Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Bombe în pădure

Știre publicată în urmă cu

în data de

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a intervenit pentru asanarea de muniţie în pădurea din localitatea Poiana, comuna Brusturi.

Acţiunea a avut loc pe 13 iulie 2020, iar pirotehniştii au ridicat un proiectil exploziv de calibru 47 mm şi o lovitură de aruncător calibru 82 mm. Toate au fost descoperite în pădurea din localitatea Poiana de un bărbat de 44 de ani, din Bucureşti, cu ajutorul unui detector de metale deţinut în mod legal. Forţele profesioniste au fost anunţate prin apel la numărul unic de urgenţă 112 şi au venit la faţa locului cu detectorul de metale din dotare cu care au verificat zona pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi.

Au fost descoperite mai multe elemente de muniţie între care o lovitură de aruncător cal. 82 mm, cinci focoase pentru proiectile şi patru cartuşe de calibru 7,95 mm. Pirotehniştii au ridicat, transportat şi depozitat muniţia găsită în condiţii de siguranţă, urmînd ca ulterior să fie distrusă în mod controlat. Toate elementele pericoloase provin din Al Doilea Război Mondial.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperii muniţiilor neexplodate, ISU Neamţ reaminteşte mai multe măsuri de siguranţă pe care cetăţenii ar trebui să le respexte: să anunţe de urgenţă prin apel la numărul unic de urgenţă 112 descoperirea de munţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite pentru că o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care a fost găsdită poate declanşa o explozie; să nu ridice, transporte şi să nu introducă muniţia în încăperi sau locuinţe; nu atingeţi munţia cu mîinile sau cu alte obiecte; nu dezmembraţi sau nu predaţi muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice; nu folosiţi muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive; nu loviţi, nu tăiaţi sau nu demontaţi muniţii neexplodate; nu aprindeţi focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

Advertisement
Trending