Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Crima din Spital, ucigaşul arestat. Detalii şocante

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dumitru Sebastian Patriche a fost acuzat de omor ■ el nu a contestat decizia judecătorilor ■ victima agresiunii nu a avut nici o şansă să fie salvată chiar dacă a fost înjunghiată în spital ■ inculpatul nu a putut fi audiat ■ vor fi verificate măsurile de pază din spitale ■

Ancheta în cazul crimei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, de pe 10 ianuarie 2020, cînd noul director de îngrijiri medicale al unităţii a fost înjunghiat mortal de soţul cu care era în divorţ, scoate la iveală noi detalii şocante.

Dumitru Sebastian Patriche, de 50 de ani, din Piatra Neamţ, a susţinut în faţa procurorului de caz că îşi iubea soţia şi că ar fi venit la locul ei de muncă să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale pe care îl cîştigase pe 8 ianuarie.

Cu toate acestea, anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de 20 de centimetri. Victima nu a avut nici o şansă să fie salvată chiar dacă era în secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean, asta deoarece una din lovituri i-a secţionat vena jugulară şi artera carotidă.

Hemoragia puternică a dus în cel mai scurt timp la deces. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16 cînd s-a sunat pentru ajutor la numărul unic de urgenţă 112, chiar din spital. Agresorul a fost reţinut dar din cauza tulburării psihice de după faptă nu a putut fi audiat şi cel mai probabil acest lucru se va întîmpla la începutul acestei săptămîni.

,,Am intrat în posesia fişei de constatare preliminară în urma efectuării necropsiei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ şi aşa cum am bănuit de la cercetarea la faţa locului cauza medicală a decesului este un traumatism cervical prin interesarea venei jugulare şi a arterei carotide cu hemoragie externă masivă. Leziunile au fost produse cu un cuţit pentru că am găsit obiectul corp delict la faţa locului.

Pot să spun, cel puţin la acest moment, că intenţia a fost foarte clară şi directă a autorului de a săvîrşi infracţiunea, acum se pune problema extinderii sau schimbării încadrării juridice vizavi de existenţa premeditării care este o nouă infracţiune, este omor calificat cu o pedeapsă mai mare, un spor faţă de ceea ce înseamnă omor simplu. În ceea ce îl priveşte pe inculpat el a fost reţinut, vom face propunerea de arestare preventivă.

La urmărirea penală am încercat să îl determin să dea o declaraţie coerentă, dar nu am reuşit să fac acest lucru, motiv pentru care am amînat audierea în calitate de suspect şi inculpat pe săptămîna viitoare cînd cel mai probabil din punct de vedere psihic se va limpezi şi o să poată să îşi facă şi apărări, o să aibă o declaraţie completă, să ne prezinte şi nouă un tablou puţin mai detaliat al motivelor care au dus la săvîrşirea acestei fapte.

El a recunoscut fapta, dar susţinerile lui au fost incoerente şi nu am putut să îi iau o declaraţie. Nu era sub influenţa băuturilor alcoolice şi a susţinut că după o convieţuire de 27 de ani şi-a iubit soţia şi nu a vrut nimic altceva decît să o felicite cu ocazia promovării concursului pentru noua funcţie.

Erau în proces de divorţ, primise citaţia acasă şi ar fi dorit să se împace cu soţia lui, dar nu a reuşit efectul fiind cel care îl ştim cu toţii. Au locuit împreună pînă spre toamna aului trecut, cînd, după ce victima a intentat acţiune de divorţ, s-a mutat cu chirie motivînd că nu mai are cum să mai locuiască împreună cu el pentru că era violent şi era convinsă că ar fi exercitat nişte violenţe asupra ei.

Martorii au confirmat acest lucru şi se pare că ar fi existat şi un ordin de protecţie pe care nu l-am găsit deocamdată pentru că timpul nu mi-a permis, însă ar fi solicitat un fel de protecţie de la doi elevi de la Şcoala posliceală sanitară pe care îi cunoştea, iar aceştia o însoţeau în oraş cu maşina, la cumpărături sau atunci cînd îşi vizita mama”, a declarat procurorul criminalist Stelian Olteanu.

Acesta a mai adăugat că cel puţin la acest moment nu se pune problema unei expertizări psihiatrice a inculpatului. Pe 11 ianuarie 2020 Dumitru Sebastian Patriche a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ care au decis privarea de libertate pentru o perioadă de 30 de zile.

La pronunţare inculpatul nu a contestat decizia, dar mai are timp la dispoziţie. ,,Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă, în temeiul art. 226, raportat la art. 223, alin. 2 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului P. D.S. cercetat păentru săvîrşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188, al. 1 Cod penal, raporat la art.199, alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 11 ianuarie 2020 şi pînă la data de 9 februarie 2020, inclusiv”, conform instanţei.

Cel mai probabil tensiunile dintre cei doi soţi au fost alimentate de faptul că bărbatul nu a avut de lucru o perioadă de timp, ceea ce a generat frustrări, iar mai apoi violenţe, din cauza cărora femeia a intentat divorţ şi a plecat de acasă locuind cu chirie în oraş.

Totuşi de aici pînă la crimă este drum lung şi cel mai probabil inculpatul le va povesti anchetatorilor ce a dus la omor la audierile care vor avea loc în această săptămînă.

Controale de la minister, după crima din spital

Ministerul Sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară controale referitoare la modul în care se asigură paza personalului şi a pacienţilor în spitalele de stat din România, după tragedia produsă vineri, 10 ianuarie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Unităţile sanitare vor trebui să prezinte un plan de protecţie şi pază în detaliu şi o situaţie amănunţită a programului de măsuri. „Acţiunea tematică de control va începe luni, 13 ianuarie, la Spitalul Judeţean şi vor fi verificate şi planurile de conformare dispuse la eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor sanitare”, a precizat directorul DSP Neamţ, Anca Brînduşa Movilă. Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Maria Andrici, a declarat că asemenea controale se fac periodic.

„Şi anul trecut am avut un asemenea control. În ceea ce priveşte unitatea noastră aceasta este păzită cu camere de supraveghere, instalate în întreg spitalul, cu pază proprie şi cu ajutorul unei firme de pază. De asemenea, se ştie că în situaţii excepţionale se solicită şi ajutorul brigăzii mobile a Jandarmeriei, destul de des solicitată mai ales la Centrul Primiri Urgenţe”, a declarat Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Reamintim faptul că agresiunile împotriva medicilor şi personalului medical din spitale sînt extrem de dese, în ultima vreme, în toate unităţile sanitare din România, ceea ce l-a determinat pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru să iniţieze chiar un proiect de hotărîre referitor la înfiinţarea unor posturi de poliţie în spitale. Reamintim faptul că, în conformitate cu un studiu al Colegiului Medicilor, 85% dintre medici sînt agresaţi verbal şi 10% fizic.

În Spitalul Roman, cea mai recentă agresiune împotriva unui angajat s-a produs în noaptea de 26-27 mai 2019, cînd medical Dragoş Barcă de la CPU Roman a fost agresat fizic de către un aparţinător. Deşi există un proiect de lege privind ultrajul la personalul sanitar şi la cel din învăţămînt, acesta nu a fost încă promulgat. Poate după ultima tragedie de la Piatra Neamţ legiuitorii se vor trezi şi vor considera prioritară o asemenea lege.

Actualitate

A accidentat un copil, a scos plăcuţele şi a fugit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr din Iaşi a dat dovadă de laşitate. Aflat în trecere prin judeţul Neamţ a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un minor de 14 ani a fost rănit.

Şoferul a oprit numai pentru a-şi scoate numerele de înmatriculare, apoi şi-a văzut de drum, cu speranţa că nu va fi găsit şi va scăpa de consecinţele faptei sale, totul datorită faptului că nu avea permis de conducere. Nu s-a întîmplat cum şi-a dorit, iar acum s-a ales cu probleme penale.

Nedoritul incident s-a întîmplat în zi cu ghinion, pe 13 octombrie 2021. Atunci, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul naţional 15 B.

„Din primele cercetări a reieşit că, în timp ce un şofer conducea un autoturism pe drumul naţional menţionat, în localitatea Timişeşti ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrînd în coliziune cu o autoutilitară care era parcată. În urma tamponării a rezultat rănirea unui minor, în vîrstă de 14 ani, care se afla în apropierea autoutilitarei.

Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto ar fi coborît din autoturism, moment în care şi-ar fi scos plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi a părăsit locul accidentului“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma investigaţiilor efectuate cu operativitate, poliţiştii rutieri au reuşit identificarea celui în cauză, fiind vorba de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. Totodată, verificările efectuate de anchetatorii nemţeni au relevat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Un tânăr stabilit în Piatra Neamţ protestează în lanţuri la Roma

Știre publicată în urmă cu

în data de

George Mocanu, un tânăr din Brăila, dar stabilit recent în Piatra Neamţ, protestează în aceste zile în faţa Curţii de Casaţie şi Justiţie din Roma. El şi-a legat nişte lanţuri în jurul corpului şi afirmă că a ales să protesteze astfel pentru că este o victimă a justiţiei italiene.

Tânărul susţine că a ajuns la disperare după ce timp de şase ani de zile s-a luptat cu autorităţile italiene, considerându-se persecutat după ce a încercat să facă lumină în cazul unui accident soldat cu moartea tatălui său. George Mocanu susţine că au fost falsificate probe în dosar, în favoarea unui cetăţean italian implicat în tragicul eveniment rutier.

Mai mult, susţine că în momentul în care a încercat să îşi găsească dreptatea a fost sfătuit de avocaţi să-şi vadă de treabă, că aşa e mai bine pentru el. In plus, a afirmat că a fost băgat la puşcărie în Italia, la mijloc fiind vorba despre o eroare judiciară. În momentul în care a dorit să facă o serie de denunţuri la poliţia italiană, a fost trimis la plimbare.

Tânărul a postat o filmare cu el în faţa Curţii de Casaţie din Roma, rugându-şi prietenii să o distribuie în încercarea de a-şi face cunoscută povestea şi promite că va reveni cu noi dezvăluiri, susţinând inclusiv că ar fi fost ameninţat cu moartea.

Citește știrea

Actualitate

Atentat la viaţa mamei, sentinţa este contestată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a atacat sentinţa prin care a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 255.000 lei ■ el a vrut să-şi ucidă mama şi a încercat de şase ori să o arunce în fîntînă ■

Gheorghe Lupan, în vîrstă de 53 de ani, din Borleşti a contestat decizia Tribunalului Neamţ prin care a fost găsit vinovat de tentativă de omor. A fost condamnat la 10 ani de închisoare după ce a vrut să-şi ucidă mama octogenară, încercînd să o arunce de nenumărate ori într-o fîntînă. Lupan a fost obligat să-i achite victimei de 81 de ani despăgubiri de 255.000 lei. Împreună cu banii datoraţi Ambulanţei, spitalelor şi cheltuieli de judecată, inculpatul este bun de plată cu circa 260.000 de lei.

Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău, instanţă care va da o hotărîre definitivă. Totul s-a produs pe fondul consumului de alcool şi a unei stări conflictuale preexistente între fiu şi mamă. Cam de doi ani, bătrîna îi cerea fiului să plece din casă şi să-şi construiască o locuinţă pe alt teren. Pe 23 mai 2021, în jurul orei 11:00, octogenara a venit în camera fiului şi l-a îndemnat din nou să-şi facă o casă. Băut fiind, individul a luat-o la bătaie.

A atacat-o cu pumnii şi cu picioarele şi i-a produs leziuni pe tot corpul, cap, torace şi membre, nu înainte de a o lega la gură petru a nu putea să ţipe. Cînd s-a săturat de lovit, a îmbrîncit-o pe scări, în urma acestori abuzuri victima suferind mai multe leziuni. Apoi a apucat bătrîna de păr şi a tîrît-o circa 50 de metri, pînă la fîntîna din grădină. A ridicat ambele obloane şi a vrut să-şi arunce mama în puţ. Numai faptul că era prea beat, dar şi împotrivirea victimei, a făcut ca aceasta să nu ajungă în fîntînă.

După o primă încercare eşuată, a mers pînă în curte să vadă dacă nu cumva fratele lui s-a întors acasă. Cînd şi-a dat seama că este singur cu victima, a mai avut o altă tentativă de a o arunca în fîntînă. Aşa s-a întîmplat de nu mai puţin de şase ori consecutiv cînd, într-un acces de disperare octogenara a reuşit să se tîrască mai departe de fîntînă şi s-a prins de trunchiul unui pom. Acolo a găsit-o celălalt fiu, care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de ordine au ajuns rapid la locul indicat de apelant, iar victima a fost transportată la spital unde a beneficiat de îngrijiri medicale de specialitate.

Aceasta a fost diagnosticată cu traumatism cranio-facial, echimoze, escoriaţii toracice şi comoţie cerebrală. Expertiza medico-legală efectuată în cauză a stabilit că leziunile suferite au necesitat pentru vindecare un număr de cinci-şase zile de îngrijiri medicale. La audieri, inculpatul şi-a recunoscut fapta, nu înainte de a cere să depună plîngere penală pentru loviri împotriva a doi bărbaţi, unul fiind fratele care, cel mai probabil, l-a pocnit cînd a vazut ce a putut să facă. Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Gheorghe Lupan, ceea ce s-a şi întîmplat în şedinta de pe 27 mai 2021.

Citește știrea

Trending