Contactează-ne

Cultural

Neamţ: Copii talentaţi, premii la un festival internaţional de teatru

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ilinca Tapalagă şi Mihael-Viorel Ignatovici-Lazăr au obţinut cîte două premii

Doi copii talentaţi din Neamţ au obţinut cîte două premii fiecare, recent, la un festival internaţional de teatru pentru tineret. Este vorba despre Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ediţia a IX-a, care a avut loc, în perioada 26 august – 1 septembrie, la Fălticeni. Ediţia festivalului a avut două jurii, unul format din actori şi regizori: Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, Ovidiu Cuncea, Lorette Enache, Andrei Ciobanu şi Cristina Bacal şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie: Ana Maria Fasolă, Stela Cora, Daniel Popa, Răzvan Conţu, Bianca Ciubotariu şi Andreea Nechita. Clasa de teatru a actriţei Gina Gulai a fost reprezentată, la secţiunea individual monolog şi poezie, categoria de vîrstă 7-12 ani, de Ilinca Cristiana Tapalagă şi Mihael-Viorel Ignatovici- Lazăr. Prestaţia lor artistică deosebită a convins ambele jurii să le ofere cîte două premii: Premiul I (juriul tinerilor) şi III (juriul actori şi regizori) pentru Ilinca Cristiana Tapalagă şi Premiul I ( juriul tinerilor) şi I (juriul actori şi regizori) pentru Mihael-Viorel Ignatovici-Lazăr. “Festivalul a fost foarte bine organizat, concurenţa a fost puternică şi sînt fericită şi mîndră de rezultatele obţinute. Publicul şi ambele jurii au apreciat momentul meu şi m-am simţit extraordinar pe scenă. Doamna Gina Gulai a unit în monolog toate activităţile mele de zi cu zi- Teatru, dans şi musică şi a realizat un moment deosebit şi de neuitat, pentru care-i mulţumesc din suflet”, a declarat Ilinca Tapalagă. “Am fost emoţionat şi impresionat de atmosfera concursului. Am avut emoţii ca orice artist, dar asta nu m-a împiedicat să dau tot ce-i mai bun şi să fiu la înăţime.Concurenţii au fost foarte buni şi pregătiţi. Am sperat să fiu printre premianţi şi sînt onorat de faptul că atît juriul tinerilor cît şi juriul profesioniştilor m-au premiat cu premiul 1. Această reuşită nu era posibilă fără munca, devotamentul şi dăruirea doamnei Gina Gina căreia îi mulțumesc din tot sufletul!”, a menţionat şi Mihael Ignatovici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Expoziţie colectivă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Judeţeană „G.T.Kirileanu“ Neamţ propune o nouă întîlnire cu pictura, fără să genereze un vernisaj ca eveniment public.

De această dată expoziţia include 28 de creaţii aparţinînd artiştilor plastici Mihai Agape, Dumitru Bezem, Mircea Răsvan Ciacâru, Petru Diaconu, Laurenţiu Dimişcă, Radu Macavei, Cristina Petrariu, Ioan Popei, Ştefan Potop, Arcadie Răileanu şi Petru Vamanu. „Biblioteca rămîne în mijlocul comunităţii, în ciuda dificultăţilor cauzate de Covid, dovadă fiind participarea numeroasă cu lucrări a artiştilor la acest eveniment.

Ca una dintre principalele instituţii de cultură, sîntem onoraţi să sprijinim micarea plastică din judeţ şi pe toţi cei care ne trec pragul“, a declarat profesorul Mihaela Mereuţă, director manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ.

Amplasată în holul principal al instituţiei, expoziţia poate fi vizitată pe toată durata lunii iulie, în intervalul orar 09:00 – 17:00, conform programului bibliotecii, cu respectarea regulilor de evitare a răspîndirii infecţiei cu coronavirus.

Citește știrea

Actualitate

CoolT Neamţ, o revistă de cultură editată de Carmen Saeculare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ editorialist este preotul Constantin Necula ■ “dorim, pe lângă publicul fidel al centrului, să aducem cât mai mulţi tineri alături de noi”, a declarat Carmen Nastasă ■ “Motto-ul rămâne «Fiţi cool-turi de iubire»”, a spus preotul Necula ■

Primul număr al revistei de cultură CoolT Neamţ a fost lansat marţi, 30 iunie, printr-o conferinţă de presă susţinută de managerul Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Carmen Nastase, şi care l-a avut ca invitat special, prin transmisie online, pe preotul Constantin Necula, profesor universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Revista se adresează tuturor celor care iubesc cultura nemţeană şi doresc să o facă mai cunoscută pe plan naţional şi chiar internaţional, iar din sumarul primului număr am reţinut cîteva rubrici: “Cafeneaua culturală” ce conţine un interviu cu preotul Necula, “Figuri marcante” – prima fiind soprana Elena Botez, “Neamţul fotogenic” – fiind prezentat satul nemţean în imagini, dar şi “Leacuri pentru sănătate” – dedicat remediilor naturiste.

Pentru că tot nu am avut manifestări artistice în această pandemie, ne-am pus capul la contribuţie şi am făcut o revistă culturală, dar mult mai modernă decât cele de pe piaţă. Revista se numeşte «CoolT Neamţ» pentru că este cool să fii cult. Dorim, pe lângă publicul fidel al centrului, să aducem cât mai mulţi tineri alături de noi. Este o revistă pentru toate generaţiile. Am făcut rubrici pentru toate vârstele şi sper ca această revistă să aibă cât mai multe numere”, a transmis managerul Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Carmen Nastasă, care a mai precizat că finanţarea prentru acest proiect este asigurată de Consiliul Judeţean Neamţ.

Colectivul de redacţie este alcătuit din: Carmen Nastasă, manager, Constantin Valer-Necula, editorialist, Radu-Cristian Macavei, şef serviciu Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ, Oana-Talida Cozma, consultant artistic, Valentin Andrei, consultant artistic şi Octavian Popa, operator imagine.

Vă mulţumesc pentru onoarea de a face parte dintr-un colectiv «cool» a unei reviste despre cultură. Sper ca ceea ce am reuşit în acest prim număr să reuşim şi în următoarele. Motto-ul rămâne «Fiţi cool-turi de iubire», pentru că, din nefericire, ne scufundăm foarte uşor în uri şi î■ ambiţii partinice, de cele mai multe ori. De data aceasta, încercăm să rânduim un pic de odihnă culturală, e un proiect care îi implică foarte mult pe tineri. E un mesaj, un manifest prin care îi rugăm pe tineri să nu uite rădăcinile şi sper să fie o întâlnire a noastră, a celor din redacţie şi restul celor care vor să fie într-un colţ de cool-tură.

Poate cel mai mult m-a apropiat de tot ceea ce înseamnă Neamţ munca de la Humuleşti, de la Boiştea, de la Târgu Neamţ şi în redescoperirea, în ultima perioadă, a lui Aurel Dumitraşcu. Sper să ne descurcăm şi să nu facem de ruşine o cultură care are nevoie să fie pusă în valoare. Sper ca proiectul să placă, este un proiect care îi vizează, în primul rând, pe tineri”, a declarat preotul Constantin Necula. Revista va fi difuzată gratuit, iar, în ceea ce priveşte eventualii colaboratori, membrii colectivului de redacţie au spus că porţile sunt larg deschise pentru oricine îşi doreşte să promoveze cultura nemţeană.

Citește știrea

Actualitate

Centenarul Aviaţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a fost lansată şi monografia „Istoricul Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu (1920 - 2020)“, aparţinînd lui Sorin Grumuş, istoric militar ■ cartea va fi prezentată şi la Muzeul de Istorie din Roman ■

Baza 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu din Bacău a marcat, marţi, 16 iunie, Centenarul Aviaţiunii din Moldova, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea primei baze din regiunea Moldovei – Centrul de Instrucţie al Aviaţiunii.

Programul manifestărilor a inclus şi lansarea lucrării „Istoricul Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Ţerbănescu (1920 – 2020)“, a istoricului militar romaşcan, Sorin Grumuş, care activează în cadrul unităţii militare menţionate.

„La sediul Bazei 95 Aeriană, au avut loc o serie de manifestări legate de Centenarul Aviaţiunii din Moldova, respectiv de împlinirea a 100 de ani de existenţă a acestei unităţi. Cu acest prilej am lansat o carte, care are 16 capitole în cuprinsul cărora am încercat să valorific, în mod cît mai judicios, surse din arhivele militare, memorii ale veteranilor de război, documente din patrimonial bazelor din Tecuci şi Bucureşti.

E o istorie glorioasă, care ilustrează faptele de vitejie ale aviatorilor care au zburat de pe aerodromurile din Moldova, în special pe cele de la Bacău şi Tecuci, pe parcursul acestor 100 de ani“, a declart cunoscutul istoric. Acesta a spus că la manifestare au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Bazei Aeriene 95, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi colegi ai istoricului.

Sorin Grumuş s-a născut în anul 1972, iar după absolvirea Liceului Teoretic Roman- Vodă, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe Gheorghe Lazăr Sibiu, pe care le-a terminat în 1993. Acesta a mai absolvit şi cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. Este autorul a numeroase lucrări şi articole în reviste militare, membru activ al Asociaţiei Urbana de la Muzeul de Istorie Roman.

Trebuie spus şi faptul că, în octombrie 2019, Sorin Grumuş a lansat în oraşul natal, la Cercul Militar, volumul „Istoria militară a oraşului Roman 1831- 1947“. În cadrul manifestărilor de marţi dedicate Centenarului Aviaţiunii din Moldova, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, ca apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor obţinute de personal în îndeplinirea misiunilor.

De asemenea, a avut loc un ceremonial religios de sfinţire a plăcii comemorative închinată celor care, timp de un secol, au slujit sub egida aripilor româneşti. Cu acest prilej, în zilele de 17 şi 18 iunie, aeronave de tip IAR-99 ŞOIM şi IAR-330 SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriană au survolat localităţi din regiunea Moldovei, iar deasupra spitalelor COVID-19 din Botoşani, Focşani, Iaşi şi Suceava vor fi lansate flori pentru exprimarea recunoştinţei faţă de eroii în halate albe care s-au aflat în linia întîi în lupta contra virusului SARS-CoV- 2.

Istoricul militar a mai afirmat că, imediat ce se vor relaxa măsurile de protecţie sanitară şi se va redeschide şi Muzeul de Istorie Roman, acesta îşi va lansa cartea şi în oraşul natal.

Citește știrea

Trending