Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Asociaţia Ţinutul Zimbrului este Ambasador Descoperă Nord-Est

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ distincţia a fost acordată în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ■ Ţinutul Zimbrului este şi una dintre ecodestinaţiile prezentate pe canalul Youtube Discover Eco Romania ■ canalul a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României ■

Asociaţia Ţinutul Zimbrului a fost desemnată Ambasador Descoperă Nord-Est, fiind răsplătită astfel pentru stăruinţa în eforturile de promovare a patrimoniului cultural şi turismului din această zonă a ţării.

Diploma le-a fost acordată reprezentanţilor organizaţiei menţionate pe 12 decembrie, în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, unde au fost premiaţi cei mai activi promotori ai turismului, cu proiecte de succes derulate în anul 2019.

Evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, a fost organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi au participat reprezentanţi ai firmelor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, organizaţii şi asociaţii din domeniul turismului şi patrimoniului cultural, autorităţi locale, jurnalişti.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al Agenţiei, principala temă de dezbatere a vizat ,,dezvoltarea Regiunii Nord-Est a României ca destinaţie turistică de excelenţă, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesaţi, din sfera publică şi privată”, scopul final fiind ,,conturarea unui brand regional puternic şi competitiv”.

În altă ordine de idei, trebuie menţionat faptul că, tot în această perioadă, are loc şi promovarea Ţinutului Zimbrului, alături de alte şase destinaţii ecoturistice din ţară, pe canalul Youtube Discover Eco Romania. Acesta a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României.

Pînă la jumătatea lunii ianuarie, publicul va putea viziona săptămînal cîte un film despre Ţinutul Zimbrului, Ţara Haţegului – Retezat, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei. Promovarea destinaţiilor ecoturistice din România are loc în cadrul unei iniţiative comune a Roumanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, programul fiind implementat în şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

În perioada 2015-2019, Asociaţia Ţinutul Zimbrului a implementat, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ, proiectele Ecoturism în Ţinutul Zimbrului (RAF1) şi Consolidarea Destinaţiei de ecoturism Ţinutul Zimbrului (RAF2), finanţate prin intermediul programului Green Entrepreneurship 2.0 – Componenta Consolidarea destinaţiilor de ecoturism în România, un program comun al Roumanian-American Foundation şi Fundaţiei pentru Parteneriat. Dezvoltarea şi promovarea destinaţiei ecoturistice Ţinutul Zimbrului a făcut obiectul unei noi propuneri de proiect intitulată Ţinutul Zimbrului – o nouă etapă de dezvoltare (RAF3), adresată aceluiaşi program de finanţare, ce urmează a fi implementat în perioada august 2019 – iulie 2023.

Demersurile făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea ecoturistică a zonei au dat roade, astfel că Ţinutul Zimbrului este, pentru a treia oară, singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice ,,verzi” din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu. ,,Sîntem, pentru al treilea an consecutiv, singura destinaţie din România în Top 100 Destinaţii Sustenabile din Lume. E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial.

O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabilă”, menţiona pe o reţea de socializare Geanina Fedeleş, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Zimbrului şi city-manager al oraşului Tîrgu Neamţ. Povestea destinaţiei a început în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentînd pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii.

,,În 2009 destinaţia noastră a primit recunoaşterea europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea este una mondială. În ultima perioadă, “frîiele” destinaţiei turistice au fost ţinute de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului care, prin intermediul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat de către Romanian American Foundation şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii locale, a reuşit să identifice şi să rezolve parte din problemele destinaţiei”, ne spunea cu ceva vreme în urmă Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători.

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului cuprinde comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Vînători Neamţ şi a oraşului Tîrgu Neamţ. ,,Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri binecuvîntate, aflate la la graniţa dintre realitate şi basm, reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, fiind chiar o poveste întrupată.

Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat european. Mănăstirile Agapia şi Văratec sînt cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă”, a fost descrierea făcută de Administraţia  Parcului Natural Vînători.

Advertisement








Trending