Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Codul roşu a făcut prăpăd

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în seara zilei de luni şi în noaptea de 21/22 iunie, zeci de case, curţi, beciuri şi anexe gospodăreşti au fost inundate în urma ploilor torenţiale ■ cea mai afectată a fost comuna Pipirig ■ o persoană imobilizată la pat a fost scoasă din casă de pompieri ■ în crucea nopţii şi pe ploaie, o femeie s-a rătăcit în pădure ■ meteorologii spun că precipitaţiile vor continua ■

Codul roşu de precipitaţii abundente, care a măturat judeţul în seara şi noaptea de 22/23 iunie a făcut prăpăd în Neamţ. Au fost inundate zeci de case, curţi şi anexe gospodăreşti, parte din drumuri au fost blocate de copacii doborîţi de vînt, iar o femeie imobilizată la pat a fost scoasă din şuvoaie de pompierii militari.

Una din cele mai afectate comune a fost, şi cu o zi înainte, pe 22 iunie, Pipirig. Dincolo de ruperea de nori, în jurul orei 00:10, în noaptea de 22/23 iunie, echipajele de intervenţie au fost solicitate să acorde ajutor pentru evacuarea din casa aflată în calea apelor a unei persoane imobilizate la pat.

Tot în noapte, un apel la numărul unic de urgenţă, anunţa că o femeie de 64 de ani, din localitatea Stăniţa, s-a rătăcit în pădure. Au intervenit atît pompierii militari, care au fost sprijiniţi de poliţişti, voluntari de la SVSU Stăniţa, dar şi lucrători ai ocolului silvic. După cîteva ore, în jurul orei 02:45, sexagenara a fost găsită, fiind în bună stare şi neavînd nevoie de îngrijiri medicale.

Raportul autorităţilor arată că pe perioada avertizărilor Cod roşu, pentru care cetăţenii au fost avertizaţi prin sistemul Ro Alert, echipajele de intervenţia au fost solicitate pentru evacuarea apei din 8 fîntâni, în localitatea Ion Creanga, precum şi pentru evacuarea apei din 3 curţi şi un beci, în Dolheşti, comuna Pipirig.

La acestea se mai adaugă misiuni de evacuare a apei din 6 curţi, în localitatea Stînca, comuna Pipirig; au fost inundate şi 8 curţi şi 2 subsoluri de bloc, în municipiul Piatra Neamţ; misiune evacuare apă din 6 curţi şi 4 beciuri în localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun; misiune îndepărtare elemente de construcţie instabile din acoperişul unui bloc în Piatra Neamţ; misiune evacuare bovine surprinse în albia rîului Bistriţa, pe raza comunei Dumbrava Roşie; misiune evacuare apa dintr-o curte, în localitatea Solca, comuna Oniceni; misiune deblocare DN17 B pe raza localităţii Poiana Largului de arbori căzuţi pe carosabil; misiune evacuare apa din 36 gospodării din localitatea Stînca, Pipirig; misiune evacuare apă din curţi şi beciuri, Bodeşti şi Oşlobeni; misiune evacuare apa din curte, localitatea Tîrpeşti, comuna Petricani; misiune evacuare apa din 3 curţi, localitatea Topoliţa, comuna Grumăzeşti; misiune evacuare apă din curţi şi beciuri, localitatea Dobreni.

Toate aceste misiuni au fost realizate de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Neamţ, care în aceste zile sînt cei din prima linie. Pentru sprijinirea acţiunilor de intervenţie ISU Neamţ a primit în sprijin de la ISU Bacău 2 autocamioane de intervenţie, 3 motopompe transportabile, 2 motopompe remorcabile o motopompă de capacitate mărită şi 6 subofiţeri.

Comuna Pipirig, măturată de ape

De departe, cea mai afectată este din comuna Pipirig unde peste 100 de gospodării au fost afectate de şuvoaiele învolburate. Torenţii au adus pe străzi şi în curţi aluviuni şi trunchiuri de copaci, blocînd drumul naţional. Timp de mai bine de o oră şi jumătate printre maşinile care au fost blocate şi nu au putut trece s-a numărat şi un autocar cu vreo 50 de pasageri care veneau din Italia, acasă. În dimineaţa de ieri nu mai erau probleme pe drumurile naţionale din judeţ, însă se lucra pentru remediere pe DJ 155 F, unde erau sectoare colmatate şi porţiuni de drum avariate.

Toţi consumatorii erau alimentaţi cu energie electrică, deşi în seara de 22 iunie, în jurul orei 22:00, localnicii din Tupilaţi, Agapia, Filioara şi Văratec au rămas fără energie electrică, în total fiind vorba de 1.690 de gospodării. Ieri dimineaţă, în judeţul Neamţ erau depăşite cotele de atenţie pe rîurile Topoliţa (staţia Păstrăveni – plus 37 cm), Bistriţa (staţia Frumosu – plus 32 cm), Bolătău (staţia Poiana Largului – 38 cm), Bistricioara (staţia Tulgheş – plus 16cm).

Mai trebuie spus că ieri, meteorologii au prelungit din nou avertizarea cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabilitatea fiind în perioada 23 iunie, ora 10:00 – 24 iunie, ora 02:00. În intervalul menţionat, în extremitatea de vest şi local în sudul ţării meteorologii au anunţat perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcari electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrînse 40-50 l/mp.

Apoi, pînă joi 25 iunie, la ora 10, toată ţara este sub avertizare cod galben de ploi. „În zonele montane, precum şi în nordul, centrul, estul şi local în sudul ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcari electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrînse 40-50 l/mp“, anunţă ANM.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending