Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Covid-ul i-a luat în vizor pe procurori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Parchetul Bicaz a fost închis în urma apariţiei unui caz de infectare ■ unul dintre cei trei procurori a fost depistat pozitiv ■ şi la Jandarmeria Bicaz au fost trei cazuri de cadre ale căror teste au ieşit pozitiv ■ cazurile urgente de instituţia de sub baraj vor fi direcţionate la Parchetul Judeţean ■

Prima unitate de parchet din Neamţ, din cele cinci existente în judeţ, care a fost afectată de virurul ucigaş, este Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bicaz. Unul din cei trei procurori din cadrul instituţiei a fost depistat pozitiv la testul Covid.

Cum numărul personalului din unitate este extrem de redus, doar 11 oameni, din care trei magistraţi, plus personal auxiliar de specialitate şi şoferi, nu erau greu de depistat contacţii direcţi. Aşa se face că de pe 25 august 2020 unitatea a fost închisă.

„A fost depistat un caz pozitiv la testul Covid 19, ulterior fiind identificaţi contacţii direcţi. Sîntem în izolare, pentru o perioadă de 14 zile de la contactul cu persoana bolnavă, iar unitatea a fost închisă, urmînd a se face dezinfectarea“, a declarat procurorul Radu Alexandru Mitroi, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bicaz.

Toate urgenţele care vor veni de acum îninte pentru această instituţie, între care şi propunerile de arestare preventivă sau cele de prelungire, ori alte solicitări de măsuri preventive, vor fi direcţionate, pe perioada cît unitatea este închisă, către cea mai mare unitate din judeţ, respectiv Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Trebuie spus că această situaţie se adugă celei de la Jandarmeria Neamţ, care a comunicat faptul că trei cadre de la subunitatea de la Bicaz au fost infectate cu covid, fiind vorba de persoane care executau misiuni de pază şi protecţie instituţională. Nu s-a precizat la care instituţii, însă în general aceştia asigură paza la tribunale, judecătorii sau parchetele de pe lîngă judecătorii, prefecturi sau consilii judeţene.

În acest moment nu se ştie dacă infectarea s-a transmis de la cadrele militare către procuror, sau invers. „În perioada 21 – 25 august, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ au fost înregistrate trei cazuri noi de infectare cu Covid-19“, a anunţat Jandarmeria Neamţ.

Cei trei jandarmi au prezentat simptome specifice Covid-19 de la finele săptămînii trecute, rezultatele testelor fiind pozitive, iar în prezent se află înternaţi în spital. Aceştia sînt încadraţi la Detaşamentul 3 Jandarmi Bicaz şi execută misiuni de pază şi protecţie instituţională la obiectivele aflate în competenţă.

Urmare a anchetei epidemiologice a rezultat faptul că în rîndul jandarmilor nu au fost identificaţi contacţi direcţi şi nu a fost impusă măsura autoizolării.

Pe lîngă măsurile dispuse zilnic pentru protecţia personalului, în referire la echiparea jandarmilor care intră în serviciu cu mască de protecţie, mănuşi şi posibilitatea utilizării substanţelor dezinfectante, precum şi portul mijloacelor de protecţie în mod corespunzător, au fost dispuse măsuri de igienizare şi dezinfectare periodică a spaţiilor de lucru, precum şi a autospecialelor din dotare în vederea limitării răspîndirii virusului.

Mai trebuie spus că atît Jandarmeria Neamţ cît şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, au anunţat ori de cîte ori au avut cazuri de Covid în rîndul lucrătorilor, spre deosebire de alte instituţii publice care, iată, nu au făcut acest lucru, deşi Parchetul Bicaz şi-a închis porţile.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Codruta

    10 septembrie 2020 at 4:19 PM

    Statul cu curu pe dosare stimuleaza contractarea Covid-19 !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending