Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Gripa, pneumoniile şi infecţiile respiratorii, tendinţă de scădere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 2.961 de infecţii respiratorii acute ■ numărul de pneumonii a fost de 519, iar de gripă s-au îmbolnăvit 41 de persoane ■ de la începutul sezonului rece, în judeţul Neamţ au fost înregistrat 238 cazuri de gripă ■

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) înregistrate în săptămîna 24 februarie 2020 – 1 martie 2020 de supraveghere epidemiologică, a fost de 2.961, cu un număr de 50 internări.

A fost o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă, cînd au fost 3.230 cazuri, cu 61 bolnavi internaţi. Numărul de pneumonii raportate a fost de 519, cu 126 internări, marcînd şi această maladie o tendinţă de uşoară de scădere în săptămîna precedentă fiind 572 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, din care 110 s-au internat în spital.

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vîrstă 0-1 ani, 2-4 ani şi 50-64 ani. În schimb, activitatea gripală a evoluat cu o uşoară tendinţă crescătoare, faţă de săptămîna precedentă.

Astfel, s-au raportat 41 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ, patru la grupa de vîrstă 2-4 ani, 16 cazuri la grupa de vîrstă 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de vîrstă 15-49 ani, cici cazuri la grupa de vîrstă 50-64 ani şi trei cazuri la grupa de vîrstă peste 65 ani. Dintre cazurile de gripă, 25 au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, 10 cazuri au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, iar şase cazuri de către medicii de familie din judeţ.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 238 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ. În actualul sezon epidemic, pînă la data de 1 martie 2020, au fost vaccinate antigripal 43.519 persoane, din care 204 persoane au fost vaccinate în intervalul 17- 23 februarie2020, acestea făcînd parte din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Stocul de vaccin antigripal în DSP Neamţ este de 14 doze, iar la medicii de familie din judeţ de 211 doze. Din analiza numărului de cazuri de gripă din Neamţ, s-a constatat că în săptămîna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri faţă de cel raportat în aceeaşi săptămînă a anului anterior, cînd au fost doar 14, cu 13 internări.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 2.019 cu 38 internări, iar de pneumonii 454 cu 111 internări, în aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrînd valori mai mici faţă de săptămîna precedentă de supraveghere“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sămătate Publică Neamţ.

Pentru a evita situaţii neplăcute trebuie respectate cîteva condiţii

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile şcolare şi preşcolare s-a impus realizarea triajului zilnic in colectivităţile şcolare.

În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum trei cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învăţămînt din această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor şcolare, în clasa, respectiv şcoala în caxuză, pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare.

Suspendarea se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitîndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară. În această perioadă este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat: măşti, mănuşi, halite, de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi cînd aceştia părăsesc salonul de izolare/grupare.

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a declarării evoluţiei epidemice a gripei facem apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspîndirii virusului gripal: evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa:frison, febră de 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare,i care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.

Se recomandă izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei,evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei de cel puţin 1 metru faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută.

Se recomadă respectarea etichetei tusei şi strănutului:folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mînca, în vederea reducerii răspîndirii virusului.

Alte indicaţii se referă şi la creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;evitarea staţionării în frig timp îndelungat; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, halate) de către vizitatorii persoanelor internate şi continuarea vaccinării antigripale.

Advertisement

Trending