Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Doamna director nu mai are de ce să stea nicio secundă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia aparţine omului de afaceri Florin Hozoc ■ acesta a fost prezent la Piatra Neamţ cu ocazia punerii în funcţiune a aparatului de recoltat plasmă pe care l-a donat ■ luni, a fost recoltată plasmă de la primul donator ■ acest lucru s-a întîmplat după o întîrziere de săptămîni bune ■

“Doamna director (a Centrului de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ) nu mai are de ce să stea nicio secundă (pe funcţie n.r.)”, aceasta este concluzia omului de afaceri Florin Hozoc, cel care a donat comunităţii nemţene un aparat de recoltat plasmă convalescentă.

El a fost luni, 18 mai, la Piatra Neamţ în condiţiile în care în prima zi a acestei săptămîni a fost instalat echipamentul care poate salva vieţile celor aflaţi în stare gravă în urma infectării cu noul coronavirus. A fost recoltată plasmă de la primul donator şi, ulterior, a fost organizată o conferinţă de presă la care au mai participat prefectul de Neamţ, George Lazăr, viceprimarul de Piatra Neamţ, Bogdan Gavrilescu, noul manager al Spitalului Judeţean, Marius Ghineţ, şi liderul consilierilor judeţeni PNL, Florin Hopşa.

Dincolo de laudele reciproce pe care şi le-au adresat reprezentanţii administraţiei locale, pentru că în final a fost pus în funcţiune echipamentul care recoltează plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID-19 pentru a fi folosită în tratamentul bolnavilor infectaţi cu noul virus şi aflaţi în stare critică, rămîne analiza extrem de pertinentă şi tăioasă făcută de Florin Hozoc. Acesta a atras atenţia, absolut corect, că există o întîrziere de aproximativ patru săptămîni în punerea în funcţiune a aparatului. Întîrziere care… e greu de explicat, motivele invocate de directorul Centrului fiind destul de greu de înţeles şi ducînd spre zona… nu vreau “să mă complic”.

Florin Hozoc a opinat că a fost vorba despre faptul că directorul nu a dorit să iasă din zona de confort şi să înveţe ceva nou, că ar fi “trăit în izolare şi la distanţă foarte mare de ce înseamnă medicină şi această terapie”, iar concluzia a fost extrem de tranşantă: nu mai are de ce să stea nicio secundă pe funcţie şi ar trebui găsită o altă persoană pentru că oraşul Piatra Neamţ are nevoie de mai mult decît poate oferi actualul director. De altfel, din declaraţiile prefectului de Neamţ am înţeles că la Prefectură a ajuns o adresă oficială de la omul de afaceri, în care este descrisă întreaga situaţie şi, probabil, şi nemulţumirile dînsului, iar această adresă urmează să fie înaintată Ministerului Sănătăţii pentru a fi luate măsuri.

Cît priveşte eventuala înlocuire a actualului director al Centrului de Transfuzie Sanguină, Florin Hozoc a mai precizat că, dacă nu se găseşte un alt om care să fie dedicat misiunii de a salva vieţi, atunci nu poate avea convingerea că lucrurile vor merge bine de acum înainte, vor fi găsiţi donatori de plasmă şi vor fi făcute recoltările care ar putea duce la salvarea de vieţi omeneşti. Omul de afaceri a mai atras atenţia asupra unui aspect: abia de acum înainte începe greul, iar toate oficialităţile trebuie să se apuce de treabă pentru a găsit donatorii. Le-a sugerat, ba chiar le-a cerut, prefectului, şefilor de la CJ, primarilor să pună mîna pe telefon şi să sune posibilii donatorii pentru a-i convinge să facă acest gest, să existe chiar o “competiţie” în acest sens. Şi a precizat că plasma colectată poate fi stocată şi folosită inclusiv pentru bolnavii care vor fi în valul doi al epidemiei sau oricînd pe viitor, tehnic existînd posibilitatea ca plasma să fie păstrată pe o perioadă de doi ani.

Iar ca argument în sprijinul acestui tratament, dacă mai era nevoie, a adus în atenţie rezultatele unui studiu realizat de cercetători americani pe un eşantion de 5.000 de pacienţi: mortalitatea în rîndul persoanelor infectate şi aflate în stare gravă a fost redusă de trei ori. Trebuie accentuat şi faptul că echipamentul este donat, punerea în funcţiune, instruirea personalului şi întreţinerea sînt asigurate tot de donator, care a mai dat, tot gratuit, şi 1.000 de kituri complete. Deci cheltuiala Centrului este egală cu zero. În aceste condiţii, amînarea folosirii aparatului devine nu greu, ba chiar imposibil de explicat şi de înţeles.

Rămîne de văzut care va fi soarta directorului Centrului, însă un lucru este clar, aşa cum scriam şi în articolele anterioare pe această temă: nepriceperea, ca să nu folosim alt termen, birocraţia, orgoliile au făcut să se ajungă la întîrzierea cu aproximativ patru săptămîni a punerii în funcţiune a unui echipament care poate salva vieţi. Iar costurile au fost şi sînt egale cu zero. Aşadar, salvarea unor vieţi, fără nicio cheltuială, a fost amînată doar… pentru că unii au putut amîna. Acest lucru nu ar trebui să rămînă nesancţionat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Varga Szandor Andrasz

    18 mai 2020 at 4:52 PM

    Simplu, demisia !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending