Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cum l-au „scăpat“ consilierii pe primar de incompatibilitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în CL Roman a fost promovată o ciudată hotărîre ■ aceea de a-l „absolvi“ de starea de incompatibilitate pe primarul Lucian Micu ■ deşi Curtea de Casaţie a decis altceva, aleşii locali au constatat că a intervenit prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare ■ şi consilierii PSD au votat proiectul de hotărîre ■

Consilierii locali din Roman au demostrat, încă o dată, că, în România „unde-i lege, mai poate fi şi tocmeală“, în sensul că o hotărîre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poate fi interpretată.

În şedinţa CL de vineri, 26 iulie, în unanimitate, cei 20 de aleşi prezenţi (absent fiind avocatul Graţian Iacob, consilier PNL), au votat o hotărîre prin care la articolul 1(aliniat 1) „Se constată că starea de incompatibilitate a domnului Lucian Ovidiu Micu, în calitate de viceprimar, reţinută în Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate este aferentă mandatului 2012-2016. (2) Se constată în conformitate cu Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07. 2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, că domnul Lucian Ovidiu Micu nu este în stare de incompatibilitate în mandatul actual. (3) Se constată că, în conformitate cu menţiunile din Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate coroborate cu dispoziţiile art. 91, alin. (1) şi alin. (11 ) din Legea nr. 161/2003, starea de incompatibilitate a domnului viceprimar Lucian Ovidiu Micu a încetat la data de 24.06.2016, data validării în calitatea de consilier local/viceprimar în mandatul 2016-2020, mandat încetat la data de 29.06.2017, cînd a fost ales primar al muncipiului Roman. (4) Se constată că prevederile art. 25 din Legea nr. 176/2010 nu prevăd vreo sancţiune care să poată fi aplicată în cursul mandatului actual domnului Lucian-Ovidiu Micu pentru starea de incompatibilitate în care s-a găsit într-un mandat anterior. Art. 2.

Se constată că, a intervenit în conformitate cu dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Legea nr. 176/2010, prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate reţinută prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, stare de incompatibilitate în care s-a găsit domnul Lucian-Ovidiu Micu în mandatul de viceprimar 2012-2016. Art. 3. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărîri se încredinţează Secretarul General al Municipiului Roman. Art. 4. Prezenta hotărîre se comunică, prin grija Secretarului general al municipiului Roman, Agenţiei Naţionale de Integritate, Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ“, se spune în hotărîrea votată de aleşii locali.

Jihad în PSD Roman

Povestea votului cu „cîntec“ al aleşilor PSD l-a înfuriat pe preşedintele Organizaţiei PSD Roman, senatorul Dan Manoliu, care în cursul zilei de duminică, 28 iunie, a declanşat în partid „Jihadul“ din cauza „blatului“, voluntar la unii, sau involuntar la alţii. Iată declaraţia pe care senatorul a dat-o Monitorului:

„În primul rînd, pentru mine, ca preşedinte al organizaţiei, a fost o surpriză totală pentru că n-am ştiut nimic despre proiectele introduse suplimentar, pe ordinea de zi, cu doar 10 minute înainte de şedinţă. Am aflat despre aceste lucruri la două ore după şedinţă. Acum facem demersurile statutare şi în mod sigur se va lăsa cu sancţiuni foarte drastice. Ceea ce vă pot declara acum e faptul că, din primele discuţii avute cu o parte din colegi, am înţeles că respectivele proiecte legate de incompatibilitatea primarului Lucian Ovidiu Micu şi cel legat de un alt împrumut bancar de 8,5 milioane lei au apărut pe tabletele consilierilor, cum vă spuneam, cu 10 minute înainte de şedinţă.

La al doilea proiect, cel cu împrumutul, unul din consilierii PSD, Radu Curpăn, s-a abţinut, păstrînd linia stabilită de noi în martie. Cu liderul de grup, Constantin Holban, am discutat ordinea de zi, aşa cum procedăm înaintea fiecărei şedinţe, luni, 22 iunie, cînd am stabilit modul de vot la celelate proiecte care erau înscrise“, a spus senatorul PSD. Surpriza mare e că în cursul zilei de duminică, 28 iunie, consilierii locali erau deja convocaţi la sediul Organizaţiei PSD Roman, pentru a-şi justifica în scris „blatul“ cu PNL.

