Contactează-ne

Actualitate

Neamţ, alegeri parlamentare 2020 – prezenţă „anemică”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la ora 13, prezenţa la nivel de judeţ era de doar 13,36 % ■ aflaţi cum au votat liderii politici ■ şeful USR a votat fiind în izolare la domiciliu ■ câte persoane au solicitat urna mobilă ■

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral prezenţa la vot, în Neamţ, duminică, 6 decembrie, la ora 13, era de 13,36%, adică sub media naţională de 13,85%. O prezenţă, la nivel naţional sub cele înregistrate la precedentele alegeri parlamentare. La ora documentării, în Neamţ, 61.905 persoane îşi exercitaseră dreptul la vot, alegătorii din mediul rural dovedindu-se mai conştiincioşi. La Piatra Neamţ au votat la ora documentării 13.570 cetăţeni, adică 14,49%, în timp ce locuitorii din municipiul de la confluenţa Moldovei cu Siretul se prezentaseră la urne în proporţie de 14,15%, adică 8.107 romaşcani. În oraşul de sub Cetate, la Tîrgu Neamţ, au votat, până la ora aminitită, 2.610 cetăţeni (14,09%), în timp ce la Bicaz au trecut prin secţiile de vot doar 1.000 de cetăţeni, în procent de 14,38%. Ca la fiecare scrutin electoral şi bolnavii, nedeplasabili, pot  să-şi exercite dreptul la vot, solicitînd urna mobilă. Potrivit declaraţiilor primarului Leonard Achiriloaei, în municipiul Roman a fost solicitată urna mobilă pentru 52 de persoane, din care 40 bolnavi internaţi în Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. ”Pentru respectarea dreptului la vot al tuturor cetăţenilor, pacienţii Spitalului Municipal de Urgenţă Roman au fost informaţi că pot să-şi exercite dreptul la vot, chiar dacă sînt internaţi în spital. Astfel 40 de pacienţi şi-au exprimat această dorinţă şi au votat cu urna mobilă. Reprezentanţii Spitalului Municipal de Urgenţă şi cei ai secţiei de vot la care este arondată unitatea noastră sanitară, îmbrăcaţi în echipamente de protecţie: halate de unică folosinţă, măşti, mănuşi s-au deplasat cu urna mobilă la patul bolnavilor care au cerut acest lucru”, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Cum au votat liderii politici

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a exprimat votul, duminică, 6 decembrie, împreună cu soţia, la ora 9.30 la aceeaşi secţie de vot, cea de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” , la care a votat şi şeful său de partid, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. Acesta din urmă s-a prezentat la vot, susţinut, ca de obicei, de întreaga familie: soţia, tatăl său şi cei doi fii, împreună cu soţiile. Mai ghinionist a fost anul acesta deputatul USR, Iulian Bulai, care aşa cum a anunţat pe Facebook ”s-a pricopsit” cu un Covid de toată frumuseţea, aşa că, a rămas la domiciliu, în comuna Tămăşeni, unde se află izolare şi a votat împreună cu familia, folosind urna mobilă. Colegul său de partid, viceprimarul municipiului Roman, Radu Samson, a votat împreună cu soţia la ora 11.30 la secţia de vot de la Colegiul Naţional ”Roman-Vodă”. Senatorul Dan Manoliu, demisionar din PSD pentru a candida pe listele ”Pro România”, a votat la ora 10.30, împreună cu soţia, la Secţia de vot de la Şcoala ”Sergiu Celibidache”. Alexandru Rotaru, deputat PSD, care nu se mai regăseşte pe listele actuale, şi-a exercitat dreptul la vot, tot împreună cu soţia, la secţia din localitatea de domiciliu, comuna Cordun, încă de la ora 8.00. Prefectul George Lazăr a votat, duminică, 6 decembrie, împreună cu senatorul Eugen Țapu. Ambii politicieni şi-au exprimat dreptul la vot duminică, 6 decembrie, la ora 13.30 la Colegiul Naţional ”Petru Rareş” din capitala judeţului. Inspectorul şcolar general adjunct, Dana Păiuş a votat împreună cu soţul la secţia 109 din Roman, încă de la ora 8. Primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu,  a votat înpreună cu soţia la ora 11.30 la Secţia 231 de la Şcoala Gimnazială din Pildeşti. Primarul comunei Gherăeşti, Carol Bereşoaie a fost la vot împreună cu soţia şi fiica lor, la ora 11.40. Şi primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob, a votat  la Secţia  404 de la Şcoala Gimnazială Sagna, la ora 10.10. Fostul primar de Piatra, Dragoş Chitic, a declarat după ce şi-a exercitat dreptul la vot: „Am votat pentru o Românie mai bună. Pentru o Românie în care oamenii să fie respectaţi de către politicieni, pentru o Românie din care semenii noştri să nu mai trebuiască să plece la muncă în străinătate pentru un trai mai bun”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Fenomene extreme, a fost emis un cod galben

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANM a emis o avertizare cod galben valabil pe tot parcursul zilei de astăzi ■ este anunţat vînt puternic, dar şi cantităţi de apă însemnate cantitativ ■ la munte sînt aşteptate ninsori ■

Luna mai este capricioasă din punct de vedere meteorologic, iar specialiştii au emis două coduri galbene de vreme rea. Avertizările sînt valabile pe tot parcursul zilei de astăzi, 18 mai 2021, în intervalul orar 06:00 – 23:00 şi ar trebui să ne aşteptăm la intensificări susţinute ale vîntului şi cantităţi de apă însemnate. Prima atenţionare este valabilă toată ţara.

„Pe parcursul zilei de marţi (18 mai) vîntul va prezenta intensificări susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80…100 km/h“, anunţă Admninistraţia Naţională de Meteorologie.

A doua avertizare cod galben este valabilă în acelaşi interval de timp, în Munţii Apuseni, nordul Carpaţilor Orientali, nordul şi nord-vestul teritoriului. „În Munţii Apuseni, în zona Carpaţilor Orientali şi în nordul şi nord- vestul teritoriului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa, Mureş, Suceava, Botoşani şi Iaşi, precum şi în zona de munte a judeţelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita şi Neamţ) va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1.800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte“. Conform prognozei, pe 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi cu greu vreo 17 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi sînt aşteptate ploi consistente cantitativ.

Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima va fi de 12 grade. Urmează o zi tot rece, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge valoarea de 19 grade. Cerul va fi variabil şi sînt anunţate, din nou, furtuni, cu toată suita de fenomene caracteristice. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 12 grade. Joi, 20 mai, este cea mai rece zi din această săptămînă, iar meteorologii anunţă numai 15 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Regimul termic diurn îl influenţează şi pe cel nocturn şi urmează o noapte rece, iar minima va fi de 11 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 15 grade ziua şi nu mai mult de 9 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, pare că scăpăm de precipitaţii, vor fi 19 grade ziua şi vine cea mai rece noapte din ultima perioadă de timp, 7 grade. Duminică, 23 mai, vor fi din nou 19 grade, dar nu scăpăm de firtunile de după amiază. Noaptea va fi rece pentru final de Florar şi minima va fi de numai 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

“Leii” pietreni, rezultate meritorii la Campionatul Naţional de Pangration Athlima

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ zece medalii de aur şi câte cinci de argint şi bronz au obţinut sportivii pietreni

Sportivii nemţeni de la clubul LIONS BJJ au participat, recent, la Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021. De la competiţia organizată în Poiana Braşov leii pietreni au revenit cu o zestre impresionantă de medalii: zece de aur şi câte cinci de argint şi bronz.

„În acest weekend s-a desfăşurat, în Poiana Braşov, Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021, organizat de Federaţia Română de Pangration Athlima. Clubul LIONS BJJ Piatra Neamţ a înscris în concurs un lot de 13 sportivi care au concurat la patru probe sportive: Kato Pangration (sol), Agon Imiepafis (semicontact), Agon Epafis (full contact) şi Pleris Agon (MMA).

Cea mai căutată a fost, bineînţeles, proba de sol unde avem mai multă experienţă (fiind cea mai apropiată ca regulament de jiu jitsu). În final, am reuşit să ocupăm un onorant loc 4 pe echipe şi o zestre importantă de medalii: 10 medalii de aur, 5 medalii de argint şi 5 medalii de bronz.

Cele mai multe medalii le-am obţinut la proba de Kato (sol) prin : Pavăl Andreea, Mihuţ Ştefan, Bucur Nicuşor, Cofan Raul, Simon Alexandru (aur), Dragomir Andrei , Jărcuţă Alexandru, Deleanu Anton (argint), Covasa Ştefan, Blaj Mihai, Podoleanu Adrian, Simon Cătălin, Bilbor Lorand (bronz)”, a declarat Cătălin Coşarcă, conducătorul clubului pietrean.

.

Citește știrea

Actualitate

Greu şi la vănători din cauza coronavirusului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ de la izbucnirea epidemie, numărul partidelor de vînătoare s-a redus, putând participa doar 10-15 ■ mai bine de jumătate din cei 300 de vînători din AVPS Roman nu şi-au achitat cotizaţiile anuale ■

Epidemia de coronavirus a afectat şi activitatea asociaţiilor vînătorilor şi pescarilor sportivi, între ele şi cea de la Roman, care administrează nouă fonduri din cele 52 existente în judeţ, diferenţa fiind gestionată de Direcţia Silvică Neamţ şi alte organizaţii. Preşedintele AVPS Roman, inginer Marius Grosu, a detaliat pe marginea subiectului.

„De la izbucnirea pandemiei de SARS Cov 2 şi pînă în prezent au mai fost organizate cam 80 de partide de vînătoare, în grupuri de maxim 10-15 vînători, la căprior, mistreţi, vulpi, viezure, iepuri şi fazani, marea majoritate în cadrul cotelor de recoltare aprobate de Ministerul Mediului, în baza Ordinului 1400 din 13 iulie 2020.

În general, aceste partide se organizează prin prisma reducerii pagubelor pe care animalele le produc. În zonele afectate de pesta porcină africană a fost nevoie nu doar de recoltarea mistreţilor, ci şi a vulpilor şi şacalilor, animale care produc mari pagube populaţiei.

Se ştie că urmare a deciziei Curţii de Apel Braşov, în România a fost interzisă vînătoarea la păsări, care aducea şi cei mai mulţi străini la aceste partide. Dacă în Ungaria există o adevărată industrie a vînătorii, care asigură 2-3% din PIB-ul ţării, la noi domeniul este neglijat, deşi AVPS-urile gestionează cam 60% din fondurile de vînătoare ale ţării, activitate care aduce la buget, din redevenţe, cam 9 milioane euro.

Pandemia a afectat grav activitatea AVPS-urilor, care supravieţuiesc doar din cotizaţiile membrilor. Cert este că mai bine de jumătate din cei 300 de vînători nu şi-au achitat cotizaţia anuală de 1.700 lei, existînd restanţe şi din anii anteriori. În aceste condiţii am acumulat mari restanţe privind plata obligaţilor la buget şi cu greu reuşim să asigurăm salarizarea paznicilor de vînătoare, care au obligaţia să supravegheze cam 10.000 de hectare fond de vînătoare. În acest timp obligaţiile noastre asumate prin lege trebuiesc îndeplinite“, a declarat inginerul Marius Grosu.

Este vorba de monitorizarea speciilor strict protejate prin lege, pisică sălbatecă, rîs, lup, urs, care dacă nu fac obiectul vînătorii nu prezintă interes pentru vînat.

„Lumea crede că AVPS-urile se ocupă doar de partidele de vînătoare, deşi puţini cunosc faptul că doar 10% din activitatea noastră reprezintă acest lucru. Avem mari dificultăţi în acţiunile de pază a fondurilor de vînătoare şi în combaterea braconajului, în monitorizarea şi evaluarea speciilor de vînat, în dar mai ales în asigurarea hranei, singura care poate ţine animalele sălbatice, departe de colectivităţi, pentru prevenirea pagubelor în rîndul animalelor domestice“, a mai detaliat inginerul Grosu.

La aceste greutăţi se adaugă şi lipsa fondurilor necesare activităţilor de reînoire a contractelor cu Ministerul Mediului. Sumele necesare supravieţuirii sînt legate şi de asigurarea unor prestări de servicii către Direcţia Sanitar Veterinară, privind monitorizarea zonelor agricole, atacate de porcii mistreţi.

O gură de oxigen o reprezintă promisiunea Guvernului Cîţu că AVPS-urile vor primi dotări în maşini de teren şi în combustibil din Fondul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citește știrea

Trending