Eveniment
Neamţ: Apariţia pestei africane aduce măsuri draconice
■ pe străzile din Agapia s-au montat dezinfectoare rutiere ■ în timpul recensămîntului, recenzorii schimbă echipamentul de protecţie în fiecare gospodărie ■ nu se pune problema uciderii porcilor din gospodăriile oamenilor ■ timp de o săptămînă şi jumătate, zona va fi monitorizată de specialişti DSVA ■
Apariţia unui caz de pestă porcină africană, în gospodăria unui sătean din Agapia, suspiciune apărută pe 8 octombrie şi confirmată pe data de 10, a determinat autorităţile sanitar-veterinare să ia măsuri drastice pentru a împiedica răspîndirea focarului. Sorin Ulea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinar, a declarat că au fost luate toate măsurile prevăzute de manulul procedural în cazul pestei porcine africane: „Nu se pune problema decimării animalelor din comună, pentru că focarul nu are gospodării de contact. Casa cetăţeanului este învecinată cu o livadă, cu Poliţia şi cu Primăria din Agapia. Acum ţinem sub observaţie efectivele de porcine din comună prin examinarea clinică individuală, zilnic, pentru o anumită perioadă, de aproximativ o săptămînă şi jumătate. Ceea ce este bine e faptul că pînă la ora la care vorbim nu a fost notificat nici un alt caz de pestă pornină africană, lucru foarte curios. La nivel de comună a fost informată primăria, s-au organizat dezinfectoare rutiere, care au fost plasate în toată comuna. Avem comasaţi la Agapia specialişti de la DSVSA, care ajută medicul veterinar din localitate, în toate aceste acţiuni“. Acesta a adăugat că, din păcate, recensămîntul suinelor din Agapia se face greoi, pentru că trebuie respectate, cu stricteţe, măsurile de biosecuritate, în sensul că în fiecare gospodărie, recenzorii intră de fiecare dată cu alt echipament de protecţie pentru a nu vehicula virusul. Specialiştii de la DSVSA Neamţ nu-şi pot explica apariţia focarului în mijlocul comunei Agapia, unde nu există gospodării de contact, unde oamenii n-au ieşit şi n-au intrat, dar nu înlătură posibilitatea ca cetăţeanul căruia i-au murit porcii să nu fi spus adevărul despre provenienţa porcilor, care se află în gospodăria sa din luna aprilie, cînd spune că i-a cumpărat de la un cetăţean dintr-o altă comună. „Vînător nu este, contact cu porcii mistreţi nu a avut, porcii i-a hrănit cu porumb de anul trecut şi cu nişte grîu din recolta acestui an. Pînă la această dată nu am ajuns la o concluzie, care să explice apariţia acestui caz de pestă“, a mai spus directorul Ulea. După cum se ştie deja, avînd în vedere poziţionarea focarului de boală, s-au stabilit localităţile care fac parte din zona de protecţie: Agapia şi Filioara, iar zona de supraveghere a fost stabilită pentru toate satele din comunele Balţăteşti, Ghindăoani, Crăcăoani, Grumăzeşti, Vînători, Pipirig, precum şi la Oglinzi, Humuleştii Noi, Humuleşti şi Tîrgu Neamţ. DSV a dispus interzicerea circulaţiei porcilor, atît între exploataţiile din localităţile aflate în zona de protecţie şi supraveghere, cît şi spre aceste exploataţii a efectivelor provenite din alte zone; în acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru control. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protecţie şi supraveghere a focarului vor desfăşura acţiuni pentru vînarea mistreţilor, astfel încît să se asigure o densitate de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai mică.
Măsuri cu rol preventiv ce pot fi aplicate de cetăţeni
Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Încercaţi o decontaminare atunci cînd intraţi dinspre stradă în curte şi mai ales, în coteţ. Cumpăraţi VIROCID sau o pungă de 500 grame de sodă caustică. Turnaţi-o într-o găleată, iar apoi umeziţi paiele dintr-un sac. Curăţaţi-vă picioarele pe aceste paie. Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu exemplare străine de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vînători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe cîmp. Nu vă sacrificaţi preventiv porcii. În cazul în care sînt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ţinută la congelator, în sare sau untură. În cazul în care totuşi aţi făcut-o, nu daţi carnea vecinilor, rudelor, cunoscuţilor. Pesta este o boală infecto-contagioasă, virusul netrasmiţîndu-se la om şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, chiar dacă se consumă carne contaminată. Virusul este foarte rezistent şi poate supravieţui pînă la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc virusul rezistă trei pînă la şase luni, dacă nu sînt prelucrate termic corespunzător, iar în carnea congelată poate rezista ani de zile.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate6 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate6 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină6 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină7 zile,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Prima pagină5 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți