Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Fundaţia Speranţa, participare la un eveniment caritabil în Luxemburg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ONG-ul din Tîrgu Neamţ a luat parte la Bazarul Internaţional organizat de Asociaţia România-Luxemburg Business Forum ■ ornamente de Crăciun şi alte obiecte confecţionate de persoane cu dizabilităţi de la fundaţie au fost vîndute în scop caritabil ■ printre vizitatori s-au numărat Xavier Bettel, premierul Luxemburgului şi Ambasadorul României, Excelenţa Sa Lilian Zamfiroiu ■

Ornamente de Crăciun şi alte obiecte confecţionate de persoanele cu dizabilităţi din cadrul Fundaţiei Speranţa Tîrgu Neamţ au fost expuse, recent, la Luxemburg, în cadrul Bazarului Internaţional, un eveniment anual organizat în scop caritabil de Asociaţia România-Luxemburg Business Forum.

Printre vizitatori s-au numărat Xavier Bettel, premierul Marelui Ducat al Luxemburgului şi Ambasadorul României, Excelenţa Sa Lilian Zamfiroiu.

Fondurile adunate din vînzarea produselor sînt folosite de organizatori pentru finanţarea unor proiecte filantropice şi sociale iniţiate de diferite ong-uri, după o selecţie prealabilă. Organizaţia Speranţa este la a doua participare şi a împărţit standul României cu Fundaţia Inimă de copil, din Galaţi.

Împreună au dus românilor din Luxemburg cîte ceva care să le amintească de casă. Sau să le „miroasă” a România, după cum ne povesteşte Ciprian Iovu, de la Fundaţia Speranţa, care a prezentat exponatele îmbrăcat în haine tricolore:

„Erau, cred, în jur de 1.000 de standuri, cu produse din diverse ţări. Noi am mers la Luxemburg cu toate produsele noastre, gen feţe de masă, lumînări decorative, globuleţe, brăduţi textili şi altele. Am dus şi mezeluri de la noi, să le miroasă a România.

Despre produsele noastre am dat detalii şi ambasadorului României. A fost prezent şi prim-ministrul Luxemburgului şi au făcut împreună poze. Apoi i le-au trimis pe loc de pe telefon şi preşedintelui Iohannis, să vadă şi el cum petrec românii de peste hotare Ziua României.

Românii din Luxemburg s-au simţit minunat, au venit şi au mîncat sarmale, au ascultat cîntece. Sînt dornici să discute, să împărtăşească lucruri. Ei sînt la curent cu toate noutăţile din ţară, îi interesează starea naţiei mai mult decît pe noi, cei de acasă.

Ştiu şi cît e salariul minim. Îmi spuneau: «Pe salariul acesta nu munceşte nimeni. De asta am plecat toţi»”. Ciprian este asistent social la Fundaţia Speranţa, dar în ultimii ani s-a ocupat mai mult cu vînzarea produselor confecţionate de persoanele cu dizabilităţi aflate în grija organizaţiei, pentru că felul său de a povesti despre lucrurile realizate cu mult suflet de semenii defavorizaţi ajunge rapid la inima celorlalţi.

Vara are în grijă un stand, pe traseul spre Cetatea Neamţ şi aşa a intrat în vorbă cu români din cadrul Asociaţiei România -Luxemburg, care erau în concediu. „Au vrut detalii şi le-am povestit că sîntem un ONG unde ne ocupăm de persoane cu dizabilităţi, că nu sîntem susţinuţi de autorităţi şi că vînzarea produselor e pentru noi sursă de venit.

Mi-au dat o carte de vizită pentru doamna Elena Cucu, preşedinta fundaţiei şi aşa a început legătura cu Asociaţia România – Luxemburg. Îmi place să relaţionez şi să spun turiştilor că la standul meu nu sunt produse din China, ci făcute manual, cu suflet, de persoane cu dizabilităţi, de oameni speciali. Asta am spus şi la standul de la Luxemburg”, a mai precizat Ciprian.

El însuşi este o persoană cu dizabilităţi şi consideră Fundaţia Speranţa un loc unde te îmbogăţeşti sufleteşte.

„În 2008 am terminat facultatea, specializîndu-mă ca inginer auto. Am urmat şi a doua facultate, Teologie Ortodoxă – Secţia Asistenţă Socială. Am venit la Tîrgu Neamţ din Sinaia. Mersesem la şomaj, căutînd un loc de muncă pentru calificările mele.

Aşa am ajuns la Speranţa, unde am activat mai întîi ca voluntar, iar din 7 ianuarie 2009 am lucrat cu carte de muncă. Doamna Cucu mi-a descoperit talentul de a vinde şi de a vorbi mult. Îmi place să mă implic în acţiuni.

Şi eu sunt o persoană cu dizabilităţi. Nimeni nu înţelege mai bine suferinţa unei persoane cu dizabilităţi, barierele care trebuie depăşite, precum cineva care se confruntă cu aceleaşi probleme. Au mai fost la noi asistenţi, dar nu au rămas foarte mult.

La noi se munceşte pe salariul minim pe economie. Aici te îmbogăţeşti sufleteşte, nu material. Dacă ai suflet, vii la Speranţa. Dacă nu, nu. Iar persoanele cu dizabilităţi simt cine are suflet şi cine nu, nu le poţi păcăli”, a conchis Ciprian Iovu.

Acum îşi are standul la parterul Primăriei Tîrgu Neamţ, unde sînt expuse spre vînzare produsele fundaţiei. Cei care doresc pot achiziţiona aranjamente de Crăciun create de oameni speciali, făcînd astfel şi o faptă bună în prag de sfinte sărbători.

Asta a încercat să facă şi Forumul de afaceri România – Luxemburg (ROMLUX),  organizaţie nonprofit cu sediul în Luxemburg, care are drept scop sprijinirea dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state, acţionînd în trei direcţii principale: consolidarea contactelor dintre cele două ţări prin promovarea schimburilor economice, comerciale, ştiinţifice şi culturale, încurajarea asistenţei reciproce între membrii săi în diverse domenii economice, sprijinirea schimbului de experienţă pe plan economic şi comercial pentru membrii săi.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending