Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Gripa, pneumoniile şi infecţiile respiratorii, tendinţă de scădere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 2.961 de infecţii respiratorii acute ■ numărul de pneumonii a fost de 519, iar de gripă s-au îmbolnăvit 41 de persoane ■ de la începutul sezonului rece, în judeţul Neamţ au fost înregistrat 238 cazuri de gripă ■

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) înregistrate în săptămîna 24 februarie 2020 – 1 martie 2020 de supraveghere epidemiologică, a fost de 2.961, cu un număr de 50 internări.

A fost o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă, cînd au fost 3.230 cazuri, cu 61 bolnavi internaţi. Numărul de pneumonii raportate a fost de 519, cu 126 internări, marcînd şi această maladie o tendinţă de uşoară de scădere în săptămîna precedentă fiind 572 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, din care 110 s-au internat în spital.

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vîrstă 0-1 ani, 2-4 ani şi 50-64 ani. În schimb, activitatea gripală a evoluat cu o uşoară tendinţă crescătoare, faţă de săptămîna precedentă.

Astfel, s-au raportat 41 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ, patru la grupa de vîrstă 2-4 ani, 16 cazuri la grupa de vîrstă 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de vîrstă 15-49 ani, cici cazuri la grupa de vîrstă 50-64 ani şi trei cazuri la grupa de vîrstă peste 65 ani. Dintre cazurile de gripă, 25 au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, 10 cazuri au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, iar şase cazuri de către medicii de familie din judeţ.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 238 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ. În actualul sezon epidemic, pînă la data de 1 martie 2020, au fost vaccinate antigripal 43.519 persoane, din care 204 persoane au fost vaccinate în intervalul 17- 23 februarie2020, acestea făcînd parte din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Stocul de vaccin antigripal în DSP Neamţ este de 14 doze, iar la medicii de familie din judeţ de 211 doze. Din analiza numărului de cazuri de gripă din Neamţ, s-a constatat că în săptămîna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri faţă de cel raportat în aceeaşi săptămînă a anului anterior, cînd au fost doar 14, cu 13 internări.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 2.019 cu 38 internări, iar de pneumonii 454 cu 111 internări, în aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrînd valori mai mici faţă de săptămîna precedentă de supraveghere“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sămătate Publică Neamţ.

Pentru a evita situaţii neplăcute trebuie respectate cîteva condiţii

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile şcolare şi preşcolare s-a impus realizarea triajului zilnic in colectivităţile şcolare.

În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum trei cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învăţămînt din această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor şcolare, în clasa, respectiv şcoala în caxuză, pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare.

Suspendarea se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitîndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară. În această perioadă este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat: măşti, mănuşi, halite, de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi cînd aceştia părăsesc salonul de izolare/grupare.

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a declarării evoluţiei epidemice a gripei facem apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspîndirii virusului gripal: evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa:frison, febră de 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare,i care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.

Se recomandă izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei,evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei de cel puţin 1 metru faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută.

Se recomadă respectarea etichetei tusei şi strănutului:folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mînca, în vederea reducerii răspîndirii virusului.

Alte indicaţii se referă şi la creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;evitarea staţionării în frig timp îndelungat; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, halate) de către vizitatorii persoanelor internate şi continuarea vaccinării antigripale.

Actualitate

Învăţămîntul, cea mai aglomerată perioadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost convocat pentru două zile la Ministerul Educaţiei ■ a fost modificat un ordin ce prevede calcularea ratei de incidenţă comunitară ■ 2.000 de elevi mai învaţă încă în sistem on-line ■

Timp de două zile, marţi şi miercuri, 18-19 mai, inspectorii generali din întreaga ţară au fost chemaţi la Ministerul Educaţiei de către ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru a face o analiză a perioadei aglomerate în care a intrat învăţămîntul, după mai bine de un an de cînd elevii au stat mai mult acasă decît în bănci.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja este mulţumit să poată raporta ministrului că la activitatea de evaluare a cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a a fost o prezenţă de peste 95% din efectivul înscris în acest an şcolar.

„Marţi s-a desfăşurat proba de Limba română pentru evaluarea cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a. Din cei 4.214 copiii au absentat doar 219, procentul de prezenţă find de 95%.

Sperăm ca şi la proba de Matematică, de miercuri, prezenţa să fie la fel de bună, pentru că aceste activităţi sînt deosebit de importante pentru noi, în a realiza o «fotografie» a nivelului de cunoştinţe al elevilor din toate clasele, ţinînd cont de faptul că au stat mai mult acasă decît în bănci, în perioada în care s-a studiat on-line.

O parte dintre copii vor participa şi activităţile remediale, care vor contribui la acoperirea golorilor inerente procesului de învăţare on-line. Timp de două zile mă aflu la Bucureşti, la conferinţa CRED, proiect strategic de abilitare curriculară.

Am avut o întîlnire cu domnul ministru, Sorin Cîmpeanu, pe probleme specifice învăţămîntului nemţean. Important este că între timp a fost modificat şi Ordinul 3755 din 2021, care deja a fost publicat în Monitorul Oficial, prin care se actualizează scenariile în care vor învăţa elevii, în funcţie de rata de incidenţă comunitară.

