Contactează-ne

Eveniment

UPDATE: Neamţ: Al şaselea caz de coronavirus, anchetă penală. Dosarul a şi fost clasat.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ancheta epidemiologică referitoare la Vasile Ouatu a stabilit deocamdată doar 24 de contacţi direcţi ■

Al şaselea caz de coronovirus confirmat în Neamţ este subiectul unui dosar penal aflat în lucru. Ştirea a fost făcută publică de prefectul de Neamţ, George Lazăr, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 20 martie. Acesta nu a făcut public şi numele persoanei, însă, în momentul în care există confirmarea oficială a deschiderii unei anchete, considerăm că nu se aplică regula referitoare la protecţia datelor personale, astfel că precizăm că persoana confirmată cu coronavirus este Vasile Ouatu, patronul complexului Unic din Piatra Neamţ.

Din informaţiile oferite de prefectul de Neamţ am mai reţinut că, pînă în acest moment, ancheta epidemiologică a dus la identificarea a aproximativ 24 de contacţi direcţi. Însă ancheta, care se anunţă una de durată, este abia la început şi ar putea stabili un număr mult mai mare de contacţi, dat fiind că este vorba despre patronul unui restaurant în care au avut loc numeroase petreceri ce au presupus prezenţa unui număr mare de persoane.

De asemenea, Ouatu ar fi avut în urmă cu cîteva zile o întîlnire cu cei care au spaţii în complexul pe care îl deţine, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de contacţi pe care DSP i-ar putea identifica. Deşi întrebat, prefectul de Neamţ nu a confirmat clar că printre contacţii direcţi luaţi în calcul sînt şi medici sau asistente, însă sînt informaţii că Vasile Ouatu s-a prezentat la urgenţe fără a se ştii că este suspect de coronavirus şi apoi ar fi mers la Spitalul Bisericani. Facem precizarea că în acest moment, chiar dacă e deschisă o anchetă penală, nu e înlăturată prezumţia de nevinovăţie şi aşteptăm soluţionarea dosarului de către autorităţi precum şi noi informaţii legate de ancheta epidemiologică şi de contacţii identificaţi.

De asemenea, în continuare Monitorul de Neamţ şi Roman nu va publica datele personale ale celor confirmaţi cu coronavirus decît în cazul în care vor fi subiecţi ai unor dosare penale sau vor declara ei înşişi că sînt confirmaţi pozitiv. Revenind la conferinţa de presă de vineri, prefectul de Neamţ a fost alături de şefii Poliţiei şi Jandarmeriei şi a comunicat, alături de aceştia, că se va manifesta toleranţă zero faţă de cei care nu respectă normele legale referitoare la carantinare sau autoizolare, tendinţa fiind de aplicare a amenzilor şi pedepselor maxime.

 

UPDATE 20 martie: 15.20 Surse care citează reprezentanţii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ afirmă că dosarul, deschis pe 18 martie, a şi fost clasat pe 19 martie. Iar pe 20 martie, prefectul de Neamţ şi şeful Poliţiei Neamţ nu fuseseră informaţi despre acest lucru.

 

Vom reveni.

Actualitate

Constructori „premiaţi“ de inspectorii de muncă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe campanii de verificare vizează acest domeniu de activitate ■ au fost descoperite numeroase nereguli pentru care au fost aplicate amenzi usturătoare ■

Domeniul construcţiilor stă sub lupa inspectorilor de muncă, mai multe campanii de verificare desfăurîndu-se la firmele de profil. Una dintre acestea urmăreşte verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor.

„Campania naţională se desfăşoară în perioada 15 februarie – 6 decembrie 2021 şi este structurată în patru etape. Conform metodologiei, în cadrul etapei de control, în perioada aprilie-iunie 2021, au fost verificaţi 66 de angajatori“, se arată într-un comunicat al ITM Neamţ.

A fost verificat modul de implementare a măsurilor dispuse pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, în funcţie de termenele dispuse cu ocazia controalelor. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost dispuse un număr de 54 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate şi au fost sancţionaţi 41 de angajatori cu 54 sancţiuni contravenţionale, 3 amenzi în cuantum de 11.000 lei şi 51 de avertismente.

O altă campanie de control aflată în curs de derulare urmăreşte identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, precum şi verificarea respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare şi de a le transmite în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă.

Luna trecută, în Neamţ au fost verificaţi 55 de angajatori. Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 70 sancţiuni contravenţionale în valoare de 224.300 lei . La 7 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 12 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 10 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi 2 persoane care prestau muncă în afara programului de lucru stabilit în contractul individual de muncă cu timp parţial.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă în cazul unui poliţist şpăgar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ condamnat definitiv pentru mită, el a cerut revizuirea cauzei ■ instanta a respins solicitarea ■ în dosar au fost mai mulţi inculpaţi de la Rutier ■

Un poliţist condamnat prin sentinţă definitivă pentru mită, a cerut magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. La final, judecătorii au decis că solicitarea nu este oportună, iar acţiunea lui Vasile Marius Cucoş a fost respinsă ca nefondată.

„Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de condamnatul revizuient C.V.M., împotriva soluţiei de condamnare din sentinţa penală nr. 23/P/3.03.2020“, conform instanţei. Demersul inutil l-a costat pe Cucoş 150 de lei. Petentul face parte din lotul poliţiştilor de la Tîrgu Neamţ, care au fost acuzaţi şi judecaţi pentru luare de mită.

Cucoş a fost găsit vinovat de luare de mită şi a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, I s-au interzis anumite drepturi între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvîrşirea infracţiunii.

În acelaşi dosar, Ştefan Epanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare fără executare pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, plus aceleaşi interdicţii ca şi Cucoş. Marius Bogdan Nechita a fost găsit vinovat de fals intelectual şi uz de fals şi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Iniţial, ce de-al patrulea poliţist, Florin Alin Popa Mocanu, a fost găsit nevinovat de acuzele de complicitate la fals intelectual şi coautorat la luare de mită, fiind exonerat de răspundere penală.

În urma căii de atac promovată de procurori, Popa a fost şi el condamnat şi a primit 2 ani şi 7 luni de detenţie, fără executare. Dintre cei care au dat şpagă unul are o condamnare de 11 luni, fără executare, iar altul a fost achitat. Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 250 de lei de la Cucoş, 350 de lei de la Epanu şi au anulat două procese verbale de contravenţie. Cazul a fost făcut public printr-un comunicat al DGA.

„În fapt, în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, agenţii de poliţie au pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancţiuni mai uşoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulaţiei rutiere“, conform comunicatului DGA.

Vasile Marius Cucoş a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Marius Bogdan Nechita a fost inculpat pentru săvîşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, fals intelectual şi uz de fals.

Florin Alin Popa Mocanu a fost la rîndul lui acuzat de coautorat la luare de mită şi complicitate la fals intelectual, iar Ştefan Epanu ar fi săvîrşit fapte cum ar fi luare de mita, fals intelectual, uz de fals şi coautorat la luare de mită.

Citește știrea

Actualitate

Autoturism răsturnat, patru copii transportaţi la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru copii cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani au fost transportaţi la spital, joi, 22 iulie, după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat pe un câmp în apropierea localităţii Căciuleşti. Conform primelor informaţii, accidentul a fost cauzat de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, iar copiii se întorceau spre casă dintr-o tabără.

“La data de 22 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat pe un teren agricol, pe D.J. 156A, în afara localității Căciulești.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea a patru minori, cu vârste între 14 și 15, din județul Suceava, pasageri în autoturism, aceștia fiind transportați la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto, un tânăr de 19 ani, din județul Suceava, a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul rutier”, au anunţat reprezentanţii IPJ Neamţ.

 

Citește știrea

Trending