Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Discriminare” în alimentarea cu apă la Văratec?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “de ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămînă, iar satul la doar una?”, întreabă un cititor al Monitorului de Neamţ ■ conform unei sesizări primite la redacţie, localnicii din Văratec au apă doar cîteva ore pe săptămînă, sîmbăta ■

Un cititor al Monitorului de Neamţ ne-a trimis o sesizare pe adresa redacţiei privind modul în care este realizată alimentarea cu apă în satul Văratec, comuna Agapia. Cititorul, care a dorit să-i protejăm identitatea pentru a nu avea de suferit de pe urma demersului său, spune că, în condiţiile unei perioade secetoase, şi dat fiind că la reţeaua de apă a fost racordat recent şi un azil de bătrîni aparţinînd mănăstirii, sătenii ar primi apă doar sîmbăta, cîteva ore.

“Îmi permit să supun atenţiei şi dreptei dumneavoastră judecăţi situaţia actuală a alimentării cu apă a satului Văratec, comuna Agapia. Pentru o mai clară expunere a faptelor, voi face o scurtă recapitulare: acum mai bine de zece ani, Primăria Agapia a obţinut nişte fonduri destinate alimentării cu apă a satului Văratec dintr-o sursă de suprafaţă, aflată în apropiere şi dependentă în oarecare măsură de nivelul precipitaţiilor. Sătenii şi-au tras apa în curte şi mulţi dintre ei şi-au construit băi. Acelaşi lucru s-a întâmplat în zona mănăstirii şi a caselor locuite de către călugăriţe.

Peste câţiva ani, într-o vară, prin iunie-iulie, sătenii au rămas mai multe săptămâni fără apă, sub motiv că mănăstirea are multe vite, brutărie, turişti cazaţi pe la casele maicilor care au nevoie de confort şi, drept urmare, a fost închisă reţeaua de alimentare a satului. Toate reclamaţiile la Primăria Agapia s-au dovedit inutile. Situaţia s-a reglementat abia după ce directorul ziarului Ceahlăul, dl. Viorel Tudose, a dispus efectuarea unei anchete jurnalistice în urma căreia s-a dovedit că, atât timp cât fondurile necesare investiţiei pentru alimentarea cu apă au fost obţinute pentru satul Văratec şi nu în exclusivitate pentru mănăstire, aceasta a comis un abuz.

Au trecut anii, timp în care mănăstirea a construit un stabiliment spaţios, destinat unui azil de bătrâni. Acest azil a fost pus în funcţiune abia anul trecut şi a fost racordat tot la reţeaua de apă a satului.

În prezent, pentru că iarna şi primăvara au fost secetoase şi sub motiv că azilul are nevoie de apă, satul primeşte apă doar sâmbăta şi asta câteva ore. Faţă de cele de mai sus, îmi permit câteva întrebări: Raportat la veniturile mănăstirii, care nu sunt chiar de neglijat, şi la valoarea investiţiei, nu ar fi fost normal să se proiecteze şi să se realizeze alimentarea cu apă a azilului prin forarea unor puţuri proprii?

De ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămână, iar satul la doar una? Oare sătenii nu au şi ei dreptul ca, în condiţiile actualei pandemii şi conform instrucţiunilor difuzate prin toate canalele mass-media, să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun?

Am mari dubii că, după ploaia anemică din ultimele zile, situaţia se va schimba. După ştiinţa mea, Primăria Agapia nu are nici o autoritate în faţa mănăstirilor, din simplul motiv că primarul este ales după cum doresc stareţele din Agapia şi Văratec. Numărul călugăriţelor fiind mai mare decât cel al sătenilor, rezultatul este cunoscut încă dinaintea votării. În final, v-aş ruga ca, în cazul în care sunteţi dispus să folosiţi cele relatate de mine, să nu-mi menţionaţi numele, deoarece trăim într-o comunitate mică şi nu se poate conta pe imparţialitatea şi înţelegerea diriguitorilor locali”, spune cititorul Monitorului.

Am sunat la numărul de telefon fix al Primăriei Agapia, însă nu ne-a răspuns nimeni. Am trimis o cerere pentru obţinerea de informaţii pe adresa de mail a primăriei, rugînd să ni se răspundă în aceeaşi zi, în condiţiile în care vorbim, în plină epidemie, de faptul că localnicii din Văratec ar avea apă doar cîteva ore pe săptămînă. În condiţiile în care recomandarea tuturor instituţiilor statului şi nu numai este “spălaţi-vă pe mîini cît mai des”. Nu am primit răspuns pînă la închiderea ediţiei, motiv pentru care publicăm acest articol fără a avea şi punctul de vedere al reprezentanţilor primăriei menţionate. Însă, dacă lucrurile stau aşa cum ne-a sesizat cititorul, credem că nu este timp să stăm pînă se scarpină în creştet nişte funcţionari şi catadicsesc să ofere un răspuns.

Mai ales că nici nu întrebam ceva complicat: doar dacă lucrurile stau aşa cum am fost sesizaţi şi, dacă da, ce măsuri are de gînd să ia primarul pentru ca totuşi acei oameni să aibă acces la apă în fiecare zi. Poate vom primi totuşi nişte răspunsuri. Şi poate şi alte instituţii ale statului, măcar cele răspunzătoare de sănătatea publică, se vor sesiza şi vor cere la rîndul lor răspunsuri.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. unul

  20 mai 2020 at 10:25 PM

  NU ESTE SINGURA DISCRIMINARE DIN VARATIC DRUMURILE DIN ZONA SUNT ASFALTATE DOAR PENTRU ZONELE CU MAICI CETATENII TREBUIE SA SE DESCURCE CU DRUMURI CU PIETRIS
  CODOSEALA INTRE STARETA SI DOM NASTASE ESTE ARHICUNOSCUTA
  IN FATA MANASTIRII E O SUPRA MEGA PARCARE PLINA DE ASFALT NEGRU SI HIDOS DAR DE PE MARGINI VIN PARAIELE SI CARA BOLOVANI IN MANDRETE DE ASFALT
  ASTA E TOT CE STIE DOM NASTASE CARE TRAGE SFORARIILE
  IN AGAPIA TOT DRUMEAGUL E ASFALTAT DAR LA MARGINEA COMUNEI RESPECTIV IN SATUL VARATIC DRUMURILE SUNT LASATE IN VOIA PRAFULUI SI GLODULUI
  POTI ZICE CEVA? DACA VREI SA TI-O IEI POTI
  TREBUIE SA TE ROGI LA INALTIMEA SA DOM NASTASE PENTRU ORICE SI DACA CATADICSESTE MARIA SA POATE SE REZOLVA DACA ESTI CU ,,BUBE,, ADICA DACA AI MISCAT IN FRONT IA-TI GANDUL
  PENTRU SCHIMBAT UN BEC SAU O LAMPA STRICATA DE LA STALPII DE CURENT TREBUIE SA FACI SLUJ IN FATA MARIEI SALE SI PANA NU TE UMILESTE DOM NASTASE NICI CA SE POATE CEVA – PROSTI FUDULI AJUNSI BURICI DE LUME

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice și uzul său în diferite cocktail-uri o face foarte des consumată vara. Ce știm, însă, despre această băutură? Cum a apărut și unde?

Ca mult alte băuturi alcoolice, și ginul a fost conceput ca un medicament. A apărut în secolul al XVII-lea în Olanda și scopul său inițial era pentru utilizări medicinale în căutarea unui remediu împotriva problemelor digestive și renale. Se elabora cu orz, secară și porumb, pentru a adăuga ulterior ienupăr. Unele surse vorbesc însă despre faptul că, în secolul 12, niște călugări italieni au fost primii care au obținut o băutură asemănătoare ginului, cu care doreau să trateze – fără succes – ciuma bubonică.

Ginul a fost foarte popular în rândul soldaților și folosit în multe războaie, fiind numit „curajul olandez”, până când a ajuns în cele din urmă în armata britanică, iar soldaților englezi le-a plăcut atât de mult, încât au dus această băutură în Anglia. Nu a durat mult până când curtea regală a aflat despre aceasta și apoi popularitatea sa a început să crească până la nivelul în care a existat o penurie în producția sa și, pentru a ține pasul cu cererea, calitatea a început să scadă. Uneori a fost chiar necesar să se adauge zahăr pentru a-i îmbunătăți aroma. Ulterior a fost creată o lege care dictează că pentru a produce sau a vinde gin este necesar să se dețină un permis și o persoană poate avea doar unul dintre cele două, adică, dacă permisul de producție este acordat, permisul de vânzare nu va fi acordat și viceversa.

William al III-lea de Orania a interzis consumul de distilate non-britanice. În loc să îi împiedice pe englezi să bea gin, a provocat creșterea distileriilor ilegale. Ceea ce, la rândul său, a provocat revolte, lupte de stradă și tot felul de probleme sociale pe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișat în tabloul său intitulat Gin Lane în 1751. În sfârșit, așa a creat guvernul englez o adevărată cultură a ginului prin reglementarea consumului și producției acestuia.

Gin emag oferte

Una dintre cele mai interesante curiozități este că celebrul gin-tonic este un amestec originar din Spania, în special din San Sebastian, din Țara Bascilor. În unele părți ale lumii se numește acest cocktail cu numele de gin spaniol. Alte surse susțin, însă, că soldații britanici din India au fost primii care au adăugat apă tonică – sifon cu chinină – în gin, datorită proprietăților chininei de a lupta cu malaria.

O altă curiozitate constă în distilare, deoarece este de obicei secretă. Unele mărci au profitat de ocazie pentru a ieși în evidență datorită diferenței lor în utilizarea tuturor tipurilor de tehnici în distilare.

