Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: „Accident“, 30 de ani de închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sentinţa a fost aplicată unui pietrean, care a fost acuzat de ţepe prin metoda Accidentul ■ pentru că are la activ zeci de condamnări, judecătorii au decis cea mai mare pedeapsă prevăzută de lege ■ grupul a fost destructurat în noiembrie 2017 ■ la acea vreme, opt persoane au fost reţinute pentru o pagubă de 500 de milioane de lei vechi ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat, recent, cea mai mare pedeapsă privativă de libertate prevăzută de legislaţia penală din România.

Un bărbat acuzat de mai multe ţepe prin metoda Accidentul, dar care are la activ zeci de condamnări pentru fapte similare, parte din infracţiuni fiind săvîrşite cînd era în penitenciar, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. În fapt, pedepsele însumate, plus sporul obligatoriu prăvăzut de lege depăşea cu mult trei decenii de detenţie, astfel că magistraţii au fost nevoiţi să se limiteze la pedeapsa legală, de 30 de ani.

În cauză este vorba de Nicolae Bratu, care de-a lungul timpului şi-a schimbat numele de familie de mai multe ori. „În temeiul art. 60 Cod penal, constată că pedeapsa astfel stabilită depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii, inculpatul Bratu (fost Asaftei, fost Adumitroaie) Nicolae urmînd să execute pedeapsa finală de 30 (treizeci) de ani închisoare. În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a, raportat la art. 66 alin. 1 lit. a si b si art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, al dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani de la rămînerea definitivă a prezentei hotărîri.

Deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată prin prezenta sentinţă perioada executată de la 14.08.2015 la zi (perioadă care se suprapune cu reţinerea din data de 02.11.2017 şi arestarea preventivă, de la data de 03.11.2017 la data de 11.07.2017). Anulează formele de executare emise în baza Sentinţei penale 1211/07.05.2019 pronunţată de Judecătoria Iaşi în dosarul nr. 2638/110/2018 (definitivă prin necontestare la data de 18.05.2019) şi dispune emiterea unor noi forme de executare, conform prezentei sentinţe, la data rămînerii definitive“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ. Decizia instanţei de fond poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

Mai trebuie spus că, în acest fel, Bratu l-a „egalat“ pe pietreanul Marin Botez Adrian, zis Ţîţă, liderul Academiei Infractorilor, reţea de hoţi care a dat spargeri la magazine de lux din Europa, şi care în urmă cu cîţiva ani s-a aflat într-o situaţie similară. Pentru că pedepsele cumulate au depăşit trei decenii de închisoare, judecătorii au aplicat maximul prevăzut de lege şi l-au condamnat la o pedeapsă definitivă de 30 de ani de închisoare.

Revenind la dosarul lui Bratu, în cauză au fost opt inculpaţi (între care şi două femei) din care parte erau în penitenciar la destructurarea grupului, început de noiembrie 2017. Atunci patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv, trei au fost plasaţi în arest la domiciliu şi unul a ajuns în control judiciar. La finele litigiului de la Judecătoria Piatra Neamţ pentru cei mai mulţi s-a dispus încetarea procesului penal pentru că inculpaţii s-au împăcat cu victimele. În afară de Bratu doar doi indivizi au mai fost condamnaţi penal, unul avînd de executat un an şi 3 luni de închisoare, iar altul s-a ales cu o pedeapsă de 7 ani şi 3.381 de zile de detenţie, adică vreo 10 ani de închisoare.

Ţepe cu o pagube foarte mari

Totul a demarat la început de noiembrie 2017 cînd oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au început o anchetă în cazul infractorilor care se ocupau cu ţepe gen Accidentul, metodă prin care de-a lungul timpului mai mulţi bătrîni au fost lăsaţi fără economiile de-o viaţă.

În urma unei acţiuni în forţă, care a avut loc pe 2 noiembrie, a fost destructurat un grup specializat în infracţiuni de înşelăciune. Poliţiştii au reţinut opt persoane suspecte că ar fi săvîrşit de-a lungul timpului nu mai puţin de 20 de infracţiuni de acest fel, fapte consumate sau tentative de fraudă, cu o pagubă în valoare de 50.000 de lei în dauna părţilor vătămate.

„Joi, 2 noiembrie 2017, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piatra Neamţ, cu sprijinul Serviciului Acţiuni Speciale au organizat o acţiune pe raza judeţelor Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale au pus în executare opt mandate de aducere, în judeţele Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi şi au efectuat o perchiziţie domiciliară“, declara la acel moment Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Conform actelor de urmărire penală, faptele instrumentate în acest dosar ar fi avut loc în perioada iulie – octombrie 2017, infractorii săvîrşind un număr de 19 înşelăciuni prin metoda Accidentul, dar au fost şi fapte care au rămas în stadiul tentativei după ce presupusele victime s-au prins cu cine au de-a face. Cei care au picat în plasa ţeparilor au scos din buzunar 41.000 lei şi 2.500 de euro, parte din prejudiciu fiind recuperat pe parcursul anchetei.

De menţionat este faptul că la fel ca şi în alte cazuri similare sînt implicaţi puşcăriaşi, patru dintre cei vizaţi de anchetă fiind încarceraţi, alţi trei au o libertate limitată deoarece sînt plasaţi în arest la domiciliu şi numai unul singur este în libertate. În aceeaşi cauză, pe 15 octombrie 2017, oamenii legii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Piatra Neamţ au organizat o acţiune de prindere în flagrant pentru trei membri ai grupării, imediat după ce aceştia au comis două înşelăciuni prin Accidentul.

Asupra suspecţilor au fost găsiţi 12.586 de lei şi 450 de euro, la acel moment indivizii fiind plasaţi în arest la domiciliu. În cadrul acestui dosar poliţiştii nemţeni au colaborat cu omologii lor din Iaşi, iar pe 21 octombrie au prins în flagrant un localnic de 24 de ani, în timp ce acesta arunca peste gardul penitenciarul din oraş telefoane mobile pe care membrii grupării încarceraţi ar fi trebuit să le folosească la comiterea unor noi infracţiuni de acest fel.

Individul adusese pentru cei privaţi de libertate şi alte bunuri la care deţinuţii au interzis. Pentru fapta sa, ieşeanul s-a ales cu o nouă acuză penală, săvîrşirea infracţiunii de introducere de bunuri interzise în penitenciar. În urma administrării probatoriului, oamenii legii i-au reţinut pe cei opt suspecţi, fiind vorba de persoane cu vîrste între 18 şi cel mult 40 de ani, de loc din Neamţ, Iaşi şi Vaslui.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending