Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cererea prefectului la MAI după întîlnirea cu un stareţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ George Lazăr, prefectul judeţului, a avut o întrevedere cu stareţul Ieronim Andrescu ■ s-a discutat despre oportunitatea redeschiderii bisericilor, cimitirelor, tîrgurilor şi oboarelor ■ un document pentru precizări de la MAI, i-a fost trimisă ministrului Marcel Vela ■

Restricţiile impuse prin starea de urgenţă, care au afectat şi viaţa religioasă, slujbele fiind interzise în biserici, iar înmormântările şi alte ritualuri fiind săvârşite cu un număr limitat de persoane au stârnit polimici în spaţiul public, unii considerându-le oportune, iar alţii nu.

Chiar ministrul Administraţiei, Marcel Vela, a fost dat în judecată la Curtea de Apel Bacău de către un preot din Taşca, pe motiv că prevederile ordonanţelor militare conţin articole care intră în contradicţie cu drepturi fundamenale ale omului.

Au fost voci care au cerut redeschiderea bisericilor şi a cimitirelor, cel mai recent demers în acest sens fiind făcut de Ieronim Andrescu, stareţul Mănăstirii Sfântul Vasile cel Mare din Bodeşti, care ieri, 5 mai, s-a întâlnit cu prefectul George Lazăr. Preotul a precizat că după audienţa în care s-a „stabilit oportunitatea redeschiderii bisericilor şi cimitirelor ortodoxe din Neamţ“ a fost trimis un document ministrului Vela, pentru precizări oficiale legate de subiectul discuţiei.

„Pe 5 mai 2020, am avut o întîlnire oficială cu domnul Prefect, George Lazăr, la sediul Instituţiei Prefectului Neamţ, unde de comun acord am stabilit oportunitatea imediată privind redeschiderea lăcaşurile de cult ortodoxe din judeţul Neamţ. Excepţională calitate de bun creştin, de român şi nemţean autentic s-a materializat printr-o cerere oficială adresată domnului ministrului de Interne.

Sînt absolut sigur că, în aceste momente grele, de asemenea oameni are nevoie judeţul şi administraţia nemţeană. Vă felicit cu smerenie Domnule Prefect George Lazăr“, este mesajul de pe Facebook al stareţului Andrescu. Acesta a ataşat şi actul trimis de la Prefectura Neamţ către Ministerului Administraţiei şi Internelor, unul în care se precizează că cetăţeni, inclusiv preoţi protopopi şi stareţi cer redeschiderea biserilor.

Preoţi afectaţi de restrîngerea de activitate

„Stimate domnule ministrul Ion Marcel Vela. Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă faptul că un număr impresionant de cetăţeni (inclusiv preoţi parohi, protopopi şi stareţi ai mănăstirilor) din judeţul Neamţ, s-au adresat instituţiei noastre, atât telefonic cît şi prin e- mail, cu solicitarea redeschiderii lăcaşurilor de cult ortodoxe pentru organizarea slujbelor religioase în curtea acestora, a cimitirelor, precum şi a tîrgurilor şi oboarelor, cu respectarea măsurilor de distanţare socială şi protecţie, absolut necesare pe parcursul stării de urgenţă determinată de noul coronavirus“, se arată în document.

El se termină cu solicitarea adresată ministrului Vela, de a comunica dacă acest lucru este posibil în contextul actual: „Avînd în vedere prevederile ordonanţelor militare în vigoare la data prezentei dar şi prevederile constituţionale referitoare la garantarea dreptului la religie indiferent de confesiune, vă adresăm rugămintea de a ne comunica dacă există posibilitatea deschiderii lăcaşurilor de cult, a cimitirelor, târgurilor şi oboarelor“.

De altfel, restrîngerea de activitate generată de restricţiile impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus pare că se răsfrînge şi asupra preoţilor din judeţele Moldovei, care nu mai au resurse materiale. „În Eparhie, în general, în toate judeţele – Iaşi, Botoşani şi Neamţ – este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au niciun fel de venit, iar donaţiile care veneau înainte s-au rărit foarte mult şi ele, astfel că avem preoţi în situaţii complicate“, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei, pentru ziaruldeiasi.ro. Altfel spus, multe feţe bisericeşti, mai ales cele din parohii mici, cu puţini enoriaşi, nu îşi mai pot asigura banii de salariu, iar cum preotesele sunt în şomaj sau nu muncesc, nu au cu ce să îşi hrănească familiile, apelînd la ajutorul mitropoliei.

În această situaţie ar fi circa 3-400 de preoţi, din cei aproximativ 1.200 din Eparhia Iaşi şi urma să se facă o evidenţă a persoanelor care au nevoie de ajutor dintr-un fond special creat de Mitropolia Moldovei. Preoţii primesc doar o parte din banii de salariu de la stat, restul fiind asigurat din alte surse, cum ar fi contribuţiile din parohie şi vânzările făcute în biserici.

„Solicitarea noastră vizează şi lăcaşurile de cult catolic“

După întrunirea cu stareţul, prefectul George Lazăr a postat pe Facebook următoarele: „Îi mulţumesc în mod deosebit Părintelui Stareţ Ieronim Andrescu de la Mănăstirea Sf. Vasile cel Mare pentru frumoasele cuvinte.

Le mulţumesc totoda tuturor Stareţilor Mmănăstirilor din Neamţ cît şi Preoţilor Parohi ai Bisericilor din judeţul nostru pentru deschiderea şi înţelegerea de care au dat dovadă în toată această perioadă de grea încercare. Am solicitat prin adresă către Ministerului Afacerilor Interne, analizarea soluţiilor pentru redeschiderea lăcaşurilor de cult ortodoxe din judeţul Neamţ precum şi a cimitirelor.

Sigur că solicitarea noastră vizează şi lăcaşurile de cult catolic, pentru ca avem în judeţul nostru zeci de mii de credincioşi de religie catolică. Sigur ca trebuie avute în vedere şi condiţiile de siguranţă a sănătăţii publice, măsurile dispuse de Guvernul României pînă în prezent, care au reprezentat un pachet consistent de reguli venite tocmai în protejarea populatiei.

Din acest motiv, consider că în primul rînd Guvernul României trebuie să stabileasca reguli şi masuri în ce priveşte activitatea bisericească, aşa cum este mai bine pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru evitarea transmiterii comunitare a noului virus Sars Cov 2. Întotdeauna domnul Ludovic Orban, Prim Ministrul României şi domnul Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, au arătat deschidere faţă de activităţile religioase ale lăcaşurilor de cult şi faţă de solicitările credincioşilor iar măsurile avute în vedere pînă în prezent au fost tocmai în spiritul protejării sănătăţii publice“.

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Actualitate

Când o vizită la un bar se termină cu o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a încălcat condiţiile arestului preventiv şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Neamţ

Un tînăr în vîrstă19 ani, din Valea Ursului, a vrut musai după gratii şi a şi ajuns. Asta deoarece el era sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă nu s-a putut abţine şi a ieşit la o tură prin sat, oprindu-se la un bar. Pentru încălcarea condiţiilor impuse prin măsura preventivă, a ajuns după gratii.

„Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au depistat şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ un tînăr din localitatea Valea Ursului, pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă“, anunţă Poliţia Neamţ într-un comunicat.

Totul s-a întîmplat pe 14 aprilie 2021, cînd oamenii legii l-au căutat pe tînărul nemţean pentru a pune în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Panciu pe numele localnicului din Valea Ursului. Cel în cauză este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faţă de acesta fiind dispusa anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Asta pentru că pe 29 martie 2021 ar fi părăsit imobilul unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, deplasîndu-se la un bar din localitatea Oniceni, fiind găsit de către un echipaj de poliţie. Întrucît nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tînărul a fost depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Şi un bărbat de 49 de ani, din localitatea Borleşti, a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tîrgu Neamţ, care-l acuză de săvîrşirea infracţiunii de firt calificat. Totul după ce, pe 29 martie 2021, a intrat în locuinta unei femei din Vînători Neamţ, de unde ar fi sustras 50 de lei şi mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-ar fi valorificat la o casă de amanet.

Pe 13 aprilie s-a reuşit identificarea hoţului, iar în baza probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Ulterior individul a fost arestat pentru 30 de zile.

Citește știrea

Trending