Contactează-ne

Actualitate

Neamţ Art Festival. Ce va fi în prima zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul începe vineri, 3 septembrie, la Curtea Domnească ■ manifestarea începe cu Street Art, a pictorului Cristian Bistriceanu ■ va mai fi un atelier de prelucrare a sticlei, unul de pictură de icoane pe sticlă şi o expoziţie de sticlărie decorativă ■ meşterul popular Ionele Lungu îşi leansează o carte ■

Începutul de toamnă la Piatra Neamţ vine şi în acest an cu proiectul intitulat Neamţ Art Festival, organizat de Consiliul Judeţean şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, în perioada 3 – 5 septembrie.

Manifestarea este la a doua ediţie, dar reprezentanţii Centrului Saeculare vor permanentizarea proiectului cultural prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului ca un spaţiu deschis culturii. Parteneri sunt Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia Culturală Magia copilăriei, Cercul Militar Neamţ şi Foto Club Neamţ. Festivalul debutează vineri, la ora 10.00, în Piaţa Turnului, cu manifestarea Street Art a pictorului Cristian Bistriceanu.

Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Neamţ, el este cel care de câţiva ani, alături de colegul Radu Macavei, coordonează activitatea claselor de pictură şi grafică din cadrul şcolii Populare de Artă Piatra Neamţ. După anii de liceu petrecuţi la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, Cristian Bistriceanu a început să urce treptele cunoaşterii care duc către arta plastică. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi, devenind specialist în conservare şi restaurare. Experienţa sa anterioară colaborării cu Centrul Carmen Saeculare cuprinde, între altele, borne precum Asociaţia Culturală Era şi Delta Design, precum şi activitate de cercetare în cadrul Proiectului Erasmus Entrepreneurship for Rural Areas and Social Entrepreneurship Strategic Parteneriat.

Tot la Curtea Domnească, dar de la ora 11.00, va fi Atelierul de prelucrare a sticlei la flacără susţinut de meşterul Alexandru Ioan Rotar (Târgu Mureş) şi expoziţie de sticlărie decorativă. Va mai fi şi Atelierul de pictat icoane pe sticlă susţinut de meşterul popular Maria Costinaş (Mureş). Urmează lansarea cărţii „Dabada, Nubada şi prietenii lor“, de Loredana Grigoriu şi Miruna Grigoriu. Evenimentul va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii omonim cărţii, cu trupa Dabada şi Nubada.

Trupa a apărut în 2019, dintr-o nevoie comună, a unor tineri artişti de a juca şi cânta mai mult, mai des. A început să susţină spectacole în faţa unui public restrâns, în grădiniţe, fiind ulterior invitaţi să ofere reprezentaţii la diverse evenimente mai mici sau mai mari. Cui se adresează? Tuturor! Cel mai tânăr fan al trupei avea 2-3 ani când a început să vină la spectacole şi cel mai frumos feed-back după un show, l-a primit trupa de la o bunică de 75 de ani. Publicul este unul mixt, copii şi părinţi, cu fiecare ocazie reuşind să bucure audienţa. Trupa are marea calitate de a implica activ toate părţile: actorii si publicul! La ora 11.00 va fi vernisată expoziţie de fotografie Neamţul în imagini, realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ, care va fi deschisă între 3 şi 5 septembrie.

De la ora 16.00, La Caiace are loc expoziţie de fotografie intitulată Cozla, realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ şi un atelier de modelare a lutului susţinut de Ionela Lungu, care îşi va lansa cartea „Răvaş de colorat“. Membră, din 2006, a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în ţară şi peste hotare. Va urma un spectacol pentru copii prezentat de Teatrul de buzunar Puppets Art Time din Iaşi, „Prostia omenească“, reprezentaţie cu păpuşi şi actori. În Piaţa Turnului, de la ora 18.00, va fi un concert al Fanfarei Militare a Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt Iaşi – dirijor: căpitan Gil Negrei. Fanfara a participat la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

Astfel cetăţenii oraşelor Bistriţa, Brăila, Bucureşti sau Iaşi, dar şi cei din Cracovia (Polonia) sau Modena (Italia), au fost încântaţi de virtuozii muzicii militare ieşene. În 2014 şi 2015 muzicienii militari ieşeni au participat la Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Readucând în atenţia publică genul muzicii de fanfară, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt constituie o afirmaţie sinceră nu numai a popularităţii de care se bucură şi azi arta unei formaţii ce odinioară reprezenta singurul instrument de educaţie estetică şi de dezvoltare a gustului artistic – într-un orăşel sau târguşor de provincie – ci, mai ales, reliefează valenţele noi şi misiunea cu totul deosebită a acestei formaţii muzicale în cadrul vieţii culturale a zilelor noastre. Festivalul va fi „prezent“ şi la Târgu Neamţ. De la ora 16:00, în Parcul Central va fi Street Dance cu Asociaţia Magia copilăriei. Asociaţia non-profit a fost fondată în 2015 din dorinţa de a aduce dansul în prim-planul atenţie copiilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending