Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Covid 19 – Numărul persoanelor în carantină a crescut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu au participat la o întrunire unde a fost şi un coleg depistat pozitiv ■ luni trebuie să li se refacă testele ■ în Neamţ, duminică erau 102 persoane în carantină şi 451 în autoizolare la domiciliu ■ au fost confirmate două cazuri de infestare ■ nu sînt motive de panică la Inspectoratul Şcolar ■ la Tîrgu Neamţ străzile sînt spălate zilnic ■

Î■ ceea ce priveşte judeţul Neamţ, din situaţia raportată de Direcţia de Sănătate Publică la data de 15.03.2020, ora 08:30, a reieşit că a crescut numărul persoanelor aflate în carantină.

Dacă sîmbătă, 14 martie erau 91, duminică erau 102. „De pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: „102 persoane în carantină; 451 persoane în autoizolare la domiciliu, din care 6 persoane instituţionalizate.

Pînă astăzi, 15 martie, pe teritoriul judeţului Neamţ, au fost confirmate 2 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), care sînt internate în Spitalul de boli infecţioase Iaşi şi se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea generală de sănătate a pacientelor este bună. Contacţii investigaţi pentru suspiciune de infecţie cu virusul COVID – 19 de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ pot sta liniştiţi, deoarece rezultatele testelor recoltate sînt negative“, se arată în comunicatul DSP.

Cel de-al doilea caz de coronavirus din judeţ a fost confirmat la o femeie din Bicaz vineri, 13 martie, care s-a întors recent din Italia. Cu o zi înainte, la Sagna, dusese depistată pozitiv o femeie de 54 de ani.

Aşa se face că membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au luat măsuri drastice: închiderea tuturor cîrciumilor, igienizarea spaţiilor publice şi limitarea accesului persoanelor în primărie.

Senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, care au participat alături de alte curca 100 de persoane, săptămîna trecută, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, se află în autoizolare voluntară în locuinţele de la Bucureşti. Asta după ce au intrat în contact cu senatorul de Constanţa, Eugen Vergil Chiţac, care a fost confirmat pozitiv cu înspăimîntătorul coronavirus. Testul parlamentarilor nemţeni urmează a fi refăcut luni.

Cîrciumi închise

„S-a luat decizia închiderii tuturor barurilor în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sagna, de vineri, 13 martie. Magazinele alimentare vor funcţiona în program normal, dar clienţii nu vor intra în incinta acestora, ci vor fi serviţi la uşă, păstrîndu-se o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane.

Administratorii magazinelor vor dezinfecta spaţiile de cîteva ori pe zi. Am făcut un apel la populaţie să nu iasă din casă decît dacă este absolut necesar. Contacţii femeii care a fost testată pozitiv au fost testaţi şi din fericire rezultatele sînt negativ.

Femeia se simte acum bine şi noi ţinem legătura cu toţi contacţii. Preoţii ne-au dat asigurări că vor fi respectate indicaţiile primite de la Episcopia Catolică şi cea Ortodoxă de limitare a acesului la slujbe. În primărie s-a restricţionat activitatea la doar 2 ore zilnic, fiind deschis biroul de taxe şi impozite şi cel de stare civilă.

Am asigurat dezinfectanţi pentru toate instituţiile, inclusiv pentru biserică. La şcoală se va realiza săptămîna viitoare dezinfecţia cu o firmă specializată. Luni, 16 martie, vom asigura transportarea la dispensar a contacţilor pentru a fi consultaţi de medicii de familie, care îi monitorizează.

Cel mai important este să repectăm regulile impuse. Firmele de transport local care transportă muncitorii din localitate la Roman dezinfectează maşinile zilnic“, a declarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.

Inspectorii şcolari au răsuflat uşuraţi, după ce s-a aflat că generalul adjunct Ioan Milea, este sănătos În ultimile zile, colegii şi zecile de persoane care au intrat în contact cu adjunctul Inspectoratului şi cu soţia acestuia, erau îngrijoraţi, ţinînd cont de faptul că, fiul acestuia, poliţist de frontieră la Iaşi, a fost confirmat ca fiind infectat cu Covid 19.

„Putem spune că răsuflăm uşuraţi, aşa cum ar fi oricine aflat în situaţia noastră. Testele subsemnatului şi ale soţiei au ieşit negative. Ca părinţi, evident că sîntem îngrijoraţi de faptul că fiul nostru a participat săptămînile trecute la un examen în Polonia şi cineva din comisie avea coronavirus. Întors la Iaşi a fost testat pozitiv, dar sîntem mulţumiţi că starea de sănătate este bună. Atît eu cît şi soţia mea rămînem autoizolaţi la domiciliu şi vom repeta, evident, testele”, a declarat inspectorul general adjunct. Îngrijorarea celor doi soţi a pornit de la faptul că s-au văzut cu fiul lor în zilele de 7 şi 8 martie, după care acesta a fost depistat pozitiv.

Străzile se dezinfectează zilnic, la Tîrgu Neamţ

Primarul Daniel Harpa a anunţat că străzile din Tîrgu Neamţ vor fi spălate zilnic cu soluţie dezinfectantă pe bază de clor. Prima acţiune a avut loc sîmbătă, 14 martie, de la ora 21.00, edilul făcînd apel la locuitori să nu mai circule pietonal după această oră.

Au fost vizate pentru dezinfecţia generală inclusiv cartierele Blebea, Humuleşti, Humuleştii Noi şi Condreni, în ceea ce priveşte spaţiile verzi, mobilierul urban, locurile de joacă, piaţa agro-alimentară şi tot ce înseamnă spaţii cu potenţial de contaminare.

Primarul a lansat pe Facebook şi o consultare publică, adresată în special agenţilor economici, pentru organizarea activităţii în condiţii cît mai bune în perioada următoare.

„Ce măsuri consideraţi că putem lua pe plan local, în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, care să vă afecteze cît mai puţin afacerile, dar, în acelaşi timp, să contribuie substanţial la stoparea răspîndirii epidemiei? Rog populaţia să nu intre în panică referitor la această consultare, pentru că ne propunem să organizăm un seriviciu de livrări la domiciliu, cu măsurile de protecţie aferente, coordonat de noi, în cazul în care situaţia o va impune.

Insist să lăsăm în primul rînd operatorii economici să răspundă şi să nu transformăm această postare într-o polemică. Eu voi încerca să vă ţin la curent cît mai des cu situaţia existentă la nivel de oraş. Vă mulţumesc pentru înţelegere! Acum, mai mult cu niciodată, trebuie să acţionăm ca o comunitate!“, a afirmat Daniel Harpa.

Magazinele au început deja să aplice măsuri pentru protejarea angajaţilor şi a clienţilor. Tot pentru prevenirea răspîndirii coronavirusului, la intrarea în biserici credincioşii primeau, duminică, cîte o doză de dezinfectant pentru mîini. Autorităţile locale au luat şi alte măsuri, cum ar fi închiderea oborului ce era organizat săptămînal, în fiecare luni. De asemenea, Primăria Tîrgu Neamţ şi-a suspendat activitatea cu publicul pînă pe 31 martie.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending