Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Coronavirus – decizii, dar şi declaraţii “ironice”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reprezentanţii Prefecturii au anunţat măsurile dispuse ■ în Neamţ nu este niciun caz confirmat şi nicio persoană nu mai este în carantină ■ 357 de persoane sînt în autoizolare ■ au fost aplicate amenzi de 80.000 de lei ■ prefectul s-a contrat cu preşedintele CJ pe tema filtrelor rutiere la intrările în judeţ ■

Reprezentanţii Prefecturii Neamţ, alături de cei ai instituţiilor deconcentrate, DSP, IPJ, ISJ, ISU şi Jandarmerie, au susţinut, marţi, 10 martie, o conferinţă de presă în care au prezentat principalele măsuri dispuse, dar şi informaţii legate de numărul de persoane aflate sub supraveghere în judeţ, în contextul evoluţiei recente a coronovarisului.

Astfel, în ceea ce priveşte măsurile dispuse, acestea sînt în principal cele anunţate cu o zi înainte de la nivel central, respectiv suspendarea activităţii în şcoli, grădiniţe, creşte, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei, suspendarea transportului de persoane dinspre şi spre Italia, în perioada 10-31 martie.

Cît priveşte pe transportatorii care tranzitează Italia, aceştia au obligaţia de a le transmite călătorilor că la ajungerea în ţară urmează să intre în carantină, dacă vin din regiunile “roşii” – cu grad maxim de risc sau în autoizolare la domiciliu, dacă vin din regiunile “galbene” – cu risc mai scăzut de transmitere a virusului. De asemenea, nemţenii nu mai pot face vizite la pacienţii internaţi în spital, iar poliţiştii au drept temă identificarea celor care fac transport internaţional “la negru” şi prefectul de Neamţ, George Lazăr, a cerut ca aceştia să fie sancţionaţi cît mai aspru, pentru a descuraja ca în judeţ să ajungă persoane din Italia sau din zonele cu risc, fără ca autorităţile să aibă acces la aceste informaţii şi fără ca respectivele persoane să intre în carantină sau autoizolare la domiciliu, după caz.

De asemenea, sînt o serie de reguli în ceea ce priveşte activităţile care pot aduce împreună mai mult de 200 de persoane. Pînă în acest număr, nu există restricţii, însă pentru mai mult de 200 de persoane, pînă într-o mie, e nevoie de solicitarea unui aviz de la DSP, care va face o analiză de risc şi va da sau nu undă verde organizării unei astfel de manifestări. Activităţile ce presupun mai mult de 1.000 de persoane prezente sînt interzise.

O recomandare pentru reprezentanţii Teatrului Tineretului, Bibliotecii Judeţene, cinematografelor etc, este ca, în această perioadă, să organizeze acţiuni care să presupună prezenţa a mai puţin de 200 de persoane.

Cît priveşte numărul persoanelor aflate sub observaţie, în Neamţ nu mai este nicio persoană în carantină, 357 de persoane sînt în condiţii de autoizolare, din care trei în zona de carantină, însă nu pentru gradul de risc ridicat, ci pentru că în locuinţele proprii nu au condiţiile de igienă necesare. Alte două persoane sînt internate la Psihiatrie, însă din cauza altor probleme de sănătate pe care le prezintă. Au fost date şi amenzi enorme pentru cinci persoane care au încălcat condiţiile autoizolării: 80.000 de lei în total, cîte 20.000 de lei pentru trei persoane, iar pentru alte două cîte 10.000 de lei. În rezumat, conform celor declarate de reprezentanţii DSP Neamţ, nivelul de “alertă” este de 1 spre 2, maximul fiind 4, atins în momentul gripei pandemice din Spania.

Cît priveşte “inventivitatea” unora care ar putea încerca să ocolească prin tot felul de metode suspendarea transportului de persoane din şi spre Italia, atenţionarea a fost extrem de severă: se va merge pe sancţiuni maxime şi pe întocmirea de dosare penale pentru fals în declaraţii.

Război declarativ între prefect şi preşedintele CJ

În conferinţa de presă de marţi, George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a ţinut să taxeze ironic şi chiar dur solicitarea făcută public de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, privind instituirea de controale şi filtre la intrările în judeţ pentru a identifica persoanele care vin din ţări în care se înregistrează cazuri de gripă asiatică. “Să-şi vadă de borşul lui” şi “să dea indicaţii de acest gen şi să ia astfel de măsuri la el la Grumăzeşti”, au fost două dintre afirmaţiile prefectului de Neamţ, care i-a mai recomandat lui Arsene să vină la şedinţele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, dacă vrea “să pună umărul la treabă şi să-şi pună mintea la contribuţie”.

USR îşi sistează activităţile în stradă

Reprezentanţii USR Neamţ au anunţat că îşi suspendă toate activităţile în stradă programate pentru precampanie, ca urmare a deciziei Biroului Naţional al Uniunii Salvaţi România. Filiala USR Neamţ îşi suspendă toate acţiunile care presupun contactul direct cu cetăţenii programate pentru această perioadă de precampanie, în contextul epidemiei de coronavirus.

Astfel, începînd de marţi, sînt anulate atît ieşirile în stradă pentru a discuta cu cetăţenii, cît şi acţiunile „door to door” de distribuire directă de materiale de promovare.

„USR Neamţ se aliniază la decizia Biroului Naţional al partidului şi renunţă la activităţile publice în stradă programate pentru perioada următoare. Consider că prevenţia este mai mult decît necesară şi îi îndemn şi pe colegii de la celelalte partide să procedeze la fel.

Cred, de asemenea, că este foarte important să ajutăm la propagarea în mediul online a informaţiilor esenţiale pe care cetăţenii trebuie să le ştie pentru a se proteja de COVID-19. În acest sens, la nivelul USR a fost constituit un Comitet de Criză alcătuit din membri cu expertiză în domeniul sanitar, care vor coordona poziţiile publice ale USR pe acest subiect, evitînd promovarea şi distribuirea de ştiri alarmiste sau senzaţionale”, a declarat Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ.

Pînă la stabilizarea situaţiei şi luarea unei alte decizii de către Biroul Naţional, USR Neamţ va continua activitatea de precampanie pentru alegerile locale doar în mediul online, au mai anunţat reprezentanţii acestui partid.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Cel mai bun asistent social din România – angajat al DGASPC Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Diana Lungu a obținut în cadrul Galei Excelenței în Asistență Socială premiul pentru cel mai bun asistent social al anului 2019

Diana Lungu, asistent social în cadrul Complexului de Servicii Romanița Roman aflat în subordinea DGASPC Neamț, a fost desemnată cel mai bun asistent social al anului 2019 în cadrul Galei Naționale a Excelenţei în Asistenţă Socială – ediția a VII-a, care a avut loc la Ateneul Român, luni, 14 iunie.

Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în martie 2020, când urmau a fi premiați profesioniștii anului 2019, dar izbucnirea pandemiei a dus la amânarea acestuia. Organizatorii au făcut tot posibilul ca în 2021 să reia tradiția galei cu scopul de a promova și aprecia activitatea asistenților sociali și a colaboratorilor fideli ai domeniului. În aceste condiții, nominalizările la premiile făcute anul trecut au rămas valabile și anul acesta, Gala Excelenței dorind să-i recompenseze astfel pe cei mai buni profesioniști din domeniu, cărora pandemia le-a răpit bucuria de a-și vedea munca răsplătită cu premii.

„Organizarea acestui eveniment de marcă al profesiei în context pandemic a fost semnalul că viața merge mai departe, că lumea poate fi mai bună prin aportul de netăgăduit al asistenților sociali și că noi toți putem renaște precum pasărea Phoenix. Asistența socială a fost unul dintre domeniileafectate de pandemie, chintesența acestuia fiind apropierea, zâmbetul, interacțiunea directă…

În ciuda acestor dificultăți, colegii noștri și-au îndeplinit misiunea cu profesionalism iar premierea nominalizaților a fost simbolul speranței și al continuității. Suntem onorați că avem astfel de colegi și colaboratori și le suntem recunoscători tuturor pentru eforturile și sacrificiile făcute în slujba celor aflați în dificultate“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Sucursala Neamț a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România a nominalizat la începutul anului trecut o serie de profesioniști și colaboratori din domeniu care au promovat și sprijinit asistența socială nemțeană pe parcursul anului 2019. Dintre aceștia, în urma voturilor exprimate la începutul anului 2020, au intrat în cursa pentru premii 7 asistenți sociali din diverse domenii de activitate, 4 dintre ei fiind angajați ai DGASPC Neamț. De asemenea, DAS Piatra Neamț a intrat în cursa pentru instituția anului în domeniul asistenței sociale, reușind în final să obțină marele premiu.

Diana Lungu, din cadrul DGASPC Neamț, a fost unul dintre cei 3 finaliști nominalizați la categoria Asistentul Social al Anului 2019, alături de doi specialiști din Sibiu și Mehedinți. În urma voturilor și a portofoliului profesional, colega noastră a obținut marele premiu, cea mai râvnită distincție a unui asistent social la nivel național.

„Premiul obținut de colega noastră Diana Lungu este onorant și motivant totodată. Reprezintă recompensa dedicării și profesionalismului ei, a implicării și mai ales, a dorinței de a fi mereu în sprijinul semenilor săi. Diana este un om cald, empatic, generos, permanent preocupat de dezvoltarea sa profesională. Suntem foarte mândri de munca și efortul ei,ca de altfel, ale întregii noastre echipe. Asistența socială nu este doar o profesie, este o vocație iar colegii noștri demonstrează în fiecare zi acest lucru. Le mulțumim fiecăruia în parte pentru că sunt alături de oameni și pentru că își onorează misiunea profesională“, a declarat Mirela Negruș, președintele Sucursalei Neamț a Colegiului Național al Asistenţilor Sociali din România și director general adjunct al DGASPC Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Jandarmi nemţeni decoraţi de US Army şi MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba de două cadre de la Jandarmeria Neamţ, Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan ■ distincţiile au fost acordate pentru misiunea internaţională a Alianţei Nord Atlantice din Afganistan ■ cei doi subofiţeri au fost decoraţi cu „The Army Achievement Medal“ şi „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne“ ■

De-a lungul timpului, de când România participă, în contextul obligaţiilor ce-i revin ca stat membru în Alianţa Nord Atlantică, cu trupe în teatrele de operaţii militare din diverse zone ale lumii, cadre din structurile Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au remarcat în aceste misiuni.

Printre ultimii care şi-au agăugat numele pe această listă sînt şi doi subofiţeri de la Inspectoratul judeţean de Jandarmi Neamţ. Este vorba despre plutonierii adjutanţi Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan, care au fost decoraţi cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale“ şi „The Army Achievement Medal“, conferită de United States Army.

Totul în cadrul unei ceremonii oficiale, care a fost organizată pe data de 25 mai 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti. „În semn de înaltă apreciere a activităţii desfăşurate ca membri ai echipei de securitate în cadrul misiunii internaţionale NATO Resolute Support – Afganistan, în perioada 22 august 2018 – 01 martie 2019, plutonierii adjutanţi Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan au fost decoraţi de către Armata Statelor Unite ale Americii cu medalia «The Army Achievement Medal».

În acelaşi context, pentru contribuţia deosebită la susţinerea şi promovarea intereselor naţionale în cadrul Alianţei Nord Atlantice în Afganistan, le-a fost acordată «Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale», înmînată de domnul ministru Lucian Bode“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

„Participarea la această misiune a fost o provocare, dar şi o dovadă a pregătirii profesionale, a dăruirii şi a spiritului de sacrificiu, testîndu-ne astfel rezistenţa psihică dar şi fizică“, a declarat plutonier adjutant Condurache Nicolae Răzvan, cînd s-a întors acasă, în luna martie 2019, după prima lui misiune internaţională în ţara asiatică menţionată. Nu i-a fost teamă pentru că ştia unde se duce, dar nu i-a fost nici uşor.

Timp de cîteva luni, aflat într-un mediu ostil, cu gîndul la familie, fetiţa lui avînd doar 1 an şi 5 luni la plecarea în misiunea din Afganistan, întreaga experienţă a fost o continuă provocare date fiind condiţiile dure de lucru şi starea de alertă permanentă.

Cei doi jandarmi nemţeni au fost selectaţi în urma unor „filtre“ extrem de riguroase şi au făcut parte din Contingentul 10 de jandarmi români care au participat în perioada 22 august 2018 – 1 martie 2019, la misiunea NATO Resolute Support. Pe parcursul întregii misiuni NATO ei au fost „Guardian Angel“, echipa de securitate pentru adviserii români. Practic s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă pază şi protecţie pentru jandarmii români, de la plecarea din bază pînă la instituţia unde se făcea consilierea şi înapoi.

Adviserii se ocupau de instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii şi ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire. Pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute, ambii s-au întors acasă şi cu medalia „Non – Article 5 NATO Medal“, iar ulterior au fost decoraţi cu distincţiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român“ şi „Îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate“ în anul 2019, „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război“ în anul 2020.

Plutonier adjutant Savin Ionel a mai participat în perioada mai – noiembrie 2012, la Misiunea Alianţei Nord Atlantice de Instruire din Afganistan (NTM-A), în calitate de instructor al Forţelor de Poliţie Afgane. Totodată, a fost decorat cu distincţiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român“ în anul 2012 şi medalia „Bărbăţie şi credinţă, clasa III“ în anul 2015. Ambii subofiţeri au fost încadraţi din sursă externă, în anul 2007 în cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil Neamţ.

Citește știrea

Trending