Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: „Bunicuţe” infractoare. Pentru ce-s căutate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe nemţence, care-s trecute de multişor de prima tinereţe, sînt căutate pentru că se sustrag de la executarea unor pedepse cu închisoare ■ cea mai în vîrstă are 67 de ani şi a fost condamnată pentru înşelăciune ■ altele sînt date în urmărire după ce au fost găsite vinovate tot de infracţiuni economice ■

Mai multe femei din judeţul Neamţ sînt date în urmărire naţională, fiind căutate de oamenii legii pentru că au fost condamnate de diverse instanţe la pedepse privative de libertate.

Cele mai multe dintre infractoare au fost găsite vinovate de săvîrşirea de înfracţiuni de înşelăciune, însă sînt şi femei condamnate pentru corupţie sau trafic de persoane.

„Fetele rele“ au de executat pedepse între 1 şi 6 ani de închisoare. Lidera de vîrstă a bunicuţelor infractoare este Doiniţa Mioriţa Ciocoiu, în vîrstă de 67 de ani, din localitatea Pîngărăcior, comuna Pîngăraţi.

Aceasta a fost condamnată de magistraţi la o pedeapsă privativă de libertate de 1 an şi 10 luni de închisoare. Asta după ce a falsificat mai multe documente în baza cărora a obţinut împrumuturi bancar.

Cea căutată de oamenii legii are o înălţime de aproximativ 1,55 metri, cam 45 de kilograme, ochi albaştri şi păr alb. Se pare că femeia, care a fost profesoară, ar fi plecată peste graniţă, la un moment dat existînd indicii că s-ar afla prin Anglia. Ea a înşelat case de ajutor reciproc de unde a obţinut bani cu adeverinţe false.

Pe locul doi în clasamentul vîrstei urmează Mihaela Gâză, de 64 de ani, din Roznov. Şi aceasta s-a axat pe înşelăciuni şi a fost condamnată la o pedeapsă definitivă de 6 ani de închisoare, dar nu a mai fost găsită pentru a fi încarcerată.

Gâză a fost patroana firmei For Invest, iar în dosar şi contabila firmei a fost condamnată la 2 ani cu suspendare, la fel ca şi alţi inculpaţi, toţi salariaţii firmei menţionate. În cauză au fost acuzaţii de înşelăciune, instigare la această faptă şi fals, după ce anchetatorii au stabilit că mai multe institutii de credit au fost înşelate cu 1,88 miliarde de lei vechi.

Ceilalţi inculpaţi au luat credite şi la cîte trei bănci după ce Gâză le-a promis că-i angajează. Acest lucru nu s-a mai petrecut şi nici nu a fost achitat vreun credit după ce banii au fost predaţi patroanei.

Faptele au avut loc în perioada aprilie – mai 2008, cînd cei amintiţi au venit la Gâză în căutarea unei slujbe. Nu au fost refuzaţi, dar li s-au făcut acte false pentru nouă împrumuturi.

Cele două femei au realizat acte prin care au indus în eroare băncile referitor la calitatea de angajati a inculpaţilor la For Invest, precum şi la veniturile realizate. Patroana s-a angajat să achite ratele în numele debitorilor, dar după ce s-a văzut cu banii în mînă a uitat.

Evaziune fiscală şi mită la primărie

În „clasament“ urmează Gabriela Mărculescu, în vîrstă de 60 de ani, din Tarcău, stabilită în Vrancea. Aceasta are de executat 5 ani de detenţie pentru evaziune fiscală.

Femeia, împreună cu soţul ei, a deţinut firma Begval Trans VN SRL. Faptele pentru care a fost condamnată au avut loc în perioada 21 noiembrie 2008 – 31 ianuarie 2009 cînd firma a făcut livrări către alţi parteneri de afaceri, dar nu au fost emise facturi fiscale astfel că a fost cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat în valoare de 47.414 de lei.

Înşelăciunea pare a fi infracţiunea favorită a nemţencelor condamnate, dar fugare pentru că şi Liliana Cerasela Marolicaru, de 58 de ani, din Bicaz, este căutată pentru a ispăşi o pedeapsă de 6 ani pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, în formă continuată.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie – aprilie 2006, cînd o grupare infracţională din care făcea parte şi femeia a achiziţionat mărfuri pe care le-a achita cu file cec pentru care nu avea disponibil bancar.

Cea căutată are 1,55 m, cam 50 de kilograme şi ochi căprui. Georgeta Radu, de 58 de ani, are de executat 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Faptele au avut loc pe cînd femeia era funcţionar în cadrul Primăriei Roman. A fost inculpată de procurorii DNA, care au stabilit că a pretins de la mai multe persoane bani, promiţînd în schimb că obţine toată documentaţia necesară acordării unor autorizaţii de construcţii (certificate de urbanism, avize, proiecte şi expertize tehnice). Faptele au avut loc în perioada mai – decembrie 2007.

Uzînd de funcţia sa a păcălit şase persoane de la care a pretins 20.950 de lei. Anchetatorii au obţinut ultima declaraţie de la Radu pe 28 ianuarie 2009, după care învinuita a plecat în Italia de unde nu s-a mai întors. În 2008 un romaşcan a reclamat faptul că Radu i-ar fi cerut 3.400 de lei pentru a-i face rost de un proiect necesar obţinerii certificatului de urbanism şi autorizaţia de construcţie pentru ridicarea unei clădiri.

O altă femeie a dat 4.000 de lei pentru documenţatia necesară construcţiei unei fabrici de pufuleţi. Acest lucru s-a întîmplat cînd era funcţionar la biroul de urbanism al Primăriei Trifeşti. În alte patru cazuri Georgeta Radu a cerut de la tot atîtea persoane sume cuprinse între 1.800 şi 3.200 de lei, pentru obţinerea actelor.

Victimele au cerut recuperarea pe cale judecătorească a bagubei de 18.300 de lei, dar unul dintre pãgubiţi a mai solicitat încă 84.000 de lei, daune pentru întîrzierea lucrărilor la construcţia unei case.

Pe 29 martie 2011 procurorii au aplicat ipotecă pe un teren al învinuitei din Cordun, în vederea acoperirii pagubei, sechestru asigurator menţinut şi de judecători. Trebuie spus faptul că la urmărirea penală părţile vătămate au aflat că avizele de care aveau nevoie costau, legal, mult mai puţin decît le spusese inspectorul primăriei.

Legenda FOTO: Doiniţa Ciocoiu şi Mihaela Gîză au fost acuzate de înşelăciune

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. legio

    17 mai 2020 at 10:18 AM

    Intradevar sant excrocherii si excroci ,ceace ,,imi sare ,, mie in ochi ,este mizeria justitiei din Romania ,justitie a caror magistrati castiga cat 20 de muncitori in constructii intr-o luna , CUM MAMA DRACULUI ESTE OARBA ACEASTA JUSTITIE ,SAU FACE PE CHIOARA DAR MAI TRAGE CU OCHIUL SI LA SLANINA . ce justitie de kk este asta ,lui Hrebenciuc i se da o pedeapsa de doi ani inchisoare ptr un furt de 300 de milioane de euro ,iar unei foste profesoara (fosta nora de activist PCR din Neamt ) ii dai o pedeapsa de 1an si 10 luni ptr niste imprumuturi neachitate ,sa zicem de 10-15-20 de mii de lei ? Cum mama dracului cantareste cantarul ala al justitiei ? Eu nu sant de acord cu imprumuturile si nerecuperarea dar nici asa ceva ! Nu este singurul caz in Romania ROMANIA GEME DE HOTI SI JEFUITORI DE FELUL LUI HREBENCIUC ,CARORA INJUSTITIA DIN ROMANIA LE- A DAT PEDEPSE DE RASUL CURULUI SI DE RECUPERAT ,NU S-A RECUPERAT NIMIC !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Nu vine primăvara. Se strică vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o depreciere dramatică a registrului termic ■ cele mai mari diferenţe sînt la temperaturile diurne ■ nu mai vedem soarele cel puţin pînă la finalul săptămînii, pentru că ploile vor face legea ■

Numai cîteva zile a fost timp frumos şi dacă am crezut că primăvara s-a instalat definitiv, pare că ne-am înşelat. Deoosebit de cald va fi numai astăzi, 13 aprilie, iar cu începere de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia.

Meteorologii anunţă o depeciere dramatică a registrului termic, iar în cîteva zile zile temperaturile de acum se înjumătăţesc. În cea mai rece zi, spre jumătatea primăverii calendaristice, se vor atinge cu greu 9 grade, în timp ce minimele nocturne vor ajunge spre finele acestei săptămîni pînă la valoarea de 3 grade Celsius.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp se anunţă a fi cea de azi, 13 aprilie. Va fi cer absolut senin, iar în lipsa norilor mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 19 grade. Din acest motiv nici noaptea nu va mai fi la fel de rece, valorile termice nocturne cresc cu două grade faţă de intervalul precedent, iar în zori se vor înregistra cam 6 grade.

Atît ţine vremea bună pentru că, începînd de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia, şi se întoarce vremea urîtă. Nu mai vedem soarele, cerul ve fi acoperit şi plouă mai toată ziua, va fi un salt termic important, iar la amiază cu greu se ajunge la o maximă de 11 grade.

Deocamdată regimul termic nocturn nu prea are de suferit şi minima rămîne cantonată la 6 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză va fi cea de joi, 15 aprilie, iar la jumătatea primăverii calendaristice cu greu vor fi vreo 9 grade. De menţionat este faptul că norii rămîn cantonaţi la noi şi continuă ploile. Se depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade la 4 grade. Va continua să plouă şi pe parcursul zilei de vineri, 16 aprilie, iar din punct de vedere termic nu sînt schimbări notabile.

Maxima diurnă nu trece de 10 grade, în timp ce noaptea va fi cea mai rece din acesată săptămînă pentru că minima se opreşte la 3 grade. Cam la fel va fi vremea şi în week-end. Sîmbătă, 17 aprilie, rămînem cu cerul acoperit dar se pare că nu mai plouă. Peste zi se ajunge la cel mult 10 grade, iar minima nocturnă rămîne la 3 grade.

Duminică, 18 aprilie, norii nu se risipesc şi se întorc şi precipitaţiile, însă termic nu sînt noutăţi, cel mult 10 grade în cel mai cald moment al zilei, şi vreo 3 grade după lăsarea întunericului. De menţionat este faptul că vremea rece şi ploile, vor continua cam pînă în a doua parte a săptămînii viitoare.

Abia de joi, 22 aprilie, vremea se mai îmbunează, ploile se opresc, revedem soarele şi în week-end putem spera la temperaturi mai bune, dar nu mai mult de 14 – 15 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, sub procentul naţional de vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din peste 7.200 de salariaţi din învăţămînt s-au vaccinat doar 2.600, ceea ce înseamnă sub 30% ■ a fost lansată campania Vaccinare pentru testare ■ inspectorul şcolar general şi-ar dori ca pînă la finele anului şcolar să se vaccineze cel puţin 60% din personal ■

Şi la Piatra Neamţ s-a lansat, vineri 9 aprilie, campania Vaccinare pentru testare, în condiţile în care procesul de imunizare al personalului didactic din Neamţ este sub cel pe ţară. „Campania de impulsionare a vaccinării personalului care lucrează în învăţămînt a fost lansată de Ziua Mondială a Sănătăţii în prezenţa domnului secretar de stat Kallos Zoltan, a reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi, elevi şi a domnul doctor Bogdan Mahu, coordonatorul campaniei de vaccinare din Neamţ.

Au mai fost prezenţi, on-line şi 25 de directori de şcoli, pentru că s-a impus respectarea regulilor de distanţare socială. Întrunirea a constat într-o dezbatere cu întrebări şi clarificări, din partea organelor sanitare. Avem convingerea că va fi o campanie de succes, în condiţiile în care ne vom implica total, de la conducerea MEN, la cea a inspectoratului şi a unităţilor şcolare. Deocamdată, în această etapă se pune problema vaccinării cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a personalului nedidactic.

E drept că vaccinarea e voluntară şi fiecare e liber să opteze pentru a se imuniza sau nu, dar cu cît vom fi mai mulţi vaccinaţim cu cît vom testa mai mulţi elevi, vom putea beneficia de o imunizare mai bună, care să ne permită dezideratul numărul 1 al şcolii, acela ca elevii să se întoarcă, cît mai curînd, în bănci. Spun asta pentru că învăţămîntul on-line şi-a arătat limitele şi a însemnat piederi majore în ceea ce înseamnă însuşirea cunoştinţelor, pe care ne străduim să le recuperăm prin programul Şcoala după şcoală. Asta în condiţiile în care, repet, elevii se vor întoarce, cît mai curînd, în bănci. Încep examenele naţionale, pentru care trebuie să ne pregătim“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Neamţ s-au imunizat 2.600 cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar, din aproximativ 7.200 de persoane, ceea ce înseamnă că judeţul se află, sub media de vaccinare pe ţară.

„Ne dorim să ajungem cît mai repede la un procent de imunizare de cel puţin 60%, care, repet, va fi garanţia că elevii se vor putea întoarce în bănci şi că vor avea sentimentul de siguranţă“, a adăugat profesorul Obreja.

În conformitate cu informaţiile furnizate de DSP Neamţ, au fost confirmate pozitiv 124 cadre didactice, 143 elevi şi 15 din rîndul personalului auxiliar şi au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din înţământul primar, procesul de predarea la acestea continuînd on-line. A fost depistat un focar Covid-19 la o şcoală din Piatra Neamţ. În total au fost infectate patru persoane, din care trei elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu. În prezent, 306 de persoane confirmate sînt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din care în secţia ATI 13 şi 55 în Secţia Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sînt internate, în secţia ATI, trei persoane confirmate.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending