Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Drama familiei a cărei fetiţă a murit la Istanbul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Andreea Prundu, la doar 7 ani, a pierdut lupta cu cancerul ■ decesul a survenit la Spitalul Memorial Istanbul ■ MAE a transmis că toate cheltuielile de repatriere a familiei şi a copilei decedare au fost suportate de către instituţie ■

Familia Andreei Prundu, o fetiţă din Borleşti, judeţul Neamţ, trece în aceste zile prin clipe cumplite, după ce fetiţa dedpar 7 ani, care suferea de cancer şi era internată pentru tratament într-un spital din Istanbul, a decedat pe data de 16 iunie.

Părinţii erau într-o situaţie fără ieşire, neavând resurse pentru repatrierea lor şi a fetiţei decedate, astfel că o asociaţie umanitară a lansat un apel la solidaritate, pentru strâgerea unor fonduri. Din fericire, Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Istanbul, s-a implicat în acest caz.

„Cu privire la situaţia semnalată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că părinţii cetăţeanului român decedat într-o unitate medicală de pe teritoriul Republicii Turcia s-au prezentat la data de 17 iunie la Consulatul General al României la Istanbul pentru solicitarea înscrierii în registrele de stare civilă româneşti a certificatului de deces emis de către autorităţile turce şi eliberarea paşaportului mortuar, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al minorului.

De asemenea, MAE menţionează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, costurile pentru repatrierea trupului neînsufleţit vor fi suportate de către Ministerul Afacerilor Externe. Consulatul General al României la Istanbul este în contact cu familia cetăţeanului român decedat şi întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea repatrierii trupului neînsufleţit şi asigurarea asistenţei consulare specifice“, a transmis MAE.

Sîmbătă, 20 iunie, familia a ajuns în ţară. „Bun găsit dragilor! Cred că va întrebaţi ce mai face Andreea? Ce mai face prinţesa sufletului nostru!? Mi-e greu dar am să va spun eu ce face, în timp ce voi toţi căutaţi activităţi în căsuţa voastră cu copilaşii voştri, pentru a vă proteja de coronavirus Prinţesa cavaler caută arme sa distrugă nenorocitul de cancer.

Mă întreabă oare mami o să reuşesc? Mami simt că nu mai pot? Eu ce să-i spun? Îmi înghit lacrimile şi îi răspund că da, sigur că mai poţi. De fapt putem pentru că nu eşti singură, suntem amândouă şi nici tu nici eu nu vom abandona lupta, ai înţeles? Noi una fără alta nu existam, aşa că hai la luptă ca nu avem timp de pierdut!! Seara vorbesc cu sufletul ei şi îl rog să reziste, îi trasmit câtă iubire am pentru ea şi sufletul ei, iar ea ca şi cum m-ar auzi mă strânge de mână si zâmbeşte prin somn.

Andreea îl vrea pe tatăl ei ca să se simtă în siguranţă şi îl vrea pe Adi, pentru că o iubeşte şi o apără, vrea o gură de aer proaspăt căci nu mai suportă spitalul şi nici tratamentul! Toate astea sunt normale, dar nimic din toate astea nu pot să-i ofer. Ziua plângem amândouă, noaptea caut solutii pentru ziua de mâine“. Acestea erau cuvintele postate, pe Facebook, în aprilie 2020, de Alina Moisă, mama Andreei Prundu, care era internată într-un spital din Istanbul.

Rânduri din care răzbăteau trăirile unei mame, care numai ea ştia ce înseamnă să ai copilul bolnav de cancer şi să înduri calvarul a peste trei ani de tratamente oncolologice efectuate fetiţei prin diverse spitale. Din păcate, Andreea, „Prinţesa cavaler“, după cum a fost denumită, a pierdut lupta cu boala, decesul survenind marţi, 16 iunie, la unitatea sanitară din capitala Turciei.

„Am luptat mult sa avem încă un înger pe pământ, însă acum mai avem unul în cer! «Prinţesa Cavaler», prinţesa inimilor noastre, a plecat la cer, ne-a trimis în dar soarele, să ştim că-i bine. Durerea este de nespus în cuvinte, doare al naibii de tare. Toţi voluntarii îngerilor suntem trişti (…), lacrimile ni s-au unit într-un tango trist, dedicat, ei, Andreei, îngerul nostru din cer“, posta Carmen Suciu, de la Asociţia Născută Înger Piatra Neamţ, organizaţie care s-a implicat în strângerea de fonduri pentru tratament.

Şi fusese lansat un apel către cei care pot contribui ca familia micuţei şi fetiţa decedată să ajungă acasă: „Şi-a dorit enorm să vină acasă, în camera ei, cea frumoasă, haideţi să-i împlinim ultima dorinţă. Costurile sunt mari, trebuie repatriată şi familia. Să ne ştergem lacrimile, să ne unim încă odată şi să aducem «Prinţesa Cavaler» acasă! Ne puteţi ajuta donând în conturile… Zbor lin înger şi iartă-ne că doar atât am putut face!“.

Iată şi conturile de care se face vorbire în apelul umanitar – donaţii: Lei: RO81BRDE240SV14472682400 deschis la BRD Euro: RO73BRDE240SV14472842400 deschis la BRD (Swift BRDEROBU). Pay-pal: stefaniabodea@icloud.com. Andreea Prundu a fost diagnosticată la Iaşi cu neuroblastom grad IV, metastaze osoase şi a efectuat tratamente în perioada 2017 – 2018, urmând nenumărate cure de chimioterapie.

Apoi, părinţii, graţie unor oameni inimoşi care i-au ajutat, au reuşit să ajungă cu fetiţa la Spitalul Memorial Istanbul. În 2018 şi 2019 a suferit mai multe operaţii pentru înlăturarea tumorilor, urmând alte cure de chimioterapie şi transplant de celule stem. În septembrie 2019, rezultatele unor teste, remisie totala post transplant, dădeau speranţe că afecţiunea a fost înlăturată şi că Andreea se poate întoarce la copilărie, una pe care n-o cunoscuse. Apoi s-a îmbolnăvit de varicelă, iar vechea afecţiune a revenit. Din nou cure de chimioterapie la Iaşi.

Diagnosticul de „recidivă cu metastază la picioare, infiltraţii măduvă, ambele arii ale plămânilor şi cerebral“ suna groaznic pentru cei ce ştiu ce înseamnă. Iar pentru Andreea acesta se „traducea“ că nu mai putea fi ajutată în România. Părinţii au luat iarăşi legătura cu medicii din Istanbul, răspunsul fiind transfer urgent acolo pentru chimioterapie ICE şi transplant halogenic.

Şi a urmat alt zbucium pentru strângerea de fonduri necesare deplasării în Turcia, plata tratamentului şi speranţe. Din păcate, pe 16 iunie, soarta a hotărât altceva pentru fetiţa de 7 ani. Înmormântarea va avea loc marţi, 23 iunie, la Borleşti. Apelul umanitar este în continuare valabil, deoarece părinţii trebuie să mai achite 50.000 de euro spitalului din Turcia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

 

  1. UPDATE Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 16:53, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzute în pârâul Țolici, în localitatea Țolici, comuna Petricani. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și un echipaj de la SAJ. Pompierii au scos din albia pârâului, cu ajutorul tărgii, un bărbat de aproximativ 60 de ani care căzuse de pe un pod, de la o înălțime de aproximativ 5-6 m. Bărbatul, conștient, a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital – sursa ISU Neamț

UUPDATE 2 Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 17:08, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane blocată într-o fântâna la cca 4 m adâncime, în localitatea Dobreni. Persoana intrase în fântână (aproximativ 8 m adâncime ), cu ajutorul unei scări, pentru a curăța fântâna. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD. Pompierii, cu ajutorul mijloacelor specifice de intervenție de evacuare din mediu ostil, au scos un bărbat în vârstă de 68 de ani, conștient. Bărbatul a primit îngrijiri medicale de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending