Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Alte bilete de tratament pentru bunici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea de-a doua serie de tratament din acest an pentru nemţeni sînt 52 de bilete ■ chiar şi aşa nu toate au căutare ■ bunicii trebuie să ajungă la băi la începutul lunii viitoare ■

Pentru a doua serie de tratament balnear din acest an, ce are ca dată de intrare în staţiune perioada 4 – 6 martie 2020, au fost repartizate Casei Judeţene de Pensii Neamţ un număr de 52 bilete de tratament în staţiuni cum ar fi Buziaş, Covasna, Olăneşti, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina, Pucioasa şi Sarata Monteoru.

Beneficiarii vor fi înştiinţaţi telefonic despre repartizarea biletului de tratament, lista cererilor aprobate fiind afişată atît la sediile Casei Judeţene de Pensii Neamţ, din Piatra Neamţ şi Roman, cît şi pe pagina de internet a instituţiei www.pensiineamt.ro/bilete de tratament.

„Au rămas nealocate, deoarece nu au fost înregistrate cereri, un număr de 7 bilete de tratment pentru următoarele staţiuni: Buziaş (2 bilete de tratament), Olăneşti (1 bilet de tratament) şi Sarata Monteoru (4 bilete de tratament)“, conform unui comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

De menţionat este faptul că pînă la această dată au fost depuse la CJ P Neamţ 3.476 cereri de tratament balnear pentru anul 2020, fiind valorificate pentru prima serie de tratament balnear un număr de 51 bilete de tratament.

Chiar dacă cererea este mai mare decît oferta unii pensionari evită să plece la tratament la început de an, astfel că rămîn bilete nefolosite. Cei mai mulţi sînt interesaţi de perioada estivală cînd timpul este mai favorabil. Reamintim că pentru cele 19 serii de tratament balnear ale anului în curs Casei Judeţene de Pensii Neamţ i-au fost repartizate un număr total de 1.123 bilete de tratament, în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă T.B.R.C.M – SA.

Prin Ordinul Preşedintelui C.N.P.P. nr.347 din 05.02.2020 au fost aprobate Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2020. Pentru a se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii doar cererea tip – formularul aprobat prevăzut de Anexa nr.1 la Criterii (completat corect cu toate elementele prevăzute de document, necesare în vederea identificării solicitantului, opţiunilor acestuia şi a categoriei de beneficiar), urmînd ca restul documentelor să fie ataşate cererii la momentul eliberării biletului.

Actualitate

Balamuc şi în CL Piatra. “Ca în Caragiale”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ discuţii aprinse, dar majoritatea sterile în şedinţa de CL Piatra Neamţ ■ majoritatea PNL USR PRO şi-a trecut proiectele ■

“Suntem ca în Caragiale”. Aceasta este concluzia şedinţei de Consiliu Local Piatra Neamţ, de joi, 29 iulie. Iar concluzia nu ne aparţine, deşi o împărtăşim în totalitate, ci aparţine preşedintelui de şedinţă Mihai Obreja.

Şedinţa se anunţa una cu scântei în ceea ce priveşte câteva proiecte de hotărâre,cum ar fi cele referitoare la tarifele de blocare-deblocare a roţilor autovehiculelor parcate ilegal sau subcontractarea cosirii ierbii în cartierul Dărmăneşti, subiecte care au determinat deja dezbateri mai ales în mediul on-line.

Cu toate acestea, şedinţa a debutat relativ paşnic, cu primarul liberal Andrei Carabelea anunţând că retrage cinci proiecte de pe ordinea de zi şi le va reprograma peste o săptămână când va convoca o şedinţă extraordinară. Oarece surprize au fost încă de la debut, şi asta pentru că PMP a votat altfel decât PSD, la unele dintre primele proiecte de pe ordinea de zi.

S-a schimbat însă repede calimera şi la proiectul privind creşterea tarifului de blocare/deblocare PNL a rămas cu aliaţii tradiţionali. Adică USR PLUS şi PRO România şi şi-a trecut proiectul la limtă, cu 12 voturi pentru. Probleme au apărut la proiectele de hotărâre 15 şi 16 ce priveau schimbarea destinaţiei unor spaţii/terenuri de la Colegiul Tehnic Forestier.

Consilierul Ciprian Enache a spus că el nu a fost convocat pentru şedinţa de CA a liceului, în care s-a dat vot pentru schimbarea destinaţiei, şi ca atare consideră că proiectele de hotărâre nu pot fi votate în legalitate. În ajutorul său au sărit cei de la PSD şi PMP, iar primarul Carabelea, împăcuitor, a afirmat că va retrage şi aceste proiecte de pe ordinea de zi. Ba, mai mult, l-a invitat pe consilierul Enache să meargă împreună în vizita pe care o va face la colegiul cu pricina şi să afle din gura directoarei care e motivul neconvocării. Restul discuţiilor pe această temă au eşuat lamentabil la capitolul discuţii sterile, consilierii locali dându-şi cu părerea asupra unor aspecte juridice care îi depăşeau pe mulţi dintre ei în mod evident.

Şi la schimbarea destinaţiei unor spaţii/suprafeţe de la Liceul Victor Brauner şi Colegiul Spiru Haret au fost discuţii, care în final au îmbrăcat forma unui amendament, care a sunat cam aşa: find vorba de amplasarea unor automate pentru băuturi etc să fie precizat în hotărâre că se vor vinde doar produse “acceptate” de lege. Unii au opinat că se subînţelege că numai astfel de produse vor fi vândute – ar fi şi culmea ca prin hotărâre de CL să se avizeze vânzarea unor produse interzise de lege – dar pentru “liniştea” consilierilor a fost votat amendamentul “redundant”.

Tot la limtă, cu 12 voturi pentru, a fost votat şi proiectul de hotărâre care prevede că Urban poate subcontracta cositul ierbii în cartierul Dărmăneşti. Au fost discuţii, că la o adică dacă Urban nu face faţă la cosit, de ce nu se reziliează contractul integral, ceea ce sună logic, dar până la urmă a rămas după explicaţia primarului: dacă se reziliează contractul, cine mai coseşte iarba, care şi aşa e mare şi tăierea ei în întârziere. Aşa că unde nu poate Urban, să dea la alţii şi pe viitor mai vedem dacă mai rămâne cositul în sarcina societăţii la care acţionar majoritar e consiliul local. Şi aici a fost formulat un amendament, uşor alambicat exprimat, dar am înţeles noi că s-a dorit ca tariful pe care îl va practica firma ce va tăia iarba să nu fie mai mare decât cel pe care ar fi trebuit să-l încaseze Urban.

Şi a mai fost făcută o precizare, tot întru liniştirea celor care suspicionau vreo afacere obţinută de vreun băiat deştept printr-o încredinţare directă: s-au dat asigurări că viitoarea firmă va fi “găsită” în urma unei licitaţii. Deci cât de transparent se poate.

Cireaşa de pe tort, apropos de balamuc, a fost pusă la un “amărât” de proiect de hotărâre privind alegerea viitorului preşedinte de şedinţă. PSD ar fi vrut să fie Florentina Moise, PNL tot Mihai Obreja. A fost o dispută caraghioasă ce propunere să fie votată prima, ambele tabere susţinând că au avut prima propunere. Până la urmă a fost votată prima propunerea cu Moise, doar 11 voturi pentru, apoi propunerea Obreja, care a şi avut câştig de cauză, cu 12 voturi.

Dar unii consilieri locali nu s-au putut abţine de la comportamente puerile, probabil glumeţe în opinia lor, afirmând când erau întrebaţi cum votează fie “de două ori pentru”, fie “de două ori împotrivă”. Cam ca la creşă.

Pe finalul şedinţei, Mihai Obreja şi Bogdan Gavrilescu s-au “gratulat” declarându-se fiecare îngrijorat de faptul că celălalt s-ar putea “lipi” de scaun, dar cel care a încheiat “en-fanfare” balamucul a fost consilierul local Adrian Grigoraş. Care a anunţat la finalul şedinţei că la două proiecte de hotărâre de pe la începutul ordinii de zi el nu a… participat la vot.

“Dar aţi participat domnul Grigoraş. V-aţi hotărât acum…”, a fost replica lui Mihai Obreja. “Suntem ca în Caragiale”, a continuat el. Şi lucrurile au rămas ca… în tren. Dar ce să-i faci dacă e “căldură mare mon cher”.

Citește știrea

Actualitate

Tarifele de blocare-deblocare a autovehiculelor parcate neregulamentar în Piatra-Neamț actualizate pentru respectarea comunității

Știre publicată în urmă cu

în data de

Având în vedere apariția în mediul online a unor informații privind propunerea de modificare a tarifului de blocare – deblocare a autovehiculelor parcate neregulamentar în parcările publice cu plată, de la 30 la 50 de lei, venim cu o serie de  clarificări referitoare la această Hotărâre a Consiliului Local Piatra-Neamț votată astăzi:

  • Taxa de deblocare de 30 lei care a fost până acum în vigoare a fost stabilită prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 294 din Aveam până la momentul sedinței de consiliu local de astăzi cel mai mic tarif prevăzut pentru deblocarea autovehiculelor parcate neregulamentar în parcările publice cu plată dintre municipiile de același nivel din țară.
  • Un aspect extrem de important este faptul că această măsură coercitivă nu este o taxă care se aplică tuturor cetățenilor. Rolul său este de educare și de sancționare a celor care refuză să plătească taxa pentru parcarea publică.
  • Pentru o imagine de ansamblu, vă oferim câteva exemple de tarife de deblocare din orașe din regiune și din țară: 50 de lei în Bacău, 75 lei în Botoșani, 100 lei în Vaslui, Alexandria și Iași, iar în Brașov între 500 și 1000 lei.
  • Principalul argument care a stat la baza schimbării acestei taxe este nevoia de a transmite tuturor cetățenilor importanța respectării comunității, a legii și a regulamentelor care asigură buna funcționare a comunității. Nu este un secret faptul că nivelul redus de până acum a generat dezinteres din partea unor cetățeni pentru achitarea taxelor aferente parcărilor publice.
  • Referitor la taxa suplimentară, de 25% pentru fiecare zi în plus de staționare, facem mențiunea că aceasta exista din anul 2015, fiind prevăzută încă de atunci în contractul încheiat între Municipiul Piatra-Neamț și Xdata Soft.

Reiterăm faptul că această taxă nu poate fi asimilată cu celelalte taxe și impozite locale, NU este o taxă aplicabilă tuturor cetățenilor, ci un tarif perceput pentru blocarea – deblocarea aplicată în condițiile nerespectării unei legi locale, respectiv a unei Hotărâri a Consiliului Local.

Citește știrea

Actualitate

Bâlci politic într-o transmisiune execrabilă, în CJ Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ sămânţa de scandal a pornit de la spitalul de la Leţcani ■ şedinţa a fost on-line iar transmisia sub orice critică ■ s-a cerut ca şedinţele să fie “faţă în faţă” şi să fie făcute dezbateri ■

Bâlci politic şi o transmisiune execrabilă, acestea au fost coordonatele şedinţei de Consiliu Judeţean Neamţ, de joi, 29 iulie. Bâlciul a fost asigurat de dialogul dintre consilierii opoziţiei şi preşedintele Ionel Arsene, iar transmisia… a fost una criticată inclusiv de aleşi: “nu vă auzim”, “vă aud cu întreruperi”, “nu ştiu dacă aţi auzit ce am spus”, au fost cele mai dese replici.

Revenind la şedinţa în sine, ea a fost una destul de liniştită, cele mai multe proiecte au trecut în unanimitate, iar la restul majoritatea PSD-PMP-Pro România şi-a impus punctul de vedere, chiar dacă cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut sau chiar au votat împotrivă. Cum a fost în cazul proiectelor de hotărâre privind aprobarea temei de proiectare aferentă unui obiectiv de investiţii de interes judeţean, aprobarea execuţiei bugetare la data de 30 iunie 2021 sau aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Societăţii Comerciale „Drupo Neamţ” SA.

Scandalul a fost anunţat chiar din debutul şedinţei, când un consilier judeţean i-a cerut preşedintelui Arsene să îşi ceară scuze pentru nişte afirmaţii făcute anterior – din cauza transmisiunii nu s-a înţeles exact la ce a făcut referire – că altfel nu votează procesul-verbal al şedinţei anterioare. S-a trecut peste – nu s-au auzit scuze – şi şedinţa a mers liniştită până la punctul diverse.

Atunci, un consilier judeţean a cerut explicaţii privind situaţia spitalului de Leţcani, cel pentru care nemţenii au contribuit cu peste 3 milioane de euro. De menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Judeţului Neamţ în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor a Asociaţiei de dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”, în sensul trecerii spitalului în subordinea ISU Iaşi. Care a trecut cu votul majoritarilor.

Când s-a ajuns la diverse, Ionel Arsene a fost întrebat de ce au dat nemţenii 3,5 milioane de euro pentru acest spital, ce s-a făcut cu aceşti bani şi care sunt avantajele nemţenilor. Deşi nu se prea auzea sau se auzea cu întreruperi, Arsene şi-a făcut jocul obişnuit. A dat vina pe Guvern, care ţine spitalul închis, i-a atacat pe consilieri ba că ar citi de pe foi, nu ar vorbi liber, ba că nu sunt pregătiţi, ba că să facă solicitări, adrese pentru a primi răspunsuri la întrebări. Apoi a încercat să deturneze discuţia vorbind despre PNDL, care ar fi fost blocat de Guvern, despre câte voturi a obţinut el în alegeri faţă de restul consilierilor, ba chiar s-a interesat de ce un consilier judeţean nu mai este şef la RAR. La un moment dat, printre desele întreruperi, s-a auzit ceva despre nişte dosare penale, iar consilierul în cauză a declarat ulterior că va reasculta şedinţa şi va decide dacă îl va acţiona sau nu în judecată pe preşedintele CJ.

Revenind la situaţia spitalului de la Leţcani, Ionel Arsene a spus totuşi ceva, deşi nu a răspuns în clar la întrebarea de ce au stat în frig pacienţii, puţini, care au apucat să fie trataţi acolo: a spus că spitalul a fost închis/stă închis pentru că nu există personal medical ca să lucreze în el. Evident, tot Guvernul este vinovat pentru că nu ar aloca fonduri. Acest lucru e de noutate în condiţiile în care până mai ieri susţinea că spitalul stă închis din „raţiuni politice”, deşi nimeni nu înţelegea care ar fi miza politică în condiţiile în care nu mai e campanie electorală.

Oricum, şi explicaţia cu deficitul de personal e oarecum neclară, în sensul că totuşi spitalul a funcţionat câteva luni – deci unde sunt medicii care lucrau atunci acolo. Apoi, vor găsi mai uşor cei de la ISU medici şi asistente pe care să le angajeze dacă vreodată spitalul va mai fi redeschis? Ca să nu mai spunem că în momentul în care a fost închis s-a vorbit despre faptul că se va face curăţenie, nu despre deficit de personal. Oricum, Ionel Arsene nu a răspuns nici la întrebarea unde sunt cele 10 paturi ATI aduse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ de la Leţcani. Doar l-a „sfătuit” pe consilierul care a formulat întrebarea să se adreseze reprezentanţilor spitalului nemţean.

Din tot bâlciul descris, am putut totuşi reţine o propunere mai mult decât pertinentă venită din partea unui consilier USR – sperăm să nu greşim, dar transmisiunea a fost… – şi anume ca pe viitor să se renunţe la şedinţele în format on-line şi să se revină la şedinţele „faţă în faţă”. Vom vedea dacă va fi aşa. Nu că vine valul 4, dar au venit… concediile.

Citește știrea

Trending