Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Deschiderea şcolilor, misiune aproape imposibilă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şi în judeţul Neamţ, ca şi în întreaga ţară, deschiderea anului şcolar, în varianta „Semafor“, cea propusă de preşedintele Iohannis, este un lucru extrem de complicat ■ va presupune eforturi umane şi costuri mari ■ majoritatea şcolilor din mediul urban au propus conducerii ISJ să se înveţe în două schimburi la învăţămîntul primar şi clasele terminale şi în sistem hibrid la restul claselor ■ aceasta presupune, însă, alocarea unor fonduri suplimentare pentru asigurarea resursei umane ■

Deschiderea, la 14 septembrie 2020, a noului an de învăţămînt, în condiţiile unei crize pandemice fără precedent, pare a fi o misiune imposibilă în toate cele trei variante anunţate de preşedintele Klaus Iohannis şi însuşite de Monica Anisie.

Potrivit declaraţiilor date de inspectorul şcolar general Monitorului şi din cele cîteva situaţii constatate din discuţiile cu directorii de şcoli, preferabilă ar fi varianta „cod galben“, cea legată de combinarea participării fizice şi cea a învăţămîntului on-line, dar aceasta depinde de mai multe necunoscute şi în primul rînd de evoluţia pnademică din săptămînile următoare.

„Zilele aceastea am primit de la şcoli, aşa cum am mai anunţat, o serie de propuneri, pe care fiecare Consiliu de Administraţie le-a analizat, în vederea găsirii celor mai bune soluţii, care au în vedere în primul rînd interesul copiilor de a veni în siguranţă la clasă şi apoi acela de a face un învăţămînt de calitate. Noi analizăm acum propunerile venite de la unităţile de învăţămînt şi le vom prezenta în Colegiul Prefectural, unde vom lua decizii privind varianta cea mai bună.

Avem întreaga disponibilitate de a sprijini şcolile, dar va trebui ca acestea să ia deciziile cele mai bune, pentru a evita scindarea claselor, în condiţiile în care se găsesc clase spaţioase, în care să încapă 30 de elevi. Vom face propuneri la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru suplimentarea normelor didactice sau plata cu ora, în cazul în care cadrele didactice sînt dispuse să facă ore suplimentare, pentru că s-ar putea merge şi cu plata suplimentară pînă la două norme de om.

Probleme mari avem în aglomerările urbane, unde şcolile sînt numeroase, dar şi aici avem soluţii de a recupera clădirile în care au funcţionat şcoli, cum e cazul Romanului, de exemplu, unde vom putea duce elevi, să spunem în clădirea fostului Liceu Industrial Nr.1 sau în campusul Liceului Sportiv, spaţii, care la ora aceasta sînt neocupate. Ministerul Educaţiei nu şi-a dat încă acordul pentru cedarea clădirii Liceului Industrial către Direcţia Vămilor şi acolo vom putea amenaja spaţii“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Se vor recupera clădirile părăsite

Redactorii Monitorul au discutat cu directorii a cîteva instituţii şcolare cu efective mari de elevi, care au agreat soluţia „hibrid“. La Colegiul Naţional Roman Vodă, directorul adjunct, Cătălin Macovei, a spus că problema a fost analizată în şedinţa Consiliului de Administraţie din 10 august şi că s-a decis ca în Corpul A şi Corpul B, unde sînt clasele mari să fie aduşi la şcoală, în două schimburi, copiii din ciclul primar, care urmează a fi împărţiţi în grupe de către 15 elevi, care vor învăţa alternativ dimineaţa şi după amiaza.

„Pentru clasele terminale, a VIII-a (două clase) şi a XII-a (nouă clase) am identificat în corpurile A şi B, clase cu spaţii mari în care să încapă toţi cei 30 de elevi, cu respectarea distanţării sociale. După amiaza, în aceste spaţii dezinfectate ar urma să înveţe elevii claselor a VII, IX-a, a X-a şi a XI-a, care vor avea program pînă la ora 18-19. Pentru asta am cerut inspectoratului să ne aprobe suplimentarea normelor de care am avea nevoie, respectiv: nouă posturi la învăţămîntul primar, 12 la gimnaziu şi 30 la liceu“, a precizat directorul adjunct al CNVR.

Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri a propus şi ea acelaşi program de învăţămînt „hibrid“, pentru care a solicitat ISJ opt cadre în plus pentru învăţămîntul preşcolar, şapte cadre didactice pentru învăţămîntul primar şi 3,5 norme pentru cel gimnazial, ţinînd cont că este şcoala cu efectivele de elevi cele mai numeroase din municipiu, respectiv de peste 1.200 de elevi, Are şi dezavantajul că sînt în reparaţii capitale două corpuri de clădire, elevii învăţînd la etajul II de la Şcoala Sergiu Celibidache şi la Corpul B de la Liceul Sportiv, şcoli, care la rîndul lor, vor avea nevoie de aceste spaţii pentru a-şi rezolva problemele de distanţare pandemică.

Situaţii asemănătoare au şcolile nr. 5, 11, Liceul Săbăoani, Şcoala Pildeşti, Şcoala Burueneşti, în general unităţi cu populaţie foarte numeroasă. Rămîne de văzut cum va da aprobare de funcţionare DSP, mai ales în cazul clădirilor abandonate de ani buni, care vor avea nevoie de reparaţii serioase pentru a întruni condiţiile minime de igienă, mai ales în ceea ce priveşte grupurile sanitare.

Liceul Bicaz, program de modernizare racordat la pandemie

Instituţiile şcolare ale Bicazului se află în plin proces de adaptare la cerinţele privind încadrarea în normele de funcţionare ale anului de învăţămînt 2020 – 2021. Nu întîmplător localul Liceului Carol I este prins într-un proiect de investiţii finanţat prin POR 2014 – 2020, care presupune eficientizarea energetică a celor două corpuri, respectiv şcoala veche şi şcoala nouă, ambele totalizînd suprafaţa de 1157,63 m2.

Prin acest proiect, liceul bicăjean va îmbrăca „haine” noi constînd în înlocuirea şarpantei şi învelitorii clădirilor, învelirea pereţilor exteriori cu termoizolaţii şi realizarea de faţade ventilate, va fi înlocuită tîmplăria, se va construi un parasolar la nivelul parterului pe latura sudică pentru a proteja sălile de clasă, se vor înlocui şi moderniza instalaţiile, inclusiv cea de protecţie la trăsnet şi vor fi realizate panouri fotovoltaice şi create 3 pompe de căldură de tip sol-apă.

Durata de execuţie a lucrărilor, care presupune eficientizarea energetică a celor două corpuri, este de 24 de luni, costul final al investiţiei totalizînd 89 de miliarde lei vechi. „Problema reabilitării liceului nostru se bazează pe ghidul de finanţare prin POR 2014 – 2020 program de reabilitare termică, aspect care nu se referă doar la anveloparea pereţilor, ci şi la înlocuirea de acoperişuri cu rezolvarea unor probleme care să conducă la eliminarea de pierderi calorice, refacerea instalaţiilor interioare, pînă la cele de iluminat, cele de încălzire şi de înlocuire a instalaţiilor şi sistemului de preparare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă pentru întreg liceul.

De altfel, sistemul termic va fi refăcut după noul proiect, care prevede asigurarea agentui termic prin pompe de căldură, apa geotermală fiind adusă prin forare de la mare adîncime, creîndu-se prin asta un sistem ultramodern de încălzire, datorită căruia vom trece pe o adminstrare economică şi de mare randament, de altminteri, de ultimă oră în întreaga lume.

Prin aceasta vom reuşi modernizarea unităţii integrînd-o unui sistem european de funcţionare”, a afirmat primarul Sălăgean, care a fost mereu preocupat de implementarea unor proiecte serioase şi utile bicăjenilor. Cît priveşte programul de funcţionare a orelor de curs în viitorul an de studii, acesta a fost realizat conform cerinţelor actuale, cînd s-a ţinut cont de propunerile guvernamentale privind apărarea elevilor şi dascălilor de efectele pandemiei.