În cazul în care această incindenţă va scădea şi în Neamţ sub unul la mie, copiii vor putea reveni în bănci. Evident că urmează să analizăm situaţia, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de acest ordin şi de evoluţia situaţiei pandemice din judeţ vom stabili şi noi scenariile în care vor învăţa elevii în Neamţ.

La ora la care vorbim( marţi, 18 mai – n.r.) în întreaga ţară 65.000 de elevi s-au întors în bănci. În Neamţ, puţin peste 2.000 de elevi învaţă încă în sistem on-line.

Este însă probabil ca de săptămîna viitoare toţi cei 68.800 elevi din judeţ să se întoarcă în bănci“, a precizat profesorul Mihai Obreja.

Inspectorul general a mai adăugat faptul că peste 8.000 de copii din Neamţ sînt înscrişi la activităţile remediale:

„Neamţul se află printre judeţele cu cel mai mare număr de copii înscrişi la acest tip de activităţi şi am credinţa că toţi colegii noştri se vor implica la maxim pentru ca acţiunile remediale să-şi arate deplina eficienţă“.

Citește știrea

Actualitate

Dezastru! O vilă şi o cabană, făcute scrum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două imobile, care erau situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, au fost distruse total de flăcări ■ o butelie a explodat în cabană ■

Mari pagube a suferit proprietarul unei vile şi a unei cabane de vacanţă, care erau pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, ambele imobile fiind distruse în totalite de flăcări. Incendiul a izbucnit luni, 17 mai 2021, iniţial la vilă, propagându-se apoi şi la cabană.

„Prin apel la 112, în jurul orei 15:00, ISU Neamţ a fost înştiinţat despre producerea unui incendiu la o casă de vacanţă din satul Izvorul Alb, oraşul Bicaz.

Se deplasează opt subofiţeri cu autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamt“ a transmis Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Petrodava Neamţ.

La misiunea de stingere, alături de cele două echipaje de intervenţie profesioniste au participat şi voluntarii de la serviciul de urgenţă din oraşul Bicaz, cu o autospecială. Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incediul se manifesta generalizat la ambele imobile.

Prima dată a luat foc construcţia mai mare, iar de la scânteile purtate de vânt sau din cauza temperaturii foarte mari s-a aprins şi cabana aflată în imediata apropiere. Dezastrul de la cea de a doua construcţie a fost amplificat şi de faptul că, înainte de sosirea pompierilor, a explodat o butelie aflată în interior.

Un astfel de recipient cu gaz era şi în vilă, dar a fost scos de cadrele ISU, înainte de a sări în aer. A fost astfel îndepărtat pericolul ca flăcările să se extindă la o altă cabană şi la pădurea aflată foarte aproape de imobilele în flăcări.

„Au ars cabana din lemn cu suprafaţa de aproximativ 20 de metri pătraţi, casa de vacanţă cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătraţi şi bunurile materiale aflate în interiorul acestora. A fost evitată propagarea incendiului la fondul forestier şi a fost salvată o cabană din lemn aflată în imediata vecinătate“, a comunicat ISU Neamţ.

După stingerea incendiului, cadrele ISU au cercetat împrejurările în care au izbucnit flăcările, o primă ipoteză fiind aceea că nedoritul eveniment s-a produs, cel mai probabil, „din cauza unui acumulator electric defectat pe timpul exploatării“.

Citește știrea

Actualitate

Trei şoferi în vîrstă, implicaţi în accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, într-o coliziune au fost implicate două autoturisme şi un autobuz ■ au fost doar pagube materiale ■ în alt caz, o septuagenară a fost acroşată pe trecerea de pietoni ■

Un accident cu victimă a avut loc pe 18 mai 2021, în jurul orei 9:00, cînd poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident, pe bulevardul Traian, din reşedinţa de judeţ.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe bulevardul Traian din directia Bacău spre Bicaz, a surprins şi accidentat o pietreancă de 70 de ani care era angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecere pentru pietoni.

„În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a femeii. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

Un alt eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un autobuz de transport călători a avut loc în după amiaza de luni, 17 mai 2021, la Roman.

S-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispecerat în jurul orei 14:30, iar la faţa locului, pe Ştrada Ştefan cel Mare, au intervenit atît militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, ambulanţe, dar şi poliţiştii de la Serviciul Rutier.

De menţionat este faptul că pînă la sosirea forţelor de intervenţie, toţi pasagerii din autobuz şi persoanele din autoturismele implicate s- au autoevacuat din maşini. Oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Roman au făcut primele cercetări la faţa locului şi au ajuns la concluzia că, un conducător auto în vîrstă de 65 de ani, din Săbăoani, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrînd în coliziune lateral stînga, cu o platformă auto, ce se deplasa regulamentar pe sensul opus de mers, la volanul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 32 de ani din judeţul Bacău şi ulterior cu un autobuz, ce circula regulamentar, pe sensul opus de mers, condus de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din localitatea Tămăşeni.

În urma impactului, remorca platformei auto a fost proiectată într-un stîlp de electricitate, care a căzut pe carosabil. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime. Pentru încălcarea normelor rutiere, bărbatul de 65 de ani a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările sînt continuate de anchetatori pentru stabilirea tuturor cauzelor şi condiţiilor care au dus la producerea accidentului.

Citește știrea

Trending