Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Drumul cumătrului” rămîne… ca-n tren

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DRDP Iaşi mai discută cu constructorul ■ dacă se ajunge la “un numitor comun” ar mai dura două săptămîni pînă să fie terminat DN 15 Bicaz-Poiana Largului ■ dacă nu... cică toate se vor derula “în regim de urgenţă”, dar nu se poate spune exact cînd va fi făcut drumul ■

Cumătrul vrea toţi banii, dar nu prea ar putea să justifice de ce îi merită pe toţi. Că doar aşa vor toţi cumetrii politicienilor. Guvernul nu vrea să dea toţi banii pînă nu vede că sînt justificaţi toţi, pentru că, evident, cumătrul nu e al liberalilor, e cumătrul altora. Aşa că, deocamdată, DN 15 Bicaz-Poiana Largului rămîne… ca-n tren.

Chiar şi după o nouă conferinţă de presă susţinută, pe aceeaşi temă, pe 15 iunie. La care au participat prefectul de Neamţ, George Lazăr, directorul DRDP Iaşi, Dan Pilă, şi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ, Iulian Jugan. Pe scurt, s-a repetat faptul că, dacă s-ar ajunge “la un numitor comun” între constructor şi DRDP Iaşi, lucrările la acest drum ar putea fi terminate în aproximativ două săptămîni. Numai că…, citîndu-l pe Dan Pilă, sînt nişte “inadvertenţe” şi cele două părţi nu s-au prea înţeles pînă acum. Mai discută zilele acestea. Să vedem ce o să iasă. “Inadvertenţele” sînt destul de neclare. Şi pentru cei care vorbesc de ele, darămite pentru noi. Oricum ar fi legate de faptul că onor constructorul vrea banii toţi, iar cei de la DRDP Iaşi nu sînt convinşi că au fost făcute lucrări “de toţi banii” şi în conformitate cu proiectul, cu contractul etc. Încurcată socoteală. Clar este că acelaşi onor constructor a depus o notificare de reziliere a contractului. Deci aşteptăm rezultatul discuţiilor şi sperăm în rezolvarea “inadvertenţelor”. Că altfel… dacă nu se mai merge înainte cu actualul contructor, e greu. Trebuie analiză a stadiului lucrărilor, trebuie altă licitaţie… Durează mult. Cine ştie cît.

Dar cu Mediul ce-aţi avut?!

Oarece precizări privind partea de mediu a adus Iulian Jugan. În rezumat, acesta ne-a spus că instituţia pe care o conduce a fost nevoită, la un anumit moment, să emită un act de respingere pentru acest proiect. De ce? Pentru că ei tot au cerut documente, memorii necesare pentru emiterea acordului de mediu, dar nu le-au primit. Unde e ridicolul maxim al situaţiei? Că în tot acest timp proiectul a fost făcut în proporţie de aproximativ 80% (chiar aşa, cui să-i mai pese de mediu dacă la mijloc sînt bani frumoşi, peste 300 de milioane de lei?!). Ba, mai mult, că ar fi şi nişte probleme cu nişte halde de deşeuri neconforme  care, dacă plouă (şi plouă torenţial în Neamţ de cîteva zile), ar putea pune în pericol construcţiile din zonă, ba chiar ne-am putea trezi cu ele, cu deşeurile, în lac. Dacă înţelegem noi bine, situaţia arată în felul următor: cei de la Mediu s-au rugat de cei de la DRDP Iaşi să trimită documente. Pe cei din urmă i-a durut în… drumuri şi poduri şi n-au trimis nişte amărîte de hîrtii. Constructorul a făcut lucrarea cum a vrut muşchii lui, (păi dacă de la Mediu nu avea nicio condiţie de îndeplinit?!), iar prin zonă au rămas nişte depozite de deşeuri care… ne rugăm să nu o ia la vale. Ţara lui Papură Vodă? Nu. Mult mai rău.

Domnul Pilă şi săptămînile lui

Din ce a spus directorul DRDP Iaşi nu prea am înţeles nimic. Probabil din vina noastră, nu pentru că dumnealui a folosit un limbaj de lemn care l-ar fi făcut să roşească de invidie şi pe cel mai zelos secretar de partid de pe vremea Împuşcatului. Oricum, am reţinut totuşi că s-ar putea finaliza lucrările în două săptămîni, maxim o lună. De cînd?, au întrebat mai toţi. De cînd se dă ordinul de începere a lucrărilor a fost răspunsul “suav”. Şi pe cînd ordinul?, a fost întrebarea următoare, evidentă. Păi… Aici e mai greu de răspuns că, deh, trebuie să aşteptăm rezultatul discuţiilor pe “inadvertenţe”. Deci ne-am întors de unde am plecat şi aproape nimeni nu a mai stat să-l asculte pe domnul Pilă cum ne asigura că după ce vor fi terminate lucrările (cînd, domnule, cînd?!), DRDP-ul va mai face el altele suplimentare. Că are banii alocaţi.

Ce fac la masă Arsene şi cumătrul? Versiunea prefectului

Partea savuroasă a conferinţei de presă i-a aparţinut prefectului de Neamţ, George Lazăr. Care, la un moment dat, a izbucnit, spunînd: “Constructorul este cel care a notificat de reziliere pe DRDP, nu invers. Constructorul nu mai doreşte continuarea lucrărilor. Iar constructorul este cumătrul lui Ionel Arsene. Care ziua ţipă că nu se face drumul, iar seara stă cu cumătrul la masă”. Şi a continuat spunînd că poate altfel ar fi stat lucrurile dacă lucrarea era dată după organizarea unei licitaţii şi nu prin încredinţare directă, ca urmare a unei invocate stări de urgenţă, care nu prea ar sta în picioare în condiţiile în care drumul nu se prăbuşea în cîteva zile.

Poate DNA, poate alţi anchetatori

Din conferinţa de presă amintită au mai putut fi extrase cîteva informaţii interesante. Cum ar fi aceea că pe fir a intrat şi DNA. Care ar avea în lucru un dosat in rem. Ba, din ce a spus prefectul de Neamţ, există şi o anchetă penală privind modul în care lucrările la drum au fost încredinţate direct în urma unei decizii privind încadrarea într-o situaţie de urgenţă. Şi aici s-a dat chiar un nume de general. Însă, pînă se vor pronunţa anchetatorii, e posibil să dureze. Cine ştie cît? Că doar şi drumul ar fi trebuit să fie gata anul trecut, dar în iunie 2020 încă se mai discută şi se fac conferinţe.

Nota redacţiei: Absurdul şi ridicolul situaţiei au impus abordarea ironică. Nenea Iancu ar fi avut material pentru încă vreo două, trei opere nepieritoare despre impotenţa (administrativă, evident) a politicienilor, cumetreala dintre ei şi contructorii care nu mai vor să termine un amărît de sector de drum de vreo cîteva zeci de kilometri şi “prostimea” care stă şi se uită ca la circ. De a uitat să mai ceară pîine. În rest… Vă spunem mai multe după viitoarea conferinţă de presă. Promisă pe săptămîna viitoare. Noi doar sperăm să nu se ajungă la decizii “dureroase” pentru finalizarea lucrărilor. Precum cea din balada cu meşterul Manole. Deşi ar fi interesant de aflat cam ce politician ar “merita” zidit la “temelia” drumului. Vorbim metaforic evident.

Advertisement
Trending