Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Codul roşu a făcut prăpăd

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în seara zilei de luni şi în noaptea de 21/22 iunie, zeci de case, curţi, beciuri şi anexe gospodăreşti au fost inundate în urma ploilor torenţiale ■ cea mai afectată a fost comuna Pipirig ■ o persoană imobilizată la pat a fost scoasă din casă de pompieri ■ în crucea nopţii şi pe ploaie, o femeie s-a rătăcit în pădure ■ meteorologii spun că precipitaţiile vor continua ■

Codul roşu de precipitaţii abundente, care a măturat judeţul în seara şi noaptea de 22/23 iunie a făcut prăpăd în Neamţ. Au fost inundate zeci de case, curţi şi anexe gospodăreşti, parte din drumuri au fost blocate de copacii doborîţi de vînt, iar o femeie imobilizată la pat a fost scoasă din şuvoaie de pompierii militari.

Una din cele mai afectate comune a fost, şi cu o zi înainte, pe 22 iunie, Pipirig. Dincolo de ruperea de nori, în jurul orei 00:10, în noaptea de 22/23 iunie, echipajele de intervenţie au fost solicitate să acorde ajutor pentru evacuarea din casa aflată în calea apelor a unei persoane imobilizate la pat.

Tot în noapte, un apel la numărul unic de urgenţă, anunţa că o femeie de 64 de ani, din localitatea Stăniţa, s-a rătăcit în pădure. Au intervenit atît pompierii militari, care au fost sprijiniţi de poliţişti, voluntari de la SVSU Stăniţa, dar şi lucrători ai ocolului silvic. După cîteva ore, în jurul orei 02:45, sexagenara a fost găsită, fiind în bună stare şi neavînd nevoie de îngrijiri medicale.

Raportul autorităţilor arată că pe perioada avertizărilor Cod roşu, pentru care cetăţenii au fost avertizaţi prin sistemul Ro Alert, echipajele de intervenţia au fost solicitate pentru evacuarea apei din 8 fîntâni, în localitatea Ion Creanga, precum şi pentru evacuarea apei din 3 curţi şi un beci, în Dolheşti, comuna Pipirig.

La acestea se mai adaugă misiuni de evacuare a apei din 6 curţi, în localitatea Stînca, comuna Pipirig; au fost inundate şi 8 curţi şi 2 subsoluri de bloc, în municipiul Piatra Neamţ; misiune evacuare apă din 6 curţi şi 4 beciuri în localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun; misiune îndepărtare elemente de construcţie instabile din acoperişul unui bloc în Piatra Neamţ; misiune evacuare bovine surprinse în albia rîului Bistriţa, pe raza comunei Dumbrava Roşie; misiune evacuare apa dintr-o curte, în localitatea Solca, comuna Oniceni; misiune deblocare DN17 B pe raza localităţii Poiana Largului de arbori căzuţi pe carosabil; misiune evacuare apa din 36 gospodării din localitatea Stînca, Pipirig; misiune evacuare apă din curţi şi beciuri, Bodeşti şi Oşlobeni; misiune evacuare apa din curte, localitatea Tîrpeşti, comuna Petricani; misiune evacuare apa din 3 curţi, localitatea Topoliţa, comuna Grumăzeşti; misiune evacuare apă din curţi şi beciuri, localitatea Dobreni.

Toate aceste misiuni au fost realizate de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Neamţ, care în aceste zile sînt cei din prima linie. Pentru sprijinirea acţiunilor de intervenţie ISU Neamţ a primit în sprijin de la ISU Bacău 2 autocamioane de intervenţie, 3 motopompe transportabile, 2 motopompe remorcabile o motopompă de capacitate mărită şi 6 subofiţeri.

Comuna Pipirig, măturată de ape

De departe, cea mai afectată este din comuna Pipirig unde peste 100 de gospodării au fost afectate de şuvoaiele învolburate. Torenţii au adus pe străzi şi în curţi aluviuni şi trunchiuri de copaci, blocînd drumul naţional. Timp de mai bine de o oră şi jumătate printre maşinile care au fost blocate şi nu au putut trece s-a numărat şi un autocar cu vreo 50 de pasageri care veneau din Italia, acasă. În dimineaţa de ieri nu mai erau probleme pe drumurile naţionale din judeţ, însă se lucra pentru remediere pe DJ 155 F, unde erau sectoare colmatate şi porţiuni de drum avariate.

Toţi consumatorii erau alimentaţi cu energie electrică, deşi în seara de 22 iunie, în jurul orei 22:00, localnicii din Tupilaţi, Agapia, Filioara şi Văratec au rămas fără energie electrică, în total fiind vorba de 1.690 de gospodării. Ieri dimineaţă, în judeţul Neamţ erau depăşite cotele de atenţie pe rîurile Topoliţa (staţia Păstrăveni – plus 37 cm), Bistriţa (staţia Frumosu – plus 32 cm), Bolătău (staţia Poiana Largului – 38 cm), Bistricioara (staţia Tulgheş – plus 16cm).

Mai trebuie spus că ieri, meteorologii au prelungit din nou avertizarea cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabilitatea fiind în perioada 23 iunie, ora 10:00 – 24 iunie, ora 02:00. În intervalul menţionat, în extremitatea de vest şi local în sudul ţării meteorologii au anunţat perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcari electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrînse 40-50 l/mp.

Apoi, pînă joi 25 iunie, la ora 10, toată ţara este sub avertizare cod galben de ploi. „În zonele montane, precum şi în nordul, centrul, estul şi local în sudul ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcari electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrînse 40-50 l/mp“, anunţă ANM.

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Actualitate

Spărgătorii sediului PNL, identificaţi. Trei persoane au fost reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor care au spart, în august, sediul PNL din Piatra Neamţ. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi preventiv, iar al patrulea este căutat în continuare de poliţişti.

“Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat, ieri, 3 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat. În urma documentării activității infracționale, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 29 octombrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat un autoturism, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost puse în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, două fiind depistate în municipiului Piatra Neamț, iar cea de-a treia în municipiul Roman.

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 26/27 august a.c., un bărbat de 39 de ani, din Roman, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns prin efracție în sediul unui partid politic din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras 88.000 de lei, precum și alte bunuri, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane de 33, respectiv 45 de ani, din Tîrgu-Neamț, care ar fi supravegheat zona comiterii faptei.

În baza probatoriului administrat, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați  polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Polițiștii continuă cercetările în vederea identificării celei de-a patra persoane și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: genrica

Citește știrea

Trending