Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Covid 19 – Numărul persoanelor în carantină a crescut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu au participat la o întrunire unde a fost şi un coleg depistat pozitiv ■ luni trebuie să li se refacă testele ■ în Neamţ, duminică erau 102 persoane în carantină şi 451 în autoizolare la domiciliu ■ au fost confirmate două cazuri de infestare ■ nu sînt motive de panică la Inspectoratul Şcolar ■ la Tîrgu Neamţ străzile sînt spălate zilnic ■

Î■ ceea ce priveşte judeţul Neamţ, din situaţia raportată de Direcţia de Sănătate Publică la data de 15.03.2020, ora 08:30, a reieşit că a crescut numărul persoanelor aflate în carantină.

Dacă sîmbătă, 14 martie erau 91, duminică erau 102. „De pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: „102 persoane în carantină; 451 persoane în autoizolare la domiciliu, din care 6 persoane instituţionalizate.

Pînă astăzi, 15 martie, pe teritoriul judeţului Neamţ, au fost confirmate 2 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), care sînt internate în Spitalul de boli infecţioase Iaşi şi se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea generală de sănătate a pacientelor este bună. Contacţii investigaţi pentru suspiciune de infecţie cu virusul COVID – 19 de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ pot sta liniştiţi, deoarece rezultatele testelor recoltate sînt negative“, se arată în comunicatul DSP.

Cel de-al doilea caz de coronavirus din judeţ a fost confirmat la o femeie din Bicaz vineri, 13 martie, care s-a întors recent din Italia. Cu o zi înainte, la Sagna, dusese depistată pozitiv o femeie de 54 de ani.

Aşa se face că membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au luat măsuri drastice: închiderea tuturor cîrciumilor, igienizarea spaţiilor publice şi limitarea accesului persoanelor în primărie.

Senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, care au participat alături de alte curca 100 de persoane, săptămîna trecută, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, se află în autoizolare voluntară în locuinţele de la Bucureşti. Asta după ce au intrat în contact cu senatorul de Constanţa, Eugen Vergil Chiţac, care a fost confirmat pozitiv cu înspăimîntătorul coronavirus. Testul parlamentarilor nemţeni urmează a fi refăcut luni.

Cîrciumi închise

„S-a luat decizia închiderii tuturor barurilor în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sagna, de vineri, 13 martie. Magazinele alimentare vor funcţiona în program normal, dar clienţii nu vor intra în incinta acestora, ci vor fi serviţi la uşă, păstrîndu-se o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane.

Administratorii magazinelor vor dezinfecta spaţiile de cîteva ori pe zi. Am făcut un apel la populaţie să nu iasă din casă decît dacă este absolut necesar. Contacţii femeii care a fost testată pozitiv au fost testaţi şi din fericire rezultatele sînt negativ.

Femeia se simte acum bine şi noi ţinem legătura cu toţi contacţii. Preoţii ne-au dat asigurări că vor fi respectate indicaţiile primite de la Episcopia Catolică şi cea Ortodoxă de limitare a acesului la slujbe. În primărie s-a restricţionat activitatea la doar 2 ore zilnic, fiind deschis biroul de taxe şi impozite şi cel de stare civilă.

Am asigurat dezinfectanţi pentru toate instituţiile, inclusiv pentru biserică. La şcoală se va realiza săptămîna viitoare dezinfecţia cu o firmă specializată. Luni, 16 martie, vom asigura transportarea la dispensar a contacţilor pentru a fi consultaţi de medicii de familie, care îi monitorizează.

Cel mai important este să repectăm regulile impuse. Firmele de transport local care transportă muncitorii din localitate la Roman dezinfectează maşinile zilnic“, a declarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.

Inspectorii şcolari au răsuflat uşuraţi, după ce s-a aflat că generalul adjunct Ioan Milea, este sănătos În ultimile zile, colegii şi zecile de persoane care au intrat în contact cu adjunctul Inspectoratului şi cu soţia acestuia, erau îngrijoraţi, ţinînd cont de faptul că, fiul acestuia, poliţist de frontieră la Iaşi, a fost confirmat ca fiind infectat cu Covid 19.

„Putem spune că răsuflăm uşuraţi, aşa cum ar fi oricine aflat în situaţia noastră. Testele subsemnatului şi ale soţiei au ieşit negative. Ca părinţi, evident că sîntem îngrijoraţi de faptul că fiul nostru a participat săptămînile trecute la un examen în Polonia şi cineva din comisie avea coronavirus. Întors la Iaşi a fost testat pozitiv, dar sîntem mulţumiţi că starea de sănătate este bună. Atît eu cît şi soţia mea rămînem autoizolaţi la domiciliu şi vom repeta, evident, testele”, a declarat inspectorul general adjunct. Îngrijorarea celor doi soţi a pornit de la faptul că s-au văzut cu fiul lor în zilele de 7 şi 8 martie, după care acesta a fost depistat pozitiv.

Străzile se dezinfectează zilnic, la Tîrgu Neamţ

Primarul Daniel Harpa a anunţat că străzile din Tîrgu Neamţ vor fi spălate zilnic cu soluţie dezinfectantă pe bază de clor. Prima acţiune a avut loc sîmbătă, 14 martie, de la ora 21.00, edilul făcînd apel la locuitori să nu mai circule pietonal după această oră.

Au fost vizate pentru dezinfecţia generală inclusiv cartierele Blebea, Humuleşti, Humuleştii Noi şi Condreni, în ceea ce priveşte spaţiile verzi, mobilierul urban, locurile de joacă, piaţa agro-alimentară şi tot ce înseamnă spaţii cu potenţial de contaminare.

Primarul a lansat pe Facebook şi o consultare publică, adresată în special agenţilor economici, pentru organizarea activităţii în condiţii cît mai bune în perioada următoare.

„Ce măsuri consideraţi că putem lua pe plan local, în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, care să vă afecteze cît mai puţin afacerile, dar, în acelaşi timp, să contribuie substanţial la stoparea răspîndirii epidemiei? Rog populaţia să nu intre în panică referitor la această consultare, pentru că ne propunem să organizăm un seriviciu de livrări la domiciliu, cu măsurile de protecţie aferente, coordonat de noi, în cazul în care situaţia o va impune.

Insist să lăsăm în primul rînd operatorii economici să răspundă şi să nu transformăm această postare într-o polemică. Eu voi încerca să vă ţin la curent cît mai des cu situaţia existentă la nivel de oraş. Vă mulţumesc pentru înţelegere! Acum, mai mult cu niciodată, trebuie să acţionăm ca o comunitate!“, a afirmat Daniel Harpa.

Magazinele au început deja să aplice măsuri pentru protejarea angajaţilor şi a clienţilor. Tot pentru prevenirea răspîndirii coronavirusului, la intrarea în biserici credincioşii primeau, duminică, cîte o doză de dezinfectant pentru mîini. Autorităţile locale au luat şi alte măsuri, cum ar fi închiderea oborului ce era organizat săptămînal, în fiecare luni. De asemenea, Primăria Tîrgu Neamţ şi-a suspendat activitatea cu publicul pînă pe 31 martie.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 90 de cazuri noi. Naţional – 9.005 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 2,15 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 171 decese ■

Până pe 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

323.514 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.005 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.338 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 10.712 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 25.11.2020 (10:00) – 26.11.2020 (10:00) au fost raportate 171 de decese (105 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași,  Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 22 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 34 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 53 decese la categoria de peste 80 de ani.

163 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.248. Dintre acestea, 1.226 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.011.887 de teste. Dintre acestea, 36.271 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.829 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.442 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 620 de   teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 26 noiembrie.

Pe teritoriul României, 48.458 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.376 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 70.873 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 58 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 5.095 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 716 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 25 noiembrie a.c., 6.652 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.090.675 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.875  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.935 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.018 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 11 în Republica Moldova și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Programul de guvernare al PNL propune un plan concret și realizabil pentru bunăstarea nemțenilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii sunt cei mai importanți, iar atenția pentru grijile și nevoile lor – pe care trebuie să le îndeplinească statul, prin rolul pe care îl are – sunt prioritare pentru Partidul Național Liberal.

Prin integralitatea programului de guvernare pentru următorii 4 ani, cei care vor avea beneficii în toate domeniile sunt cetățenii.

În ciuda greutăților cauzate de pandemie, Guvernul PNL a reușit, în acest an, să ducă la îndeplinire următoarele obiective:

 1. a) păstrarea locurilor de muncă și susținerea companiilor românești confruntate cu criza – acum sunt cu 15.000 mai mulți angajați decât la începutul anului;
 2. b) eliminarea taxelor PSD și creșterea veniturilor la bugetul de stat;
 3. c) creșterea salariului mediu, cu 7,6% mai mare decât de anul trecut;
 4. d) creșterea pensiilor cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 ani;
 5. f) creșterea alocațiilor cu 20% în septembrie și cu un procent de 3,8%, ca indexare cu rata inflației.

 

“Dezvoltăm România” înseamnă mai bine pentru toți. Cu majoritate liberal în Parlament, care va susține eforturile Președintelui și Guvernului, schimbarea benefică de curs politic si economic generată de PNL va fi accelerată de măsurile din Programul de guvernare 2021-2024, cu efecte pozitive în viețile oamenilor, în viața fiecărui nemțean.

Ce își propune PNL pentru următorii ani:

 • creșterea salariului mediu net cu aproape 50%, la 1.000 euro/lună în 2024;
 • 000 de noi locuri de muncă mai bine plătite până în 2024;
 • majorarea valorii punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019 (de la 1.265 lei în 2019, la 1.840 lei), iar pensia medie anuală va crește cu 536 lei până în 2024 față de 2020;
 • creșterea puterii de cumpărare cu peste 30% , prin reducerea inflației anuale sub 2%.

 

Mara Calista, candidat PNL Neamț: Obiectivul PNL este să crească puterea de cumpărare a pensionarilor

 

Nemțenii trebuie să fie conștienți că adevărul este de preferat manipulărilor, care au tot fost perindate prin spațiul public. Ca membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și în Comisia pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați am lucrat în acești ultimi patru ani pentru a-i ajuta pe cetățeni. De aceea, am încredere că, prin programul de guvernare pentru 2021-2024, vom reuși să îi ajutăm și mai mult. Asta în condițiile în care majorarea pensiilor din scenariul PSD este o nouă minciună sfruntată pentru pensionari, pentru că pleacă de la un punct de pensie care nu există în realitate: 1.775 lei și promite creșterea cu 32% până în 2024. PNL le-a arătat seriozitate pensionarilor când a majorat punctul de pensie cu 14%, în condiții de criză. De asemenea, Guvernul PNL va crește, în fiecare an, valoarea punctului de pensie în funcție de creșterea economică și de rata inflației. În modelul de guvernare PNL, punctul de pensie pleacă de la o situație reală a valorii punctului de pensie, 1.442 lei și crește până la 1.841 lei în 2024, ceea ce înseamnă o majorare de 46% față de valoarea punctului de pensie lăsată de guvernarea PSD. Obiectivul PNL este să crească puterea de cumpărare a pensionarilor, în vreme ce PSD vrea doar să-i amăgească pe părinții și bunicii noștri cu majorări fictive. Toate majorările de pensii operate de PSD au fost anihilate de inflație/creșterea prețurilor. PSD nu a fost capabil să-și onoreze promisiunea de majorare a pensiilor cu 40% cât a fost la guvernare, așa că a început să o folosească drept momeală electorală. Noi, PNL, dovedim că știm cum se cresc pensiile astfel încât să fie un beneficiu real în buzunarul pensionarilor”, a declarat Mara Calista.

Metodele eficiente pentru creșterea pensiilor:

 • Flexibilizarea și dezvoltarea legislației de pensii facultative;
 • Stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creșterii anuale a punctului de pensie;
 • Evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activității unui grup de lucru cu Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Pensii și Comisia Națională de Strategie și Prognoză în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităților din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuții la stat);
 • Creșterea contribuțiilor către PILONUL II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75%, în 2024.

 

Cu ce propuneri mai vin liberalii

Constantin Teodorescu, candidat PNL Neamț la Senat, subliniază faptul că programul de guvernare al PNL pentru piața muncii este unul realist, realizabil și ancorat în realitate.

Pe termen scurt, obiectivul major este asigurarea de locuri de muncă, în strânsă legătură cu repornirea activităților economice. Reformele pe piața muncii trebuie puse în acord cu noua dinamică a pieței muncii. În acest context, o atenție deosebită se va acorda măsurilor care vizează adaptabilitatea lucrătorilor și a întreprinderilor (facilitarea procesului de out-placement, participarea la programe de formare, sprijin pentru îmbunătățirea activității de management al resurselor umane în companii, sprijinirea unor forme flexibile de ocupare a forței de muncă, crearea unui mediu de lucru sigur și sănătos pentru angajați și prietenos pentru vârstnici). Dincolo de aceste intervenții, vor fi continuate măsurile de integrare pe piața muncii prin pachete de măsuri personalizate și adecvate nevoilor individuale, intervenții integrate în zonele cu deficit de forță de muncă calificată și migrație sezonieră, susținerea mobilității pe piața muncii și a tranzițiilor profesionale și încurajarea prezenței femeilor pe piața muncii. Ocuparea tinerilor va constitui un obiectiv major pe piața muncii, în acord cu potențialul economic al acestora. Totodată, categoria tinerilor NEET va continua să beneficieze de sprijin prin noi instrumente de identificare și co-interesare și prin furnizarea unor pachete integrate de măsuri de activare, inclusiv prin integrarea în programe de muncă flexibile sau programe de voluntariat. Antreprenoriatul va reprezenta un sector-cheie, fiind vizată valorificarea oportunităților de afaceri locale/sociale sau în diverse sectoare de activitate prin programe de sprijin antreprenorial – săptămâna antreprenoriatului, formare competențe antreprenoriale, tutorat/mentorat, sprijin financiar pentru inițierea de noi afaceri (scheme start-up orientate pe grupuri cu potențial și nevoi specifice în contextul actual: ex. Diaspora, Rural, Restart), asistență și consultanță în afaceri post-înființare, măsuri de acces la instrumente pentru digitalizarea activității. De asemenea, vor fi sprijinite diverse instrumente care să contribuie la creșterea potențialului economiei sociale, inclusiv granturi pentru înființarea /dezvoltarea/scalarea/extinderea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție sau programe de pregătire a managerilor. Se va urmări de asemenea modernizarea și îmbunătățirea funcționării dialogului social pentru piața muncii prin încurajarea parteneriatelor pentru ocupare și formare, dar și prin pachete de sprijin pentru creșterea capacității partenerilor sociali de a contribui la dezvoltarea și implementarea politicilor de ocupare”.

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Prin joaca de-a demisiile, PSD și USR se fac de râs în fața românilor”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Teatru ieftin, circ și ipocrizie, marca PSD și USR pe tema pensiilor speciale, în absența unor mesaje clare și a unor programe credibile pentru România. Joaca de-a demisiile nu reprezintă altceva decât o atitudine diletantistă care scade și mai mult credibilitatea celor două partide aflate, oricum, pe un trend descendent.

Dacă vor cu adevărat să elimine pensiile speciale, PSD și USR să voteze proiectul de lege inițiat de PNL în luna mai a acestui an, proiect care este blocat de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la ordinul lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. PNL a cerut Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să pună urgent pe ordinea de zi acest proiect.

În cazul în care cei de la PSD și USR vor vota abrogarea capitolul XI din Statutul Senatorilor și Deputaților așa cum prevede proiectul PNL, pensiile speciale pentru parlamentari sunt eliminate fără să mai fie nevoie de tot circul și parada practicate de cele două formațiuni politice, care fac pur și simplu un blat josnic, pentru ca pensiile speciale să rămână în vigoare.

În cazul în care proiectul de lege al PNL nu va fi supus votului sau nu va fi votat de PSD și USR, pensiile speciale vor fi abrogate în prima zi de lucru a noii legislaturi. Poziția PNL rămâne fermă, de anulare a pensiilor speciale.

 

Eugen Țapu – Nazare, viceliderul Grupului PNL, din Senatul României

Citește știrea

Trending