Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Coduri colorate de ploi, unul după altul emise

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au prelungit codul galben de ploi pînă duminică ■ se anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu pînă la 60 de l/mp ■ temperaturile sînt plăcute, dar modeste pentru final de Cireşar ■ precipitaţiile şi furtunile nu contenesc în primele trei zile ale săptămînii viitoare ■

Nu mai ieşim din zodia ploilor. După ce de la începutul anului a plouat numai sporadic, la final de mai au revenit precipitaţiile care nu se mai opresc, iar meteorologii nu mai contenesc să emită coduri galbene, portocalii sau chiar roşii.

Pe 19 iunie, pînă la ora 23, jumătatea vestică a judeţului Neamţ a fost sub avertizare cod portocaliu de ploi, iar în restul teritoriului a fost cod galben. Ulterior meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică temporat accentuată pînă duminică, 21 iunie, la ora 10.00.

„În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrînse 40-60 l/mp. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării şi în prima parte a săptamînii viitoare“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 19 iunie sînt aşteptate furtuni, cu toată suita de fenomene caracteristice, dar răzleţ putem vedea şi soarele. Ziua vor fi cel mult 24 de grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 16 grade.

Nu se schimbă nimic în aspectul vremii nici pe parcursul zilei de sîmbătă, 20 iunie, cînd din nou ne putem aştepta la ploi consistente şi vijelii. Doar regimul termic diurn se modifică puţin şi vor fi 23 de grade, în timp ce minima nocturnă rămîne cantonată la 16 grade.

Duminică, 21 iunie, vom avea din nou cer senin în prima parte a zilei, fiind aşteptate ploi consistente din punct de vedere cantitativ mai ales după amiază. Din nou mercurul din termometre ajunge ziua la 23 de grade, iar noaptea rămîne cantonat la 16 grade. Săptămîna viitoare debutează cu acelaşi regim meteo.

Luni, 22 iunie, nu scăpăm de maxima de 23 de grade, dar nici de furtunile care se vor manifesta în special ziua, şi mai ales după amiază. Peste noapte vor fi din nou 16 grade. Dacă meteorologii nu dau greş, nu vor fi schimbări în registrul meteo nici marţi, 23 iunie. Sînt anunţate ploi importante cantitativ, o maximă diurnă în creştere uşoară pînă la 24 de grade şi o minimă cu aceeaşi tendinţă, vreo 17 grade.

Miercuri, 24 iunie, din nou vor fi furtuni, 23 de grade ziua şi 16 după lăsarea întunericului. Abia de joi, 25 iunie, am putea scăpa de furtuni, nu şi de precipitaţii, dar vor fi cantităţi de apă mai puţin importante, la cel mult 23 de grade.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi în perioada 25 – 26 iunie, vineri şi sîmbătă, ceva ploi slabe, cam 22 de grade ziua şi vreo 14 grade peste noapte. Se pare că de duminică, 28 iunie, scăpăm de ploi, şi va fi o zi însorită, cu valori termice în creştere uşoară pînă la 24 de grade.

FOTO: generica

Actualitate

Piatra Neamţ: Scenarii electorale în roşu şi galben. “Variabila” Chitic şi “factorul” Harbuz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Încurcate se anunţă căile electorale pe care trebuie să le străbată viitorul primar de Piatra Neamţ. După anunţarea candidaturilor şi sedimentarea, măcar parţială, a impresiilor în spaţiul public, o poză a momentului a şanselor doritorilor arată extrem de complicat.

Însă oricum ai întoarce fotografia de start a candidaţilor, un lucru este evident: variabila esenţială este reprezentată de actualul primar Dragoş Chitic. Pus pe tuşă de amânarea unei sentinţe în calea de atac formulată în dosarul în care a fost condamnat, Chitic deţine totuşi un important capital electoral. Poate cel mai mare în momentul de start. Aşa că extrem de important va fi ce va face pe viitor Dragoş Chitic.

Varianta “oficială” e că va rămâne un soldat ascultător în PNL. Aici intervin două nuanţe: soldat combatant în lupta pentru primărie, situaţie în care Andrei Carabelea ar primi un suflu nou, poate decisiv, sau măcar care să-i mai învioreze o lansare de candidatură destul de leşinată şi cu multe critici interne. Sau soldat necombatant, situaţie în care Liviu Harbuz este în “pole position” urmând a fi beneficiarul voturilor nemulţumiţilor, nu puţini, din PNL. Dacă va reuşi, şi cel mai probabil va reuşi, să atragă şi voturile nemulţumiţilor, tot mulţi, din PSD, atunci zestrea lui electorală va deveni una importantă, cel mai probabil suficientă pentru a se instala la primărie.

Dacă Dragoş Chitic va candida, nici nu mai contează dacă independent sau susţinut de un alt partid decât PNL sau PSD, atunci lucrurile încep să fie roz spre roşu pentru candidatul social-democraţilor, Răzvan Cuc. În condiţiile în care o eventuală candidatură a lui Chitic va fărâmiţa şi mai mult votul într-o dreaptă a politicii şi aşa fărâmiţată, cu o stângă pesedistă unită şi disciplinată, aşa cum a fost şi în care experimentul PRO România poate fi unul minor, atunci Cuc ar putea uşor ajunge la peste 15% voturi, ceea ce i-ar deschide larg calea spre o victorie într-un singur tur de scrutin. Sigur că o eventuală candidatură a lui Chitic ar putea însemna şi o victorie a acestuia, dar finala Chitic – Cuc se anunţă strânsă.

Harbuz coboară undeva pe locul III într-un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai conta pe voturile nemulţumiţilor din PNL, securizate în tolba lui Chitic. În fotografia candidaţilor cotaţi cu şanse reale de a câştiga se poate strecura şi Marius Irimia, nominalizatul celor de la USR. Rămâne însă o mare necunoscută: cât din cecul în alb primit de userişti la europarlamentare va putea fi decontat la alegerile locale. În condiţiile în care alegerile locale sunt mai degrabă despre persoane şi mai puţin despre partide sau stări emoţionale provocate de numărul mare de alegători sătui de partidele “istorice”.

Cu tot respectul pentru ei şi pentru şansele pe care le au, evident orice candidat poate avea în “sacoşă” bastonul de primar, restul nominalizaţilor au, la acest moment, şanse mici. Bogdan Gavrilescu e de la un partid care nu prea mai are de mult mere electorale în coş şi oricum îi va fi destul de greu să explice de ce nu a putut prea multe ca viceprimar, dar va reuşi multe ca primar. Ciprian Enache are şi el în spate, încă (!?), un partid secătuit demult când vine vorba de procente electorale, în plus va avea de rezolvat şi dilema legată de faptul că a anunţat public că nu agreează o alianţă cu PSD. Care alianţă înţelegem că doar ce a fost anunţată de Arsene şi Asaftei.

În loc de concluzie: Cuc se roagă să candideze Chitic, Harbuz se roagă să nu candideze, dar nici să nu se “rupă de spate” susţinându-l pe Carabelea, iar Carabelea se roagă să primească de la Chitic atât de necesarul stimulent care să-i revigoreze un start de candidatură extrem de… letargic. Deci întrebarea esenţială este: Ce va face Chitic?

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Trending