Actualitate

Încătuşată pentru o ţeapă de 2.500 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a scos garsoniera la vînzare ■ a încasat de la victimă 2.500 de euro, apoi nu a mai putut fi contactată ■ de urma ei au dat poliţiştii care au reţinut-o ■

O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a fost reţinută pentru 24 de ore şi ar putea fi arestată preventiv pentru o ţeapă de 2.500 de euro. Ea a oferit la vînzare o garsonieră, dar după ce a încasat un avans de jumătate din suma cerută, nu a mai putut fi contactată de cumpărătorul de bună credinţă.

„O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ, bănuită că ar fi indus în eroare o femeie de 60 de ani, de la care a primit 2.500 de euro, sub pretextul vînzării unui imobil, a fost reţinută de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Femeia a fost reţinută pe 3 martie 2021, bănuită fiind de săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările efectuate în cauză au concluzionat că faptele ar fi avut loc în perioada 4 – 17 februarie 2021, cînd femeia în cauză ar fi indus în eroare şi prejudiciat o femeie de 60 de ani.

În concret, făptuitoarea a promis spre vînzare o garsonieră din oraşul de sub Cetate, pentru care a cerut suma de 5.000 de euro. Persoana vătămata i-ar fi înmînat jumătate din banii ceruţi. Ulterior vînzătoarea nu a mai putut fi contactată, iar prejudiciul rezultat în urma săvîrşirii acestei infractiuni a fost stabilit la 2.500 de euro.

În baza probatoriului administrat, femeia în cauză a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore. Ea urma a fi prezentată în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Avînd în vedere toate aceste considerente, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe.

Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le ofera diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

La spital, tentativă de omor cu cuţitul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ altercaţia cu cuţite a avut loc în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman ■ victima agresiunii a suferit leziuni vindecabile în 18 - 20 de zile de îngrijiri medicale ■ încadrarea a fost schimbată în atentat la viaţă ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul agresiunii cu cuţite din sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului municipal Roman.

Totul s-a întîmplat cu circa un an şi jumătate în urmă, iar dosarul a fost la Roman. Ulterior încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în atentat la viaţă, iar cauza a ajuns la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Pe 3 martie 2021, Dumitru Ionel Udilă, de 43 de ani, din Roman, a fost trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Conform actelor de urmărire penală incidentul care era să se lase cu moarte de om a avut loc pe 4 septembrie 2019, aproape în zori, cînd a avut loc o încăierare între mai mulţi bărbaţi, aceştia folosindu-se şi de cuţite, confruntarea fiind surprinsă de camerele de luat vederi ale unităţii.

Un comunicat de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman de la acel moment relata circumstanţele în care s-a produs încăierarea. „În dimineaţa zilei de 4 septembrie 2019, în jurul orei 02.40, în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Roman a avut loc o altercaţie între mai multe persoane. Un bărbat în vîrstă de 20 de ani s-a prezentat la CPU cu dureri abdominale şi în satre avansată de ebrietate.

După aproximativ 20 de minute, după ce acestra a ajuns la spital, în timp ce se afla în sala de aşteptare, s-a prezentat un alt tînăr, furios, care a sărit la el cu un cuţit. La alercaţie au participat şi alţi aparţinători, atît din partea pacientului, cît şi cîţiva prieteni ai agresorului. În urma incidentului, un bărbat în vîrstă de 38 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, o plagă tăiată de cuţit în zona scalpului parietal sting.

Un alt bărbat, în vîrstă de 39 de ani, s-a ales cu o plagă tăiată de cuţit, la mîna stîngă, fiindu-i afectate degetele I şi II. Ambii pacienţi, după ce au fost trataţi de medicii de la CPU au plecat la domiciliu cu indicaţii de tratament. Menţionăm că nici un cadru medical nu a fost rănit, dar din cauza agitaţiei produse în jurul incidentului, actul medical nu s-a putut desfăşura în condiţii optime. Nu este normal ca aceste reglări de conturi să aibă loc în incinta unui spital, unde personalul medical trebuie să-şi desfăşoare activitatea în linişte.

Consultarea şi diagnosticarea pacienţilor nu trebuie să se desfăşoare în condiţii de stres. Menţionăm că a fost apelat serviciul unic de urgenţă 112 pentru asigurarea climatului de linişte şi ordine în incinta CPU Roman, poliţiştii desfăşurînd o anchetă pentru stabilirea cauzelor altercaţiei dintre cele două grupuri“, se arăta în comunicatul de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Cele două grupuri care s-au încăierat sînt de etnie rromă. Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Neamţ, Dimitrie Mocanu, a declarat că la faţa locului s-a deplasat un echipaj şi se făceau cercetări referitoare la circumstanţele în care a avut loc altercaţia între cele două grupuri de rromi.

„La data de 4 septembrie 2019 poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către personalul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman despre faptul că în incinta CPU Roman a exista o agresiune între doi bărbaţi. Din primele cercetări efectuate a reieşit faptul că în timp ce un bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman se afla în sala de aşteptare a CPU ar fi fost agresat fizic cu un obiect tăietor-înţepător de către un alt bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman (o rudă a tînărului de 20 de ani care a venit cu dureri de stomac – n.r.).

De precizat este faptul că leziunile suferite nu au fost de natură să-i pună viaţa în pericol celui înţepat. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea unor obiecte periculoase. Investigaţiile se desfăşoară sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman“, menţiona Dimitrie Mocanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că prin natura lor, leziunile au pus în pericol viaţa victimei. A fost momentul în care cauza a trecut din curtea Parchetului Roman, în cea a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, cercetările continuînd pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Împotriva inculpatului nu s-a luat nici un fel de măsură preventivă, el fiind cercetat în stare de libertate, la fel fiind trimis şi în judecată. De acum înainte, timp de două luni, cauza va fi în procedură de Cameră preliminară, cînd se va verifica legalitatea actului de inculpare. Ulterior, procesul care are loc la Tribunalul Neamţ intră în linie dreaptă şi continuă cu administrarea probatoriului şi audierile de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului.

Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele procesului. Indiferent de soluţie, aceasta nu va fi definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de oricare dintre părţile interesate, incusiv procurorii.

Citește știrea

Actualitate

Călugăr, ciudat mesaj: „Nu tolerez pedofilia!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ „Pentru liniştea Bisericii... cuk spunea un celebru pedofil în viaţă nu dam nume k se ştie... nu, cirnelush?. Nu tolerez pedofilia! Nici zoo!“, a postat pe Facebook Hristom Filipescu, fost stareţ al Schitului Maria Magdalena ■ în mesaj, a cesta susţine că va pleca la Athos, pentru a se pocăi ■

Fostul stareţ al Schitului Maria Magdalena dn Ţibucani, judeţul Neamţ, Hrisostom Filipescu, ierodiacon acum mai mulţi ani la seculara Mănăstire Secu, a postat astăzi pe contul de socializare un mesaj ciudat, în care face publice considerente personale despre pedofilie şi despre ce vrea să facă în viitorul apropiat.

Preotul – călugăr este extrem de apreciat de credincioşii din Neamţ şi Moldova, postările sale despre religie, credinţă şi viaţa duhovnicească având sute de mii de distribuiri. Acum spune că va pleca la Muntele Athos, pentru a se „pocăi“.

