Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Copil de 1 an şi 7 luni accidentat foarte grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ copilaşul, nesupravegheat de părinţi, a ţîşnit în faţa unei autoutilitare ■ nenorocirea s-a petrecut miercuri, 10 iunie, după- amiaza, pe strada Sucedava ■ din cauza fracturilor grave, victima a fost transportată la Spitalul Sfînta Maria din Iaşi ■

Pe strada Sucedava din Roman, în cursul zilei de 10 iunie, un bărbat de 32 de ani, care se afla la volanul unei autoutilitare a accidentat un copilaş de doar un an şi şapte luni.

Acesta, nesupravegheat, a ţîşnit în faţa maşinii, fără ca şoferul să-l poată evita. „În urma unui accident rutier a fost adus la Spitalul Municipal de Urgenţă din Roman un minor în vîrstă de un an şi şapte luni, policontuzionat.

Acesta a fost transportat de ambulanţă în stare stabilă, dar cu traumatism de coloană cervicală, fractură de bazin, traumatism cranio-cerebral. În urma investigaţiilor efectuate s-a decis de către medicii urgentişti transferarea lui la Spitalul de copii Sfînta Maria din Iaşi“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Şi ofiţerul de presă de la Inspectoratul de Poliţie Neamţ, Georgiana Moşu, a precizat circumstanţele în care micuţul a fost accidentat atît de grav: „Din primele cercetări efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier al Poliţiei municipiului Roman a reieşit faptul că, în timp ce un bărbat de 32 de ani, conducea o autoutilitară pe strada Sucedava a surprins şi accidentat un minor, nesupraveghet, în vîrstă de 1 un şi 7 luni, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis.

În urma impactului a rezultat rănirea copilului care a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale“. Conducătorul auto a fost testat alcolscopic, rezultatul fiind negativ. Acestuia i s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în ciuda faptului că minorul, la o asemenea vîrstă, era nesupravegheat de părinţi şi este impropriu spus că s-ar fi putut angaja în traversarea străzii, ţinînd cont că oricine îşi dă seama că la o asemenea vîrstă un copilaş nu cunoaşte regulile de circulaţie şi locurile prin care poate traversa regulamentar.

Tot la Roman, o bătrînă în vîrstă de 78 de ani a decedat, pe data de 9 iunie, după ce a fost accidentată pe o trecere pentru pietoni de pe Bulevardul Republicii. Din primele cercetări la faţa locului, s-a constatat că un bărbat de 49 de ani, care conducea un autoturism pe Bulevardul Republicii a surprins şi accidentat pe trecerea de pietoni o femeie de 78 de ani.

A rezultat rănirea gravă a victimei, care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Şoferul a fost testat alcolscopic, rezultatul fiind negativ. Un alt nedorit incident, care s-a soldat cu decesul unui şofer , a avut loc pe 7 iunie, în localitatea Turtureşti, comuna Girov, în jurul orei 21:20. La locul respectiv au plecat atît militarii de la ISU Neamţ, avînd în vedere că maşina s-a răsturnat şi a luat foc cît şi poliţiştii de la Serviciul rutier.

Din primele cercetări efectuate de oamenii legii s- a stabilit că, în timp ce un pietrean în vîrstă de 67 de ani, conducea un autoturism pe DN 15 D, pe direcţia Roman – Piatra Neamţ, pe un segment de drum curbă uşoară la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers intrînd în coliziune cu un cap de pod. „În urma impactului a rezultat decesul conducătorului auto. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii, cu exactitate, a dinamicii producerii evenimentului, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

De menţionat este faptul că în urma impactului cu capul de pod, maşina a luat foc, flăcările fiind stinse de participanţii la trafic pînă la venirea pompierilor. Şoferul a rămas încarcerat între fiarele contorsionate fiind scos de militarii de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ. Bărbatul era inconştient, fiindu-i acordate îngrijiri medicale la faţa locului de către echipajul cu medic. Ulterior afost transportat la spital dar starea lui s-a agravat şi nu a mai putut fi salvat.

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Actualitate

Arhitectul şef nu mai vrea funcţia, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Iulian Negru renunţă la funcţie, începînd cu data de 8 martie ■ primăriei va organiza concurs de ocupare a postului ■

Una din deciziile care au luat prin surprindere conducerea municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul este aceea prin care ultimul arhitect şef, Iulian Negru, a anunţat decizia de a pleca din funcţie.

„Începînd cu data de 8 martie încetează contractul de muncă al domnului Iulian Negru, urmare a solicitării dumnealui. E un moment dificil pentru Direcţia de Urbanism, avînd în vedere complexitatea şi multitudinea activităţilor pe acest palier. Am stabilit împreună cu Serviciul de Resurse Umane declanşarea cît mai rapidă a unui concurs, astfel încît să puteam avea cît mai curînd un nou architect şef. Dumnealui este al treilea architect care ocupă această funcţie, după Revoluţie. Înaintea sa au funcţionat pe acest post Ioan Iorga şi Ana Maria Alexe“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Arhitectul Iulian Negru a ţinut să precizeze faptul că nu este vorba despre o demisie, în sensul cunoscut al demersului juridic, ci de o decizie luată într-un moment în care îşi doreşte să „să se ocupe de proiecte personale“. „Este vorba de o decizie de plecare pentru a-mi rezolva o serie de probleme pesonale.

Aş putea reveni după o perioadă, dacă îmi voi rezolva problemele. Funcţia de architect şef e una foarte importantă şi eu m-am străduit să schimb mentalităţile despre dezvoltarea comunităţii. Din punctul meu de vedere am contribuit la acest lucru şi oraşul arată bine. Am avut multe satisfacţii şi obiectivul asupra căruia mi-am pus amprenta s-a numit Roman. Sper ca locul meu să fie ocupat de un architect tînăr, dispus să se afirme“, a declarat Iulian Negru.

Acesta susţine că va continua proiectele personale, legate de „Şcoala de arte plastice“ pe care a demarat-o în urmă cu cîţiva ani, sprijinind tinerele talente să se afirme. Iulian Negru este căsătorit şi are trei copiii. Unele surse susţin că plecarea acestuia ar ţine mai degrabă de faptul că nu ar fi „rezonat“ cu o serie de cerinţe, ţinînd cont că a fost numit în funcţie în vremea ex-primarului Lucian Ovidiu Micu.

Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin faptul că nu a dorit niciodată să „se lege de glie“, în sensul în care nu a vrut să dea concurs pentru ocuparea funcţiei, aici fiind nevoie să devină funcţionar public cu viza Agenţiei Funcţionarilor Publici. Dacă în primărie pentru această funcţie remuneraţia e de vreo 4.000 de lei, în privat un architect poate cîştiga de cîteva ori mai mult.

Citește știrea

Trending