Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Foştii şefi ai judeţului, la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ei sînt acuzaţi de abuz în serviciu ■ miza: finanţarea fostei echipe de fotbal ■

Foştii şefi ai judeţului Neamţ, în perioada mandatului de preşedinte CJ al lui Vasile Pruteanu, dar şi un viceprimar al municipiului Piatra Neamţ şi secretarul primăriei în acea perioadă, au fost trimişI în judecată de DNA, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Vă prezentăm în continuare comunicatul DNA: COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: PRUTEANU VASILE, la data faptei președinte al Consiliului județean Neamț, MITITELU CRISTINA, la data faptei director executiv al Direcției juridice din cadrul Consiliului Județean Neamț, IGNATOVICI LAZĂR-MIHAELA, la data faptei secretar al județului Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave; MONDA ANA, la data faptelor viceprimar al municipiului Piatra Neamț, VIȘAN VASILE, la data faptelor secretar al municipiului Piatra Neamț, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea menționată mai sus, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă. Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani și prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamț în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere.

Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere.

Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Piatra Neamț s-au constituit părți civile în procesul penal cu sumele de 5.416.097,62 lei respectiv 5.495.000 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Pruteanu Vasile, Mititelu Cristina, Vișan Vasile și Monda Ana. De asemenea, s-a mai dispus poprirea de către Casa Națională de Pensii Publice – Neamț, a veniturilor inculpatei Ignatovici Lazăr-Mihaela, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurența sumei de 5.416.097,62 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    30 decembrie 2018 at 5:19 PM

    Pruteanu, Pinalti si ai lor au furat cat au putut ! Sa vada procurorii cum firme de casa din Roznov, Tg Neamt ale lui Pruteanu , Stefan, Arseni au castigat si castiga contracte pe banda rulanta. Acum se aplica urmatoarea formula la licitatii: pretul la materiale este dublu iar pretul la manopera este jumatate din cel real. Firma de casa , dupa ce castiga licitatia, da in subcontractare manopera .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending