Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: De la coronavirus, piaţa muncii este la limita de jos

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt doar 327 job-uri în Neamţ, la început de septembrie ■ cel mai mult este de lucru în zona Roman ■ la polul opus, angajatorii de la Tîrgu Neamţ nu prea fac noi recrutări de personal ■

Criza sanitară şi-a pus amprenta puternic pe piaţa muncii din Neamţ, dar nu numai. Dacă în anii anteriori, pe timpul verii, nemţenii aveau de ales dintre 1.000 de job-uri, iar uneori chiar mai multe, în acest an piaţa a scăzut dramatic şi puţini sînt cei care mai anunţă noi recrutări de personal.

Aşa se face că luna septembrie a debutat cu o ofertă anemică, doritorii putînd alege dintr-un total de numai 327 de noi locuri de muncă. Cele mai multe locuri de muncă vacante sînt acum la Roman, unde patronii au nevoie de 143 de noi salariaţi, în timp ce la Piatra Neamţ şi în comunele limitrofe nu sînt decît 112 posturi vacante.

Cele mai puţine şanse de angajare sînt la Tîrgu Neamţ unde patronii au scos la mezat doar 72 noi job-uri. Defalcat, dintre locurile de muncă disponibile la nivelul reşedinţei de judeţ, puţine sînt oportunităţile pentru personal de înaltă calificare. Asta deoarece mediul de afaceri recrutează doar doi consilieri economici, un contabil, un inginer agronom, un inginer mecanic şi un inspector resurse umane.

Pentru cei cu studii medii sînt mai multe oportunităţi şi ar fi nevoie de 10 şoferi pentru autocamioane de mare tonaj, alte 14 locuri de muncă sînt pentru personal necalificat pentru mai multe domenii, la care se mai adaugă 11 job- uri în ocupaţia de lucrător comercial. Mai puţine strigări sînt în ocupaţii cum ar fi agent de securitate, agent transport valori, casieri, cameriste, brutari sau bucătari, precum şi tîmplari, tractorşti şi vînzători.

Mai multe informaţii pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ de pe strada Mihai Eminescu din reşedinţa de judeţ. Nici la Roman piaţa muncii nu este prea generoasă cu cei care au studii superioare, dat pot găsi de muncă, la început de septembrie, doi economişti şi vreo 7 ingineri, din care 5 specializaţi în proiectare intalaţii, iar alţi doi ingineri electrici, din care unul ar trebui să aibă un curs de sănătate şi securitate în muncă.

În plus, mai este un post liber în ocupaţia de medic veterinar. În rest, cel mai mult ar fi de lucru în industria uşoară unde se recrutează 27 de confecţioneri – asamblori articole textile, plus 10 operatori – confecţioneri industriali. Pe piaţă mai sînt 33 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi în mai multe domenii de activitate, la care se mai adaugă alte job-uri cum ar fi operator excavator, vînzător, tehnician veterinar, tîmplar universal, patiser sau preparator marfă.

Din cele 72 de locuri de muncă oferite de angajatorii de la Tîrgu Neamţ, doar două sînt pentru licenţiaţi. De luni bne de zile, în zonă se caută, dar nu se găsesc, un medic veterinar şi un inginer zootehnist. Mai este de lucru pentru şoferi, manipulanţi sau manipulani cherestea, strungari, sudori, tîmplari, dar se caută şi un tehnician veterinar.

Advertisement
Trending