Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Deces la maternitate după naştere. Copilul e sănătos

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tragedia s-a petrecut la Maternitatea Roman, tînăra mamă avînd doar 29 de ani ■ ea a decedat a doua zi după ce adusese pe lume o fetiţă ■ moartea s-a petrecut în timp ce medicii o operau deoarece survenise o complicaţie cardiacă ■

O tînără în vîrstă de doar 29 de ani a decedat subit la Maternitatea Spitalului Roman, la doar o zi după ce adusese pe lume, în condiţii normale, o fetiţă.

Tragedia s-a consumat în seara zilei de 10 martie, după ce starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat brusc din cauza unor probleme cardiace. Femeia fusese internată la unitatea sanitară cu câteva zile înainte, iar pe 9 martie s-a declanşat travaliul.

Acesta a decurs normal, fără complicaţii Numai că, a doua zi lucrurile s-au complicat, la ora 20.45 fiind declarat decesul.

„O femeie în vîrstă de 29 de ani a născut la 37 de săptămâni, gravida născînd o fetiţă în greutate de 3.050 grame, nota la naştere fiind 9, cu o evoluţie în lehuzie foarte bună. În după amiaza de 10 martie, însă, starea de sănătate a mamei s-a deteriorat brusc, instalîndu-se un Hellp sindrom sever.

S-a intervenit chirurgical în echipă complexă – doi medici ATI, doi medici obstreticieni şi doi medici chirurgi. Intraoperator s-a decis histerectomia de necesitate, cu anexectomie.

La două minute de la începutul operaţiei, s-a produs un stop cardio circulator ireversibil la manevrele de resuscitare motrice efectuate de medici pe o perioadă de o oră jumătate.

Cadrele medicale au depus toate eforturile pentru ca pacienta să poată fi salvată, dar, din păcate, şansele de viaţă au fost nule la această complicaţie rară şi a fost declarat decesul la ora 20.45“, a precizat Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Roman.

Fetiţa este perfect sănătoasă, iar familia a fost anunţată de de tragedia produsă. Copilul va rămîne la Secţia de neonatologie o perioadă mai lungă pentru a fi hrănit, urmând a fi externat atunci când familia va putea să-l îngrijească. Urmează ca necropsia să stabilească care au fost factorii care au condus la deces.

Sindromul Hellp este o complicaţie obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină, constatându-se niveluri crescute ale enzimelor hepatice şi trombocitopenie, gravidele având risc crescut de hemoragie şi născând prematur. Un caz similar s-a petrecut în noiembrie 2017, la Maternitatea Spitalului Judeţean, o tînără mamă decedînd tot în urma unor complicaţii cardiace.

Geanina Sechel, de 23 de ani, fusese internată pe 28 noiembrie, în stare bună, în jurul orei 03.00 s-a declanşat travaliul, care a decurs normal, iar la ora 11.20 a născut o fetiţă. Pe 30 noiembrie, medicul ginecolog Cosmin Rugină a efectuat vizita şi a susţinut că starea pacientei era în continuare bună.

Lucrurile s-au înrăutăţit la ora 17.00, cînd pacienta a acuzat palpitaţii şi s-a cerut consult cardiologic. A fost efectuată o electrocardiogramă (EKG) şi la ora 20.00 s-a realizat transferul la Cardiologie.

La ora 21.23 a fost transferată la Terapie Intensivă, la 21.53 a intrat în stop cardio- respirator, iar la ora 23.03 a fost declarat decesul. Manevrele cardiologice au fost efectuate fără ca vreun medic specialist să fie de faţă, doctorul de gardă, Lucia Chetreanu dînd indicaţii prin telefon. A motivat că a procedat aşa deoarece avea alte urgenţe. Cercetările disciplinare s-au soldat cu o un avertisment scris pentru ginecologului Cosmin Rugină şi diminuarea salariului cu 10% timp de o lună şi interdicţia de a efectua gărzi a cardiologului Lucia Chetreanu.

După deces şi o anchetă medicală, în 2018 Direcţia de Sănătate Publică arăta că Monitorizarea sarcinii (medicul de familie şi medicul obstretician), a travaliului şi a perioadei de lehuzie a fost corectă, la fel şi colaborarea între serviciul de obstretică, cel de cardiologie şi cel de terapie intensivă a fost conform protocoalelor.

Decesul a survenit pe fondul unei cardiomiopatii latente prin instalarea unor tulburări de ritm cardiac severe, care nu au răspuns la manevrele de resuscitare.

Advertisement
Trending