Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Dezastru la un ocol silvic de la graniţa cu secuimea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ministrul Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat o vizită la Tarcău ■ o parte din pădurile de aici sînt administrate de ocolul Silvic Ghimeş-Făget ■ „Aici a fost o ţintă pentru hoţii de lemne şi situaţia s-ar putea repeta. Războiul pe care îl purtăm cu hoţii de lemne este în plină desfăşurare“, a declarat ministrul ■

„Eu, ca ministru, fie cã vorbim de acest ocol, fie că vorbim de orice altă suprafaţă împădurită a României, vreau să îi văd cu cătuşe la mâini pe toţi cei care furã din pădurile private sau publice ale statului. Este de datoria noastră să păzim cât se poate de bine fondul forestier. Toţi cei care se fac vinovaţi pentru furt, pentru abuz în serviciu sau pentru neglijenţă, să plătească în faţa legii. Lupta cu cei care taie ilegal din pădurile României este în plinã desfăşurare“, a declarat ministrul Costel Alexe, care ieri, 11 mai, a efectuat o vizită de lucru în Neamţ.

Acesta a sosit în comuna Tarcău pentru a verifica ilegalităţi raportate că s-au petrecut la Ocolul Silvic Ghimeş Făget RA, care administrează păduri private din judeţele Bacău şi Neamţ.

Neregulile au fost sesizate de Garda Forestieră Suceava, care a demarat un control spre finalul lunii aprilie, constatând că administrare pădurilor s-a făcut defectuos şi tăieri ilegale de lemn. Un aspect grav a fost acela că o cantitate uriaşă de lemn, aproximativ 22.000 de metri cubi, proveniţi din doborâturi provocate de furtuni şi vânt, erau lăsaţi la voia sorţii, adică să se deprecieze în zonele afectate.

Plus că lemnul căzut reprezintă un pericol iminent pentru copacii rămaşi în picioare, din cauza unor gândaci care atacă scoarţa, provocând uscarea arborilor. „Vorbim de un ocol silvic cu peste 22.000 de lemn doborât de vânt şi furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât.

În perioada imediat următoare vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creşterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare.

Un alt risc asociat acestor doborâturi şi a menţinerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile, mai ales în contextul secetei extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase; cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează şi poate deveni chiar inutilizabil“, a mai susţinut ministrul Mediului.

Prejudiciu de 410.773 de lei în urma furturilor

Oficialul a mai afirmat că la instituţia pe care o conduce se lucrează la mai multe modificări legislative, care au rolul de a facilita procedurile pentru scoaterea din păduri a lemnului doborât de intemperii. Verificările Gărzii Forestiere Suceava la Ocolul Silvic Local Ghimeş Făget şi la firmele care desfăşurau activităţi de exploatare pe suprafeţele forestiere din Tarcău, judeţul Neamţ, au scos la iveală că a fost sustras lemn.

Au fost identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului, volumul total a fost estimat la 672,655 metri cubi, iar valoarea prejudiciului la 410.773. În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale, iar Garda Forestieră a înaintat tot atâtea propuneri pentru retragerea atestatului de exploatare la firmele descoperite în culpă.

Alte măsuri dispuse au constat în confiscarea a 193 metri cubi de material lemnos şi aplicarea unor amenzi ce au totalizat 52.000 lei. Oficialul a afirmat că va lua măsuri urgente şi drastice împotriva celor care au încălcat legea: „Aici a fost o ţintă pentru hoţii de lemne şi situaţia s-ar putea repeta. Războiul pe care îl purtăm cu hoţii de lemne este în plină desfăşurare. Gărzile Forestiere au fost şi sunt în prima linie în perioada stării de urgenţă, alături de Poliţie, Jandarmerie şi Armată. Şi iată că nu doar pe drumurile publice, ci şi în pădure. Măsura retragerii certificatelor de atestare va putea fi luată în urma ordinului de ministru pe care l-am emis recent şi cred că este o măsură justă.

Iar aceste cazuri identificate în teren confirmă necesitatea şi eficienţa demersului nostru. Vom retrage certificatele la următoarea şedinţă a Comisiei de avizare“. În conferinţa de presă susţinută chiar în pădure, ministrul a detaliat ce măsuri urmează a fi introduse pentru a se stopa ilegalităţile forestiere.

Este vorba despre noul SUMAL – sistemul de monitorizare prin hărţi satelitare, modificarea Codului Silvic pentru înăsprirea sancţiunilor, protecţie de minim 75% pentru parcurile naţionale, punerea sub protecţie a circa 40.000 de hectare cu păduri virgine.

Cât priveşte Ocolul Silvic Ghimeş Făget, Gărzii Forestiere Suceava i s-a trasat continuarea verificărilor pentru identificarea tuturor încălcărilor legislaţiei silvice şi aplicarea sancţiunilor prevăzute.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending