Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Exerciţiu de alarmare sabotat de… ploaie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ miercuri ar fi trebuit să fie verificate sirenele, dar exerciţiul a fost amînat ■ avînd în vedere ploile abundente, s-a decis că în această perioadă sirenele vor fi folosite numai în situaţii reale ■

Exerciţiul de alarmare ce ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 5 iunie, a fost sabotat de precipitaţiile abundente. Oficialii au decis că din cauza condiţiilor meteo extreme, alarmele nu vor fi folosite decît dacă este nevoie în mod real. „În contextul situaţiilor de urgenţă din ţară generate de manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în cursul zilei de 5 iunie NU vor fi verificate sirenele de alarmare publică. În aceasta perioadă, utilizarea sirenelor se va realiza doar în situaţii reale în care este necesară dispunerea de măsuri de autoprotecţie pentru populaţie. Derularea exerciţiului naţional «Miercurea Alarmelor» va continua din luna iulie, în prima zi de miercuri, de la ora 10.00“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Testarea a fost lansată de IGSU încă de acum doi ani şi este destinată verificării sistemului de alarmare a populaţiei despre iminenţa unui pericol şi, implicit, dezvoltării reacţiei cetăţenilor în situaţii de protecţie civilă. Cele mai des întîlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sînt dezastrele naturale pi calamităţile, care pun în pericol viaţa persoanelor. „Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derularii permanente a acestor antrenamente lunare“, mai arată ISU. De obicei exerciţiul are loc în prima zi de miercuri a fiecărei luni şi urmăreşte antrenarea autorităţilor şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor şi gradul de acoperire acustică. În România, semnalele de alarmare a populaţiei sînt: semnalul Alarmă aeriană (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele – pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare cu pauză de 2 secunde între ele; semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 6 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele – pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a cîte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele; semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele – pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare cu o pauză de 6 secunde între ele; semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute – pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Actualitate

Amenzi pentru că lipsea masca

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autorităţile au continuat şi pe 24 noiembrie 2020 verificările pentru prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid -19. Au acţionat peste 160 de poliţişti, poliţişti locali şi jandarmi, împreună cu celelalte instituţii implicate. Au fost organizate şapte acţiuni punctuale, în sistem integrat, fiind vizate, în special, restaurantele şi localurile publice care au deschise terase, fastfood-uri, precum şi mijloacele de transport în comun.

Au fost verificate 75 de societăţi comerciale/ persoane fizice autorizate, 97 de mijloace de transport şi au fost legitimate 1.253 de persoane. Echipele de control au depistat 116 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individual, deci nu aveau mască de protecţie.

O altă sancţiune a fost aplicată unei persoane care nu a respectat măsurile privind carantina/izolarea, iar o altă amendă a fost dată pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie. Valoarea sancţiunilor a fost de 18.750 de lei. Nu trebuie uitat de telverde 0800800165, la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul Covid.

Citește știrea

Actualitate

De bună ce e, şoseaua Roman Est se va închide

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ devierea traficului dinspre Vaslui se va face în zona Băceşti, Cuci, Ion Creangă, maşinile de tonaj urmînd să iasă la podul de la Horia ■ primăria se judecă cu o firmă de construcţii ■

Primarul Leonard Achiriloaei a anunţat închiderea rutei Ocolitoare Roman Est, din cauza degradării accentuate a carosabilului, care face circulaţia autovehiculelor de mare tonaj aproape imposibilă, pe anumite porţiuni.

„S-au început demersurile pentru închiderea Ocolitoarei Roman Est, o zonă, spun eu, delicată pentru tranzitare. S-a stabilit, împreună cu Poliţia Locală şi cu Poliţia Naţională o variantă de deviere a traficului rutier. Acum se află în analiză propunerea noastră pe care am făcut-o Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru devierea traficului care ar urma să se facă dinspre Vaslui în zona Băceşti, Cuci, Ion Creangă, maşinile de mare tonaj urmînd să iasă la pod la Horia. Vom face toate demersurile legale care sînt necesare pentru a intra în vigoare restricţiile pe tronsonul acela de drum. Aşteptăm confirmarea, sperăm să fie o chestiune de zile“, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, într-o conferinţă de presă.

Ocolitoarea Roman est pe tronsonul DJ 207A Roman – Luţca şi DN 2 – E 85, construită în timpul ultimului mandat al primarului Laurenţiu Leoreanu, a fost dată în folosinţă în mai 2016, fiind construită de către firmele Imrom şi Darcons. În primăvara acestui an, în timpul mandatului primarului Lucian Micu a fost aprobată o hotărîre de CL prin care, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, Ocolitoarea Roman Est ar fi trebuit predată CJ pentru reabilitare, hotărîre care n-a fost pusă însă în practică.

Este şi un litigiu, judecătorii Secţiei Comerciale a Tribunalului Neamţ solicitînd o expertiză tehnică prin care să se strabilească dacă şoseaua s-a degradat din cauza solului impropriu construcţiei unui drum pe care circulă maşini de mare tonaj sau din cauza viciilor de construcţie. La unul din termene, judecătorul a dispus şi prezenţa proiectantului.

Conform datelor furnizate de autorităţile locale, primul tronson, cel de la strada Cucutei pînă la drumul judeţean DJ 207A Roman – Luţca, care a fost gata în 2013, în lungime de circa 1,7 kilometri, lucrare efectuată de Darcons este circulabil. Tronsonul extrem de degradat este cel dintre DJ 207A Roman – Luţca şi DN 2 – E 85, în lungime de circa 4,7 kilometri, construit de firma Imrom. Ocolitoarea Roman Est a costat 8,4 milioane lei.

Citește știrea

Actualitate

Femeie de 39 de ani, dată dispărută

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina caută o femeie în vîrstă de 39 de ani, care a dispărut de la data de 20 noiembrie 2020.

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu, pe 24 noiembrie, despre faptul că în urmă cu patru zile Donciu Cristina, din Piatra Şoimului, a părăsit în mod voluntar domiciliul concubinului său din localitatea Bodeşti şi nu a mai revenit. Femeia căutată are o înălţime de 1,60 – 1,65 m, aproximativ 45 de kilograme, păr şaten, tuns scurt, ochi albaştri, fără semne particulare.

La momentul dispariţiei, femeia era îmbrăcată cu un pulover de culoare închisă şi o vestă neagra cu dungi roşii, pantaloni negri, fiind încălţată cu cizme din cauciuc maro. Poliţiştii au efectuat verificari în localitatea de domiciliu, precum şi pe raza localităţilor limitrofe, în vederea depistării acesteia, dar fără folos.

Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending