Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Asociaţia Ţinutul Zimbrului este Ambasador Descoperă Nord-Est

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ distincţia a fost acordată în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ■ Ţinutul Zimbrului este şi una dintre ecodestinaţiile prezentate pe canalul Youtube Discover Eco Romania ■ canalul a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României ■

Asociaţia Ţinutul Zimbrului a fost desemnată Ambasador Descoperă Nord-Est, fiind răsplătită astfel pentru stăruinţa în eforturile de promovare a patrimoniului cultural şi turismului din această zonă a ţării.

Diploma le-a fost acordată reprezentanţilor organizaţiei menţionate pe 12 decembrie, în cadrul Galei Turismului Descoperă Nord-Est, unde au fost premiaţi cei mai activi promotori ai turismului, cu proiecte de succes derulate în anul 2019.

Evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, a fost organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi au participat reprezentanţi ai firmelor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, organizaţii şi asociaţii din domeniul turismului şi patrimoniului cultural, autorităţi locale, jurnalişti.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al Agenţiei, principala temă de dezbatere a vizat ,,dezvoltarea Regiunii Nord-Est a României ca destinaţie turistică de excelenţă, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesaţi, din sfera publică şi privată”, scopul final fiind ,,conturarea unui brand regional puternic şi competitiv”.

În altă ordine de idei, trebuie menţionat faptul că, tot în această perioadă, are loc şi promovarea Ţinutului Zimbrului, alături de alte şase destinaţii ecoturistice din ţară, pe canalul Youtube Discover Eco Romania. Acesta a devenit activ pe final de noiembrie, cînd s-a lansat iniţiativa Săptămînile ecoturistice ale României.

Pînă la jumătatea lunii ianuarie, publicul va putea viziona săptămînal cîte un film despre Ţinutul Zimbrului, Ţara Haţegului – Retezat, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei. Promovarea destinaţiilor ecoturistice din România are loc în cadrul unei iniţiative comune a Roumanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, programul fiind implementat în şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

În perioada 2015-2019, Asociaţia Ţinutul Zimbrului a implementat, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ, proiectele Ecoturism în Ţinutul Zimbrului (RAF1) şi Consolidarea Destinaţiei de ecoturism Ţinutul Zimbrului (RAF2), finanţate prin intermediul programului Green Entrepreneurship 2.0 – Componenta Consolidarea destinaţiilor de ecoturism în România, un program comun al Roumanian-American Foundation şi Fundaţiei pentru Parteneriat. Dezvoltarea şi promovarea destinaţiei ecoturistice Ţinutul Zimbrului a făcut obiectul unei noi propuneri de proiect intitulată Ţinutul Zimbrului – o nouă etapă de dezvoltare (RAF3), adresată aceluiaşi program de finanţare, ce urmează a fi implementat în perioada august 2019 – iulie 2023.

Demersurile făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea ecoturistică a zonei au dat roade, astfel că Ţinutul Zimbrului este, pentru a treia oară, singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice ,,verzi” din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu. ,,Sîntem, pentru al treilea an consecutiv, singura destinaţie din România în Top 100 Destinaţii Sustenabile din Lume. E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial.

O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabilă”, menţiona pe o reţea de socializare Geanina Fedeleş, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Zimbrului şi city-manager al oraşului Tîrgu Neamţ. Povestea destinaţiei a început în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentînd pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii.

,,În 2009 destinaţia noastră a primit recunoaşterea europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea este una mondială. În ultima perioadă, „frîiele” destinaţiei turistice au fost ţinute de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului care, prin intermediul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat de către Romanian American Foundation şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii locale, a reuşit să identifice şi să rezolve parte din problemele destinaţiei”, ne spunea cu ceva vreme în urmă Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători.

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului cuprinde comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Vînători Neamţ şi a oraşului Tîrgu Neamţ. ,,Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri binecuvîntate, aflate la la graniţa dintre realitate şi basm, reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, fiind chiar o poveste întrupată.

Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat european. Mănăstirile Agapia şi Văratec sînt cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă”, a fost descrierea făcută de Administraţia  Parcului Natural Vînători.

Actualitate

Şi-a omorît şi tranşat fiul, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 72 de ani şi-a ucis fiul la începutul lunii august 2020 ■ apoi a secţionat cadavrul, ar părţile au fost duse cu maşina şi aruncate în Siret ■ un braţ al victimei a fost descoperit de un pescar ■ experiza dactiloscopică a confirmat că amprentele degetelor aparţineau victimei, care avea antecedente panale ■ fiul a fost tranşat cu cuţitul, o pînză de bomfaier şi o secure ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată a septuagenarului care şi-a ucis fiul, i-a tranşat corpul, iar părţile din cadavru le-a transportat cu maşina şi le-a aruncat în Siret.

În cauză este vorba de Vasile Croitoru, de 72 de ani, din localitatea Cotu Vameş, acesta fiind acuzat de omor şi profanare de cadavre. Cercetările în această speţă au început pe data de 6 august 2020, cînd un pescar de 29 de ani, care-şi „omora“ timpul pe malul Siretului, la Horia, în apropierea municipiului Roman, a făcut o descoperire macabră. În apă plutea un braţ uman, secţionat de la cot, astfel că a sunat la 112.

Anchetatorii sosiţi la locul indicat au constatat că fragmentul uman prezenta urme de „amputare“ şi nu din cele care apar după ce un cadavru stă mult în apă, în cazuri de înec, conturîndu-se astfel ipoteza unei crime. Cum ancheta nu a mai dus la descoperirea altor fragmente umane pe malurile Siretului sau prin apă, criminaliştii au decis să se „folosească“ de singurul indiciu avut, efectuîndu-se o experiză dactiloscopică.

Şi ceea ce sperau s-a adeverit, amprentele degetelor din restul de braţ aparţinînd unei persoane de 45 de ani, din Roman, care avea antecedente panale. A fost o formalitate să se ajungă la tatăl acestuia, un bătrîn de 72 de ani, care avea să recunoască săvîrşirea oribilei crime şi ce l-a determinat să-şi ucidă fiul.

„În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit faptul că membrul superior aparţine unui bărbat de 45 de ani, din Roman. În baza activităţilor informativ investigative desfăşurate cu operativitate a reieşit faptul că, în perioada 1-5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale şi a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor- înţepător, în timp ce se aflau în incinta locuinţei, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

În familia celor doi, lucrurile nu erau tocmai armonioase, o stare conflictuală fiind întreţinută de fiu, care căzuse în patima beţiei şi nici nu era „uşă de biserică“, avînd antecedente penale. Aşa se face că, pe fondul consumului de alcool, viitoarea victimă îşi bătea tatăl, acest lucru petrecându-se mai des în ultimii ani, mai ales după moartea mamei.

Cercetările au mai stabilit că ultimul conflict între cei doi a avut loc pe 5 august. Cel mai probabil, fiul a venit iar beat acasă, şi-a gresat tatăl, iar acesta, sătul de tratamentul aplicat, a reuşit să pună mâna pe un cuţit, sfîrşind pentru totdeauna conflictele în familie. Ancheta a mai stabilit că în urma crimei septuagenarul s-a folosit de un cuţit, o pînză de bomfaier şi o secure pentru tranşarea cadavrului.

Apoi, părţile corpului au fost puse într-o pătură, iar cu o maşină au fost transportate şi aruncate în rîul Siret. „În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor şi profanare de cadavre sau morminte“, au mai transmis anchetatorii.

Ulterior septuagenarul a fost arestat preventiv. Recent a cerut înlocuirea cătuşelor cu arestul la domiciliu, dar două instanţe l-au refuzat. În cauză este o singură parte vătămată, sora victimei, fiica inculpatului, care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Citește știrea

Actualitate

Hoţ în Germania, depistat la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un pietrean de 38 de ani, căutat de autorităţile germane, printr-un mandat european de arestare, a fost prins acasă. Pe 28 octombrie 2020, cînd de urma urmăritului internaţional au dat oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ. „În fapt, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, bărbatul împreună cu alte persoane s-ar fi deplasat în diferite societăţi din Germania, unde, profitînd de neatenţia victimelor, le-ar fi sustras genţile în care se aflau sume de bani sau alte valori, fiind creat un prejudiciu de 3.000 de euro“, anunţă Poliţia.

Acesta a fost prezentat procurorilor de la Parchetului Curţii de Apel Bacău, a fost reţinut şi urma să apară în faţa magistraţilor pentru confirmarea mandatului de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Brumar aduce vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt aşteptate, în week-end, precipitaţii ■ valorile termice intră la apă ■ în cea mai caldă zi de săptămîna viitoare vor fi vreo 11 grade ■ minimele scad spre finele intervalului pînă la 2 grade ■

Toamna aceasta ne-a răsfăţat din punct de vedere meteorologic şi atît în septembrie, cît şi în octombrie ne-am bucurat de timp excelent şi valori termice ridicate. Cu începere din acest week-end, condiţiile meteo se schimbă radical. Sînt anunţate ceva precipitaţii, dar şi temperaturile intră la apă.

În prima parte a lui Brumar valorile termice diurne vor fi cuprinse între 8 şi cel mult 11 grade. O răcire tranşantă se aşteaptă peste noapte, iar temperaturile minime scad spre limita îngheţului şi ajung pînă la 2 grade, cu excepţia unui vîrf de 7 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că astăzi, 30 octombrie, norii se adună în zona noastră şi aduc precipitaţii mărunte. Se mai depreciază regimul termic iar maxima diurnă scade pînă la valoarea de 11 grade.

La fel se întîmplă cu temperaturile nocturne şi minima nu mai trece de 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 31 octombrie, cînd nu vor fi mai mult de 7 grade, comparabil cu noaptea anterioară. În prima parte va fi soare, apoi după amiază ar mai putea veni ceva stropi de ploaie răzleţi.

Noaptea va fi rece cu o minimă de 5 grade. De duminică, 1 noiembrie, revine timpul frumos. Va fi soare, nu şi cald, pentru că la amiază se vor înregistra cel mult 9 grade, iar peste noapte se face şi mai frig, iar minima se opreşte la numai 4 grade. Cea mai caldă zi a lui Brumar va fi cea de luni, 2 noiembrie, cînd va fi cer variabil cu soare, iar meteorologii anunţă temperaturi maxime de pînă la 11 grade.

Soarele de peste zi nu prea are putere, iar minima nocturnă rămîne cantonată la valoarea de 4 grade. Cam la fel va fi vremea şi marţi, 3 noiembrie, cer variabil cu soare, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie, probabil neînsmnaţi cantitativ, mai după amiază. Peste zi mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 10 grade, iar noaptea aduce o minimă de 5 grade. Miercuri, 4 noiembrie, aduce alte noutăţi. Din nou se adună norii dar pare că nu vor fi şi precipitaţii.

Mai scade niţel maxima, iar în cel mai cald moment vor fi numai 9 grade. Minima nocturnă va fi comparabilă cu maxima diurnă şi se anunţă cea mai caldă noapte cu vreo 7 grade. Joi, 5 noiembrie, rămînem cu cerul acoperit, dar fără precipitaţii, iar meteorologii promit o maximă bună pentru acest moment al anului, 10 grade. Schimbări vor fi în registrul nocturn şi minima scade spectaculos pînă la valoarea de 3 grade. Vineri, 6 noiembrie, va fi o zi însorită, revedem soarele, dar la amiază mercurul din termometre nu trece de valoarea de 8 grade.

Noaptea va fi însă foarte rece, cu o minimă de 2 grade. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi în week-end-ul următor. În perioada 7 – 8 noiembrie se anunţă cer limpede, soare, şi o maximă staţionară la 8 grade. Nopţile nu aduc nici un fel de schimbare, cer senin şi numai 2 grade.

Citește știrea

Trending