Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cine se împotriveşte spitalului Covid la Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DSP a decis transformarea Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate pentru tratarea bolavilor Covid din judeţ ■ decizia este justificată şi prin faptul că în perioada pandemiei unitatea a tratat puţine cazuri ■ primarul oraşului Tîrgu Neamţ caracterizează decizia drept „iresponsabilă“ ■

Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia transformării Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate Covid. Asta după ce, recent, reprezentanţii Prefecturii au anuntat că la solicitarea expresă a prefectului George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Prefectul a solicitat Direcţiei de Sănătate să se redeschidă în totalitate unitatea şi să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19. Avînd în vedere cerinţa extrem de mare a pacienţilor cu o cazuistică generală din judeţ, dar şi gradul mic de ocupare a persoanelor internate, de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internaţi fiind doar 42 de pacienţi pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul a solicitat redeschiderea spitalului din Piatra Neamţ motivată şi de faptul că Spitalul Municipal de Urgenţă Roman este supraaglomerat în această perioadă.

„Sînt mii de pacienţi din Neamţ cu o altă cazuistică, iar Spitalul Judeţean este o unitate care dispune de cele mai multe secţii. Această decizie am luat-o şi în urma discuţiilor avute cu foarte multi medici şi alte cadre medicale de la Spitalul Judeţean. Am purtat discuţii şi cu pacienţi care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, a declarat George Lazăr.

În susţinerea deciziei de mutare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus la Tîrgu Neamţ au fost luate în calcul aspecte ce ţin de sănătatea publică a locuitorilor judeţului, cît şi adresabilitatea acestora faţă de cele două mari spitale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport Covid, datorită faptului că nu au secţii de ATI şi nu îndeplinesc condiţiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată, prin adresa 20423/19.06.2020 Spitalul Judeţean a solicitat redeschiderea unor secţii chirurgicale, dar în urma analizei făcute de DSP soluţia propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucît circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii şi infrastructurii spitalului.

Astfel, redeschiderea parţială, doar pe anumite secţii a Spitalului Judeţean în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite specialităţi medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie şi altele.

Prefectul Lazăr a avut discuţii şi cu Lucian Indrei, coordonatorul Direcţiei Regionale Nord-Est de Sănătate Publică. „Avem suportul şi susţinerea pentru redeschiderea Spitalul Judeţean. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unităţi sanitare pentru binele nemţenilor, dar şi pentru a oferi încredere pacienţilor că suntem într-o nouă fază epidemiologică şi cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi.

În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână, conform Direcţiei de Sănătate Neamţ. Am avut abordări şi cu şeful Direcţiei de Sănătate, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă şi proactivă în identificarea acestei soluţii de redeschidere a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluţie să devină realitate. Apreciez şi îi mulţumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cît şi specialiştilor Direcţiei de Sănătate“, a declarat George Lazăr.

„Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism“

„Am făcut o analiză temeinică şi am hotărît că populaţia judeţului, nu doar cea din zona Piatra Neamţ, are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean. Acest lucru este destul de clar pentru toată lumea. Prin urmare, Spitalul Judeţean a avut intenţia să funcţioneze şi pentru Covid şi pentru afecţiunile non-Covid, propunîndu-ne trei feluri de circuite: Covid, non-Covid şi pentru suspecţii de Sars Cov2.

Însă, după o analiză temeinică, s-a stabilit că acest lucru nu este posibil pentru că Spitalul Judeţean, din cauza structurii deficitare, nu poate asigura cele trei circuite funcţionale. Pe fondul nevoii redeschiderii Spitalului Judeţean am luat decizia să mutăm tratamentul bolnavilor Covid în alt spital. Două dintre unităţile cu paturi întruneau această condiţie, respectiv Spitalul Roman şi Spitalul Tîrgu Neamţ.

În mare, spitalul care ar urma să trateze bolnavii de Covid ar trebui să aibă secţie sau compartimeht ATI, secţie sau compartiment de boli infecţioase. Dacă am fi ales Spitalul Roman, nu am fi făcut altceva decît să mutăm problema de la Piatra Neamţ la Roman. A nu se uita că în toată această perioadă de pandemie, Spitalul Judeţean fiind închis pentru pacienţii non- Covid toată greutatea a fost dusă de unitatea din Roman, care are tot gradul III, ca şi Spitalul Judeţean. Pe de altă parte, gradul de ocupare al Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ, în toată această perioadă, a fost foarte mic, de aceea apreciem că cea mai bună decizie este cea care a fost luată.

Propunerea a fost trimisă Ministrului Sănătăţii, care va decide. Trebuie să se ştie faptul că această decizie nu s-a luat în jumătate de oră, ci are la bază o lucrare foarte complexă. Decizia finală va fi luată la nivelul Ministerului Sănătăţii, după modificarea Ordinului 555. Probabil că acest lucru se va întîmpla în cîteva zile“, a declarat directorul DSP Neamţ, juristul Rradu Firăstrău.

Primarul oraşului de sub Cetate, Daniel Harpa, a ripostat prompt, notînd pe pagina sa de facebook: „Să pui pe umerii unui oraş de mărimea Tîrgului Neamţ povara epidemiei COVID dintr-un judeţ întreg mi se pare inconştienţa şi politizare într-o manieră impardonabilă. Să înteleg că PNL ne recunoaşte meritele în ceea ce priveşte investiţiile şi managementul acestei instituţii medicale? Le mulţumim!

Dar cred că supraevaluează capacitatea acestui spital în gestionarea epidemiei pentru tot judeţul. Tot ce am facut a fost raportat la numărul de locuitori arondaţi şi luînd în calcul că Spitalul Judeţean este unitate Covid şi că s-a pregătit pentru asta prin alocări de sume fabuloase de la Consiliul Judeţean, prin campanii umanitare care m-au emoţionat, etc.

În acest caz, să schimbi regula în timpul jocului şi mai ales într-o perioadă în care cazurile sînt în creştere, este, repet, inconştienţă. Ca să nu mai dau şi alte exemple cum ar fi faptul că prin această decizie se închide, practice, cea mai importantă zonă turistică din judeţ şi puţinele şanse de redresare economică. Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism şi punerea intereselor partidului mai presus de ale pacienţilor din acest judeţ!“.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending