Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Coronavirus – 124 în carantină, 605 în autoizolare, 5 cazuri confirmate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, miercuri, 18 martie, în judeţ erau 124 persoane în carantină, 605 persoane în izolare la domiciliu şi rămăseseră cinci cazuri confirmate.

Au fost efectuate 131 de teste, iar în cazul a patru persoane carantinate testele au avut rezultate negative. “La data de 18.03.2020 ora 8:30, de pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: 124 persoane în carantină; 605 persoane în auto-izolare la domiciliu, din care 6 persoane instituţionalizate; 131 de teste efectuate la persoanele în carantină; 4 persoane carantinate testate cu rezultat negativ; 5 cazuri confirmate”, se precizează în comunicatul de presă emis de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de proporţii la societatea Cersanit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ incendiul la fabrica de obiecte sanitare a izbucnit în toiul nopţii ■ forţele de intervenţie au fost suplimentate pentru această intervenţie ■ din cauza unui scurtcircuit electric a ars şi o locuinţă din Cîndeşti ■

Un incendiu violent s-a produs în noaptea de 25/26 iulie 2021 la un operator economic din Roman. Flăcările la fabrica de obiecte sanitare Cersanit au fost observate după miezul nopţii, iar apelul pentru ajutor, prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ în jurul orei 00:40.

Forţele de intervenţie au fost anunţate că incendiul se manifestă într-o hală de producţie, iar la locul solicitarii s-au deplasat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, care au intervenit iniţial cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la uscătoare de produse ceramice dintr-o hală de producţie, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi.

Avînd în vedere aceste considerente, s-a luat decizia suplimentării forţelor de intervenţie, astfel că au fost solicitate şi au mai venit încă trei autospeciale de stingere, dintre care una de la Detaşamentul Piatra Neamţ. Personalul aflat pe locul de muncă s-a autoevacuat pînă la sosirea militarilor. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, însă pînă la final au ars un număr de 80 de cărucioare pentru transportul produselor ceramice, suporţi din poliuretan, mai multe rafturi confecţionate din lemn, instalaţii şi cablaje electrice.

„Efectul termic cauzat de defectarea aparaturii de măsură şi control din interiorul unui uscător a fost cauza probabilă de producere a incendiului“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Un alt incendiu a avut loc în aceeaşi noapte, ceva mai tîrziu, în jurul orei 01:20. Atunci pompierii nemţeni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă particulară din comuna Cîndeşti. la locul indicat de apelantul care a cerut ajutor au plecat pompieri voluntari din cadrul SVSU Cîndeşti cu o autospecială de stingere, precum şi un echipaj de voluntari cu o autospecială de stingere din cadrul SVSU Rediu.

Au intervenit şi forţe profesioniste, pompieri militari cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ. La ajungerea salvatorilor, incendiul se manifesta generalizat la acoperişul unei case şi într-o cameră, cu posibilitatea propagării la o alta casă din vecinatate şi la o anexă gospodărescă uşor inflamabilă, fînărie.

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. A ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp şi bunurile materiale aflate într-o cameră, obiecte de mobilier, aparate electrocasnice, articole de îmbracaminte, materiale textile, etc. Din fericire, nici în acest caz nu au fost victime. În acest caz specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că totul a fost generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric.

Citește știrea

Actualitate

Urşii, periculos de des în sate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prezenţa unui urs a fost semnalată în noaptea de 25/26 iulie în Bicaz Chei, la intrarea dinspre Lacu Roşu ■ sătenii au fost alarmaţi prin RO-ALERT ■ sălbăticiunea nu a provocat pagube prin gospodăriile oamenilor ■ în Neamţ, în această lună atacurile ale urşilor s-au consemnat în comunele Grinţieş şi Taşca ■

Urşii ies din habitatele lor cel mai probabil în căutare de hrană şi devin periculos de prezenţi în zonele locuite. Din acest motiv, în noaptea de 25/26 iulie, locuitorii din zona Bicaz Chei, au fost înştiinţaţi de prezenţa unei sălbăticiuni, prin RO-ALERT.

Mesajul de avertizare prin care se anunţa că a fost semnalată prezenţa unui urs la intrarea dinspre Lacu Roşu, a fost primit de sătenii din zonă în jurul orei 23:20.

„Aseară, în jurul orei 23:21, a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Bicaz Chei, la intrarea în localitate dinspre Lacul Roşu. ISU Neamţ a transmis mesaj de avertizare Ro-Alert pentru locuitorii din comuna Bicaz Chei“, anunţă ISU Neamţ într-un comunicat.

Cei care au recepţionat mesajul, au fost sfătuiţi să ia măsuri de protecţie, să evite pe cît posibil deplasările, să nu se apropie de animalele sălbatice pentru a nu se expune la pericole. Şi o parte din locuitorii comunei Grinţieş, au avut parte de o noapte agitătă, după ce urşii au coborât din păduri, în căutare de hrană. Se întîmpla pe data de 16 iulie, pe înserat, când localnicii au fost avertizaţi prin mesaje RO-ALERT, în era scris „Atenţie! Urs periculos!“.

O ursoaică cu doi pui a fost văzută în satul Bradu, iar un alt urs în Grinţieşul Mare – Măgura. În a doua localitate menţionată, ursul a atacat nişte oi, care erau în faţa unei gospodării situată în apropierea unei suprafeţe împădurite. După cum au transmis jandarmii, sălbăticiunea a provocat daune, fiind omorâte două oi şi un ied.

„În jurul orei 21.45, prin apel la 112, a fost semnalată prezenţa unui urs într-o gospodărie din satul Grinţieş, comuna Grinţieş. La locul sesizării s-a deplasat un echipaj de jandarmerie, care a constatat că ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei.

Cetăţenii comunei Grinţieş au fost avertizaţi prin mesaj RO-ALERT. Din cele relatate de apelant, ursul a provocat pagube materiale, atacând animalele din gospodărie (două oi si un ied)“, se arata într-un comunicat al Jandarmeriei Neamţ. Forţele de intervenţie au rămas în zonă pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. În comuna menţionată, în ultimele trei săptămâni oamenii au descoperit în apropierea locuinţelor urme de urs, i-au şi văzut, iar Grinţieşul Mic a fost un atac nocturn, fiind mâncate câteva găiini.

Momente neplăcute pricinuite de animalele sălbatice au avut şi sătenii din Neagra, comuna Taşca, în noaptea de 5/6 iulie, în jurul orei 23.45, un urs dând iama în gospodăria unui localnic. Au fost consemnate doar pagube materiale pentru nemţeanul în cauză. Prezenţa „intrusului“ a fost sesizată la numărul unic de urgenţă 112, apelantul relatând că ursul a atacat doi porci.

La sosirea forţelor de intervenţie ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei, dar în timp ce zona era supravegheată, animalul şi-a făcut din nou apariţia. S-a reuşit îndepărtarea acestuia în pădure cu ajutorul unor dispozitiver de emitere a zgomotelor şi cu sprijinul unui localnic, care a tras câteva focuri de armă. O situaţie mult mai gravă se înregistrat pe 3 iulie, un bătrân de 65 de ani din Pintec, comuna Tulgheş, Harghita, localitate din imediata apropiere a graniţei cu judeţul Neamţ, fiind mutilat de urs. Bărbatul a fost salvat de fiul său, care a luat puşca şi a tras de două ori pentru a speria animalul. Victima a fost transportată cu un elicopter la un spital din Târgu Mureş, suferind grave leziuni după ce a fost muşcat de cap, torace, mâini şi picioare.

„S-a întâmplat la 150 de metri de casă şi la 50 de metri de la gardul curţii. L-am auzit urlând cu disperare. Era muşcat tot de faţă, mai ales partea stângă a capului, de picior şi de mână. Am 37 de ani, m-am născut şi am crescut aici, cunosc pădurile acestea la metru pătrat, dar încă niciodată nu am văzut urs aşa aproape de casă, nici în pădurile din jur. Am auzit să fie probleme de partea cealaltă a Ceahlăului, în Neamţ, oamenii de acolo povestesc că urşii le-au luat porcii din coteţ, păsările din curţi, dar aici nu am avut probleme cu ei până acum“, a povestit Cristian Avarvarei, fiul victimei, pentru publicaţia Informaţia Harghitei.

De la începutul anului şi până în prezent, jandarmii nemţeni au fost alertaţi şi au intervenit la opt sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor în apropierea gospodăriilor.

Citește știrea

Trending