Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cu proiecte europene debutează noul an şcolar la Colegiul Hogaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unul dintre ele vizează pregătirea elevilor pentru o carieră în domeniul web-design ■ altul este Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ - Jurnalismul ca instrument de învăţare ■ ambele sînt coordonate de profesorul Petruţa Lostun şi au o valoare de 100.000 de euro ■

Dincolo de ceea ce înseamnă strict debutul într-un nou an şcolar, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, la fel cum s-a întîmplat şi în alţii, 2019-2020 le rezevă liceenilor şi cadrelor didactice oportunitatea de fi angrenaţi în noi proiecte cu finanţare europeană. Şi nu sînt puţine. Două dintre ele o au în prim plan pe Petruţa Lostun, pe unul dintre ele profesorul concepîndu-l, iar la celălalt a găsit partener pentru derularea lui. „Am bucuria să vă anunţ că două proiecte europene au fost recent aprobate pentru finanţare în cadrul Programului Erasmus+ şi vor fi implementate de Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, începînd din toamnă“, scria pe o reţea de socializare profesorul de la colegiul pietrean. De menţionat că valoarea finanţăriii europene la ambele proiecte educaţionale se apropie de 100.000 de euro, mai exact 98.930 euro. Concret, iată la ce se referă ele. Proiectul de mobilităţi pentru stagiari VET „ExperienţE+ de muncă europene: un plus de competenţe, mai multe perspective“ (număr referat 2019-1-RO01-KA102-061569), este o iniţiativă a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş pentru realizarea căreia vor fi colaborări cu patru firme din Spania. „Scopul proiectului este acela de a facilita legătura dintre instituţia noastră şi piaţa muncii, de a îmbunătăţi pregătirea elevilor pentru o viitoare carieră prin practică efectivă la locul de muncă în domeniul web-design. Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de elevii de la clasele a XI-a matematică-informatică (a XI-a A şi B în anul şcolar 2019-2020), dintre care vor fi selectaţi cei 24 de participanţi la stagiul de formare de trei săptămîni care va avea loc în Granada, Spania. Bugetul disponibil pentru pregătirea şi organizarea propriu- zisă a mobilităţilor este de 74.400 euro“, precizează profesorul Lostun. Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ – Jurnalismul ca instrument de învăţare va fi derulat în perioada septembrie 2019 – august 2021, cu instituţii partenere din Norvegia, Belgia, Bulgaria, Austria, România şi Turcia. Obiectivul principal al proiectului este de a crea instrumente şi metode educaţionale noi, care să permită utilizarea jurnalismului pentru „alfabetizarea“ mediatică şi dezvoltarea gîndirii critice a elevilor, pentru promovarea interculturalităţii şi stimularea participării tinerilor la dezbaterea publică. În cadrul acestui parteneriat, grupul ţintă este reprezentat de elevi şi profesori ai Colegiului Hogaş, care sînt interesaţi de problematica jurnalismului. Bugetul pe care îl va avea la dispoziţie instituţia de învăţămînt pietreană pentru realizarea activităţilor este de 24.530 euro.

Experienţă în Parlamentul European

Un proiect derulat acum doi ani, Euroscola, a însemnat pentru 28 de elevi aflaţi atunci în clasa a XI-a E, profil Filologie – Bilingv engleză intensiv, însoţiţi de profesorii Petruţa Lostun şi Brînduşa Andrei, o experienţă unică. Pentru o zi, pe 17 noiembrie 2017, la Strasbourg, în Parlamentul European, ei au luat locul parlamentarilor în fotoliile forului decizional. Şi au avut o zi plină, exact ca titularii de drept, europarlamentarii. „Calistraţii“ au discutat în comisii, au formulat propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adresat întrebări, au făcut comentarii, au adoptat sau respins propuneri, totul într-o altă limbă decît cea maternă. Alături de aproximativ 500 de elevi din alte ţări, românii au fost împărţiţi în grupuri multilingve, simulînd procesul decizional, au elaborat soluţii pentru probleme specifice tinerilor, au întîlnit personalităţi reprezentative ale Parlamentului European şi au avut ocazia să le transmită acestora mesajul lor, prezentîndu-şi şcoala şi ţara. Scurta dizertaţie a fost făcută de doi liceeni: „Sîntem un grup de liceeni din nord-estul României, dintr-un oraş montan, Piatra Neamt. Reprezentăm Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. Ne face foarte mîndri faptul că reprezentăm această instituţie centenară şi un oraş plin de istorie, patronat de spiritul creştin al lui Ştefan cel Mare. Datorită poziţiei geografice a oraşului, a decorului natural, a mănăstirilor, fortăreţelor medievale precum şi a faimoasei ospitalităţi, turismul este un sector principal al economiei locale. Participarea noastră aici este rezultatul implicării şi determinării arătate în cadrul proiectului FACT – REFLECT – ACT, prin care am creat şi am jucat o scenetă pe tema crizei refugiaţilor într-o Europă a valorilor. Sîntem onoraţi să fim aici şi că avem posibilitatea să discutăm şi să facem schimb de idei cu liceeni din toată Europa şi, de ce nu, să ne facem prieteni noi“. Programul Euroscola a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană, reunind, periodic, elevi de liceu din cele 24 de state membre UE. Dincolo de experienţa în Parlamentul European, participanţii la proiectul amintit au avut posibilitatea să viziteze celebre obiective turistice din cîteva ţări. În drum spre Franţa, la Strasbourg, acolo unde este sediul PE, initerariul liceenilor de la Hogaş a cuprins tranzitarea Ungariei, cu oprire la Budapesta, Austriei (Salzburg), Cehia (Praga) şi Germania (Nurenberg).

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending