Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Gripa, pneumoniile şi infecţiile respiratorii, tendinţă de scădere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 2.961 de infecţii respiratorii acute ■ numărul de pneumonii a fost de 519, iar de gripă s-au îmbolnăvit 41 de persoane ■ de la începutul sezonului rece, în judeţul Neamţ au fost înregistrat 238 cazuri de gripă ■

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) înregistrate în săptămîna 24 februarie 2020 – 1 martie 2020 de supraveghere epidemiologică, a fost de 2.961, cu un număr de 50 internări.

A fost o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă, cînd au fost 3.230 cazuri, cu 61 bolnavi internaţi. Numărul de pneumonii raportate a fost de 519, cu 126 internări, marcînd şi această maladie o tendinţă de uşoară de scădere în săptămîna precedentă fiind 572 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, din care 110 s-au internat în spital.

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vîrstă 0-1 ani, 2-4 ani şi 50-64 ani. În schimb, activitatea gripală a evoluat cu o uşoară tendinţă crescătoare, faţă de săptămîna precedentă.

Astfel, s-au raportat 41 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ, patru la grupa de vîrstă 2-4 ani, 16 cazuri la grupa de vîrstă 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de vîrstă 15-49 ani, cici cazuri la grupa de vîrstă 50-64 ani şi trei cazuri la grupa de vîrstă peste 65 ani. Dintre cazurile de gripă, 25 au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, 10 cazuri au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, iar şase cazuri de către medicii de familie din judeţ.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 238 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ. În actualul sezon epidemic, pînă la data de 1 martie 2020, au fost vaccinate antigripal 43.519 persoane, din care 204 persoane au fost vaccinate în intervalul 17- 23 februarie2020, acestea făcînd parte din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Stocul de vaccin antigripal în DSP Neamţ este de 14 doze, iar la medicii de familie din judeţ de 211 doze. Din analiza numărului de cazuri de gripă din Neamţ, s-a constatat că în săptămîna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri faţă de cel raportat în aceeaşi săptămînă a anului anterior, cînd au fost doar 14, cu 13 internări.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 2.019 cu 38 internări, iar de pneumonii 454 cu 111 internări, în aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrînd valori mai mici faţă de săptămîna precedentă de supraveghere“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sămătate Publică Neamţ.

Pentru a evita situaţii neplăcute trebuie respectate cîteva condiţii

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile şcolare şi preşcolare s-a impus realizarea triajului zilnic in colectivităţile şcolare.

În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum trei cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învăţămînt din această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor şcolare, în clasa, respectiv şcoala în caxuză, pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare.

Suspendarea se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitîndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară. În această perioadă este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat: măşti, mănuşi, halite, de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi cînd aceştia părăsesc salonul de izolare/grupare.

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a declarării evoluţiei epidemice a gripei facem apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspîndirii virusului gripal: evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa:frison, febră de 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare,i care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.

Se recomandă izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei,evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei de cel puţin 1 metru faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută.

Se recomadă respectarea etichetei tusei şi strănutului:folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mînca, în vederea reducerii răspîndirii virusului.

Alte indicaţii se referă şi la creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;evitarea staţionării în frig timp îndelungat; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, halate) de către vizitatorii persoanelor internate şi continuarea vaccinării antigripale.

Actualitate

Sfîrşitul lui Brumar a ofilit piaţa muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă din noiembrie sînt disponibile doar 247 de locuri de muncă în tot judeţul ■ la Roman, se caută 127 de noi salariaţi, iar la Tîrgu Neamţ este nevoie doar de 22 ■

Ultima săptămînă din luna lui Brumar a ofilit piaţa muncii, iar cu puţin timp înainte de debutul toamnei calendaristice nici 250 de nemţeni nu au şanse de găsire a unui nou loc de muncă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ raportează ca fiind disponibile numai 247 de job-uri, din care cele mai multe şanse le au cei din Roman şi comunele limitrofe care pot alege unul din cele 127 de posturi disponibile.

La polul opus se află cei de la Tîrgu Neamţ care nu au la dispoziţie decît 22 de job-uri, în timp ce patronii din zona reşedinţei de judeţ au nevoie numai de 98 de noi salariaţi. La fel ca şi în săptămînile anterioare personalul de înaltă calificare nu are prea mari şanse, pentru ei posturile fiind puţine, în timp ce angajatorii au nevoie, în principal, de salariaţi cu studii medii. Defalcat, la Piatra Neamţ cererea de licenţiaţi este diversă, şi-ar putea găsi de lucru 6 persoane cu diverse calificări.

Se recrutează un economist, un contabil cu studii superioare, dar ar mai fi nevoie de uin inginer chimist şi un inginer zootehnist. Se mai caută un medic veterinar dar şi un psihopedagog. La polul opus, pentru cei fără nici un fel de calificare sînt libere 27 de locuri de muncă pentru necalificaţi în mai multe domenii, de la silvicultură la panificaţie. În restul ocupaţiilor sînt cereri mai puţine, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ.

Chiar dacă la Roman este cea mai mare cerere de personal, nimeni nu are nevoie de licenţiaţi, iar pentru aceştia nu este nici un loc de muncă disponibil. Cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se recrutează 10 operatori confecţii şi 24 de confecţioneri – asamblori articole din textile. La nivel de zonă, ce include şi comunele limitrofe, ar mai fi nevoie de agent situaţii de urgenţă, dulgheri, electricieni, faianţari, frezori universali, precum şi lucrători comerciali sau electricieni auto.

La Tîrgu Neamţ ar fi nevoie de doi licenţiaţi, un inginer silvic şi un consultant proiect. În reste este de lucru pentru cei care pot presta în ocupaţii cum ar fi vînzător, tractorist, şofer, mecanic întreţinere, sau confecţioner textilist.

Citește știrea

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending