Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Afaceri” de pandemie? Străzi spălate cu apă cu săpun, aparat de testare la preţ dublu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul de Neamţ a criticat dur aşa-zisa dezinfecţie a străzilor: “lichid care spumează, apă cu săpun, rezultat zero” ■ referitor la aparatul de testare: cel de la Piatra Neamţ a costat dublu şi face teste la jumătate comparativ cu cel de la Roman ■ “cînd vorbim de bani publici, ne permitem să cheltuim oricît? Profund incorect”, a spus prefectul de Neamţ ■

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a criticat dur, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 28 aprilie, modul în care Drupo, societate subordonată Consiliului Judeţean Neamţ, a încheiat un contract cu o firmă pentru a dezinfecta străzile din judeţ, dar şi modul în care a fost achiziţionat aparatul de testare pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Referitor la dezinfectarea străzilor, prefectul a anunţat că a fost folosit un lichid care spumează, “apă cu săpun, zero grad de dezinfecţie”.

“Consider că a fost păcălită opinia publică pe sute de mii de lei”, a spus prefectul de Neamţ care i-a cerut demisia directorului Drupo sau i-a cerut preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene, să o demită pe Ana Monda. Şi a enumerat greşelile ce au fost făcute, în opinia sa, în momentul încheierii contractului: a fost încheiat contract cu o firmă care nu avea autorizaţie de funcţionare pentru activitatea de dezinfecţie cu biocide, a folosit o societate care se ocupa înainte de vidanje şi nu a respectat nici produsul.

Mai mult, a mai menţionat prefectul de Neamţ, dezinfectarea străzilor nu are efect în combaterea răspîndirii COVID 19, după cum au anunţat public reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Afacerilor Interne.

Cît priveşte achiziţionarea aparatului de testare, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, George Lazăr a făcut o comparaţie cu aparatul de testare de la Roman. Cel de la Roman a costat 224.843 lei şi face aproximativ 32 de teste în aproximativ şase ore, iar cel de la Piatra Neamţ a costat 556.558 lei şi poate face doar 16 teste în acelaşi interval de timp.

“Cel de la Piatra Neamţ a costat dublu şi face la jumătate teste faţă de cel de la Roman. Cel de la Roman a fost cumpărat de o asociere de oameni de afaceri şi donat, cel de la Piatra Neamţ a fost cumpărat din bani publici. Cînd vorbim de bani publici ne permitem să cheltuim oricît? Profund incorect”, a spus prefectul de Neamţ.

Ascultînd criticile aduse de prefect, se naşte firesc o întrebare: avem de-a face cu “afaceri” de pandemie, în care unii se înfruptă din bani publici? Doar instituţiile statului ce pot demara şi finaliza anchete pot să dea un răspuns clar. Iar în astfel de cazuri au datoria să pornească nişte anchete la finalul cărora să aflăm dacă unii au folosit această nenorocire de epidemie pentru a-şi umple propriile buzunare sau ale clientelei politice.

Advertisement
Trending