Hotărîrea va fi contestată în Contencios Administrativ

Ceea ce s-a întîmplat în CL l-a determinat însă pe preşedintele USR Neamţ, Radu Samson, să aibă o reacţie dură şi să noteze pe pagina de socializare:

„Justiţia română a fost îngenuncheată în Primăria Roman. 2016, Lucian Micu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. 2017 – Curtea de Apel Bacău a decis că raportul ANI este corect. Mai 2020 – a fost dată o sentinţă definitivă în acest sens de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa judiciară supremă din România. Ieri, 26 iunie 2020, Consiliul Local Roman a decis că judecătorii din cele doua instanţe şi inspectorii ANI sînt proşti şi nu înţeleg «cît de pur şi nevinovat» este primarul, a cărui incompatibilitate cică s-ar fi prescris.

Mai mult decît atît, consilierul local PNL care a iniţiat proiectul, domnul Constantin Ghica, şi-a însuşit astfel parte din atribuţiile prefectului, singura autoritate care poate să dispună, sau să nu dispună sancţiuni în astfel de cazuri, după ce analizează toate datele. Acest «artificiu legal» este făcut într-un mod complet ruşinos şi nemaiîntîlnit în practica politică şi juridică din România. El seamănă ca mecanism cu OUG 13, ordonanţa care a scos sute de mii de oameni în stradă în 2017. Abuzurile asupra justiţiei sînt tot abuzuri, indiferent de nivelul la care acestea sînt comise sau de culoarea politică a autorului. Consilierii PSD Roman au dat şi ei o mînă de ajutor cu voturile lor, pentru că prietenii adevăraţi ai primarului, la greu se cunosc. OFICIAL, avem cel mai slab Consiliu Local din istoria Romanului. E pe măsura primarului. Luni (29 iunie – n.r.) voi începe demersurile legale pentru anularea hotărîrii în Contencios Administrativ. Pentru onoarea oraşului nostru“.

„Poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate“

Radu Samson, într-o declaraţie pentru Monitorul, a explicat: „Cele 7 proiecte suplimentare trecute pe ordinea de zi cu doar 20 de minute înainte de începerea şedinţei însumau 100 de pagini. Ceea ce s-a întîmplat vineri în Consiliul Local dovedeşte că, la Roman, primarul Lucain Micu se comportă ca un dictator, care face ce doreşte, asta avînd concursul Consiliului Local, care a votat pe repede înainte, fără să ştie ce prevăd proiectele probabil pentru că se grăbeau la masa pregătită pentru inaugurarea ştrandului la care au fost invitaţi toţi consilierii“, a mai spus Radu Samson, contracandidat al primarului Lucian Micu la viitoarele alegeri.

Tot sîmbătă, 28 iunie, pe pagina de Facebook a omului de afaceri Bogdan Roman, care va candida ca independent pentru postul de primar, era consemnat: „Consiliul Local Roman a trecut ieri peste decizia Înaltei Curţi. Mesajul transmis de consilieri este periculos pentru comunitate: poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate. Prefectul George Lazăr are obligaţia de a repune lucrurile în ordine (din Codul Administrativ, art. 255: Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local şi ale primarului).

Îl rog pe domnul prefect să solicite de urgenţă hotărîrea de ieri şi să o analizeze, cu prioritate. Amînarea va însemna, pentru noi toţi, o formă de acceptare a celor întîmplate. Prefectul m-a asigurat, într-un apel telefonic, că într-o săptămînă va hotărî cu privire la soarta primarului“.

Actualitate

Femeie arsă de vie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

O femeie a ars de vie, sâmbătă, 10 aprilie, în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Doina, comuna Girov.

“Prin apel la 112, în jurul orei 09:00, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Doina, comuna Girov.

La locul solicitării s-au deplasat patru echipaje pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și voluntari din cadrul SVSU Girov.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe

Forțele de intervenție au localizat și lucrează pentru lichidarea incendiului.

Din păcate,  în interiorul locuinței a fost găsit trupul carbonizat al unei femei de 59 de ani”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

A ieşit cu maşina în decor. Două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs sâmbătă dimineaţă, 10 aprilie, în localitatea Adjudeni s-a soldat cu două victime.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe DJ 201C, pe raza localității Adjudeni. Un autoturism a părăsit partea carosabilă,  rezultând două victime încarcerate. În autoturism se aflau două persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare grea și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

La sosirea forțelor de intervenție cele două persoane care s-au aflat în autoturism erau evacuate.

Paramedicii au acordat primul ajutor calificat pasagerului ( bărbat de 35 de ani), acesta refuzând transportul la spital.

Șoferul autoturismului (barbat de 32 de ani) a fost preluat de echipajul SAJ și transportat la CPU Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Eroi învăţători din Bicaz şi Valea Muntelui în Războiul Sfânt din vara anului 1941 (II)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Aşa cum ne-am propus, vom evoca figurile de eroi din zona Văii Muntelui, începând cu localitatea Bicaz, cu locotenentul în rezervă de Vânători de munte Constantin Vlase. Refugiat din Ardealul ocupat, în toamna anului 1940, învăţătorul a fost încadrat la Şcoala 1 Bicaz, unde a funcţionat tot timpul până la declanşarea războiului din iunie 1941.

