Contactează-ne

Actualitate

Neamţ Art Festival. Ce va fi în prima zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul începe vineri, 3 septembrie, la Curtea Domnească ■ manifestarea începe cu Street Art, a pictorului Cristian Bistriceanu ■ va mai fi un atelier de prelucrare a sticlei, unul de pictură de icoane pe sticlă şi o expoziţie de sticlărie decorativă ■ meşterul popular Ionele Lungu îşi leansează o carte ■

Începutul de toamnă la Piatra Neamţ vine şi în acest an cu proiectul intitulat Neamţ Art Festival, organizat de Consiliul Judeţean şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, în perioada 3 – 5 septembrie.

Manifestarea este la a doua ediţie, dar reprezentanţii Centrului Saeculare vor permanentizarea proiectului cultural prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului ca un spaţiu deschis culturii. Parteneri sunt Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia Culturală Magia copilăriei, Cercul Militar Neamţ şi Foto Club Neamţ. Festivalul debutează vineri, la ora 10.00, în Piaţa Turnului, cu manifestarea Street Art a pictorului Cristian Bistriceanu.

Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Neamţ, el este cel care de câţiva ani, alături de colegul Radu Macavei, coordonează activitatea claselor de pictură şi grafică din cadrul şcolii Populare de Artă Piatra Neamţ. După anii de liceu petrecuţi la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, Cristian Bistriceanu a început să urce treptele cunoaşterii care duc către arta plastică. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi, devenind specialist în conservare şi restaurare. Experienţa sa anterioară colaborării cu Centrul Carmen Saeculare cuprinde, între altele, borne precum Asociaţia Culturală Era şi Delta Design, precum şi activitate de cercetare în cadrul Proiectului Erasmus Entrepreneurship for Rural Areas and Social Entrepreneurship Strategic Parteneriat.

Tot la Curtea Domnească, dar de la ora 11.00, va fi Atelierul de prelucrare a sticlei la flacără susţinut de meşterul Alexandru Ioan Rotar (Târgu Mureş) şi expoziţie de sticlărie decorativă. Va mai fi şi Atelierul de pictat icoane pe sticlă susţinut de meşterul popular Maria Costinaş (Mureş). Urmează lansarea cărţii „Dabada, Nubada şi prietenii lor“, de Loredana Grigoriu şi Miruna Grigoriu. Evenimentul va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii omonim cărţii, cu trupa Dabada şi Nubada.

Trupa a apărut în 2019, dintr-o nevoie comună, a unor tineri artişti de a juca şi cânta mai mult, mai des. A început să susţină spectacole în faţa unui public restrâns, în grădiniţe, fiind ulterior invitaţi să ofere reprezentaţii la diverse evenimente mai mici sau mai mari. Cui se adresează? Tuturor! Cel mai tânăr fan al trupei avea 2-3 ani când a început să vină la spectacole şi cel mai frumos feed-back după un show, l-a primit trupa de la o bunică de 75 de ani. Publicul este unul mixt, copii şi părinţi, cu fiecare ocazie reuşind să bucure audienţa. Trupa are marea calitate de a implica activ toate părţile: actorii si publicul! La ora 11.00 va fi vernisată expoziţie de fotografie Neamţul în imagini, realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ, care va fi deschisă între 3 şi 5 septembrie.

De la ora 16.00, La Caiace are loc expoziţie de fotografie intitulată Cozla, realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ şi un atelier de modelare a lutului susţinut de Ionela Lungu, care îşi va lansa cartea „Răvaş de colorat“. Membră, din 2006, a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în ţară şi peste hotare. Va urma un spectacol pentru copii prezentat de Teatrul de buzunar Puppets Art Time din Iaşi, „Prostia omenească“, reprezentaţie cu păpuşi şi actori. În Piaţa Turnului, de la ora 18.00, va fi un concert al Fanfarei Militare a Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt Iaşi – dirijor: căpitan Gil Negrei. Fanfara a participat la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

Astfel cetăţenii oraşelor Bistriţa, Brăila, Bucureşti sau Iaşi, dar şi cei din Cracovia (Polonia) sau Modena (Italia), au fost încântaţi de virtuozii muzicii militare ieşene. În 2014 şi 2015 muzicienii militari ieşeni au participat la Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Readucând în atenţia publică genul muzicii de fanfară, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt constituie o afirmaţie sinceră nu numai a popularităţii de care se bucură şi azi arta unei formaţii ce odinioară reprezenta singurul instrument de educaţie estetică şi de dezvoltare a gustului artistic – într-un orăşel sau târguşor de provincie – ci, mai ales, reliefează valenţele noi şi misiunea cu totul deosebită a acestei formaţii muzicale în cadrul vieţii culturale a zilelor noastre. Festivalul va fi „prezent“ şi la Târgu Neamţ. De la ora 16:00, în Parcul Central va fi Street Dance cu Asociaţia Magia copilăriei. Asociaţia non-profit a fost fondată în 2015 din dorinţa de a aduce dansul în prim-planul atenţie copiilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending