Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Crima de la Spital – măsuri de securitate sporite

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ va fi montat un sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane ■ vor fi instalate camere de luat vederi pentru toate căile de acces ■ uşile de acces vor fi prevăzute cu sistem de închidere pe bază de cartelă sau cheie ■

Crima comisă pe 10 ianuarie în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, atunci cînd Anca Daniela Patriche, directorul de îngrijiri, a fost ucisă de soţul ei, a determinat luarea unor măsuri de securitate sporite la unitatea sanitară.

După un control al Direcţiei de Sănătate Publică, s-a dispus montarea unui sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane, instalarea de camere de luat vederi pentru toate căile de acces şi, de asemenea, uşile de acces vor fi prevăzute cu sistem de închidere pe bază de cartelă sau cheie.

În urma controlului efectuat s-a mai recomandat montarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate căile de acces principale în clădiri (similare cu cel din aeroporturi) care scanează bunurile şi obiectele, dar şi înfiinţarea de posturi de pază mobile, respectiv paznici care să patruleze pe culoare şi secţii.

Vă prezentăm comunicatul de presă emis de Direcţia de Sănătate Publică în acest sens: “În urma tragicului eveniment petrecut la nivelul celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Neamţ din data de 10 ianuarie 2020, în care directorul de îngrijiri – asistent medical Anca Daniela Patriche şi-a pierdut viaţa, conform constatărilor reprezentanţilor IPJ Neamţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a informat că va întreprinde următoarele măsuri în termenele stabilite prin actul de control: imediat, montarea unui sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane, respectiv la Pavilionul Chirurgical şi Pavilionul Interne; revizuirea Analizei la Risc de Securitate Fizică, conform reglementărilor impuse de O.M.A.I. nr. 9/2013; refacerea Planului de pază al obiectivului, cu stabilirea exactă a atribuţiilor specifice fiecărui post; instalarea de camere de luat vederi de înaltă rezoluţie, care să supravegheze toate căile de acces (principale şi secundare) atît la exterior cît şi la interior, conform dispoziţiilor H.G.R. nr. 301/2012; uşile de acces secundare şi principale vor fi prevăzute cu sisteme de închidere care să prezinte deschiderea lor doar din interior spre exterior, iar din exterior spre interior cu cheie sau cartelă; în timpul orelor de vizită se vor putea deschide şi din exterior, fără cheie sau cartelă, conform prevederilor H.G.R. nr. 301/2012.

Cu titlu de recomandare, au fost prevăzute următoarele: implementarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate căile de acces principale în clădiri (similare cu cel din aeroporturi) care scanează bunurile şi obiectele vizitatorilor; înfiinţarea unui post nou de pază mobil, care să patruleze în toate secţiile medicale cu acces vizitatori; pentru Ambulatoriul de specialitate, înfiinţarea unui post de pază mobil, care să patruleze în toate culoarele obiectivului; pentru Spitalul vechi, înfiinţarea unui post de pază mobil cu patrulare pe toate etajele”.

Reamintim că pe 10 ianuarie 2020, noul director de îngrijiri medicale al unităţii a fost înjunghiat mortal de soţul cu care era în divorţ. Dumitru Sebastian Patriche, de 50 de ani, din Piatra Neamţ, a susţinut în faţa procurorului de caz că îşi iubea soţia şi că ar fi venit la locul ei de muncă să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale pe care îl cîştigase pe 8 ianuarie. Cu toate acestea, anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de 20 de centimetri.

Victima nu a avut nici o şansă să fie salvată chiar dacă era în secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean, asta deoarece una din lovituri i-a secţionat vena jugulară şi artera carotidă. Hemoragia puternică a dus în cel mai scurt timp la deces. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16 cînd s-a sunat pentru ajutor la numărul unic de urgenţă 112, chiar din spital. Agresorul a fost reţinut şi apoi arestat preventiv, susţinînd ulterior în faţa anchetatorilor că a comis crima pentru că era gelos pe succesul în carieră al soţiei.

Actualitate

A accidentat un copil, a scos plăcuţele şi a fugit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr din Iaşi a dat dovadă de laşitate. Aflat în trecere prin judeţul Neamţ a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un minor de 14 ani a fost rănit.

Şoferul a oprit numai pentru a-şi scoate numerele de înmatriculare, apoi şi-a văzut de drum, cu speranţa că nu va fi găsit şi va scăpa de consecinţele faptei sale, totul datorită faptului că nu avea permis de conducere. Nu s-a întîmplat cum şi-a dorit, iar acum s-a ales cu probleme penale.

Nedoritul incident s-a întîmplat în zi cu ghinion, pe 13 octombrie 2021. Atunci, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul naţional 15 B.

„Din primele cercetări a reieşit că, în timp ce un şofer conducea un autoturism pe drumul naţional menţionat, în localitatea Timişeşti ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrînd în coliziune cu o autoutilitară care era parcată. În urma tamponării a rezultat rănirea unui minor, în vîrstă de 14 ani, care se afla în apropierea autoutilitarei.

Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto ar fi coborît din autoturism, moment în care şi-ar fi scos plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi a părăsit locul accidentului“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma investigaţiilor efectuate cu operativitate, poliţiştii rutieri au reuşit identificarea celui în cauză, fiind vorba de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. Totodată, verificările efectuate de anchetatorii nemţeni au relevat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Un tânăr stabilit în Piatra Neamţ protestează în lanţuri la Roma

Știre publicată în urmă cu

în data de

George Mocanu, un tânăr din Brăila, dar stabilit recent în Piatra Neamţ, protestează în aceste zile în faţa Curţii de Casaţie şi Justiţie din Roma. El şi-a legat nişte lanţuri în jurul corpului şi afirmă că a ales să protesteze astfel pentru că este o victimă a justiţiei italiene.

Tânărul susţine că a ajuns la disperare după ce timp de şase ani de zile s-a luptat cu autorităţile italiene, considerându-se persecutat după ce a încercat să facă lumină în cazul unui accident soldat cu moartea tatălui său. George Mocanu susţine că au fost falsificate probe în dosar, în favoarea unui cetăţean italian implicat în tragicul eveniment rutier.

Mai mult, susţine că în momentul în care a încercat să îşi găsească dreptatea a fost sfătuit de avocaţi să-şi vadă de treabă, că aşa e mai bine pentru el. In plus, a afirmat că a fost băgat la puşcărie în Italia, la mijloc fiind vorba despre o eroare judiciară. În momentul în care a dorit să facă o serie de denunţuri la poliţia italiană, a fost trimis la plimbare.

Tânărul a postat o filmare cu el în faţa Curţii de Casaţie din Roma, rugându-şi prietenii să o distribuie în încercarea de a-şi face cunoscută povestea şi promite că va reveni cu noi dezvăluiri, susţinând inclusiv că ar fi fost ameninţat cu moartea.

Citește știrea

Actualitate

Atentat la viaţa mamei, sentinţa este contestată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a atacat sentinţa prin care a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 255.000 lei ■ el a vrut să-şi ucidă mama şi a încercat de şase ori să o arunce în fîntînă ■

Gheorghe Lupan, în vîrstă de 53 de ani, din Borleşti a contestat decizia Tribunalului Neamţ prin care a fost găsit vinovat de tentativă de omor. A fost condamnat la 10 ani de închisoare după ce a vrut să-şi ucidă mama octogenară, încercînd să o arunce de nenumărate ori într-o fîntînă. Lupan a fost obligat să-i achite victimei de 81 de ani despăgubiri de 255.000 lei. Împreună cu banii datoraţi Ambulanţei, spitalelor şi cheltuieli de judecată, inculpatul este bun de plată cu circa 260.000 de lei.

Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău, instanţă care va da o hotărîre definitivă. Totul s-a produs pe fondul consumului de alcool şi a unei stări conflictuale preexistente între fiu şi mamă. Cam de doi ani, bătrîna îi cerea fiului să plece din casă şi să-şi construiască o locuinţă pe alt teren. Pe 23 mai 2021, în jurul orei 11:00, octogenara a venit în camera fiului şi l-a îndemnat din nou să-şi facă o casă. Băut fiind, individul a luat-o la bătaie.

A atacat-o cu pumnii şi cu picioarele şi i-a produs leziuni pe tot corpul, cap, torace şi membre, nu înainte de a o lega la gură petru a nu putea să ţipe. Cînd s-a săturat de lovit, a îmbrîncit-o pe scări, în urma acestori abuzuri victima suferind mai multe leziuni. Apoi a apucat bătrîna de păr şi a tîrît-o circa 50 de metri, pînă la fîntîna din grădină. A ridicat ambele obloane şi a vrut să-şi arunce mama în puţ. Numai faptul că era prea beat, dar şi împotrivirea victimei, a făcut ca aceasta să nu ajungă în fîntînă.

După o primă încercare eşuată, a mers pînă în curte să vadă dacă nu cumva fratele lui s-a întors acasă. Cînd şi-a dat seama că este singur cu victima, a mai avut o altă tentativă de a o arunca în fîntînă. Aşa s-a întîmplat de nu mai puţin de şase ori consecutiv cînd, într-un acces de disperare octogenara a reuşit să se tîrască mai departe de fîntînă şi s-a prins de trunchiul unui pom. Acolo a găsit-o celălalt fiu, care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de ordine au ajuns rapid la locul indicat de apelant, iar victima a fost transportată la spital unde a beneficiat de îngrijiri medicale de specialitate.

Aceasta a fost diagnosticată cu traumatism cranio-facial, echimoze, escoriaţii toracice şi comoţie cerebrală. Expertiza medico-legală efectuată în cauză a stabilit că leziunile suferite au necesitat pentru vindecare un număr de cinci-şase zile de îngrijiri medicale. La audieri, inculpatul şi-a recunoscut fapta, nu înainte de a cere să depună plîngere penală pentru loviri împotriva a doi bărbaţi, unul fiind fratele care, cel mai probabil, l-a pocnit cînd a vazut ce a putut să facă. Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Gheorghe Lupan, ceea ce s-a şi întîmplat în şedinta de pe 27 mai 2021.

Citește știrea

Trending