În 2018, Hrisostom Filipescu, a dispărut fără urmă, după ce avusese nişte opinii critice la adresa bisericii, „reapărând“ anul viitor, aflându-se că urmase un tratament medical în Germania. Din cele scrise în ultima postare pare că nu trece printr-o perioadă fastă a existenţei sale, reieşind că era în drum spre Bucureşti, de unde va merge spre Grecia şi că ar fi ţinta unor ameninţări din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Iată şi ce spune Hrisostom Filipescu pe Facebook, cu menţiunea că textul ce ar avea ca titlu „Tac. Iert. Iubesc“ are mai multe greşeli de scriere, poate nu voite, pentru că anumite litere sunt înlocuite din simplul motiv că se află lângă altele pe tastatura unui telefon sau laptop, fiind atinse involuntar. „Tac. Iert. Iubesc…“ Pentru «liniştea Bisericii»…cuk spunea un celebru pedofil în viata, nu dam nume k se ştie… nu, cirnelush? Nu tolerez pedofilia! Nici zoo! Sorry! Dont hate me! Plec în Athos să mă pocăiesc! Nu mai merit nimic… nu sunt vrednic… sunt bolnav psihic… Tocmai am fost sunat de medicul meu psihistri să închid tot, să plâng, să îmi cer iertare public şi să nu mai am gânduri de suicid că nu voi obţine nimic prin circul acesta ieftin!“, a postat Filipescu pe Facebook.

Probabilă referire la fostul episcop Corneliu Bârlădeanu

Cel mai probabil, fostul stareţ, atunci când a scris „cirnelush“ a vrut să tasteze „cornelush“, cu referire la Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, fost episcop de Huşi, care este angrenat într-un uriaş scandal sexual, fiind acuzat că, alături de alţi înalţi prelaţi, ar fi violat foşti elevi de la un seminar. În acest caz penal, două dintre victime cer daune de 500.000 de euro.

În continuarea mesajului de pe Facebook, călugărul lasă de înţeles că ar fi ameninţat: „PS Timotei Prahoveanul mi-a scris acum pe whatsapp să văd lumina din viaţa oamenilor… Vă iubesc pe toţi! Nu am nevoie de medicaţie! Sunt cea mai bună versiune a mea de până acum. Voi închide Facebook că sunt akeninţat de 24h de sinod… şi voi păstra instagram unde voi pune din când în când poze cu peisaje din Athos… da, acolo nu au voie femeile. Nu înţeleg de ce.

Este discriminare! Misoginism mascat în evlavie… poveşti cu grădina maicii domnului… hmmm“. Postarea de pe contul preotului Hrisostom Filipescu se încheie cu remarci de genul că este trist, că nu mai are încredere în oameni, nici în el, că nu este doctor în teologie, dar că speră ca IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, să-i dea binecuvântarea de a termina un doctorat Neuroştiinţe la UMF Carol Davila Bucureşti:

„Mă abţin, nu sunt doctor în teologie. Nici în exorcisme. Sunt doctorand în Neuroştiinţe la UMF Carol Davila din Bucureşti sub bagheta venerabilului maslestru al creierului şi a fiziologie umane, domnul profesor doctor Leon Zagrean. Sper să primesc binecuvântare de la IPS Teofan să îl finalizez. Mi-a spus ultima dată că sunt sensibil şi mă protejează ţinându-mă ascuns…

Îmi este greu! Nu mai am încredere în nimeni! Niciodată! Sunt foarte dezamăgit de oameni… de mine! Lăcrimez acum… sunt pe drum spre Bucureşti… nu protestaţi! Vă implor! O să îmi fie bine! Am îngerii cu mine… 8 zile din 7… Cu rugăciune şi binecuvântare, Hrisostom cel mic“. Iată şi un episod trecut din viaţa preotului. Hrisostom Filipescu a dispărut fără urmă de la schitul din Neamţ la finele lunii octombrie 2018, dar şi-a anunţat revenirea în ţară din germania, unde fusese la tratament, printr-un mesaj postat pe blogul său, unul datat 8 martie 2019:

„Iubiţi credincioşi şi dragi prieteni, Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absenţă, am ajuns cu bine în ţară. Sunt sănătos şi în ascultare faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie şi v-aş fi foarte recunoscător dacă mi-aţi putea îngădui liniştea duhovnicească, specifică rânduielilor monahale“.

Citește știrea

Trending