Amintim că înainte de refugiu a fost învăţător la şcolile din Ticoş şi Bicazu Ardelean, judeţul Ciuc. Născut la 17 noiembrie 1910, în comuna Ghergheasa, judeţul Râmnicu-Sărat, la toate şcolile unde a funcţionat, Vlase a lăsat urme adânci, datorită conştiinţei cu care înţelegea să-şi indeplinească misiunea. Era un dascăl luminat, activ şi foarte muncitor, având gradul II în învăţământ. Căsătorit cu Veronica Vlase, tot învăţătoare, are un copil, Ovidiu.

Iată mai departe caracterizarea acestuia, în afară de cele spuse, precum şi sfârşitul în războiul sfânt: „În afară de activitatea misionară de învăţător, el a fost în toate satele pe unde a trecut comandant al Subcentrelor Pregătirii Premilitare, iar în Ticoş şi Bicazul Ardelean, a fost şi director de şcoală. În toate aceste situaţii, Constantin Vlase a dat strălucite dovezi de bun român şi bun gospodar.

În iunie 1941, a plecat, cu tot avântul lui tineresc, să- şi apere ţara de cotropitori, pe care îi ura mai mult decât oricare alţii. Când a căzut, în fruntea ostaşilor cu care plecase la luptă, le-a spus acestora: «Mergeţi înainte, băieţi şi nu uitaţi nici un colţ de pământ românesc»“, ne spune Alexandru Gh. Iliescu din Bicaz în revista Apostolul din mai 1942.

Vasile Mustea, Iorgu Popescu, Gheorghe Cotosa…

Avem a aminti de Vasile Mustea, sublocotenent de rezervă de Infanterie, fost învăţător la şcoala din Audia – Hangu. Caracterizat ca un tânăr inimos, Mustea „era un răsfăţat în cercurile cunoscute. Totdeauna la datorie, fiind stăpânit de un simţ al dreptăţii foarte dezvoltat.

Sârguincios şi mândru, în înţelesul bun al cuvântului, avea ambiţia totdeauna sa fie cel dintâi la datorie. A fost unul dintre cei dintâi jertfiţi pentru izgonirea duşmanului care ne călcase ţara. Tot în această regiune plină de istorie şi legendă „bun şi optimist întotdeauna“, învăţătorul Iorgu Popescu de la Buhalniţa, locotenent rezervă, scria de pe front celor rămaşi acasă în iunie 1941: „Măi puişorilor, dacă cineva mi-ar fi dat lumea întreagă nu m-aş fi simţit mai fericit decât mă simt când mă gândesc că eu cu 4 mitraliere şi vreo patruzeci de oameni făceam parte dintre cei chemaţi să reîntregim hotarul ce am avut“ Mândru de a-şi face datoria către Ţară, el cade la 8 iulie lovit de o schijă (nu se specifică locul – n.n.), pe mitraliera cu care trăsese toate cartuşele în duşmani.

Gheorghe Cotosa s-a născut la 21 aprilie 1916 la Hangu. După ce absolvă cursurile primare, se înscrie la examenul de admitere pentru Şcoala Normală de Băieţi din Piatra Neamţ, în anul şcolar 1928-1929. După ce o termină, va fi pedagog şi ajutor de secretar. După terminarea Şcolii Militare de Ofiţeri de Rezervă, s-a întors la Şcoala Normală, continându-şi funcţia de ajutor de secretar, la care a adăugat de această dată şi cea de comandant al Subcentrului Premilitar Piatra Neamţ.

După cum ne relatează Ion Arnăutu, secretarul contabil al Şcolii Normale de Băieţi Piatra Neamţ, a plecat în luptă alături de Batalionul Vânători de Munte „despre care vorbea întotdeauna cu o admiraţie nemărginită“. Undeva, pe pământul scump al Basarabiei, în care dorea să fie învăţător, batalionul din care făcea parte a înaintat glorios şi zilnic, „Gică“, după cum era alintat de camarazi în intimitate, şi-a făcut pe deplin datoria. A căzut, ca şi alţii, în încleştarea cu trupele Armatei Roşii.

Şcoala din Taşca a fost numită Vasile Mitru

Vasile Mitru, fost şi el locotenent de rezervă de infanterie, a „păstorit“ ca învăţător şi director al şcolii primare din Taşca, fiind supranumit de colegi „Argint viu“, pentru energia sa. Din scurta sa biografie, mai reţinem că era un dascăl „totdeauna activ şi preocupat de şcoala sa“ şi a muncit toată viaţa pentru a o înzestra cu tot ce-i trebuie.

Şi-a construit un local de şcoală de toată frumuseţea, gospodărindu-l apoi cu toată grija pentru a putea servi de model satului său. Prin curajul de care a dat dovadă în luptele purtate pentru redobândirea teritoriilor strămoşeşti, Mitru al nostru îşi câştigase încrederea comandanţilor şi subalternilor. Nu întâmplător jertfa lui pe câmpul de onoare îndreptăţeşte şcoala, colegii şi mai ales pe tovarăşa lui de viaţă, d-na Virginia Mitru, să-i poarte cu măreţie amintirea lui nepieritoare.

În sfârşit, un alt erou din această zonă plină „de credinţă, de vitejie, de cărturărie şi de artă“, cum ne spunea fostul învăţător şi prefect de Neamţ, Leon Mrejeru, în „Eri şi Azi. Contribuţii la istoricul învăţământului primar din judeţul Neamţ. Revăzute şi completate“, Piatra Neamţ, 1940, p.1, este învăţătorul Nicolae Găină, sublocotenent de rezervă, originar din Bicazu Ardelean, de unde a venit în judeţul Neamţ în 1940 (comuna a fost sub ocupaţie horthystă – n.n.).

Se spune că era un tânăr „cu ochi albaştri de o strălucire uimitoare şi avea totdeauna o înfăţişare dârză şi plină de energie, iar în învăţământ ca şi în armată era iubit de toţi“ (nu este specificat în documentele cercetate şcoala unde a profesat, oricum tot în Neamţ – n.n.).

Iată o parte din caracterizarea făcută de camarazii de luptă, învăţătorii de pe front, care au luptat alături de acesta în cele 33 de zile de conflict dintre Prut şi Nistru: „Elevii lui erau totdeauna vrăjiţi de glasul lui dulce şi sonor.

În clasă, la N. Găină era o atmosferă de familie, pentru care elevii învăţau cu toată dragostea aşa că înrâurirea lui asupra elevilor se făcea din plin. În oştire era comandantul de pluton iubit de ostaşi, camarazi şi superiori. Ostaşii erau una cu comandantul, suflet din sufletul lui, urmat orbeşte oriunde şi oricând.

Cei rămaşi îşi amintesc cum îi ducea în luptă, prezent peste tot… Apoi îşi amintesc cu durere cum în toiul focului o schijă duşmană a lovit în frunte pe bravul lor comandant, care a murit în floarea vârstei (27 de ani – n.n.), cu mâna încleştată pe un proiectil de brandt, pe care şi mort l-ar fi trimis duşmanului“.

„Dreptatea lui Dumnezeu şi dreptatea istoriei se vor înfăptui la ceasul sorocit, dar numai cu munca şi cu jertfele noastre“

De fapt, toţi învăţătorii din această vatră strămoşească, şi nu numai, au răspuns îndemnului fostului dascăl Leon Mrejeriu. Care spunea următoarele, la 10 septembrie 1940: „Recâştigarea pământurilor româneşti şi a fraţilor cari ni s-au răpit pe nedrept şi samavolnic în vara anului 1940 (28 iunie, 30 august şi 7 septembrie, aluzie la datele rapturilor teritoriale asupre Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului şi Cadrilaterului – n.n.) cere pregătire serioasă, educaţie sănătoasă şi solidă, muncă pricepută şi neîntreruptă, solidaritate neştirbită, ordine netulburată şi disciplină de fier. Cu superficialităţi şi glume nu se poate înfăptui nimic temeinic şi durabil…

Dreptatea lui Dumnezeu şi dreptatea istoriei se vor înfăptui, de bună seamă, la ceasul sorocit, dar numai cu munca şi cu jertfele noastre ale tuturor. Şcoala românească trebuie să întreţie permanent în sufletele tinere icoana întunecată a nedreptăţilor ce ni s-au făcut şi să netezească drumurile care duc la realizările luminoase de mâine.

Imaginea tuturor românilor în hotarele fireşti ale neamului trebuie să fie icoana la care să ne închinăm de la pruncie până la înfăptuire, din rând în rând de români…“. Considerăm că previziunea, intuiţia eminentului dascăl, mai apoi prefect de Neamţ, a devenit un apostolat pentru „tagma“ învăţătorilor nemţeni, şi nu numai. Dovada: comportamentul lor în luptele aprige pentru glia din stânga Prutului. Cinste şi onoare pentru cei jertfiţi!

Citește știrea

Trending