Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Afaceri” de pandemie? Străzi spălate cu apă cu săpun, aparat de testare la preţ dublu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul de Neamţ a criticat dur aşa-zisa dezinfecţie a străzilor: “lichid care spumează, apă cu săpun, rezultat zero” ■ referitor la aparatul de testare: cel de la Piatra Neamţ a costat dublu şi face teste la jumătate comparativ cu cel de la Roman ■ “cînd vorbim de bani publici, ne permitem să cheltuim oricît? Profund incorect”, a spus prefectul de Neamţ ■

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a criticat dur, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 28 aprilie, modul în care Drupo, societate subordonată Consiliului Judeţean Neamţ, a încheiat un contract cu o firmă pentru a dezinfecta străzile din judeţ, dar şi modul în care a fost achiziţionat aparatul de testare pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Referitor la dezinfectarea străzilor, prefectul a anunţat că a fost folosit un lichid care spumează, “apă cu săpun, zero grad de dezinfecţie”.

“Consider că a fost păcălită opinia publică pe sute de mii de lei”, a spus prefectul de Neamţ care i-a cerut demisia directorului Drupo sau i-a cerut preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene, să o demită pe Ana Monda. Şi a enumerat greşelile ce au fost făcute, în opinia sa, în momentul încheierii contractului: a fost încheiat contract cu o firmă care nu avea autorizaţie de funcţionare pentru activitatea de dezinfecţie cu biocide, a folosit o societate care se ocupa înainte de vidanje şi nu a respectat nici produsul.

Mai mult, a mai menţionat prefectul de Neamţ, dezinfectarea străzilor nu are efect în combaterea răspîndirii COVID 19, după cum au anunţat public reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Afacerilor Interne.

Cît priveşte achiziţionarea aparatului de testare, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, George Lazăr a făcut o comparaţie cu aparatul de testare de la Roman. Cel de la Roman a costat 224.843 lei şi face aproximativ 32 de teste în aproximativ şase ore, iar cel de la Piatra Neamţ a costat 556.558 lei şi poate face doar 16 teste în acelaşi interval de timp.

“Cel de la Piatra Neamţ a costat dublu şi face la jumătate teste faţă de cel de la Roman. Cel de la Roman a fost cumpărat de o asociere de oameni de afaceri şi donat, cel de la Piatra Neamţ a fost cumpărat din bani publici. Cînd vorbim de bani publici ne permitem să cheltuim oricît? Profund incorect”, a spus prefectul de Neamţ.

Ascultînd criticile aduse de prefect, se naşte firesc o întrebare: avem de-a face cu “afaceri” de pandemie, în care unii se înfruptă din bani publici? Doar instituţiile statului ce pot demara şi finaliza anchete pot să dea un răspuns clar. Iar în astfel de cazuri au datoria să pornească nişte anchete la finalul cărora să aflăm dacă unii au folosit această nenorocire de epidemie pentru a-şi umple propriile buzunare sau ale clientelei politice.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending