Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Asociaţia Ţinutul Zimbrului este Ambasador Descoperă Nord-Est

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ distincţia a fost acordată în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ■ Ţinutul Zimbrului este şi una dintre ecodestinaţiile prezentate pe canalul Youtube Discover Eco Romania ■ canalul a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României ■

Asociaţia Ţinutul Zimbrului a fost desemnată Ambasador Descoperă Nord-Est, fiind răsplătită astfel pentru stăruinţa în eforturile de promovare a patrimoniului cultural şi turismului din această zonă a ţării.

Diploma le-a fost acordată reprezentanţilor organizaţiei menţionate pe 12 decembrie, în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, unde au fost premiaţi cei mai activi promotori ai turismului, cu proiecte de succes derulate în anul 2019.

Evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, a fost organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi au participat reprezentanţi ai firmelor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, organizaţii şi asociaţii din domeniul turismului şi patrimoniului cultural, autorităţi locale, jurnalişti.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al Agenţiei, principala temă de dezbatere a vizat ,,dezvoltarea Regiunii Nord-Est a României ca destinaţie turistică de excelenţă, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesaţi, din sfera publică şi privată”, scopul final fiind ,,conturarea unui brand regional puternic şi competitiv”.

În altă ordine de idei, trebuie menţionat faptul că, tot în această perioadă, are loc şi promovarea Ţinutului Zimbrului, alături de alte şase destinaţii ecoturistice din ţară, pe canalul Youtube Discover Eco Romania. Acesta a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României.

Pînă la jumătatea lunii ianuarie, publicul va putea viziona săptămînal cîte un film despre Ţinutul Zimbrului, Ţara Haţegului – Retezat, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei. Promovarea destinaţiilor ecoturistice din România are loc în cadrul unei iniţiative comune a Roumanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, programul fiind implementat în şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

În perioada 2015-2019, Asociaţia Ţinutul Zimbrului a implementat, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ, proiectele Ecoturism în Ţinutul Zimbrului (RAF1) şi Consolidarea Destinaţiei de ecoturism Ţinutul Zimbrului (RAF2), finanţate prin intermediul programului Green Entrepreneurship 2.0 – Componenta Consolidarea destinaţiilor de ecoturism în România, un program comun al Roumanian-American Foundation şi Fundaţiei pentru Parteneriat. Dezvoltarea şi promovarea destinaţiei ecoturistice Ţinutul Zimbrului a făcut obiectul unei noi propuneri de proiect intitulată Ţinutul Zimbrului – o nouă etapă de dezvoltare (RAF3), adresată aceluiaşi program de finanţare, ce urmează a fi implementat în perioada august 2019 – iulie 2023.

Demersurile făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea ecoturistică a zonei au dat roade, astfel că Ţinutul Zimbrului este, pentru a treia oară, singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice ,,verzi” din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu. ,,Sîntem, pentru al treilea an consecutiv, singura destinaţie din România în Top 100 Destinaţii Sustenabile din Lume. E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial.

O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabilă”, menţiona pe o reţea de socializare Geanina Fedeleş, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Zimbrului şi city-manager al oraşului Tîrgu Neamţ. Povestea destinaţiei a început în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentînd pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii.

,,În 2009 destinaţia noastră a primit recunoaşterea europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea este una mondială. În ultima perioadă, „frîiele” destinaţiei turistice au fost ţinute de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului care, prin intermediul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat de către Romanian American Foundation şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii locale, a reuşit să identifice şi să rezolve parte din problemele destinaţiei”, ne spunea cu ceva vreme în urmă Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători.

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului cuprinde comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Vînători Neamţ şi a oraşului Tîrgu Neamţ. ,,Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri binecuvîntate, aflate la la graniţa dintre realitate şi basm, reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, fiind chiar o poveste întrupată.

Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat european. Mănăstirile Agapia şi Văratec sînt cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă”, a fost descrierea făcută de Administraţia  Parcului Natural Vînători.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending