Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Deschiderea şcolilor, misiune aproape imposibilă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şi în judeţul Neamţ, ca şi în întreaga ţară, deschiderea anului şcolar, în varianta „Semafor“, cea propusă de preşedintele Iohannis, este un lucru extrem de complicat ■ va presupune eforturi umane şi costuri mari ■ majoritatea şcolilor din mediul urban au propus conducerii ISJ să se înveţe în două schimburi la învăţămîntul primar şi clasele terminale şi în sistem hibrid la restul claselor ■ aceasta presupune, însă, alocarea unor fonduri suplimentare pentru asigurarea resursei umane ■

Deschiderea, la 14 septembrie 2020, a noului an de învăţămînt, în condiţiile unei crize pandemice fără precedent, pare a fi o misiune imposibilă în toate cele trei variante anunţate de preşedintele Klaus Iohannis şi însuşite de Monica Anisie.

Potrivit declaraţiilor date de inspectorul şcolar general Monitorului şi din cele cîteva situaţii constatate din discuţiile cu directorii de şcoli, preferabilă ar fi varianta „cod galben“, cea legată de combinarea participării fizice şi cea a învăţămîntului on-line, dar aceasta depinde de mai multe necunoscute şi în primul rînd de evoluţia pnademică din săptămînile următoare.

„Zilele aceastea am primit de la şcoli, aşa cum am mai anunţat, o serie de propuneri, pe care fiecare Consiliu de Administraţie le-a analizat, în vederea găsirii celor mai bune soluţii, care au în vedere în primul rînd interesul copiilor de a veni în siguranţă la clasă şi apoi acela de a face un învăţămînt de calitate. Noi analizăm acum propunerile venite de la unităţile de învăţămînt şi le vom prezenta în Colegiul Prefectural, unde vom lua decizii privind varianta cea mai bună.

Avem întreaga disponibilitate de a sprijini şcolile, dar va trebui ca acestea să ia deciziile cele mai bune, pentru a evita scindarea claselor, în condiţiile în care se găsesc clase spaţioase, în care să încapă 30 de elevi. Vom face propuneri la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru suplimentarea normelor didactice sau plata cu ora, în cazul în care cadrele didactice sînt dispuse să facă ore suplimentare, pentru că s-ar putea merge şi cu plata suplimentară pînă la două norme de om.

Probleme mari avem în aglomerările urbane, unde şcolile sînt numeroase, dar şi aici avem soluţii de a recupera clădirile în care au funcţionat şcoli, cum e cazul Romanului, de exemplu, unde vom putea duce elevi, să spunem în clădirea fostului Liceu Industrial Nr.1 sau în campusul Liceului Sportiv, spaţii, care la ora aceasta sînt neocupate. Ministerul Educaţiei nu şi-a dat încă acordul pentru cedarea clădirii Liceului Industrial către Direcţia Vămilor şi acolo vom putea amenaja spaţii“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Se vor recupera clădirile părăsite

Redactorii Monitorul au discutat cu directorii a cîteva instituţii şcolare cu efective mari de elevi, care au agreat soluţia „hibrid“. La Colegiul Naţional Roman Vodă, directorul adjunct, Cătălin Macovei, a spus că problema a fost analizată în şedinţa Consiliului de Administraţie din 10 august şi că s-a decis ca în Corpul A şi Corpul B, unde sînt clasele mari să fie aduşi la şcoală, în două schimburi, copiii din ciclul primar, care urmează a fi împărţiţi în grupe de către 15 elevi, care vor învăţa alternativ dimineaţa şi după amiaza.

„Pentru clasele terminale, a VIII-a (două clase) şi a XII-a (nouă clase) am identificat în corpurile A şi B, clase cu spaţii mari în care să încapă toţi cei 30 de elevi, cu respectarea distanţării sociale. După amiaza, în aceste spaţii dezinfectate ar urma să înveţe elevii claselor a VII, IX-a, a X-a şi a XI-a, care vor avea program pînă la ora 18-19. Pentru asta am cerut inspectoratului să ne aprobe suplimentarea normelor de care am avea nevoie, respectiv: nouă posturi la învăţămîntul primar, 12 la gimnaziu şi 30 la liceu“, a precizat directorul adjunct al CNVR.

Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri a propus şi ea acelaşi program de învăţămînt „hibrid“, pentru care a solicitat ISJ opt cadre în plus pentru învăţămîntul preşcolar, şapte cadre didactice pentru învăţămîntul primar şi 3,5 norme pentru cel gimnazial, ţinînd cont că este şcoala cu efectivele de elevi cele mai numeroase din municipiu, respectiv de peste 1.200 de elevi, Are şi dezavantajul că sînt în reparaţii capitale două corpuri de clădire, elevii învăţînd la etajul II de la Şcoala Sergiu Celibidache şi la Corpul B de la Liceul Sportiv, şcoli, care la rîndul lor, vor avea nevoie de aceste spaţii pentru a-şi rezolva problemele de distanţare pandemică.

Situaţii asemănătoare au şcolile nr. 5, 11, Liceul Săbăoani, Şcoala Pildeşti, Şcoala Burueneşti, în general unităţi cu populaţie foarte numeroasă. Rămîne de văzut cum va da aprobare de funcţionare DSP, mai ales în cazul clădirilor abandonate de ani buni, care vor avea nevoie de reparaţii serioase pentru a întruni condiţiile minime de igienă, mai ales în ceea ce priveşte grupurile sanitare.

Liceul Bicaz, program de modernizare racordat la pandemie

Instituţiile şcolare ale Bicazului se află în plin proces de adaptare la cerinţele privind încadrarea în normele de funcţionare ale anului de învăţămînt 2020 – 2021. Nu întîmplător localul Liceului Carol I este prins într-un proiect de investiţii finanţat prin POR 2014 – 2020, care presupune eficientizarea energetică a celor două corpuri, respectiv şcoala veche şi şcoala nouă, ambele totalizînd suprafaţa de 1157,63 m2.

Prin acest proiect, liceul bicăjean va îmbrăca “haine” noi constînd în înlocuirea şarpantei şi învelitorii clădirilor, învelirea pereţilor exteriori cu termoizolaţii şi realizarea de faţade ventilate, va fi înlocuită tîmplăria, se va construi un parasolar la nivelul parterului pe latura sudică pentru a proteja sălile de clasă, se vor înlocui şi moderniza instalaţiile, inclusiv cea de protecţie la trăsnet şi vor fi realizate panouri fotovoltaice şi create 3 pompe de căldură de tip sol-apă.

Durata de execuţie a lucrărilor, care presupune eficientizarea energetică a celor două corpuri, este de 24 de luni, costul final al investiţiei totalizînd 89 de miliarde lei vechi. “Problema reabilitării liceului nostru se bazează pe ghidul de finanţare prin POR 2014 – 2020 program de reabilitare termică, aspect care nu se referă doar la anveloparea pereţilor, ci şi la înlocuirea de acoperişuri cu rezolvarea unor probleme care să conducă la eliminarea de pierderi calorice, refacerea instalaţiilor interioare, pînă la cele de iluminat, cele de încălzire şi de înlocuire a instalaţiilor şi sistemului de preparare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă pentru întreg liceul.

De altfel, sistemul termic va fi refăcut după noul proiect, care prevede asigurarea agentui termic prin pompe de căldură, apa geotermală fiind adusă prin forare de la mare adîncime, creîndu-se prin asta un sistem ultramodern de încălzire, datorită căruia vom trece pe o adminstrare economică şi de mare randament, de altminteri, de ultimă oră în întreaga lume.

Prin aceasta vom reuşi modernizarea unităţii integrînd-o unui sistem european de funcţionare”, a afirmat primarul Sălăgean, care a fost mereu preocupat de implementarea unor proiecte serioase şi utile bicăjenilor. Cît priveşte programul de funcţionare a orelor de curs în viitorul an de studii, acesta a fost realizat conform cerinţelor actuale, cînd s-a ţinut cont de propunerile guvernamentale privind apărarea elevilor şi dascălilor de efectele pandemiei.

Advertisement








Trending