Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: „Afaceri“ cu permise, care sînt condamnările

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un inculpat condamnat cu executare a atacat sentinţa şi a primit detenţie fără executare ■ acuzaţii cereau şi primeau bani, promiţînd promovarea probei practice ■ „facilitatea“ costa între 700 şi 1.200 de euro ■

Doi inculpaţi, care cereau şi primeau bani promiţînd clienţilor ajutor la proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere, au fost condamnaţi de magistraţii Tribunalului Neamţ pentru trafic de influenţă.

Constantin Copoţ, de 46 de ani, din Tîrgu Neamţ a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, în timp ce Ion Helmigeanu, de 52 de ani, din Moţca, Iaşi, dar care locuia fără forme legale în comuna Vînători, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de detenţie pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere.

Primul dintre inculpaţi a contestat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Bacău, iar în şedinţa de pe 20 iulie a avut succes, iar pedeapsa de 4 ani de închisoare, cu executare, s-a transformat într-una de 2 ani şi 8 luni, cu suspendare. Decizia judecătorilor din judeţul vecin este definitivă.

În acelaşi dosar, alte patru persoane, care au crezut în promisiunile inculpaţilor, au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere de cîte 2 ani. Este vorba de Vasile Copoţ, Robert Lăcătuşu, Lenuţa Stănescu şi Ema Aida Raric. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la primul inculpat a sumei de 100 de euro sau echivalentul în lei, iar Helmigeanu este bun de plată cu 1.650 de euro.

Conform actelor de urmărire penală, acuzaţii nu au dus dorul clienţilor şi au găsit amatori pe care i-au uşurat de sume cuprinse între 700 şi 1.200 de euro. Zvonurile au ajuns şi la urechile oamenilor legii, care pe 20 aprilie 2017 i-au reţinut pe Copoţ şi Helmigeanu, ulterior aceştia fiind arestaţi. „Ofiţeri ai DGA – Serviciul Neamţ, în baza ordonanţelor emise de către procurorul desemnat din cadrul Parchetului Judeţean, au efectuat activităţi de procedură penală în vederea instrumentării probatoriului într-o cauză de corupţie privind modalităţile de promovare a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere“, conform unui comunicat DGA.

Pe 20 aprilie 2017 anchetatorii au efectuat două percheziţii şi au pus în executare nouă mandate de aducere. În dosar erau vizate infracţiuni de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, în legătura cu promovarea probei practice în vederea obţinerii permisului de către anumiţi cetăţeni din Tîrgu Neamţ.

Cercetările au stabilit că cei doi au luat de-a lungul timpului de la naivii interesaţi în obţinerea permisului sume cuprinse între 700 de euro, de la cei mai puţini potenţi financiar, pînă la 1.200 de euro de la cei cu dare de mînă. Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, 1.800 lei şi 270 euro. DGA a anunţat că cercetările efectuate nu au evidenţiat implicarea unor cadre MAI.

Copoţ a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă (4 infracţiuni) şi complicitate la trafic de influenţă (4 infracţiuni), iar Helmigeanu a fost inculpat pentru săvîrşirea a patru fapte de trafic de influenţă.

FOTO: generica

Advertisement
Trending