Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Deces la maternitate după naştere. Copilul e sănătos

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tragedia s-a petrecut la Maternitatea Roman, tînăra mamă avînd doar 29 de ani ■ ea a decedat a doua zi după ce adusese pe lume o fetiţă ■ moartea s-a petrecut în timp ce medicii o operau deoarece survenise o complicaţie cardiacă ■

O tînără în vîrstă de doar 29 de ani a decedat subit la Maternitatea Spitalului Roman, la doar o zi după ce adusese pe lume, în condiţii normale, o fetiţă.

Tragedia s-a consumat în seara zilei de 10 martie, după ce starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat brusc din cauza unor probleme cardiace. Femeia fusese internată la unitatea sanitară cu câteva zile înainte, iar pe 9 martie s-a declanşat travaliul.

Acesta a decurs normal, fără complicaţii Numai că, a doua zi lucrurile s-au complicat, la ora 20.45 fiind declarat decesul.

„O femeie în vîrstă de 29 de ani a născut la 37 de săptămâni, gravida născînd o fetiţă în greutate de 3.050 grame, nota la naştere fiind 9, cu o evoluţie în lehuzie foarte bună. În după amiaza de 10 martie, însă, starea de sănătate a mamei s-a deteriorat brusc, instalîndu-se un Hellp sindrom sever.

S-a intervenit chirurgical în echipă complexă – doi medici ATI, doi medici obstreticieni şi doi medici chirurgi. Intraoperator s-a decis histerectomia de necesitate, cu anexectomie.

La două minute de la începutul operaţiei, s-a produs un stop cardio circulator ireversibil la manevrele de resuscitare motrice efectuate de medici pe o perioadă de o oră jumătate.

Cadrele medicale au depus toate eforturile pentru ca pacienta să poată fi salvată, dar, din păcate, şansele de viaţă au fost nule la această complicaţie rară şi a fost declarat decesul la ora 20.45“, a precizat Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Roman.

Fetiţa este perfect sănătoasă, iar familia a fost anunţată de de tragedia produsă. Copilul va rămîne la Secţia de neonatologie o perioadă mai lungă pentru a fi hrănit, urmând a fi externat atunci când familia va putea să-l îngrijească. Urmează ca necropsia să stabilească care au fost factorii care au condus la deces.

Sindromul Hellp este o complicaţie obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină, constatându-se niveluri crescute ale enzimelor hepatice şi trombocitopenie, gravidele având risc crescut de hemoragie şi născând prematur. Un caz similar s-a petrecut în noiembrie 2017, la Maternitatea Spitalului Judeţean, o tînără mamă decedînd tot în urma unor complicaţii cardiace.

Geanina Sechel, de 23 de ani, fusese internată pe 28 noiembrie, în stare bună, în jurul orei 03.00 s-a declanşat travaliul, care a decurs normal, iar la ora 11.20 a născut o fetiţă. Pe 30 noiembrie, medicul ginecolog Cosmin Rugină a efectuat vizita şi a susţinut că starea pacientei era în continuare bună.

Lucrurile s-au înrăutăţit la ora 17.00, cînd pacienta a acuzat palpitaţii şi s-a cerut consult cardiologic. A fost efectuată o electrocardiogramă (EKG) şi la ora 20.00 s-a realizat transferul la Cardiologie.

La ora 21.23 a fost transferată la Terapie Intensivă, la 21.53 a intrat în stop cardio- respirator, iar la ora 23.03 a fost declarat decesul. Manevrele cardiologice au fost efectuate fără ca vreun medic specialist să fie de faţă, doctorul de gardă, Lucia Chetreanu dînd indicaţii prin telefon. A motivat că a procedat aşa deoarece avea alte urgenţe. Cercetările disciplinare s-au soldat cu o un avertisment scris pentru ginecologului Cosmin Rugină şi diminuarea salariului cu 10% timp de o lună şi interdicţia de a efectua gărzi a cardiologului Lucia Chetreanu.

După deces şi o anchetă medicală, în 2018 Direcţia de Sănătate Publică arăta că Monitorizarea sarcinii (medicul de familie şi medicul obstretician), a travaliului şi a perioadei de lehuzie a fost corectă, la fel şi colaborarea între serviciul de obstretică, cel de cardiologie şi cel de terapie intensivă a fost conform protocoalelor.

Decesul a survenit pe fondul unei cardiomiopatii latente prin instalarea unor tulburări de ritm cardiac severe, care nu au răspuns la manevrele de resuscitare.

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Amenzi de 50.000 de lei de la jandarmi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în luna octombrie ■ la acestea s-au mai adăugat vreo 276 de avertismente scrise ■ mai bine de jumătate s-au datorat crizei sanitare ■

Mai bine de jumătate din sancţiunile aplicate de jandarmi în luna octombrie 2020, indiferent dacă vorbim de amenzi sau avertismente scrise, au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. Cel puţin aşa rezultă din bilanţul activităţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ pentru octombrie 2020.

„Pe timpul misiunilor care au avut loc în luna octombrie, jandarmii au aplicat 388 de sancţiuni contravenţionale, constînd în 112 amenzi în valoare totală de 50.000 de lei şi 276 de avertismente scrise. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 217 de sancţiuni, constînd în 17 amenzi şi 200 de avertismente, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

De asemenea, nici faptele de tulburare a ordinii şi liniştii publice, de încălcare a normelor de convieţuire socială sau alte fapte prevăzute şi sancţionate de legislaţia în vigoare privind comerţul ilicit, regimul silvic şi piscicol nu au fost trecute cu vederea, fiind aplicate un număr de 171 de sancţiuni contravenţionale.

În total, în octombrie, jandarmii au constatat 388 de fapte antisociale, militarii executînd aproape 900 de misiuni în sprijinul cetăţenilor. Tot luna trecută, pentru asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor, jandarmii nemţeni au desfăşurat 861 de misiuni, dintre acestea 647 fiind de menţinere a ordinii publice. Acţiunile au avut loc atît independent cît şi în sprijinul efectivelor de poliţie, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională şi prevenirea răspîndirii virusului SARS-Cov-2.

Pe linia constatării faptelor de natură penală, jandarmii au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală în cazul constatării a două infracţiuni (loviri şi alte violenţe, utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament pentru pescuit), iar pe timpul misiunilor desfăşurate în cooperare cu efective din cadrul IPJ Neamţ, jandarmii au acordat sprijin la constatarea a 22 de infracţiuni.

Au fost puse în aplicare, conform dispoziţiilor legale, 60 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane şi s-a intervenit în 89 de situaţii urmare a apelurilor efectuate prin numărul unic de urgenţă 112, cele mai multe, 62 la număr, fiind pentru aplanarea unor conflicte.

„Facem apel, în continuare, către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de conduită sanitară şi distanţare interpersonală, precum şi reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii şi limitării răspîndirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, pentru protejarea lor şi a celor dragi“, a mai comunicat Jandarmeria Neamţ.

Citește știrea

Trending