Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Ce sentinţe au primit patru poliţişti şpăgari

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru oameni ai legii au fost inculpaţi pentru fapte de corupţie ■ unul a fost achitat şi trei au pedepse cu suspendare ■ unii nu mai au voie să îmbrace haina de poliţist ■ confiscările au fost modice ■ dintre cei care au dat mită unul a fost găsit nevinovat, iar altul are o sancţiune fără executare ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ s-au pronunţat într-un dosar de corupţie care-i viza pe patru agenţi de poliţie din cadrul Formaţiunii rutiere a Poliţiei Tîrgu Neamţ.

Unul dintre agenţi a fost exonerat de răspundere penală, iar alţi trei au pedepse fără excutare. În altă ordine de idei, dintre cei condamnaţi doi nu mai au voie să îmbrace haina de poliţist. Vasile Marius Cucoş a fost găsit vinovat de luare de mită şi a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere.

I s-au interzis anumite drepturi între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvîrşirea infracţiunii.

A fost achitat pentru acuzele de fals intelectual. Singurul care a recunoscut faptele, Ştefan Epanu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare fără executare pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals şi are aceleaşi interdicţii ca şi Cucoş. Marius Bogdan Nechita a fost găsit vinovat de fals intelectual şi uz de fals şi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar Florin Alin Popa Mocanu a fost găsit nevinovat de acuzele de complicitate la fals intelectual şi coautorat la luare de mită.

Dintre cei care au dat şpagă unul are o condamnare de 11 luni, fără executare, iar altul a fost achitat. Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 250 de lei de la Cucoş şi 350 de lei de la Epanu şi au anulat două procese verbale de contravenţie. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Cazul a fost făcut public printr-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul judeţean Anticorupţie (SJA) Neamţ. Ulterior au fost finalizate cercetările, iar un procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ a dispus trimiterea în judecată, la data de 28 iunie 2018, a patru agenţi.

În cauză au mai fost deferite justiţiei alte două persoane fără calitate specială, pentru săvîrşirea infracţiunilor de dare de mită.

„În fapt, în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, agenţii de poliţie au pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai uşoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulaţiei rutiere“, conform comunicatului DGA.

Vasile Marius Cucoş a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Marius Bogdan Nechita a fost inculpat pentru săvîşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, fals intelectual şi uz de fals. Florin Alin Popa Mocanu a fost la rîndul lui acuzat de coautorat la luare de mită şi complicitate la fals intelectual, iar Ştefan Epanu ar fi săvîrşit fapte cum ar fi luare de mita, fals intelectual, uz de fals şi coautorat la luare de mită.

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, care au fost delegaţi să efectueze mai multe activităţi de urmărire penală. Cel mai probabil sentinţa Tribunalului Neamţ va fi contestată, urmînd ca magistraţii de la Curtea de Apel Bacău să dea o hotărîre definitivă.

Actualitate

Dezastru! O vilă şi o cabană, făcute scrum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două imobile, care erau situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, au fost distruse total de flăcări ■ o butelie a explodat în cabană ■

Mari pagube a suferit proprietarul unei vile şi a unei cabane de vacanţă, care erau pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, ambele imobile fiind distruse în totalite de flăcări. Incendiul a izbucnit luni, 17 mai 2021, iniţial la vilă, propagându-se apoi şi la cabană.

„Prin apel la 112, în jurul orei 15:00, ISU Neamţ a fost înştiinţat despre producerea unui incendiu la o casă de vacanţă din satul Izvorul Alb, oraşul Bicaz.

Se deplasează opt subofiţeri cu autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamt“ a transmis Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Petrodava Neamţ.

La misiunea de stingere, alături de cele două echipaje de intervenţie profesioniste au participat şi voluntarii de la serviciul de urgenţă din oraşul Bicaz, cu o autospecială. Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incediul se manifesta generalizat la ambele imobile.

Prima dată a luat foc construcţia mai mare, iar de la scânteile purtate de vânt sau din cauza temperaturii foarte mari s-a aprins şi cabana aflată în imediata apropiere. Dezastrul de la cea de a doua construcţie a fost amplificat şi de faptul că, înainte de sosirea pompierilor, a explodat o butelie aflată în interior.

Un astfel de recipient cu gaz era şi în vilă, dar a fost scos de cadrele ISU, înainte de a sări în aer. A fost astfel îndepărtat pericolul ca flăcările să se extindă la o altă cabană şi la pădurea aflată foarte aproape de imobilele în flăcări.

„Au ars cabana din lemn cu suprafaţa de aproximativ 20 de metri pătraţi, casa de vacanţă cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătraţi şi bunurile materiale aflate în interiorul acestora. A fost evitată propagarea incendiului la fondul forestier şi a fost salvată o cabană din lemn aflată în imediata vecinătate“, a comunicat ISU Neamţ.

După stingerea incendiului, cadrele ISU au cercetat împrejurările în care au izbucnit flăcările, o primă ipoteză fiind aceea că nedoritul eveniment s-a produs, cel mai probabil, „din cauza unui acumulator electric defectat pe timpul exploatării“.

Citește știrea

Actualitate

Trei şoferi în vîrstă, implicaţi în accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, într-o coliziune au fost implicate două autoturisme şi un autobuz ■ au fost doar pagube materiale ■ în alt caz, o septuagenară a fost acroşată pe trecerea de pietoni ■

Un accident cu victimă a avut loc pe 18 mai 2021, în jurul orei 9:00, cînd poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident, pe bulevardul Traian, din reşedinţa de judeţ.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe bulevardul Traian din directia Bacău spre Bicaz, a surprins şi accidentat o pietreancă de 70 de ani care era angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecere pentru pietoni.

„În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a femeii. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

Un alt eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un autobuz de transport călători a avut loc în după amiaza de luni, 17 mai 2021, la Roman.

S-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispecerat în jurul orei 14:30, iar la faţa locului, pe Ştrada Ştefan cel Mare, au intervenit atît militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, ambulanţe, dar şi poliţiştii de la Serviciul Rutier.

De menţionat este faptul că pînă la sosirea forţelor de intervenţie, toţi pasagerii din autobuz şi persoanele din autoturismele implicate s- au autoevacuat din maşini. Oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Roman au făcut primele cercetări la faţa locului şi au ajuns la concluzia că, un conducător auto în vîrstă de 65 de ani, din Săbăoani, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrînd în coliziune lateral stînga, cu o platformă auto, ce se deplasa regulamentar pe sensul opus de mers, la volanul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 32 de ani din judeţul Bacău şi ulterior cu un autobuz, ce circula regulamentar, pe sensul opus de mers, condus de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din localitatea Tămăşeni.

În urma impactului, remorca platformei auto a fost proiectată într-un stîlp de electricitate, care a căzut pe carosabil. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime. Pentru încălcarea normelor rutiere, bărbatul de 65 de ani a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările sînt continuate de anchetatori pentru stabilirea tuturor cauzelor şi condiţiilor care au dus la producerea accidentului.

Citește știrea

Actualitate

Zeci de vitezomani au rămas fără permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ verificările în trafic au avut loc în perioada 14 - 16 mai ■ au fost depistate numeroase abateri ■ din 484 de sancţiuni, 277 au fost pentru viteză ■ au fost retrase 77 de permise, 58 fiind ale vitezomanilor ■

Oamenii legii din cadrul Serviciului Rutier Neamţ au efectuat controale în trafic, iar în urma unor verificări care au avut loc timp de trei zile, au fost depistate numeroase abateri. În principal, s-a verificat respectarea normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice.

„În perioada 14 -16 mai 2021, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au acţionat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţul Neamţ“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri au aplicat 484 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 277 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 201 pentru alte abateri.

„De asemenea, au fost reţinute 77 de permise de conducere, dintre care 58 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise cu mai mult de 50 km/h, 6 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 13 pentru nerespectarea altor norme rutiere care atrag suspendarea dreptului de a conduce“, conform aceluiaşi comunicat.

Totodată, au fost retrase 20 certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule avînd defecţiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligaţii legale. Pe parcursul activităţii, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 3 infracţiuni pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi o infracţiune pentru conducerea unui vehicul avînd permisul de conducere suspendat.

Pentru toate cele 8 infracţiuni constatate poliţiţtii au întocmit dosare de cercetare penală. Oamenii legii recomandă conducătorilor auto să respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule, să folosească centura de siguranţă, să circule cu o viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, iar pentru un plus de siguranţă, să păstreze distanţa în mers între vehicule.

Citește știrea

Trending