Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Coronavirus – decizii, dar şi declaraţii “ironice”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reprezentanţii Prefecturii au anunţat măsurile dispuse ■ în Neamţ nu este niciun caz confirmat şi nicio persoană nu mai este în carantină ■ 357 de persoane sînt în autoizolare ■ au fost aplicate amenzi de 80.000 de lei ■ prefectul s-a contrat cu preşedintele CJ pe tema filtrelor rutiere la intrările în judeţ ■

Reprezentanţii Prefecturii Neamţ, alături de cei ai instituţiilor deconcentrate, DSP, IPJ, ISJ, ISU şi Jandarmerie, au susţinut, marţi, 10 martie, o conferinţă de presă în care au prezentat principalele măsuri dispuse, dar şi informaţii legate de numărul de persoane aflate sub supraveghere în judeţ, în contextul evoluţiei recente a coronovarisului.

Astfel, în ceea ce priveşte măsurile dispuse, acestea sînt în principal cele anunţate cu o zi înainte de la nivel central, respectiv suspendarea activităţii în şcoli, grădiniţe, creşte, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei, suspendarea transportului de persoane dinspre şi spre Italia, în perioada 10-31 martie.

Cît priveşte pe transportatorii care tranzitează Italia, aceştia au obligaţia de a le transmite călătorilor că la ajungerea în ţară urmează să intre în carantină, dacă vin din regiunile “roşii” – cu grad maxim de risc sau în autoizolare la domiciliu, dacă vin din regiunile “galbene” – cu risc mai scăzut de transmitere a virusului. De asemenea, nemţenii nu mai pot face vizite la pacienţii internaţi în spital, iar poliţiştii au drept temă identificarea celor care fac transport internaţional “la negru” şi prefectul de Neamţ, George Lazăr, a cerut ca aceştia să fie sancţionaţi cît mai aspru, pentru a descuraja ca în judeţ să ajungă persoane din Italia sau din zonele cu risc, fără ca autorităţile să aibă acces la aceste informaţii şi fără ca respectivele persoane să intre în carantină sau autoizolare la domiciliu, după caz.

De asemenea, sînt o serie de reguli în ceea ce priveşte activităţile care pot aduce împreună mai mult de 200 de persoane. Pînă în acest număr, nu există restricţii, însă pentru mai mult de 200 de persoane, pînă într-o mie, e nevoie de solicitarea unui aviz de la DSP, care va face o analiză de risc şi va da sau nu undă verde organizării unei astfel de manifestări. Activităţile ce presupun mai mult de 1.000 de persoane prezente sînt interzise.

O recomandare pentru reprezentanţii Teatrului Tineretului, Bibliotecii Judeţene, cinematografelor etc, este ca, în această perioadă, să organizeze acţiuni care să presupună prezenţa a mai puţin de 200 de persoane.

Cît priveşte numărul persoanelor aflate sub observaţie, în Neamţ nu mai este nicio persoană în carantină, 357 de persoane sînt în condiţii de autoizolare, din care trei în zona de carantină, însă nu pentru gradul de risc ridicat, ci pentru că în locuinţele proprii nu au condiţiile de igienă necesare. Alte două persoane sînt internate la Psihiatrie, însă din cauza altor probleme de sănătate pe care le prezintă. Au fost date şi amenzi enorme pentru cinci persoane care au încălcat condiţiile autoizolării: 80.000 de lei în total, cîte 20.000 de lei pentru trei persoane, iar pentru alte două cîte 10.000 de lei. În rezumat, conform celor declarate de reprezentanţii DSP Neamţ, nivelul de “alertă” este de 1 spre 2, maximul fiind 4, atins în momentul gripei pandemice din Spania.

Cît priveşte “inventivitatea” unora care ar putea încerca să ocolească prin tot felul de metode suspendarea transportului de persoane din şi spre Italia, atenţionarea a fost extrem de severă: se va merge pe sancţiuni maxime şi pe întocmirea de dosare penale pentru fals în declaraţii.

