Actualitate
Neamţ: Cine se împotriveşte spitalului Covid la Tîrg

■ DSP a decis transformarea Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate pentru tratarea bolavilor Covid din judeţ ■ decizia este justificată şi prin faptul că în perioada pandemiei unitatea a tratat puţine cazuri ■ primarul oraşului Tîrgu Neamţ caracterizează decizia drept „iresponsabilă“ ■
Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia transformării Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate Covid. Asta după ce, recent, reprezentanţii Prefecturii au anuntat că la solicitarea expresă a prefectului George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Prefectul a solicitat Direcţiei de Sănătate să se redeschidă în totalitate unitatea şi să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19. Avînd în vedere cerinţa extrem de mare a pacienţilor cu o cazuistică generală din judeţ, dar şi gradul mic de ocupare a persoanelor internate, de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internaţi fiind doar 42 de pacienţi pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul a solicitat redeschiderea spitalului din Piatra Neamţ motivată şi de faptul că Spitalul Municipal de Urgenţă Roman este supraaglomerat în această perioadă.
„Sînt mii de pacienţi din Neamţ cu o altă cazuistică, iar Spitalul Judeţean este o unitate care dispune de cele mai multe secţii. Această decizie am luat-o şi în urma discuţiilor avute cu foarte multi medici şi alte cadre medicale de la Spitalul Judeţean. Am purtat discuţii şi cu pacienţi care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, a declarat George Lazăr.
În susţinerea deciziei de mutare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus la Tîrgu Neamţ au fost luate în calcul aspecte ce ţin de sănătatea publică a locuitorilor judeţului, cît şi adresabilitatea acestora faţă de cele două mari spitale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport Covid, datorită faptului că nu au secţii de ATI şi nu îndeplinesc condiţiile stabilite pentru SARS-Cov-2.
Totodată, prin adresa 20423/19.06.2020 Spitalul Judeţean a solicitat redeschiderea unor secţii chirurgicale, dar în urma analizei făcute de DSP soluţia propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucît circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii şi infrastructurii spitalului.
Astfel, redeschiderea parţială, doar pe anumite secţii a Spitalului Judeţean în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite specialităţi medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie şi altele.
Prefectul Lazăr a avut discuţii şi cu Lucian Indrei, coordonatorul Direcţiei Regionale Nord-Est de Sănătate Publică. „Avem suportul şi susţinerea pentru redeschiderea Spitalul Judeţean. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unităţi sanitare pentru binele nemţenilor, dar şi pentru a oferi încredere pacienţilor că suntem într-o nouă fază epidemiologică şi cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi.
În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână, conform Direcţiei de Sănătate Neamţ. Am avut abordări şi cu şeful Direcţiei de Sănătate, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă şi proactivă în identificarea acestei soluţii de redeschidere a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluţie să devină realitate. Apreciez şi îi mulţumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cît şi specialiştilor Direcţiei de Sănătate“, a declarat George Lazăr.
„Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism“
„Am făcut o analiză temeinică şi am hotărît că populaţia judeţului, nu doar cea din zona Piatra Neamţ, are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean. Acest lucru este destul de clar pentru toată lumea. Prin urmare, Spitalul Judeţean a avut intenţia să funcţioneze şi pentru Covid şi pentru afecţiunile non-Covid, propunîndu-ne trei feluri de circuite: Covid, non-Covid şi pentru suspecţii de Sars Cov2.
Însă, după o analiză temeinică, s-a stabilit că acest lucru nu este posibil pentru că Spitalul Judeţean, din cauza structurii deficitare, nu poate asigura cele trei circuite funcţionale. Pe fondul nevoii redeschiderii Spitalului Judeţean am luat decizia să mutăm tratamentul bolnavilor Covid în alt spital. Două dintre unităţile cu paturi întruneau această condiţie, respectiv Spitalul Roman şi Spitalul Tîrgu Neamţ.
În mare, spitalul care ar urma să trateze bolnavii de Covid ar trebui să aibă secţie sau compartimeht ATI, secţie sau compartiment de boli infecţioase. Dacă am fi ales Spitalul Roman, nu am fi făcut altceva decît să mutăm problema de la Piatra Neamţ la Roman. A nu se uita că în toată această perioadă de pandemie, Spitalul Judeţean fiind închis pentru pacienţii non- Covid toată greutatea a fost dusă de unitatea din Roman, care are tot gradul III, ca şi Spitalul Judeţean. Pe de altă parte, gradul de ocupare al Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ, în toată această perioadă, a fost foarte mic, de aceea apreciem că cea mai bună decizie este cea care a fost luată.
Propunerea a fost trimisă Ministrului Sănătăţii, care va decide. Trebuie să se ştie faptul că această decizie nu s-a luat în jumătate de oră, ci are la bază o lucrare foarte complexă. Decizia finală va fi luată la nivelul Ministerului Sănătăţii, după modificarea Ordinului 555. Probabil că acest lucru se va întîmpla în cîteva zile“, a declarat directorul DSP Neamţ, juristul Rradu Firăstrău.
Primarul oraşului de sub Cetate, Daniel Harpa, a ripostat prompt, notînd pe pagina sa de facebook: „Să pui pe umerii unui oraş de mărimea Tîrgului Neamţ povara epidemiei COVID dintr-un judeţ întreg mi se pare inconştienţa şi politizare într-o manieră impardonabilă. Să înteleg că PNL ne recunoaşte meritele în ceea ce priveşte investiţiile şi managementul acestei instituţii medicale? Le mulţumim!
Dar cred că supraevaluează capacitatea acestui spital în gestionarea epidemiei pentru tot judeţul. Tot ce am facut a fost raportat la numărul de locuitori arondaţi şi luînd în calcul că Spitalul Judeţean este unitate Covid şi că s-a pregătit pentru asta prin alocări de sume fabuloase de la Consiliul Judeţean, prin campanii umanitare care m-au emoţionat, etc.
În acest caz, să schimbi regula în timpul jocului şi mai ales într-o perioadă în care cazurile sînt în creştere, este, repet, inconştienţă. Ca să nu mai dau şi alte exemple cum ar fi faptul că prin această decizie se închide, practice, cea mai importantă zonă turistică din judeţ şi puţinele şanse de redresare economică. Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism şi punerea intereselor partidului mai presus de ale pacienţilor din acest judeţ!“.

-
Actualitate2 săptămâni,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitate7 zile,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate4 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină6 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină4 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate5 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate4 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț