şi ceva de milioane de lei, cheltuite pe proiectul de management al deşeurilor în Neamţ, dacă o jucăm politic. Eu nu vreau să plătesc pînă la pensie“, a spus Ionel Arsene, care a susţinut că atrage atenţia colegilor din Consiliul Judeţean, în calitatea sa de om informat şi de preşedinte al instituţiei.

În gîlceava generală a intervenit şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Asaftei, care a spus că la cetăţeni trebuie să ajungă informaţia corectă despre modul în care este tratată problema managementului deşeurilor în Consiliul Judeţean, ALDE opunîndu-se scumpirii tarifelor la gunoi, dar atrăgînd atenţia că, în fapt, votul dat în Consiliul Judeţean e unul pur formal.

După discuţii contradictorii, care au durat preţ de vreo 20 de minute, liderul consilierilor PNL, Florin Hopşa, a propus un amendament prin care a cerut diminuarea tarifelor la gunoi cu 20% , moment în care secretara judeţului, Daniela Soroceanu, a intervenit atrăgînd atenţia consilierilor că nu va contrasemna de legalitate. Amendamentul liberalilor a căzut la vot, fiind exprimate 15 voturi împotrivă, iar proiectul în întegime a fost respins, aşa cum s-a întîmplat şi cu celelalte proiecte de hotărîre pe aceeaşi temă.

Advertisement








Trending