Război declarativ între prefect şi preşedintele CJ

În conferinţa de presă de marţi, George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a ţinut să taxeze ironic şi chiar dur solicitarea făcută public de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, privind instituirea de controale şi filtre la intrările în judeţ pentru a identifica persoanele care vin din ţări în care se înregistrează cazuri de gripă asiatică. “Să-şi vadă de borşul lui” şi “să dea indicaţii de acest gen şi să ia astfel de măsuri la el la Grumăzeşti”, au fost două dintre afirmaţiile prefectului de Neamţ, care i-a mai recomandat lui Arsene să vină la şedinţele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, dacă vrea “să pună umărul la treabă şi să-şi pună mintea la contribuţie”.

USR îşi sistează activităţile în stradă

Reprezentanţii USR Neamţ au anunţat că îşi suspendă toate activităţile în stradă programate pentru precampanie, ca urmare a deciziei Biroului Naţional al Uniunii Salvaţi România. Filiala USR Neamţ îşi suspendă toate acţiunile care presupun contactul direct cu cetăţenii programate pentru această perioadă de precampanie, în contextul epidemiei de coronavirus.

Astfel, începînd de marţi, sînt anulate atît ieşirile în stradă pentru a discuta cu cetăţenii, cît şi acţiunile „door to door” de distribuire directă de materiale de promovare.

„USR Neamţ se aliniază la decizia Biroului Naţional al partidului şi renunţă la activităţile publice în stradă programate pentru perioada următoare. Consider că prevenţia este mai mult decît necesară şi îi îndemn şi pe colegii de la celelalte partide să procedeze la fel.

Cred, de asemenea, că este foarte important să ajutăm la propagarea în mediul online a informaţiilor esenţiale pe care cetăţenii trebuie să le ştie pentru a se proteja de COVID-19. În acest sens, la nivelul USR a fost constituit un Comitet de Criză alcătuit din membri cu expertiză în domeniul sanitar, care vor coordona poziţiile publice ale USR pe acest subiect, evitînd promovarea şi distribuirea de ştiri alarmiste sau senzaţionale”, a declarat Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ.

Pînă la stabilizarea situaţiei şi luarea unei alte decizii de către Biroul Naţional, USR Neamţ va continua activitatea de precampanie pentru alegerile locale doar în mediul online, au mai anunţat reprezentanţii acestui partid.

Actualitate

În județul Neamț se vor face investiții serioase pentru dezvoltarea rețelelor de infrastructură

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Drumuri”, „apă curentă”, „canalizare”, „gaz” sunt termenii care transformați în realitate reprezintă condiții de viață care nu ar trebui să lipsească niciunui nemțean.  Dezvoltarea infrastructurii este esențială și pentru dezvoltarea economică, a creșterii numărului de locuri de muncă și – implicit – a nivelului de trai.De aceea, Guvernul PNL a început și va continua să investească în dezvoltarea rețelelor de infrastructură.

Soluția liberală pentru dezvoltarese bazează pe folosirea masivă a fondurilor europene pentru investiții, ca să avem finanțarea necesară saltului de care avem nevoie pentru a ajunge la nivelul economiilor dezvoltate din Europa de Vest.

Cu planul „Reclădim România”, PNL a schimbat modelul de dezvoltare economică, de la consum către investiții. România a fost singurul stat din UE care a crescut volumului investițiilor publice în an de criză: 35,4 miliarde lei în 10 luni.

O infrastructură modernă aduce cu sine un grad mare de satisfacție pentru fiecare nemțean. Și în județul Neamț se vor face investiții serioase pentru dezvoltarea rețelelor de infrastructură. Iar Guvernul PNL va putea pune în aplicare acest plan ambițios dacă va avea susținere și în Parlamentul României. Am încredere că nemțenii au înțeles asta și pe 6 decembrie vor vota PNL”, a declarat Neculai Ivanov candidat PNL Neamț.

Dezvoltăm infrastructura locală la standarde europene și urmăm aceste proiecte:

 • extinderea rețelelor de apă și canalizare în 750 de localități (8 miliarde lei)
 • racordarea gospodăriilor la gaze (1 miliard de euro)
 • modernizarea a 70% din drumurile județene și locale

 

Investim în securitatea energetică a României:

 • investiții strategice în energie nucleară în parteneriat cu SUA, Franța și Canada (9 miliarde euro)
 • investiții în energie verde – hidroelectrică și eolianî (26 miliarde lei)

 

Dezvoltarea infrastructurii publice din toate regiunile României va urmări reducerea disparităților urban-rural și a diferențelor de dezvoltare între regiuni și se va axa pe o serie de priorități. Îmi doresc ca și județul Neamț să profite de aceste oportunități pentru ca fiecare dintre noi să se bucure de cele mai bune condiții de trai. Sunt încrezător că alături de colegii mei din PNL vom dezvolta județul Neamț având susținerea Guvernului”, a declarat Bogdan Buhușanu candidat PNL Neamț.

Prioritățile sunt următoarele:

 • Modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare;
 • Modernizarea drumurilor județene și locale și construirea unor noi drumuri, acolo unde este necesar;
 • Modernizarea, reabilitarea și construirea de unități de învățământ;
 • Extinderea și modernizarea rețelelor de gaze naturale;
 • Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de sănătate și protecție socială;
 • Realizarea cadastrului sistematic;
 • Construirea de infrastructură sportivă;
 • Construirea de locuințe pentru tineri, specialiști în sănătate, învățământ și altecategorii socio-profesionale prin ANL;
 • Reabilitarea monumentelor istorice, aunităților de cult și consolidarea patrimoniului cultural;
 • Reabilitarea energetică a clădirilor.

Dintre obiectivele de investiții programate pentru perioada 2021-2024, unul dintre cele mai importante este reprezentat de extinderea rețelelor de apă și de canalizare. În acest moment sunt racordate la sistemul de apă și de canalizare aproximativ 53% din locuințele din România. Circa 8 miliarde de Lei vor fi investiți de viitorul guvern PNL pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pentru 750 de proiecte depuse de primării, în următorii 5 ani. Dintre cele 750 de proiecte, 150 sunt destinate mediului urban, valoarea acestora fiind peste 1 miliard de Lei;

Soluții punctuale pentru situații speciale

 • 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane lei, care vor deservi toate categoriile de utilizatori.
 • modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale: 70% din drumurile județene și locale vor fi modernizate în 4 ani, prin programele implementate de MLPDA;
 • 000 de km de drumuri județene dintr-un total de 20.000 km nemodernizați vor fi reabilitați în următorii 4 ani, fiind programate lucrări în valoare de 12 miliarde lei;
 • 000 km de drumuri locale, cu o valoare de circa 20 miliarde lei, vor fi modernizați în următorii 4 ani. Dintre aceștia, 5.000 km sunt în mediul urban, cu o valoare de 6 miliarde lei.
 • construirea și modernizarea unităților de învățământ. Proiecte de construire și reabilitare, consolidare și dotare de creșe, grădinițe, școli, campusuri, cămine studențești, centre de excelență pentru copii supradotați, tabere școlare, centre universitare.

Guvernul PNL își propune cadastrarea sistematică a teritoriului. Deși este considerat un domeniu critic în ceea ce privește gestiunea teritoriului și elaborarea politicilor de amenajare, acest domeniu a fost permanent marginalizat de acțiunea guvernamentală. De aceea, guvernul PNL își va asuma cadastrarea sistematică a teritoriului.În acest moment este cadastrată o suprafață de aproximativ 40% din suprafața întregii țări, iar în perioada 2021-2024 ne propunem să ajungem la un procent de peste 65%, ceea înseamnă că vor fi cadastrate în 4 ani aproximativ 6 milioane de hectare în plus, dintre care 2 milioane de hectare din fonduri proprii ANCPI și aproximativ 4 milioane hectare din fonduri europene.

Proiectele de înregistrare sistematică demarate de ANCPI în cadrul PNCCF din veniturile proprii ale ANCPI și asigurarea finanțării/cofinanțării lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de către unitățile administrativ-teritoriale. Obiectivul asumat îl reprezintă înregistrarea a 0,5 milioane de hectare/an – în total 2 milioane hectare.

Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, privind înregistrare sistematică a imobilelor pentru 5.758.314 hectare din 660 de comune. Obiectivul asumat îl reprezintă finalizarea înregistrării sistematică în aproximativ 450 de comune, cu suprafața de aproximativ 3,9 milioane ha.

Citește știrea

Actualitate

Pensionarii sărmani nu vor o masă caldă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Neamţ au fost emise 9.247 carduri ■ ele vor fi alimentate cu 720 lei, bani destinaţi mesei pentru ultimele patru luni ■ la Roman, din 223 carduri au fost acceptate de beneficiari doar 46 ■

Uniunea Europeană a venit anul acesta cu o schemă de ajutor financiar a populaţiei sărace din ţările membre, care constă în distribuirea unui card prin care primesc bani pentru masa caldă a persoanelor care au împlinit 75 de ani şi beneficiază de indemnizaţie socială şi persoanele fără adăpost.

„Este vorba de o schemă naţională de ajutorare a persoanelor vîrstnice şi a celor fără adăpost, prin acordarea de tichete electronice pentru o masă caldă. Ne aflăm în stadiul în care se finalizează distribuirea cardurilor către beneficiari. În judeţ vor beneficia de această masă caldă un număr de 9.247 de persoane, din care 9.193 sînt peste 75 de ani şi 54 fără adăpost.

Acest card va fi alimentat pe 7 decembrie cu 720 lei, sumă aferentă ultimilor patru luni, urmînd ca, ulterior, pe aceste carduri să se vireze 180 lei lunar. Am înţeles că a apărut în rîndul persoanelor vîrstnice teama că nu vor mai primi pensia obişnuită sau că e vorba de o acţiune de campanie electorală. Ceea ce este cert este faptul că această masă caldă vine în ajutorul celor bătrîni şi singuri, cu venituri mici“, a precizat Eliza Hopşa, de la Prefectura Neamţ.

La Roman, din 223 carduri primite au reuşit a fi distribuite doar 46, motivat de refuzul persoanelor de a le primi, pentru că titularii nu doresc o masă caldă de la stat, ci doresc să mănînce din ceea ce-şi pot asigura prin pensia socială. „Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Roman a primit, prin Prefectura Neamţ, 223 de carduri. Acestea pot fi ridicate de la sediul direcţiei, strada Alexandru cel Bun, nr. 3, personal, cu cartea de identitate sau de către un alt membru al familiei care va prezenta cartea de identitate proprie în original, cît şi cartea de identitate, în original, a beneficiarului.

Persoanele nedeplasabile, care nu au un membru al familiei care să ridice cardul, pot lua legătura cu noi, la numărul 0233.744.771. Pînă la acest moment (finalul săptămînii trecute – n.r.), au fost ridicate 46 de carduri. În urma anchetelor sociale efectuate în septembrie, au existat şi situaţii în care persoane identificate ca fiind eligibile pentru acordarea tichetelor au refuzat primirea acestora, invocînd diferite motive.

De asemenea, între timp, unele persoane au devenit neeligibile prin obţinerea unor venituri suplimentare“, a precizat Dragoş Toma, purtătorul de cuvînt al primăriei. În localităţile din mediul rural lucrurile, se pare că stau, altfel, în sensul că puţine din aceste carduri nu au putut fi distribuite, lumea înţelegînd menirea lor. La Săbăoani, din 137 carduri au rămas nedistribuite doar 5, pentru că titularii decedat, între timp. La Tămăşeni, s-au primit de la Prefectură 138 carduri, din care 130 au fost distribuite, opt bătrîni fiind plecaţi din localitate.

La Gherăeşti s- au primit 106 şi au fost înapoiate patru, din aceeaşi cauză. La Gîdinţi s-au primit 57 de carduri şi au fost distribuite toate, aici existînd chiar şi persoane care au reproşat primarului că nu au fost incluse în program. La Ion Creangă s-au primit 194 carduri toate fiind acceptate de beneficiari. La Cordun au fost primite 102 carduri, fiind restituite Prefecturii trei. Reprezentanţii primăriilor au spus că a fost nevoie de muncă de lămurire pentru ca cei cărora le erau destinate aceste tichete de masă să le primească.

Citește știrea

Actualitate

“Arsene recunoaște că a făcut o investiție neperformantă la Lețcani”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ susţine Liviu Harbuz, coordonatorul Pro România Neamţ

Liviu Harbuz, coordonatorul Pro România Neamţ, a emis, recent, un comunicat de presă în care critică în termeni duri investiţia în spitalul modular de la Leţcani.

“Spitalul modular de la Lețcani nu va fi niciodată folosit la întreaga capacitate. O recunoaște chiar Ionel Arsene în documentele pe care le-a transmis consilierilor județeni pentru ședința de azi. Și dacă tot a cheltuit 16 milioane de lei din banii nemțenilor pe un spital modular în care pot fi utilizate doar 48 de paturi din 103, propunerea președintelui a fost ca o parte din paturi să fie cedate de tot la SJU Piatra Neamț. Adică, Ionel Arsene a renunțat la ideea ca Spitalul de la Lețcani să funcționeze în totalitate, vreodată. O recunoaștere evidentă a unei investiții oportune, dar prost realizate. Ionel Arsene declară, în ipocrizia lui, că în ședința de azi consilierii județeni au votat împotriva transferului de echipamente medicale de la Lețcani în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, spunând, ca de obicei, un adevăr incomplet.

De fapt, consilierii județeni au fost de acord cu transferul echipamentelor medicale de la Lețcani pentru 6 luni, cu posibilitatea de prelungire din 6 în 6 luni, existând riscul major ca pe aceste echipamente să se pună sechestru de către procuratură, în cazul în care se va declanșa o anchetă penală la Spitalul Modular de la Lețcani, așa cum deja a anunțat presa din Iași. De aceea, consilierii au impus ca după acest interval să poată reevalua în plen starea investiției de la Lețcani, dar și modul în care CJ Neamț va rezolva problema secției ATI în care 10 oameni au murit în incendiul de pe 14 noiembrie. Prioritatea noastră este operaționalizarea secției ATI de la Piatra Neamț mai ales în contextul în care Fundația Altex, condusă de pietreanul Dan Ostahie și Fundația Dăruiește Viața au anunțat deja importante donații de echipamente în acest sens.

Ionel Arsene ar trebui să fie preocupat de pregătirea spațiului în care echipamentele să poată fi utilizate și nu de devalizarea patrimoniului unui spital inaugurat electoral în urmă cu nici două luni. Disperat de faptul că deciziile din trecut se întorc împotriva lui, Ionel Arsene încearcă, într-o retorică electorală „să dreagă busuiocul”. În curând o să vă comunicăm și alte ”fapte de arme” care au dus la risipa banului public din baroniada Arsene. Arsene continuă să conducă județul într-un stil dictatorial, îmbrăcând haina de „baron” care îl caracterizează. AJUNGE!”, se precizează în comunicatul de presă semnat de coordonatorul PRO România Neamț, Liviu Harbuz.

Citește știrea

Trending