Administrație
Neamţ: Criza apei, acuze şi opinii controversate

■ ex-directorul ApaServ, Vasile Dumitrache, susţine că această problemă se datorează exploatării iraţionale a balastrului din albia Moldovei ■ fostul primar, Laurenţiu Leoreanu, spune că ex-directorul nu are dreptate, la mijloc fiind unele frustări ■ vina ar aparţine lui "Doamne Doamne", care n-a mai dat un strop de ploaie de luni de zile ■
Fostul director al ApaServ, Zona Operaţională Est, Vasile Dumitrache, aduce acuzaţii grave în ceea ce priveşte starea în care a ajuns captarea de la Pildeşti, care nu mai are capacitatea de a livra apă, în regim continuu şi cu presiune normală, în Roman.
Acesta susţine că una din cauzele pentru care a fost înlocuit din funcţie, chiar de cei din partidul din care făcea parte (PDL), a fost tocmai faptul că “şi-ar fi băgat nasul”, mai mult decît trebuie în probleme care vizau greşeli majore în exploatarea balastrului din albia rîului Moldova.
“În problema apei la Roman ne-am întors la ceea ce se întîmpla în 2007, cînd primarul PSD, Dan Ioan Cărpuşor, a tăiat panglica şi eram cu toţii fericiţi că nu se mai întrerupea apa.
Această problemă a fost şi va fi un subiect permanent de campanie electorală. Noi nu avem apă la Roman din cauza noastră. În 2009, cînd eram director la ApaServ, Zona operaţională Est, am fost la Iaşi, la Apavital, cu două teme: prima pentru a lua conducta de la Timişeşti şi a doua cu intenţia de a ni se înapoia bucata de conductă, de la Castelul de apă şi pînă la Petrotub, ca în felul acesta să avem capacitatea de a distribui apă în toată zona, inclusiv la Petrotub, care primeşte apă de la Timişeşti şi de la Răchiteni, deci de la Iaşi.
Au fost şi acestea motive pentru care am fost înlocuit din funcţie. Repet: vina că nu avem apă cu presiune normală la robinete este exclusive a noastră, a romaşcanilor. Începînd din 2000 s-a realizat un proiect de ridicare a fundului Moldovei, în zona Pildeşti.
Nenorocirea e că nu s-a făcut mai nimic pentru materializarea lui şi ce s-a făcut a fost de mîntuială. În fiecare an se aruncau nişte saci cu pietre şi nisip pe fundul albiei. Se aştepta să vină apa mare ca să raporteze toată lumea şi să spună că au fost aruncaţi de 100 de ori mai mulţi saci şi că restul au fost luaţi de curenţi.
În felul acesta au fost mascate, în toţi aceşti ani, nişte costuri, fără ca acţiunea să aibă vreun rezultat. L-am văzut, săptămînile trecute pe Păvăleanu (directorul de la Apele Române Neamţ – n.r.) cum se chinuia să explice cauzele crizei. Îmi venea să mă urc în maşină şi să-i amintesc toate aceste realităţi.
Tot el era director la Apele Române şi în 2008, şi în 2009 şi acum. El este cel care a dat autorizaţii de exploatare a balastrului în zona captării. Se făcea o schiţă, se fixau nişte jaloane pe unde ar fi trebuit exploatat balastrul. În realitate, acesta se exploata doar din albia Moldovei.
În loc să se aducă apa pe lîngă mal, ca să alimenteze cele 65 de puţuri, se exploata balastrul din mijlocul rîului şi apa se ducea, cînd venea mare, pe sub deal, la Corhana, Dulceşti. Eu am fost cel care am oprit exploatarea balastrului unei firme şi mi-am făcut numai duşmani. Din păcate despre aceste exploatări s-a ştiut tot timpul la cel mai înalt nivel. Treaba Apelor Române este să ştie, tot timpul, unde şi cine exploatează balastrul.
Noi nu avem apă în Roman pentru că a fost permisă exploatarea ileagală a balastrului din albia rîului. Am martori, am un CD cu documentele prin care aceste exploatări au fost făcute şi cu ştiinţa unor oficialităţi romaşcane înalte. Este de notorietate cearta mea, în faţa primăriei, cu patronul unei balastiere, care m-a ameninţat chiar că, dacă mă mai bag, voi suporta consecinţele.
Înlăturarea mea din funcţie a fost din mai multe cauze, printre care şi din aceasta”, a declarat fostul director al Zonei Operaţionale ApaServ, Est, Vasile Dumitrache. Acesta susţine că la ora aceasta problema apei la Roman poate fi rezolvată, dacă se vrea, doar dacă Guvernul va aloca fonduri importante, fie pentru regularizarea pe bune a rîului Moldova, fie prin construirea unei captări de suprafaţă, aşa cum există la Piatra Neamţ, această soluţie avînd însă inconvenientul că apa de suprafaţă trebuie tratată.
„Există un studiu prin care faliile din albia rîului să fie astupate. O soluţie ar fi şi construirea unei staţii la Răchiteni, aşa cum intenţiona conducerea Petrotub să facă înainte de privatizare. Cele 65 de puţuri de la Simioneşti sînt foarte bune. Nu acelaşi lucru se poate spune de cele de la Pildeşti.
Menţinută apa lîngă mal plus desnisipate în permanenţă cele 65 de puţuri şi se rezolvă problema. Eu nu ştiu dacă staţia de desnisipare mai există şi dacă s-a mai făcut această operaţie în ultimul timp. Lumea a început să se cam revolte din cauza preţului apei.
Problema vizînd construirea unor noi bazine e praf în ochi, dacă nu ai cu ce le umple. Ce de a doua soluţie de care vorbeam ar fi o investiţie într-o staţie de captare de suprafaţă, ca la Piatra Neamţ şi Iaşi. Problema e că la captarea de suprafaţă apa trebuie tratată, pe cînd acum apa captată se livrează doar uşor clorinată la acelaşi preţ în întreg judeţul”, a mai spus fostul director.
“Nu vă luaţi după părerile unor habarnişti frustraţi”
Contactat telefonic, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, cel la care, se pare, făcea aluzie Vasile Dumitrache, atunci cînd vorbea de “vinovăţii” legate de criza apei la Roman, a ripostat vehement.
“Afirmaţia nu e doar neinspirată, ci e chiar proastă, pentru că nu ţinea de noi, nici măcar de a da un acord mutual, ci de Apele Române, care dau aceste autorizări de exploatare a albiei rîurilor. În aceste afirmaţii sînt şi anumite frustrări ale unei persoane care nu poate trece peste ele.
Eu am făcut, la vremea aceea (în 2008 – 2009 – n.r.) o întîlnire cu cei de la Apele Române şi am atras atenţia asupra acestor lucruri. Şi eu aş putea spune că exploatările s-au făcut cu ştiinţa domnului Dumitrache, care era director la ApaServ şi că el este vinovat. Aş putea spune, dar nu o fac, pentru că nu este adevărat.
Personal, eu am atras atenţia că exploatările de balastru ar trebui să aibă în spate şi obligativitatea aducerii albiei la forma iniţială, prin acoperirea acelor cratere şi că exploatarea albiei trebuie să se facă doar în regim autorizat, nu aşa cum s-a făcut mult timp după Revoluţie, în mod haotic, halandala. Dar dacă vorbim de vinovăţii reale, în primul rînd trebuie să vedem că vinovată e Natura.
Aţi văzut zone întregi deşertificate şi în Oltenia, şi peste tot în lume. Este vorba de efectele schimbărilor climatice, care se află pe agenda marilor puteri mondiale. În momentul în care de luni de zile n-a căzut un strop de ploaie, sigur că presiunea apei în pînza freatică scade şi apar probleme.
Pentru aceste lucruri trebuie făcute nişte amenajări, care ar fi trebuit realizate, e drept, cu mult timp înainte de apariţia crizei şi nu abia atunci cînd primarul Micu, a pus problema în discuţia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. E bine să nu ne luăm după frustraţi şi habarnişti, ci să lăsăm specialiştii să-şi spună cuvîntul”, a declarat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. A
cesta a dat asigurări că se va implica pentru ca Guvernul Orban să aloce fondurile necesare reamenajării Moldovei, în locul în care viituara din 2018 a spălat pragurile de reţinere a apei. Bogdan Curcudel, şeful Zonei Oeraţionale Est a infirmat darea la casare a utilajului de denisipat, care nu are însă mare efect cînd nu e suficientă apă în pînza freatică.
La întîlnirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, de la sfîrşitul lunii trecute, directorul Regiei Apele Române Neamţ, Ioan Păvăleanu a explicat probleme legate de ceea ce s-a întîmplat la Pildeşti şi de viitura din 2018 care a “spălat” amenajarea rîului. „Problemele privind asigurarea necesarului de apă a municipiului Roman sînt mult mai vechi, fiind anterioare oricaror intervenţii în albia rîului Moldova. De aceea, în anul 1997, avînd în vedere dificultatile întîmpinate în asigurarea alimentării cu apă a municipiului Roman în anii anteriori, au fost demarate de către Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău, lucrarile la investiţia Refacerea amenajarii rîului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a oraşului Roman (frontul Pildeşti -Simionesti), judeţul Neamt.
Acest obiectiv, care s-a derulat pînă în anul 2017, a avut ca scop dirijarea apei rîului Moldova pe lîngă frontul de captare Pildeşti – Simioneşti. Deoarece cauzele lipsei apei în fronturile de captare care alimentează municipiul Roman sînt complexe, apreciem că realizarea unui Studiu hidrogeologic cuprinzător ar putea pune în evidenţă cauzele neasigurării în conditii optime a alimentării cu apă a municipiului Roman şi soluţiile de rezolvare”, a declarat inginerul Ioan Păvăleanu, directorul SGA Neamţ. În rest, în Roman, de vreo două luni de zile apa se livrează cu presiune scăzută în anumite intervale orare, mai ales noaptea.

-
Actualitateo săptămână,
George Lazăr, președinte PNL Neamț: „103 miloane de euro vor fi alocate prin PNRR pentru sistemul de educație timpurie!
-
Actualitate2 săptămâni,
Cătuşe pentru că a incendiat casa vecinului. Doi bărbaţi au suferit arsuri
-
Actualitate4 zile,
Coliziune între un autoturism şi un TIR. Victimă o tânără de 25 de ani
-
Actualitate4 zile,
Conferinţă de presă „apă de ploaie” la PSD Neamţ. S-a comunicat tot, dar nu s-a zis nimic
-
Actualitateo săptămână,
Arsene, condamnat definitiv, căutat de poliţişti. Conform unor informaţii neoficiale a fugit în Italia
-
Actualitateo săptămână,
Condamnarea și fuga lui Arsene, ce zic pesediştii nemţeni. Şeful interimar, chemat la Bucureşti. Unii iritaţi, alţii… nostalgici
-
Actualitateo săptămână,
UPDATE: Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene – 6,8 ani de puşcărie
-
Prima pagină2 săptămâni,
Chemare la un protest civic din cauza defrișărilor din parc și a crizei apei