În cele din urmă, o anecdotă interesantă care se referă la numele în sine datează din anul 1714, când prima utilizare scrisă a cuvântului „Gin” a fost găsită într-o carte numită „Fabula albinelor sau viciile private și beneficiile publice” de Bernard Mandeville. Același autor a scris că numele acestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupăr în limba germană, a fost acum, datorită utilizării sale frecvente, prescurtată în monosilaba Gin. Se spune că britanicii erau prea beți pentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuit să o abrevieze.

Ce forme de elaborare putem găsi?

Găsim diferite țări dedicate producției sale, cele mai reprezentative fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Statele Unite și Spania. În funcție de țară, detectăm un soi sau altul, deci avem diferite moduri de a-l face. Olanda produce soiul olandez, în timp ce în celelalte țări menționate se produce ginul englezesc.

 • În ceea ce privește ginul olandez , considerat și ca „Genever” sau „Jenever”, băuturi alcoolice slabe sunt distilate împreună cu malțul tratat și fermentat. Producția obținută este apoi amestecată cu diferite elemente cu caracteristici aromatice. În sfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfel un gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 • În ceea ce privește ginul britanic, principala diferență este utilizarea unui alcool puternic, redus ulterior, deoarece restul procesului este același. Este, de asemenea, aromatizat și distilat. Acest gin este mai uscat și atinge 47 de grade alcoolice.

Se spune că însăși regina-mamă Elisabeta I obișnuia să consume gin tonic, cerând „aduceți-i acestei bătrâne regine un gin”. Și nu consuma unul ușor, ci obișnuia să bea nouă părți gin, o parte apă tonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

Dar există și o altă figură foarte longevivă despre care știm cu toții că i-a plăcut ginul tonic. Vorbim despre Winston Churchill care obișnuia să spună „această combinație a salvat mai multe vieți decât toți medicii din imperiu”. Am putea spune atunci că ginul tonic prelungește viața?

Iată câteva din beneficiile ginului tonic:

 1. Este digestiv și ameliorează durerile de stomac Deși în unele țări se consumă seara, în Anglia este luat ca aperitiv sau chiar după prânz. Și asta pentru că, pe lângă facilitarea digestiei, ameliorează durerile de stomac și face să dispară senzația de greutate după o masă copioasă.

 2. Are proprietăți benefice pentru sănătate Ginul este făcut din multe ierburi naturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper sau coriandru. Ingrediente care raportează beneficii mari pentru sănătatea noastră.

 3. Previne infecțiile urinare și favorizează funcționarea rinichilor Dacă, pe lângă consumul unui gin-tonic, se ingerează multă apă în fiecare zi, vom ajuta sistemul nostru urinar și rinichii să funcționeze corect, evitând infecțiile legate de acestea.

 4. Este diuretic și ajută la eliminarea fluidelor Ginul conține fructe de ienupăr care sunt cunoscute pentru proprietățile lor diuretice, de curățare, relaxante și tonifiante, care favorizează eliminarea toxinelor. Dar conține și cereale precum orzul, care este digestiv și laxativ, deoarece asigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precum și reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge. Au chiar substanțe numite inhibitori de protează, care ajută la combaterea cancerului în tractul digestiv.

 5. Oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numai amestecat cu tonic, deoarece cu alte băuturi mai dulci, caloriile cresc considerabil.

 6. Ameliorează afecțiunile lombare și musculare Datorită puterii sale analgezice și antiinflamatorii, ginul este un bun remediu la domiciliu atunci când suferim de dureri de spate lombare sau alte dureri musculare și articulare. De fapt, unul dintre cele mai eficiente remedii populare este înmuierea stafidelor în gin.

 7. Combate tusea, gripa și răcelile Datorită proprietăților sale antiseptice și antispastice, îmbunătățește sănătatea sistemului respirator. Evident, dacă suntem bolnavi, nu vom abuza de băutură, dar adevărul este că o bautura mică ne poate ajuta să facem față bolii mult mai bine.

 8. Ameliorează durerile menstruale Remediile bunicii au fost întotdeauna bine cunoscute pentru eficacitatea lor. Poate ai auzit-o pe a ta spunând că ginul este foarte bun pentru ameliorarea crampelor menstruale. Știau bunicile ce știau, cu siguranță!

 9. Cel mai eficient remediu împotriva malariei și scorbutului Înainte ca medicina să fi avansat la nivelul de astăzi, resursele pentru combaterea anumitor boli erau foarte puține. Cu toate acestea, ginul tonic a devenit cel mai eficient împotriva malariei și scorbutului, salvând mii de vieți în război și pe mare. Scorbutul este cauzat de un deficit de vitamina C și, prin urmare, englezii au adăugat întotdeauna puțină lămâie în băutura lor.

 10. Îmbunătățește dispoziția Evident, ieșirea la o băutură cu prietenii ajută întotdeauna să ne deconectăm de rutină, dar dacă avem și gin-tonic, cu atât mai mult. Pe lângă îmbunătățirea dispoziției, ne ajută să uităm de griji pentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending